Curier judetean
Rugaciunea de azi
Acum, libereaza pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau in pace; ca au vazut ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor: lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporul Tau Israel.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfintii Mc. Antinoghen si cei zece ucenici ai lui
Catolic: Sf. Alexie; Sf. Maria

De toate
Meteo
Vremea va fi si azi frumoasa si deosebit de calduroasa. Temperatura va urca la 32 °C. Noaptea vor fi cel putin 17 °C. Temperaturile simtite de om: maxima 29 °C, minima 18 °C.

Aforismul zilei
Banul pare sa fie principiul fundamental al vietii. Cand ai bani, poti sa-ti permiti si alte principii!

Anecdota zilei
O batranica citeste in ziar: "La New York, un locuitor este impuscat la fiecare jumatate de ora".
- Bietul om, zice batranica clatinand din cap.

Reteta zilei
Miel pané cu garnitura: 1,5 kg de carne miel, 2 oua, 1 lingura de faina, 2 linguri de pesmet, 3 linguri de untura, sare.
Se spala carnea de miel si se taie in bucati late de 2 - 3 degete, care se tin timp de 20 de minute presarate cu sare, apoi se dau prin faina, ou si la urma prin pesmet. Se prajesc in untura sau in unt amestecat cu ulei (la o lingura de unt, 2 lingurite de ulei) si se serveste cu garnitura de legume si salata verde.

Sfaturi practice
Mirosul neplacut emanat de sifonul instalatiilor sanitare (chiuvete, vase WC, cazi de baie cu sifon) dispare daca se toarna in vasele respective apa fierbinte (un litru) in care s-a adaugat o lingurita de amoniac sau doua lingurite de otet. Se lasa solutia respectiva in vase, apoi acestea se clatesc cu apa din abundenta.

Calendarul evenimentelor
* 1544 - Filip Moldoveanul primeste din partea sfatului sibian recompensa pentru imprimarea unui Catehism romanesc. Este atestata prima tiparitura romaneasca. * 1872 - S-a nascut poetul simbolist Dimitrie Anghel (m. 1914). * 1877 - Conform intelegerii dintre comandamentele rus si roman, prima subunitate romana care trece Dunarea este escadronul Bacau, comandat de capitanul Arcadie Septilici din Regimentul 8 Calarasi. * 1920 - "Acordul de la Spa" privind reparatiile datorate de Germania puterilor invingatoare din primul razboi mondial. Romaniei i s-a repartizat o cota de 1% din totalul reparatiilor germane. * 1961 - Multipla campioana Iolanda Balas stabileste un nou record mondial la saritura in inaltime (1,91m). * 1989 - Inceteaza din viata dirijorul austriac Herbert von Karajan (n. 5.04.1908).

