Curier judetean
Rugaciunea de azi
Slava intru cei de sus lui Dumnezeu, si pe pamant pace, intre oameni bunavoire. Laudamu-Te, bine Te cuvantam, inchinamu-ne Tie, slavimu-Te, multumim Tie, pentru Slava Ta cea mare. Doamne, Imparate Ceresc, Dumnezeule, Parinte atottiitorule, Doamne, Fiule Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfant. Doamne Dumnezeule, Mieluselul lui Dumnezeu, Fiul Tatalui, Cel ce ridici pacatele lumii, miluieste-ne pe noi. Primeste rugaciunea noastra, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui si ne miluieste pre noi. Ca Tu esti Unul Sfant, Tu esti unul Domn Isus Hristos, intr-u Slava lui Dumnezeu Tatal. Amin. In toate zilele bine Te voi cuvanta si voi lauda Numele Tau in veac si-n veacul veacului. Amin!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Proclu si Ilarie; Sf. Veronica
Catolic: Sf. Henric; Ss. Eugen

De toate
Meteo
Si azi vremea este predominant frumoasa si calda. Maxima va fi 29 °C, iar noaptea nu vor fi mai putin de 14 °C. Omul va simti maxim 29 °C, iar noaptea 18 °C.

Aforismul zilei
Viata este singura iluzie adevarata.

Anecdota zilei
-In cat timp faceti pozele la minut?
-Ca peste tot: in trei zile.

Reteta zilei
Salata de fructe cu frisca: 250 g caise, 250 g visine, 500 g pere de vara, 250 g cirese, 1 pahar zahar pudra, 1 paharel coniac, 250 g frisca.
Fructele se spala, se lasa sa se scurga pe un prosop curat, se curata de coaja si de samburi, dupa caz. Se taie in forma de lamele, cuburi sau se lasa intregi. Se pun intr-un castron, se presara cu zahar, se stropesc cu rom sau coniac si se lasa la rece. Salata se garniseste si se serveste in cupe cu frisca.

Sfaturi practice
Aluaturile coapte in cuptor vor capata o rumeneala frumoasa daca, inainte de a le introduce in cuptor, se ung deasupra cu apa sarata. In acest fel, suprafata prajiturii nu crapa, formand o crusta care permite aburului sa iasa in timpul coacerii.

Calendarul evenimentelor
* 1797 - A murit Ienachita Vacarescu, poet, filolog, istoric (n. 1740). * 1884 - S-a nascut Amedeo Modigliani, pictor italian. A fost puternic influentat in pictura de Cezanne, iar in sculptura de Cezanne, iar in sculptura de Brancusi, care l-a indrumat spre o stilizare expresiva (m. 25. 01.1920). * 1887 - A murit Aaron Florian, istoric, participant la Revolutia romana de la 1848 din Tara Romaneasca (n. 1805). * 1904 - S-a nascut Pablo Neruda, scriitor chilian, laureat al Premiului Nobel pentru literatura in 1971. Numele sau era Naftali Ricardo Reyes Basualto. Numele de scriitor si l-a luat dupa cel al scriitorului Jan Neruda, mort in 1891 (m. 24.09.1973).

Horoscop
Berbecul. Nu exagerati anvergura piedicilor care vi se ivesc in cale si nu reactionati excesiv. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
Taurul. Desi nu sunt prea multi cei pe al caror ajutor puteti conta la nevoie, o veti scoate cu bine la capat. Dragoste *** Bani ** Sanatate **
Gemenii. Ar fi de dorit sa fiti mai rezervati si mai prudenti. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Racul. Feriti-va de situatiile care implica riscuri nejustificate. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Leul. Orice situatie, oricat ar fi ea de neobisnuita (poate chiar ciudata), poate fi rezolvata cu succes daca va pastrati calmul. Dragoste ** Bani *** Sanatate ***
Fecioara. Rezistati, orice ar fi, tentatiilor. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Balanta. Un strop de bunavointa este tot ce va trebuie pentru a detensiona o situatie incordata. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Scorpionul. Ca sa nu gresiti, acceptati cateva sfaturi bune. Dragoste * Bani * Sanatate *
Sagetatorul. Nu a sosit momentul sa treceti la atac. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
Capricornul. Linistea dvs. e pe cale sa se transforme intr-o amintire. Dragoste * Bani * Sanatate *
Varsatorul. Feriti-va de tot ce v-ar putea "manca nervii"! Dragoste * Bani ** Sanatate **
Pestii. O problema nerezolvata (sau, poate prost rezolvata) va deranjeaza mai mult decat sunteti dispusi sa recunoasteti. Dragoste * Bani ** Sanatate ***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Santier arheologic la Seusa
     Timp de o luna, incepand din data de 15 august, 40 de studenti ai Universitatii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia vor participa la un santier arheologic -scoala in localitatea Seusa, in zona "Gorgan". Sustinerea financiara apartine institutiei de invatamant superior si DJTS Alba, care printr-un proiect intocmit si licitat de catre Liga Studentilor a acordat suma de 4,5 milioane de lei. Coordonatorul investigatiilor arheologice, ce se bazeaza pe cele mai noi metode de cercetare, este lector univ. drd. Marius Ciuta. Presedintele Ligii studentilor din universitatea albaiuliana, George Bounegru, ne-a mai informat ca, alaturi de santierul de la Seusa - Gorgan, Universitatea va deschide in aceasta vara santiere la Limba si Ceru - Bacainti. (R.J.)

