Ultima ora
Stiri
Pompierii aiudeni au stins incendii din greu
     Ziua de marti, 10 iulie a.c., a fost una destul de agitata pentru pompierii militari de la statia Aiud, acestia fiind solicitati sa intervina in trei cazuri.
     In jurul orei 15.30, Eleonora Suteu, din Sancrai, a sesizat pompierii ca in urma unui fulger s-a aprins sura gospodariei. Din cauza focului puternic au ars 140 metri patrati acoperis, 70 metri patrati din pod, un metru cub de scandura si 600 kg paie si tabac. Flacarile s-au extins si la sura vecinei, Marioara Suteu, arzand 24 metri patrati de acoperis. In incendiu au ars bunuri in valoare de 50 de milioane de lei, insa, datorita interventiei pompierilor au fost salvate locuintele evaluate la circa 800 de milioane de lei. In aceeasi zi, in jurul orei 18.30, pompierii din Aiud au intervenit si la evacuarea apei din subsolul a doua case inundate din Aiud.
     Ceva mai tarziu, in jurul orei 13.05, pompierii aiudeni au fost anuntati de Viorel Serban din Livezile ca i-a luat foc casa. In urma incendiului declansat au ars zece metri patrati din acoperisul casei, 5 metri patrati din pod si alte materiale textile ce erau depozitate in imobil. Pompierii au intervenit cu doua autospeciale, reusind stingerea focului in circa 30 de minute. Focul s-a declansat din cauza unui scurt circuit electric la niste conductori a caror izolatie era mai veche.
Florin ROMAN
Cinci condamnati au cazut in plasa Politiei municipiului Blaj
     In urma unei actiuni desfasurata marti pe raza municipiului Blaj, politistii au reusit identificarea si retinerea a cinci persoane care se sustrageau de la executarea pedepselor "decernate" pentru diferite ispravi mai mult sau mai putin grave. Cel mai "galonat" este Vasile Zalar (47 de ani) din Blaj - pe numele caruia exista un mandat de executarea pedepsei de 3 ani pentru furt. Politistii i-au mai identificat pe Ioan Fratila (30 de ani) din Bucuresti - mandat de executare a pedepsei de 10 luni inchisoare pentru abandon familial, precum si pe Gheorghe Stoica (55 de ani), Gheorghe Voina (36 de ani) si Maria Voina (18 ani) toti din municipiul Blaj, pe numele carora exista mandate de executare a pedepsei cu inchisoare contraventionala conform Legii 61/91. Toti cinci se afla in arestul IPJ Alba. (A.D.)
Codrin Stefanescu primit cu bratele deschise de catre PSD
     La inceputul saptamanii trecute, deputatul PSD Codrin Stefanescu a participat la o intalnire cu premierul Adrian Nastase si alti lideri din conducerea PSD. Au fost prezenti toti liderii formatiunilor politice din judetele care s-au alaturat PSD, prezentand liste cu toti cei care se alatura acestei formatiuni politice. Au participat 27 de judete prin lideri si alte patru prin imputerniciti ai acestora. Codrin Stefanescu a caracterizat intalnirea ca fiind foarte frumoasa, premierul urandu-le bun venit in echipa social-democratiei romanesti confirmand ca toti sunt egali in PSD si ca singurele criterii de promovare sunt competenta si valoarea. S-a discutat despre fuziune in fiecare judet, urmand sa fie semnat un protocol tehnic iar liderii celor ce s-au alaturat PSD sa fie cooptati in Birourile executive ale PSD. (A.D.T.)
Electrificarea localitatilor rurale
     Potrivit informatiilor furnizate de presedintele CJ Alba, Augustin Presecan in lucrarea "un an de guvernare locala", anul trecut, in judetul nostru au fost electrificate 602 gospodarii din 16 localitati. "Am cerut conducerii S.C. Electrica SA - Sucursala de Distributie Alba Iulia ca in programul de prioritati pe acest an sa fie cuprinse si satele Poiana, Toci, Furduresti, Deoncesti, Robesti, Valea Verde, Bradeana si Lumesti", a mai spus Augustin Presecan. (F.R.)
