Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Mentalitatea Internet
E gratis, dar de ce e gratis?!
     Putine inventii cred ca au avut un asemenea efect asupra schimbarii mentalitatilor precum Internetul. In secolul al XX-lea probabil ca numai miscarea hippy a avut o influenta mai mare privind crearea unui mod de comportament.
     Dincolo de contactul aproape instantaneu cu orice punct de pe Glob (ceea ce a permis ziarului Unirea sa aiba distributie mondiala), Internetul a introdus pe scara larga notiunea de gratis. Daca in comertul traditional stii ca trebuie sa platesti pentru orice, in Internet gasesti o multime de lucruri gratis si, nu de putine ori, la fel de bune ca produsele pentru care platesti o groaza de bani. Nu ai cei circa 400 $ pentru Office-ul firmei Microsoft? Nici o problema; Sun ofera ceva similar, dar gratis! Nu ai bani sa cumperi o carte de bucate? Nu-i bai! Calculator 486 si conexiune la Internet sa ai. Vei gasi o multime de astfel de programe cu o droaie de retete, romanesti, dar mai ales straine. Unde mai pui ca-ti poti adauga propriile retete. Nu gasesti o carte pentru scoala la biblioteca, iar cea din librarie e prea scumpa? Sunt mari sanse s-o gasesti pitita pe undeva prin Internet, daca e din literatura universala. Insa, am dat si peste un site care a inceput sa publice opere romanesti. Pentru profesori sunt si programe care le permit sa tina evidenta progreselor fiecarui elev, sa faca teste si sa le schimbe cu alti profesori, tot prin Internet. Evident, ultima facilitate, din cauza ca noi traim in Europa, nu in America de Nord, unde impulsul telefonic si traficul Internet sunt gratis - mai mult, sunt unele companii care chiar te platesc ca sa navighezi prin reteaua mondiala! - e cam scump de pus in practica. Totusi, trebuie sa felicitam Romtelecom fiindca a pus la dispozitie cate un numar de telefon, in mai multe zone ale tarii, pentru trafic Internet gratuit. Si ministrul Nica (unul din putinii ministri romani care au facut mai multe lucruri bune decat greseli) trebuie felicitat pentru ca a convins aceeasi companie sa reduca la jumatate pretul impulsului pentru Internet.
     Si acestea sunt numai o parte din minunatii. Toate gratis!
     Sigur, acum vine intrebarea omului obisnuit cu zicala "totul se plateste": Dar de ce sunt gratis? Raspunsul unui hippy ar fi clasicul "d'aia!" Adevarul e ca motive sunt multe. Mergand de la banalul "sunt student la informatica si am facut acest program pentru a capata experienta. Si, poate, ma descopera vreo firma" la "am cautat un program pentru a putea face cutare serviciu, dar cele pe care le-am gasit nu faceau exact ce voiam eu, asa ca l-am facut pe acesta". Sunt unii care-ti pretind si anumite lucruri pentru programul lor gratuit. De pilda, un american care a facut un program mult utilizat de creatorii de siteuri a lansat conceptul de licenta CareWare. Cum ar veni, "program grija". El le cere utilizatorilor ca in schimbul utilizarii acestui program gratis sa nu-si mai planga de mila, ci sa vada partile frumoase ale vietii! Zilele trecute am aflat de o agenda de birou (pentru computer, normal) facuta de un polonez, si care acum este in topul programelor descarcate prin Internet. Tot gratis, foarte buna (mai ales ca are si o parte in romana), insa tipul ce credeti ca cerea? Ca, daca iti place programul lui, sa faci o donatie de 10 $. Aha! E gratis cica, dar ii trebuie bani! Nu, nu sunt pentru el. Donatia - evident, doar daca vrei - o faci unui adapost pentru caini din localitatea ta!
     Ciudati internautii acestia! Dar cat de plicticoasa ar fi viata fara ei!
     Pentru restantierii la plata apei avem insa o veste proasta. Nici macar in SUA robinetele de-acasa nu sunt conectate la Internet, asa ca si la ei apa e tot pe bani! Insa daca nu platesti nu raman toti fara apa, ci ramane datornicul fara locuinta. Pentru ca nimic din ce nu e in Internet nu e gratis!
Florin SILEA