Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Specialistii americani ne dau solutia reusitei reformei
     Restructurarea economiei dupa metoda "biciului si a zaharelului" Recent amintita masura de denominare a leului romanesc de catre BNR, ca una dintre principalele cai de realizare a procesului de dezinflatie, de insanatosire a activitatii bancare si, implicit, de impulsionare a reformei economice, a inceput sa faca valuri in randul populatiei dar si al specialistilor in domeniu. In ce priveste populatia, BNR a linistit-o (cel putin pe cea care are importante economii banesti - n.a.), dand asigurari ferme ca nu este vorba de o confiscare, urmand ca toti banii sa se schimbe pana la ultimul leu. In randul specialistilor insa, s-a declansat o adevarata dezbatere, fiind emise o seama de ipoteze pro si contra. Fostul ministru de Finante, Daniel Daianu, a declarat ca are unele rezerve la argumentele aduse de catre Guvern si BNR in sprijinirea pozitiei de apreciere a leului (care au luat in calcul nivelul important al rezervelor valutare - peste 3,6 miliarde de dolari, oferta excedentara pe piata valutara si intrarile financiare autonome din ultima vreme). Astfel, dupa parerea domniei sale, aprecierea in termeni reali a leului si, cu atat mai mult, cea nominala, descurajeaza exporturile si incurajeaza importurile. Pentru a sustine exportul si pe exportatori, ar trebui sa procedam la fel ca si Polonia, care pentru a asigura un respiro acestora a practicat mai intai o suprareactie de apreciere a monedei nationale.
     Apoi, tot Daianu spune ca, prin aprecierea nominala a leului s-ar stimula prea puternic intrarile de capital speculative (investitii in bonuri de tezaur, pe piata monetara sau de capital) care ar mari presiunea spre apreciere a leului si, mai departe, deficitul comercial si cel de cont curent.
     O alta personalitate in domeniul economic, de aceasta data din afara tarii, este vorba de Georges de Menil, profesor la Kennedy School of Government, prezent recent la Bucuresti la seminarul intitulat "Tranzitia in Polonia. Lectii pentru Romania", sustine ideea denominarii leului, insa cu respectarea stricta a anumitor principii si legitati economice. El a precizat ca, in Polonia, spectaculoasa crestere economica a avut la baza "rezultate concrete ca o consecinta ale unor decizii concrete". Ca esentiala in rezultatele economice favorabile din Polonia a fost cresterea productivitatii, indeosebi pe seama restructurarii intreprinderilor de stat.
     Restructurarea s-a facut dupa metoda "biciului si a zaharelului". "Zaharelul" a fost privatizarea. "Privatizarea a fost rapida in Polonia. Si in momentul actual exista un puternic sector de stat. Este la fel de adevarat insa ca, desi a fost realizata in mod gradual, ea a fost ferma", sustine profesorul american. "Biciul" l-au reprezentat competitia si disciplina bugetara. Disciplina bugetara a fost, asadar, un alt element de baza al reformei, care a cuprins din start reducerea subventiilor de stat (de la 16% din PIB-ul polonez in 1986, la 3,3% in 1992), in prezent fiind aproape neglijabile.
     Disciplina bugetara s-a manifestat din plin si in sectorul bancar. Bancile de stat au fost privatizate. In cadrul sistemului bancar a existat un permanent interes managerial de a recupera creditele neperformante, astfel ca AVAB-ul polonez aproape ca nu a avut de lucru. Bancile si-au inteles din plin rolul si menirea lor in cadrul economiei nationale si in cel al reformei de ansamblu.
     Un aspect la fel de important este ca disciplina bugetara a fost impusa si respectata si la nivelul intreprinderilor. Datornicii au fost imediat sanctionati. In acest timp restructurarea intreprinderilor s-a facut fara poticneli. Politicul si-a inteles si el pe deplin rolul, astfel ca, desi reforma poloneza s-a facut in contextul a doua schimbari de majoritati parlamentare, strategia economica a fost aceeasi pentru amandoua.
     "Nu este posibila restructurarea intreprinderilor si, in acelasi timp, acestea sa nu-si plateasca datoriile la stat sau la bancile care le imprumuta", a formulat ca un fel de ultim mesaj pentru Romania d-l Georges de Menil. Noi am mai adauga doar faptul ca, daca in ce priveste "zaharelul" Romania a excelat chiar mai serios decat Polonia, acum este cazul folosirii "biciului"... care, desigur, sa fie "impletit" cu unele masuri de relaxare fiscala si o politica a creditului bancar favorabila investitiilor, indeosebi investitorilor autohtoni.
Tinu MATES