Vernisaj
     Galeriile Uniunii Artistilor Plastici din municipiul Alba Iulia gazduiesc vineri, 13 iulie, ora 19.00 vernisajul unei atractive expozitii de arta plastica. Expun pictura si sculptura Cosmin Muresan, Dan Hauptcorn si Ciprian Bintintan. (A.D.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Primaria Alba Iulia a incheiat negocierile cu OMV
     In afara de firma Billa Romania, care va demara in curand lucrarile de constructie la un supermarket in Alba Iulia, o alta firma cu capital austriac are intentii serioase de a investi in municipiul resedinta de judet. Este vorba de firma OMV, specializata in distributia de carburanti auto, firma care a deschis deja cateva benzinarii in tara. In cursul zilei de ieri, comisia de negociere stabilita prin decizie a Consiliului local Alba Iulia, primarul Mircea Hava si reprezentatii OMV au avut o ultima runda de negocieri la sediul primariei albaiuliene. La incheierea acestora primarul municipiului, Mircea Hava, s-a declarat foarte multumit de rezultatele negocierii, chiar mai multumit decat de "afacerea" cu Billa. Asta pentru ca pretul de concesionare pe metru patrat este de 29 $, aproape identic celui de vanzare pentru Billa (de precizat ca OMV doreste sa construiasca statia de distributie a carburantilor in aceeasi zona), dar dupa 30 de ani (perioada de concesionare) terenul in suprafata de 2600 mp va reveni in administrarea primariei albaiuliene. In plus OMV va plati primariei o taxa de 0,05 centi pentru fiecare litru de benzina vandut, ceea ce a fost aproximat la 3500 $/an. Rezultatul acestor negocieri va fi prezentat Consiliului local municipal Alba Iulia in sedinta din data de 17 iulie, consilierii urmand sa decida asupra contractului de asociere intre Primaria Alba Iulia si OMV. De precizat ca, atat Mircea Hava (cel care a insistat cel mai mult pentru aducerea in Alba Iulia a acestor doua mari firme), cat si reprezentantii OMV doresc sa semneze contractul pana la inceputul lunii august a.c. creandu-se astfel conditiile ca lucrarile de constructie sa poata incepe cel mai tarziu in primavara anului 2002. Astfel, prin stradania primariei si cu aprobarea consiliului local in acest an vor intra in plus in bugetul local circa 13 miliarde lei, bani, care, ne-a declarat - Mircea Hava, vor fi folositi pentru lucrari edilitare. Pe langa banii care intra in buget si rezolvarea unei probleme de urbanism din zona Stadion, Mircea Hava considera ca este un castig la fel de pretios, cel in locuri de munca. De aceea orice firma serioasa care va dori sa investeasca in Alba Iulia va fi primita la fel de bine, iar negocierie vor fi la fel de rapide ca in aceste doua cazuri.
Anca DINICA
La Pianu de Sus
Un urs a dat iama in turma unui cioban ucigand 43 de oi si 4 miei
Ursule maria ta, nu-i prea mare portia?
     De cand se stiu, pienarii s-au impacat cu castigul si paguba pe care le-o ofera codrul, frate bun cu romanul si la bine si la rau. Da, numai ca, de la o vreme incoace, un pofticios de urs le-a cam dat de furca oerilor si vacarilor care nu mai stiu cum sa se apere de vanatoarea lui in turmele de mioare. Cea mai pradalnica descindere a ursului carnivor a avut loc in noapte a de 29/30 iunie a.c., cand afurisitul de Mos Martin a dat iama in turma unui cioban din Pianul de Sus, aflata la pasune in Muntii Sebesului. Daca ar fi luat o oaie si se ducea cu ea in plata domnului, supararea n-ar fi fost asa de mare si pagubasul s-ar fi impacat cu gandul ca si salbaticiunile codrului au dreptul la viata.
