Ultima ora
Stiri
Accident rutier grav la Calnic
     In seara de 3 iulie, pe DN 7, in zona Calnic - Sebes s-a produs un accident rutier in urma caruia o persoana a fost grav ranita. Conducand autoturismul marca Ford, Razvan Vasile (din Bucuresti) pierde controlul volanului intr-o curba deosebit de periculoasa si intra cu viteza intr-un TIR care circula pe contrasens. Din socul impactului, pasagerul din Ford, Marius Pauna (24 ani, din Teleorman) a fost proiectat prin portbagaj. Acesta a fost internat in Sectia ATI a Spitalului judetean Alba, cu plaga craniana scalpata, fractura la umar, politraumatisme. In prezent starea sanatatii pacientului este stabila. (N.T.)
Poluare accidentala pe raul Sebes
     In cursul zilei de ieri pe raul Sebes s-a semnalat o poluare accidentala care a generat mortalitate piscicola. In aval de Sebes s-au gasit cateva kilograme de pesti morti. Ieri nu se cunostea inca sursa exacta de poluare deoarece analizele de apa nu au indicat prezenta vreunei substante chimice care sa duca la moartea pestilor. Specialistii sustin ca este vorba de o actiune de braconaj, intrucat pestele mort a fost semnalat intr-o singura zona. Alte ipoteze indica fie ca a fost vorba de o deversare de pesticide sau hipoclorit de catre o persoana rau intentionata, fie ca s-a pescuit (dupa modelul Albac) prin conectarea unui conductor la reteaua de electricitate. Politia a demarat cercetarile pentru stabilirea cauzelor care au produs acest incident si a persoanelor vinovate. Pe de alta parte, DSV Alba a prelevat probe de peste iar rezultatele vor fi cunoscute cel mai probabil astazi. (S.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Din cauza ploilor abundente din ultimele zile
Pe Aries s-a semnalat o noua poluare cu metale grele
Concentratia cu metale grele a depasit de peste 40 de ori limitele admise
     Asa cum deja ne-am obisnuit, din pacate, ploile abundente cazute in zona de munte au dus imediat la poluari pe raul Aries, sursa fiind iazul de decantare de la Valea Sesii. In cursul diminetii de ieri, concentratiile de metale grele au depasit de circa 40 de ori valorile maxim admise.
     Acest lucru a fost confirmat de masuratorile efectuate de specialistii de la Regia de Apa Turda, in aval de localitatea Moldovenesti. Avand in vedere ca situatia este ingrijoratoare in zona Turda, la noi in judet problemele de poluare sunt cu mult mai grave. Se pare ca, in judetul Alba, masuratorile efectuate indica depasiri ale concentratiei la metale grele de pana la o suta de ori. Ca si in alte cazuri, cele mai semnificative cresteri ale concentratiei au fost masurate la mangan si fier. Cresteri de circa sapte ori au fost inregistrate si la cupru. Masuratorile efectuate in zona iazului de decantare nu au o relevanta esentiala deoarece acest obiectiv reprezinta principala sursa de poluare.
     Din fericire, trebuie precizat faptul ca la cianuri, extrem de nocive, nu s-au constatat depasiri ale concentratiei admise.
     Fenomenul de poluare masiva cu metale grele de pe rau se datoreaza, in principal, faptului ca precipitatiile abundente au angrenat cantitati mari de depuneri din haldele de steril.
Florin ROMAN
La Alba Iulia, intre 5 - 8 iulie, are loc
Conferinta nationala a societatii de medicina familiei si medicina generala
Reuniunea este prilejuita de "Ziua medicului de familie din Romania"
     Moment de referinta in viata medicala, Alba Iulia, capitala de suflet a neamului romanesc, va deveni si capitala lumii medicale cu prilejul celei mai mari reuniuni a medicilor de familie din Romania. Subiectul central al manifestarii il va constitui eficientizarea asistentei medicale primare in contextul reformei sanitare din Romania si al sistemului de asigurari de sanatate. Practic, in urma dezbaterilor care vor avea loc se va contura viitorul asistentei medicale primare din Romania, in contextul viitorului medicinei primare in Europa. Vor fi prezente personalitati marcante ale vietii medicale din Romania si conducerea politica a tarii. Sa speram ca aceasta manifestatie va produce o schimbare radicala in statutul medicului de familie pentru a putea ajuta mai bine pe semenii sai in prevenirea, tratarea si ameliorarea suferintelor lor, in nobila misiune pe care o are! (F.R.)