Horoscop
Berbecul. Veti lua niste bani, dar pentru asta va trebui sa va certati un pic cu persoane din anturaj. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Taurul. Se accentueaza starea de sensibilitate, ceea ce va poate pune pe picior de razboi cu cineva mai mare... Dragoste * Bani * Sanatate *
Gemenii. Starea de sanatate este precara, va simtiti obositi. Consultati un medic. Dragoste * Bani * Sanatate *
Racul. Nu contati astazi nici pe amici, nici pe prieteni, mai ales daca sunt la mijloc sume mari de bani. Dragoste * Bani * Sanatate **
Leul. Pastrati relatii diplomatice cu partenerii dvs. Dragoste * Bani ** Sanatate ***
Fecioara. Poate veti avea probleme de sanatate, pricinuite eventual de o veste. Dragoste * Bani * Sanatate *
Balanta. Nu riscati, abtineti-va de la afaceri, de la imprumuturi. Dragoste * Bani * Sanatate ***
Scorpionul. Niste inamici mai vechi isi pot relua atacurile. Dragoste * Bani * Sanatate **
Sagetatorul. Oboseala si stresul va pun in pericol abilitatea. Dragoste * Bani * Sanatate *
Capricornul. Nu va aventurati la nimic, nu riscati. Dragoste * Bani * Sanatate *
Varsatorul. Apar probleme financiare in familie, mai ales cu parintii. Dragoste * Bani * Sanatate *
Pestii. Intrigile sunt pe tapet, iar sanatatea este in scadere. Dragoste * Bani * Sanatate *
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Programe atractive de vacanta pentru tinerii din centrele de plasament
     Recent, Directia pentru protectia copilului Alba a primit din partea centrelor de plasament din Cugir si Blaj, programul de vacanta al acestora pentru copiii institutionalizati. Iata doar cateva dintre actiunile propuse, care dovedesc un calendar foarte atractiv: Cugir - participare la tabara organizata de Fundatia "Mission Without Borders" in judetul Sibiu; tabara la Prislop si Vadu Motilor, drumetii, jocuri distractive etc.
     Blaj - drumetii la Carbunari, expozitii de desene ale copiilor, recital de poezie la "Teiul lui Eminescu", concurs de biciclete, tabara la Intregalde, campionat de fotbal, concurs de cantece populare etc. (I.H.)
Tabara de educatie ecologica
Actiunea se incadreaza intr-un proiect finantat de DJTS Alba
     In perioada 15-22 iulie a.c., tinerii albamontisti organizeaza o tabara de educatie ecologica, dovedind inca o data ca modul in care au fost pregatiti de vechii montaniarzi da roade. Atat in ceea ce priveste pregatirea in spiritul muntelui cat si cu privire la elaborarea de proiecte. Spunem aceasta, deoarece actiunea se incadreaza intr-un proiect finantat de DJTS Alba (e drept cu o suma mai mult simbolica: 3,5 milioane de lei). Sunt asteptati 30 de tineri participanti din partea unor ONG-uri din judetul Alba si din alte colturi ale tarii (Bucuresti, Timisoara etc.). Activitatile de pe "calendarul" taberei vor cuprinde: cursuri, campanii si actiuni directe de protectie a mediului, precum si o igienizare a apelor din zona. (I.H.)
Bataie ca-n filme in Discoteca "Univers" de la Valea Lunga
     Fierbinteala din aceste zile se pare ca are efecte nedorite asupra nervilor unora. Aflandu-se sambata seara in discoteca "Univers" din Valea Lunga incinsi de dans, dar si de bautura, Cristinel Cristea si fratele sau Aurel Pusca l-au luat, in jurul orei 1,45, la bataie pe Ioan Cozma, tot din Valea Lunga. Pentru a aplana conflictul a intervenit Ioan Ciufudean, dar si el a fost lovit de Cristea. Vazand ca scandalagiii nu se potolesc au intervenit in favoarea celor atacati si fiul si ginerele lui Ciufudean. A urmat o scena de film american cu incaierare aproape generala, ca arme fiind folosite tacurile de biliard si sticlele de prin preajma. "Batalia" s-a sfarsit la interventia politistilor care au fost anuntati de Ioan Lacatus. In urma incaierarii, Cristinel Cristea a fost internat la Spitalul municipal Blaj cu traumatism cranio-cerebral si plaga contuzionata parietala dreapta. (A.D.)

