Curier judetean
Rugaciunea de azi
Dumnezeule preasfinte, Fiinta preainalta si nemarginita, Creatorul cerului, al pamantului si al tuturor fapturilor vazute si nevazute; Doamne, izvorule al intelepciunii luminatoare de suflete, asculta rugaciunile noastre pe care le facem inaintea Ta cu umilinta. Intareste, sprijineste si pazeste, Dumnezeule, cu Darul Tau, pe parintii nostri, trupesti si duhovnicesti, pe ingrijitorii si invatatorii nostri, care se ostenesc pentru ingrijirea, inteleptirea si luminarea noastra. Intareste, Doamne, pe conducatorii nostri bisericesti si lumesti, si-i ajuta a spori in toate cele bineplacute Tie. Da-le lor intelepciunea ce se pogoara de Sus, ca in lumina ei Divina, sa cugete si sa lucreze cele bune si folositoare pentru Biserica Ta si intreg neamul nostru crestinesc. Apara-i pe dansii de toti vrajmasii vazuti si nevazuti, spre a ne conduce cu succes pe calea luminarii si propasirii, cu pace, tarie si dragoste sfanta.

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Atanasie de la Athos; Cuv. Lampadie
Catolic: Sf. Anton Maria Zaccaria; Sf. Filomena

De toate
Meteo
Nici azi nu se anunta ploaie, asa ca noi va recomandam sa aveti umbrela la dvs. Cerul va fi mai mult innorat. Maxima va fi 24 °C, iar minima 12 °C. Aceste temperaturi vor fi si cele simtite de om.

Aforismul zilei
Unele imperii au cazut mult mai greu decat isi pot imagina anumiti regizori de film.

Anecdota zilei
Doi gentlemeni urmeaza sa se bata in duel, dar martorii nu au reusit sa gaseasca decat un singur pistol.
-Nu-i nimic, spune unul dintre ei, ne vom bate pe rand!

Reteta zilei
Dovlecei umpluti cu carne: 6 dovlecei mijlocii, 400 g carne macra, 1 felie de paine, 1 ceapa mica, 2 linguri de orez, 1 lingurita de marar tocat, sare. Sosul: 2 linguri de untura, 1 ceapa mica, 1 lingurita de faina, 4 rosii, sare.
Se pregateste tocatura ca pentru ardei. Dovleceii se rad de coaja, se taie in doua, se scobesc de miez, se umplu cu tocatura si se prajesc apoi pe toate partile cu untura. Daca ramane tocatura, se fac perisoare mici, se prajesc in untura si se aseaza in cratita, impreuna cu dovlecii. Se face un sos cu o ceapa taiata si prajita in untura pana cand capata culoarea galbuie, cu putina faina si apa; se toarna sosul in cratita si se pun rosiile taiate bucati. Se dau dovleceii la coptor sa fiarba inabusit. Cand sunt aproape gata, se adauga smantana.

Sfaturi practice
Borsul contine o cantitate importanta de vitamine din complexul B.

Calendarul evenimentelor
*1889 - S-a nascut Jean Cocteau, dramaturg si romancier francez (m. 11 X 1963) *1899 - S-a nascut scriitorul francez Marcel Arland (m. 12 I 1986) *1924 - Incepe, la Paris, cea de-a VIII-a editie a Jocurilor olimpice de vara. *2001 - Sarbatoarea nationala a Republicii Venezuela. Si-a proclamat independenta in 1811.

Horoscop
Berbecul. Primiti vesti foarte bune din strainatate, care pot fi si in legatura cu o afacere. Dragoste* Bani*** Sanatate***
Taurul. Rezolvati o chestiune excelenta pentru dvs., pentru familie. Dragoste** Bani** Sanatate**
Gemenii. Semnati niste acte importante, alaturi de partenerul dvs. Dragoste* Bani** Sanatate**
Racul. Luati o suma importanta de bani care ar putea fi o rasplata pentru un serviciu. Dragoste* Bani*** Sanatate**
Leul. Aveti o sansa excelenta in dragoste sau in afaceri. Dragoste*** Bani*** Sanatate***
Fecioara. Semnati un act important. Dragoste** Bani** Sanatate**
Balanta. Aveti o bucurie in casa legata de unul dintre parinti. Dragoste* Bani*** Sanatate***
Scorpionul. Sumele pe care le luati va pot ajuta in afaceri. Dragoste* Bani*** Sanatate**
Sagetatorul. O persoana cu autoritate va va spune ceva important. Dragoste** Bani** Sanatate**
Capricornul. In secret veti primi o veste deosebita. Pastrati discretia. Dragoste* Bani* Sanatate*
Varsatorul. Un prieten se poate transforma in partener. Dragoste** Bani** Sanatate**
Pestii. Rezultate exceptionale in tot ceea ce intreprindeti. Dragoste*** Bani*** Sanatate***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Frauda de la SC Jidvei SRL - in atentia Comisiei de Cercetare a Abuzurilor a Camerei Deputatilor
     Deputatul liberal de Alba, Dan Coriolan Simedru, vicepresedintele Comisiei de Cercetare a Abuzurilor a Camerei Deputatilor a declarat ieri intr-o conferinta de presa: "M-am autosesizat din presa in legatura cu ceea ce a fost semnalat la societatea Jidvei si va anunt ca am decis sa demarez o investigatie pe cont propriu. Sper ca voi fi ajutat de alti colegi de comisie. Este regretabil ca se discuta intens si cateodata negativ la adresa societatii, ceea ce poate dauna emblemei Jidveiului, o firma de prestigiu in Romania si peste hotare". Deputatul liberal a mai adaugat ca in calitatea sa oficiala, se poate autosesiza in cazurile semnalate de presa. (N.T.)