Liberalii se zburlesc din nou la CJ Alba
Patru consilieri judeteni ai PNL au intocmit un proiect de hotarare privind gestionarea banului public
     Polemica declansata de consilierul liberal, Georgel Tudose, in legatura cu gestionarea banului public de la SC DPL Alba a starnit reactia prompta a Consiliului Judetean Alba. Presdintele acestei institutii, care a catalogat drept mincinoase si calomnioase afirmatiile lui Tudose, a demontat punct cu punct acuzele aduse SC DPL Alba si CJ. Ieri, intr-o conferinta de presa, sustinuta de deputatul liberal Dan Coriolan Simedru si de presedintele organizatiei Alba, Teodor Atanasiu, au fost reluate o parte din acuzatii. Deputatul liberal a declarat ca va trimite o scrisoare ministrului Administratiei Publice, Octav Cozminca, in care va prezenta situatia de la societatea de drumuri judeteana si va sanctiona pozitia adoptata de presedintele CJ Alba, pe care a catalogat-o drept "o intimidare la adresa opozitiei". Simedru a amintit ca atat Curtea de Conturi, cat si vechea conducere a CJ Alba au dat descarcari de gestiune la SC DPL "fara sa fie mari probleme" si ca societatea a fost premiata in 1999 de CCIA Alba, la ramura "societati mari de constructii". El a mai spus ca este anormal din punct de vedere moral si economic ca presedintele CJ sa fie presedintele CA de la SC DPL Alba, desi acest lucru este legal si este intalnit si in alte judete. In replica la reactia presedintelui Presecan, in comunicatul liberalilor se mai precizeaza ca PNL analizeaza oportunitatea de a-l actiona pe acesta in instanta si de a sesiza MAP pentru incalcarea noii legi a Administratiei Publice "care prevede totala imunitate a consilierilor judeteni privind declaratiile facute in exercitarea mandatului de consilier".
     In aceeasi ordine de idei, Teodor Atanasiu a anuntat ca cei patru consilieri judeteni ai PNL au inaintat la CJ un proiect de hotarare privind gestionarea judicioasa a bugetului Consiliului Judetean si protejarea intreprinderilor din judetul Alba care arata urmatoarele: Art. 1 Toate lucrarile si serviciile vor fi contractate de Consiliul judetean numai prin selectare de oferte prin licitatie in plic inchis, sau prin comparare de oferte; Art. 2 Incredintarea directa a lucrarilor se va face, in conditiile legii, numai societatilor comerciale la care Consiliul judetean este actionar majoritar; Art. 3 La licitatiile organizate de Consiliul judetean pentru contractarea unor lucrari de proiectare, executie, amenajari, intretineri si instalatii, vor primi un punctaj superior, care reprezinta 10% din punctajul total, numai firmele care au sediul in judetul Alba sau care au filiale legal deschise in judet.
Florin ROMAN
Intrunita in prima sa sedinta
Comisia Consultativa a judetului Alba a aprobat ieri planul de dezvoltare economico-sociala pe anul in curs
     In cursul zilei de ieri, la sediul Casei de cultura a sindicatelor din Alba Iulia, a avut loc prima sedinta a Comisiei Consultative a judetului Alba, constituita recent prin ordinul prefectului Ioan Rus. Alaturi de prefectul judetului Alba, au participat presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, precum si toti primarii si sefii de institutii si servicii descentralizate din judet, cu totii membri ai Comisiei respective.
     Cu acest prilej, a fost aprobat planul de dezvoltare economica si sociala a judetului Alba pe anul in curs, precum si regulamentul propriu de functionare al Comisiei prezentat auditoruiului de presedintele CJ Alba, Augustin Presecan. De asemenea, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a prezentat dinamica sectoarelor economico-sociale ale judetului Alba, in perioada 1996-2000, cu alte cuvinte "Cartea alba" a guvernarii trecute, apreciind ca nu a facut acest gest pentru a scoate in evidenta ce s-a facut bine sau rau in ultimii patru ani, ci ea constituie o baza de pornire in preconizata relansare sub toate aspectele a judetului nostru, evitandu-se pe cat posibil greselile trecutului. Conform regulamentului, Comisia Consultativa a judetului Alba se va intruni o data la 2 luni de zile. (R.J.)