     De data aceasta, maria sa ursul s-a intrecut in ticalosie, incalcand orice lege a junglei. El a rapus cu o pofta nebuna 43 de oi si 4 miei. Un "palmares" neintalnit niciodata prin partile locului. Pierderea nefericitului proprietar a fost evaluata la peste 50 de milioane de lei. Ramas calic peste noapte, ciobanul nefericit isi plangea amarul si se tanguia cu jale: Ursule Maria ta, nu-i prea mare portia? Sa speram ca cel mai mare vanator din zona, dl. Lutsch de la Hanul cu acelasi nume ii va veni de hac!
Sebastian TRUTA
Un deceniu de invatamant superior romanesc la Alba Iulia
     In urma cu 10 ani, la 11 iulie 1991, primul-ministru de atunci - Petre Roman semna hotararea de infiintare a primei institutii de invatamant superior romanesc de la Alba Iulia - Universitatea "1 Decembrie 1918". Demersurile pentru infiintarea universitatii au fost incepute la 30 mai 1990 de Primaria judetului Alba, printr-o scrisoare de intentie adresata guvernului provizoriu. Privita de unii - chiar oficiali ai Ministerului Invatamantului - cu scepticism, infiintarea acestei universitati s-a dovedit o initiativa foarte buna, fapt subliniat de toti participantii la o intalnire de suflet, menita sa rememoreze principalele evenimente care au marcat nasterea universitatii albaiuliene, intalnire care a avut loc ieri la sediul Prefecturii judetului Alba. Cel mai sugestiv discurs pe aceasta tema l-a avut fara indoiala poetul Ion Marginean - directorul DCCPCN, Alba care a aratat ca "realitatea acestui judet, a acestor plaiuri, merita o asemenea institutie cu atat mai mult cu cat la Alba Iulia exista de 200 de ani un institut de rang universitar - Institutul teologic romano-catolic. Pastrand desigur proportia, infiintarea acestei universitati romanesti la Alba Iulia poate fi comparata ca importanta cu Marea Unire insasi." Printre participantii la intalnire s-au numarat IPS Andrei - arhiepiscop de Alba Iulia, Ioan Rus - prefectul judetului Alba, Augustin Presecan - presedintele CJ Alba, fostul prefect de Alba - Artenie Barb, deputatul PD - Alexandru Peres, deputatul PSD - Constantin Selagea, senatorul PSD - Cornel Filipescu, prof. univ. dr. Iuliu Paul - primul rector al Universitatii "1 Decembrie 1918", prof. univ. dr. Florea Voiculescu - prorectorul universitatii.
Anca DINICA
Liderii PNTCD Alba se duc la intalnire cu Victor Ciorbea
     Scandalurile din ultima perioada din sanul PNTCD s-au soldat asa cum se stie cu demisia presedintelui Andrei Marga si a vicepresedintelui Vasile Lupu, acesta din urma nemultumit ca nu a primit functia numarul 1 din partid. Pe acest fond de sciziune, intre noul presedinte al PNTCD, Victor Ciorbea si sustinatorii lui Marga a izbucnit un adevarat scandal, mai ales cele doua tabere nu s-au pus de acord cu data desfasurarii Congresului PNTCD. Pana una alta, Ciorbea i-a convocat pe toti liderii judeteni la o intalnire la Bucuresti, programata pentru sambata. Delegatia judetului Alba va fi reprezentata de presedintele interimar, av. Marcel Simion, fostul prefect, Ananie Garbovean, membru in Delegatia Permanenta si actualul vicepresedinte Alexandru Buta, fost presedinte al ANCD Alba. Victor Ciorbea a declarat ca orice declaratii publice indreptate impotriva partidului, facute de catre membri, vor duce la excludere. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.