Prezent la lucrarile Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru
Secretarul de stat Mihai David a cerut master-planuri de dezvoltare a regiunii
     Marti a avut loc la Sovata reuniunea de lucru a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Centru, condusa de copresedintele acestui organism, Augustin Presecan. Judetul Alba a mai fost reprezentat de subprefectul Ioan Maier si primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava. De asemenea, au mai fost prezenti dl. Mihai David, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, precum si prefecti, subprefecti, presedinti de consilii judetene si primari din cele sapte judete ale regiunii Centru.
     Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Centru a aprobat urmatoarele proiecte de hotarare, initiate de copresedintele Augustin Presecan: *Prezentarea Programului "Schema de finantare nerambursabila pentru intreprinderi noi, micro-intreprinderi si intreprinderi mici si mijlocii recent infiintate"; *Prezentarea Programului Phare 2000 - componenta Coeziune economica si sociala; *Informare privind Programul Phare 2001 - componenta Coeziune economica si sociala; *Proiect de hotarare privind avizarea Conventiei de Twinning; *Proiect de hotarare privind aprobarea infiintarii in cadrul ADR "CENTRU" a Unitatii de Implementare a Proiectului FIDA; *Informare referitoare la stadiul derularii programelor de dezvoltare regionala si a programelor speciale in zonele defavorizate; *Informare privind desfasurarea lucrarilor Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala, din 2 iunie 2001.
     Cu aceasta ocazie, secretarul de stat Mihai David, din cadrul Ministerului Dezvoltarii si Prognozei, a cerut Consiliului sa elaboreze master-planuri de dezvoltare a regiunii. Acest lucru va permite o dezvoltare mai eficienta si va oferi date precise investitorilor despre infrastructura zonei.
Florin ROMAN
Campania declansata contra muncii la negru a mai temperat ilegalitatile agentilor economici
     Initiata la nivel central, de catre Inspectia Muncii, campania nationala de identificare si combatere a cazurilor de munca fara forme legale de angajare s-a desfasurat in judetul Alba si pe parcursul lunii iunie a.c. cu aceeasi intensitate si pe raza majoritatii localitatilor din judet. In perioada analizata in obiectivul inspectorilor de munca din cadrul I.T.M. Alba s-au aflat unitatile de industrializare a carnii si a laptelui, productia de produse ceramice si din portelan, productia de confectii si incaltaminte, unitati din comert si alimentatia publica (restaurante, baruri, night-cluburi, internet-cafe).
     Fata de luna precedenta, campania derulata in judetul Alba s-a soldat cu rezultate mai putin spectaculoase, atat sub aspectul cuantumului amenzilor aplicate cat si al persoanelor depistate in lucru fara forme legale de angajare. Acest aspect este pe deplin justificat, ca urmare a masurilor intreprinse de corpul de control al I.T.M. Alba in luna mai a.c. cand prin sanctiunile drastice aplicate angajatorilor care au fost depistati desfasurand activitate in afara cadrului legal si prin masurile obligatorii dispuse in timpul controalelor efectuate, s-a reusit o diminuare substantiala a cazurilor de "munca la negru" si o temperare a agentilor economici sa apeleze la aceasta modalitate de lucru nelegala.
     In perioada analizata au fost controlati 235 de angajatori cu un numar de 1290 de salariati. Au fost depistate lucrand fara forme legale de angajare 75 de persoane, din care 36 femei si 3 tineri sub 8 ani; au fost sanctionati contraventional pentru "munca la negru" (art. 15 din Legea nr. 130/1999) un numar de 32 de angajatori; cuantumul amenzilor aplicate se cifreaza la suma de 440.000.000 lei.
     In perioada 25.06-29.06. 2001, la actiunile organizate in municipiul Alba Iulia, intre orele 19.00 - 2.00, au luat parte si cadrele de politie din Brigada de Paza si Ordine din Politia Alba Iulia, acordand un real sprijin echipajelor de control. Pentru nerealizarea la termenele scadente a masurilor obligatorii dispuse de inspectorii de munca in timpul controalelor, au fost aplicate in aceeasi perioada amenzi in valoare de 225.000.000.000 lei, iar pentru unitatile depistate fara autorizatie de functionare din punct de vedere al protectiei muncii, inspectorii de munca din corpul de control - relatii de munca, au aplicat amenzi in valoare de 30.000.000 lei.
Razvan JURCA
Comunicat de presa de la Consulatul General al Republicii Federale Germania - Sibiu
Manuale scolare pentru minoritatea germana din Romania