Un nou mare succes al medicinei romanesti
Un baietel din Alba Iulia a primit un rinichi de la un copil din Cluj
     Un copil in varsta de 2 ani din judetul Alba a primit un rinichi sanatos de la un baietel de aceeasi varsta din Cluj-Napoca, aflat in moarte cerebrala. Acest lucru a fost posibil ca urmare a unei operatii de transplant renal, realizat in premiera nationala la noi in tara (avand in vedere varsta celor doi micuti), de o echipa de medici clujeni de la Institutul de Urologie si Transplant din Cluj-Napoca. Operatia efectuata de echipa condusa de dr. Lucan Mihai, seful institutiei, a durat cinci ore si a fost un succes. Potrivit unor surse medicale, micutul nostru conjudetean a fost ales dintr-o lista numeroasa de pacienti diagnosticati cu insuficienta renala cronica. Micutul clujean suferea inca de la 8 luni de o boala grea, distrofie musculara, progresiva si din pacate a intrat in stop cardiorespirator. Desi sfasiati de tragedie, intelegand ca nu mai este nimic de facut, parintii baiatului au acceptat ca fiul lor sa fie mentinut in viata pentru donarea organelor sanatoase. Profesorul Mihai Lucan a sustinut ca operatia a fost extrem de dificila, avand in vedere comportamentul imunologic al copiilor. Al doilea rinichi sanatos, care a fost si el recoltat, urmeaza sa salveze viata altui micut, ce va fi selectat de alte Centre de Transplant din tara. Astfel de operatii sunt extrem de rar intalnite atat in Europa cat si in SUA, mai ales ca pacientii au calibru redus al vaselor de sange. Printre cei care asteapta la Institutul de Urologie si Transplant Cluj Napoca pentru diferite transplanturi se afla si alti cetateni ai judetului Alba. Contactat telefonic, dr. Mihai Lucan a declarat pentru ziarul "Unirea" ca starea de sanatate a micutului conjudetean este foarte buna.
Florin ROMAN
"Parintele" SMURD-ului, dr. Arafat, a prezentat la Sovata avantajele Garzii aeriene de salvare
Elicopterul medical poate ajunge in toate colturile regiunii in 15-20 minute
     La reuniunea de lucru a Consiliului Regional de Dezvoltare Centru, ce a avut loc la Sovata, a fost prezent, la invitatia co-presedintelui acestui organism Augustin Presecan si "parintele" SMURD-ului in tara noastra, celebrul dr. Arafat. Pentru cei mai putin avizati, amintim ca SMURD este un serviciu public ce apartine de Spitalul Tg. Mures si se ocupa de partea prespitaliceasca. In esenta, o masina de reanimare si una de descarcerare, complet echipate, sunt tot timpul la dispozitia SMURD, pentru a interveni ori de cate ori este cazul. De asemenea, un elicopter inchiriat de la autoritatea rutiera Bucuresti este pregatit oricand sa transporte bolnavii implicati in accidente grave. Dr. Arafat a declarat ca folosirea elicopterului scurteaza perioada de interventie, permitand ca acesta sa ajunga in fiecare judet, indiferent de zona, in circa 15-20 minute. "Acest lucru va permite salvarea de vieti omenesti si asta este cel mai important", a spus dr. Arafat. Domnia sa a prezentat, pe un sistem video, avantajele folosirii acestui sistem, dand exemple de cazuri in care au fost salvate vieti. El a solicitat conducerii CDR <> sa intervina pe langa Executiv pentru aplicarea in forma originala a unui program cu Banca Mondiala prin care se vor primi 433 de ambulante. Un alt proiect asemanator prevede extinderea SMURD la nivelul fiecarui judet, prin dotarea cu doua masini de reanimare si una de descarcerare. Daca membrii CDR Centru vor accepta utilizarea elicopterului medical si a Garzii aeriene de salvare, fiecarui locuitor al regiunii ii va reveni o cheltuiala de 0,07 centi.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.