Icoana din sufletul copilului
     Joi, 12 iulie a.c., la ora 17.00, la Casa de Cultura "Lucian Blaga" Sebes, profesorul Alexandru Iuga, impreuna cu elevii sai din clasa a IV-a de la Scoala Generala "Ovidiu Hulea" Aiud, au expus icoane pictate pe sticla.
     Expozitia a fost organizata de catre Casa Artelor Sebes in colaborare cu Casa de Cultura "Lucian Blaga" din oras si a fost inchinata apropiatei sarbatori a Sfantului Prooroc Ilie, ilustrand ca tema imaginea si rolul icoanei ca "fereastra spre Dumnezeu".
     Picturile au reprezentat predominant pe "Iisus si vita de vie" pentru a arata contopirea vinului in sangele lui Iisus, ca esenta divina. Icoanele au infatisat sfinti ca Sf. Ierarh Nicolae, Sf. Ioan Botezatorul, axul central fiind icoana "Maicii Domnului", apoi momente religioase ca uciderea fiarei de catre Sf. Gheorghe, "Iisus rastignit", "Invierea lui Iisus" s.a.
     Lucrarile realizate dupa traditia Scolii de la Nicula, a celei de la Fagaras, au fost executate in deplina libertate de miscare si de creatie a elevilor. Artistul si profesorul Alexandru Iuga a tinut sa precizeze in luarea de cuvant ca nu le-a impus copiilor sa respecte strict canoanele picturii cerute in pictura bizantina ortodoxa. De asemenea, copiii au facut o trecere de la culorile specifice picturii traditionale, albul, galbenul, rosul, la culori mai vii. Astfel, albastrul a fost culoarea predominanta a fondului, alaturi de rosu. Ramele, colorate si decorate in armonie cu imaginea lucrarilor, fac parte din icoana, ne-a explicat dl. Alexandru Iuga.
     Pe langa artistul indrumator al elevilor, au cuvantat si alti priceputi ai artei picturale: prof. Nicolae Sterca, iconarul Ioan Fulea, iar manifestarea s-a incheiat cu acordarea unor diplome din partea Asociatiei Judetene de Arta Plastica Amatori, filiala Sebes, de catre presedintele Casei Artelor Sebes, Dori Susan.
     Aprecierile au fost exprimate liber cu regretul ca asemenea evenimente nu sunt prilejuite mai des. Am aflat si ca activitatea copiilor de la Aiud a inceput in urma cu un an, primele lucrari fiind executate pe hartie, in acuarela. Inca de la a doua expozitie, anul acesta, de Sfintele Pasti, ei au expus la Muzeul de Istorie din Aiud icoane pictate pe sticla. Expozitia de la Sebes este cea de-a treia de acest gen in activitatea lor.
     Pentru amatorii de pictura religioasa si nu numai, timp de trei saptamani intrarea principala a Casei de Cultura din Sebes va fi deschisa zilnic intre orele 8.00-12.00, iar dupa-amiaza intre orele 16-19.
Olivia FIRI
La Alba Iulia
Faza zonala a concursurilor profesionale ale pompierilor militari
     pompiStadionul "Cetate" din Alba Iulia a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute faza zonala a concursurilor profesionale ale pompierilor militari. Au fost prezente pe langa echipele Grupului de pompieri "Unirea" Alba si reprezentativele Brigazii de pompieri "Crisana" Bihor, Grupului de pompieri "Vasile Goldis" Arad, Grupului de pompieri "Iancu de Hunedoara" Hunedoara si Grupului de pompieri "Banatul" Timis. In clasamentul general primul loc a fost ocupat de reprezentativa Brigazii de pompieri "Crisana" Bihor, urmata in ordine de cele ale grupurilor de pompieri "Banat" Timis, "Unirea" Alba, "Vasile Goldis" Arad si "Iancu de Hunedoara" Hunedoara. Clasamentele alcatuite pentru fiecare proba se prezinta astfel: *Scara pe fereastra: I - Echipa Brigazii de pompieri "Crisana" Bihor, II - Grupul de pompieri "Unirea" Alba, III - Grupul de pompieri "Banat" Timis; *Stafeta 4 x 100 m: I - Grupul de pompieri "Unirea" Alba, II - Brigada de pompieri "Crisana" Bihor, III - Grupul de pompieri "Banat" Timis; *Desfasurarea de lupta: I - Grupul de pompieri "Banat" Timis, II - Brigada de pompieri "Crisana" Bihor, III - Grupul de pompieri "Vasile Goldis" Arad; *Pista cu obstacole 100 m: I - Brigada de pompieri "Crisana" Bihor, II - Grupul de pompieri "Banat" Timis, III - Grupul de pompieri "Vasile Goldis" Arad. (A.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.