     Ministerul de Externe german sprijina tiparirea manualelor scolare pentru clasele liceale 9-12 din liceele cu limba de predare germana din Romania. Contributia financiara a Ministerului de Externe german la acest proiect de promovare a minoritatii germane din Romania se ridica la DM 88.000. Pentru clasele anilor de studii 9-12 nu mai exista obligativitatea Statului Roman pentru materialul didactic. De aceea Ministerul de Externe german s-a declarat de acord sa finanteze pentru faza de inceput tiparirea manualelor de geografie, chimie, fizica si biologie, intr-un tiraj de 3.000 de exemplare. In consecinta, manualele pentru acesti ani scolari pot fi tiparite de catre edituri. Faptul ca tirajul manualelor in limba germana este substantial mai mic in comparatie cu cel al liceelor cu limba de predare romana sau maghiara duce la cheltuieli de tipar mult mai ridicate si la o rata de castig a editurilor mult mai redusa. Pentru a putea trezi interesul editurilor pentru tiparirea manualelor in limba germana, trebuia asigurata o finantare de inceput, care a fost garantata prin punerea la dispozitie a sumei de DM 88.000 - de catre Ministerul de Externe german. Responsabila pentru acest proiect este Comisia Scolara a Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Datorita sponsorizarii din partea intreprinzatorilor Siemens VDO Automotive, SC Romkatel SRL Bucuresti si Societatii de Asigurari Allianz Tiriac, s-a putut pune la dispozitie restul banilor necesari pentru tiparirea primelor 4 manuale. Proiectul urmeaza sa fie continuat in urmatorii ani, mijloacele necesare se preconizeaza a fi obtinute din vanzarea manualelor tiparite si din mijloacele puse la dispozitie de catre sponsori.
Conjunctura astrala sau zodia foametei?
Intr-o singura noapte au fost atacate o ferma de porci si una de gaini
     *Biroul de Ordine Publica din cadrul Politiei municipiului Alba Iulia a fost sesizat ca in noaptea de 3 iulie a.c. de la ferma zootehnica din Micesti, apartinand societatii B & b Alba Iulia au disparut trei porci, prejudiciul ridicandu-se la 31 milioane lei. Persoane necunoscute au furat un vier rasa Marele Alb in greutate de 280 kg si doua scrofite gestante in luna a 3-a, din aceeasi rasa, in greutate de cate 200 kg fiecare.
     Potrivit cercetarilor desfasurate de politie la fata locului, se pare ca hotii au dus porcii pe jos, circa 5 km, pana la drumul de acces spre depozitul de munitie al MApN din Micesti. Aici au fost gasite urme de pasi si de roti de automobil, ceea ce arata ca porcii au disparut... motorizat in noapte. In cauza, politia efectueaza cercetari.
     *In aceeasi noapte a fost atacata si Ferma nr. 2 apartinand SC Avicola SA Sintimbru. Un individ a escaladat gardul imprejmuitor al fermei, a intrat in hala si a infundat intr-un sac 30 de pui (45 kg, in valoare de circa 2 milioane lei). In retragere, hotul a fost surprins de agentul de paza, angajat al societatii "Straja Paza Protectie" SRL Alba Iulia. Abandonand sacul, hotul a rupt-o la fuga prin lanul de grau. Fara sa-si piarda cumpatul, agentul de paza a pornit in urmarirea acestuia. Dupa o fuga de cateva sute de metri, hotul a fost prins si identificat. El se numeste Emil Cosercariu (42 ani) si este din cartierul Santimbru - Fabrica. Hotul a fost predat Postului de Politie Santimbru.
Nicoleta TOMUTA
Presedintele PUR, Dan Voiculescu, il lauda din greu pe fostul deputat Nicolae Popa
Judetul Alba - remarcat pentru activitatea organizatiei PUR
     Recent, la Bucuresti, a avut loc consfatuirea filialelor judetene ale PUR, sub coordonarea presedintelui partidului, profesorul Dan Voiculescu. Cu aceasta ocazie, Voiculescu a nominalizat mai multe judete, printre care primul a fost Alba, unde, in opinia domniei sale, sunt create toate premisele pentru obtinerea unui procent de 10 la suta la viitoarele alegeri. "In mod deosebit remarcam efortul depus de d-l Nicolae Popa si echipa sa in judetul Alba, precum si sprijinul acordat de acestia intr-o zona mai larga ce cuprinde judetele Covasna, Harghita, Mures, Cluj", s-a precizat in comunicatul remis presei de Dan Voiculescu. Pe de alta parte, liderul PUR a criticat activitatea politica a organizatiilor din mai multe judete, impunandu-se de urgenta gasirea unor solutii pentru depasirea situatiei de criza in care se afla.
     In legatura cu rezultatele alegerilor locale partiale din 17 iunie a.c., PUR a ocupat locul II in clasamentul general cu doi primari si un altul independent sprijinit de PUR. Din cele 13 localitati in care PUR a depus candidaturi, in 10 s-au ocupat locurile 1 la 3. Profesorul Dan Voiculescu a remarcat filiala judeteana PUR Alba si la capitolul mediatizare privind doctrina si actiunile partidului.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.