Augustin Presecan a declansat operatiunea "Pro Europa"
     In cadrul ultimelor intalniri internationale, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a sustinut necesitatea extinderii retelei de transporturi integrate, dezvoltate pana acum doar de Uniunea Europeana si in viitoarele tari candidate si asociate ale UE, inclusiv in Romania. Augustin Presecan a marsat pe extinderea retelei de trenuri de mare viteza pana la Istanbul, care sa traverseze Romania si implicit judetul Alba precum si a retelei rutiere (autostrazi), respectiv a Coridorului IV, care sa urmeze traseul Arad - Sebes - Sibiu - Pitesti - Bucuresti - Constanta si nu traseul propus de Bulgaria si Grecia, prin Arad - Timisoara - Drobeta Tr. Severin - Calafat - Sofia - Salonic. A fost subliniata, totodata, necesitatea implicarii Uniunii Europene pentru realizarea in Romania si a altor proiecte economice, cu nominalizarea Aeroportului International "Aurel Vlaicu" de la Sibot, care sa functioneze intr-o prima etapa ca aeroport regional. (F.R.)
Mucegaiul nu face casa buna cu painea
     Intensificarea controalelor in pietele alimentare, targuri, oboare si in unitatile ce produc si comercializeaza produse agroalimentare, a avut efect. La un raid recent efectuat de DGAIA Alba in 27 de unitati, la cele mai multe dintre ele nu s-au constatat abateri care sa necesite amenzi si alte masuri coercitive. In unele societati comerciale igiena si respectarea regulilor de comert civilizat sunt musafiri rar intalniti. La SC Baia de Aries PAM SRL, din pricina igienei necorespunzatoare in hala de fabricatie si in depozitul de faina (invadat de mucegai) s-a aplicat o amenda contraventionala de 8 milioane de lei. La o alta unitate de producere a painii: SC Bogdan Alexandra Plus SRL din Campeni, a fost necesara oprirea fabricarii painii si suspendarea licentei intrucat buletinele de analiza a painii au fost de negasit. Lipsa igienei este motivul pentru care s-a retras licenta de fabricatie si la SC Fantastic SRL Teius. In localitatea Golesti, apartinatoare comunei Vidra, unitatea functiona fara licenta. Proprietarul neinspirat a fost taxat cu 10 milioane de lei. (S.T.)
Un alpinist aiudean pleaca in Turcia
     Aiudeanul Stef Mircea, membru al Clubului de alpinism si sport extrem "No Limits K2" din Cluj-Napoca va participa in perioada 30 iulie-17 august la o expeditie in Turcia. Alaturi de ceilalti doi membri ai expeditiei: Liliana Corci - hidrolog si Aurel Persoiu - profesor, aiudeanul va incerca sa cucereasca doua varfuri: ERCIYES DAGI (3916 m) si KASCKAR DAGI (3937 m). Mircea Stef este primul alpinist din judetul nostru care "ataca" aceste doua varfuri. De altfel el a mai stabilit o premiera de acelasi gen in anul 1999, fiind primul alpinist din judet care a participat la o expeditie in Muntii Caucaz. Expeditia este organizata in colaborare cu Clubul Alpin Roman, filiala Cluj, si s-a bucurat de sprijinul material al societatilor comerciale Glorex, Almi Prodimpex, Mefin si Nord Vest SRL din Aiud. Acestora ca si experimentatului alpinist clujan Florin Pop Vancea, care le-a oferit pretioase sfaturi, cei trei temerari le multumesc. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.