Ultima ora
Stiri
Altercatie pe camp
     In timp ce se afla de paza pe un teren agricol, in noaptea de 11 spre 12 iulie, Ioan Cristian, de 71 de ani, din Decea (comuna Miraslau) a fost lovit de Aurel Nicolae Loca. Anuntati de Elena Crisan, politistii l-au transportat la spital unde a fost diagnosticat cu traumatism al fetei provocat prin agresiune si plaga piramidala nazala. Politistii din Miraslau continua cercetarile pentru a stabili motivul agresiunii. (A.D.)
Gramada a fost prins cu... o gramada de fier-beton in portbagaj
     Lucratori ai Biroului Politiei Rutiere Alba Iulia l-au descoperit sambata, in jurul orei 17.00, pe Bulevardul Revolutiei, pe Vasile Gramada (de 47 de ani) in timp ce transporta cu autoturismul Dacia nr. AB 02 CHL 200 kg fier-beton a caror provenienta nu a putut-o justifica drept licita. Primele constatari ale politistilor au stabilit ca fierul-beton a fost sustras in scopul comercializarii de la societatea comerciala "Silver" SRL din Alba Iulia, societate la care Vasile Gramada este angajat. Vasile Gramada este originar din localitatea Vulcan, judetul Hunedoara si va fi cercetat in continuare in stare de libertate. (A.D.)
Ziua Consiliului Judetean Alba
     In cursul zilei de sambata, la baza de agrement de la Stremt s-a sarbatorit "Ziua Consiliului Judetean Alba", ajunsa la a doua editie. A fost un bun prilej de intalnire amicala si de strangere a relatiilor amicale deja existente intre executivul institutiei, consilieri de toate culorile politice, salariati si colaboratori ai CJ Alba, care, pentru cateva ore au dat la o parte treburile administratiei, atmosfera fiind una cordiala, de sarbatoare. Cu ajutorul sponsorilor CJ Alba a oferit participantilor o gustare, gratar si mititei, stropite cu bere si vin, asa cum sta bine unei petreceri campenesti. Presedintele Augustin Presecan a tinut sa sublinieze ca pentru organizarea acestei mici sarbatori nu s-a cheltuit nici un leu din banul public. Alaturi de presedintele Presecan, au fost cei doi vicepresedinti Nicolae Gavrila si Doru Cetean, consilieri judeteni, senatorul Corneliu Filipescu, directori de institutii, ziaristi si alti invitati. (F.R.)
Hotul de tractoare din Livezile a fost prins... la Salciua
     Mai era ceva timp pana sa se crape de ziua sambata, 14 iulie, cand politistii din comuna Salciua l-au identificat si retinut in vederea cercetarii pe autorul unui furt mai vechi, care a produs mare necaz pagubasului. Asta pentru ca este vorba de un tractor, foarte util acum in plin sezon agricol. Tractorul U 650 cu numarul AB 03 AZE a fost furat de la Nicolae Flentea din comuna Livezile, iar autorul furtului este Ioan Ursa (31 de ani), tot din comuna Livezile, satul Izvoarele. Crezand ca daca pune cat mai multi kilometri intre locul faptei si locul unde ascunde obiectul furat, Ioan Ursa a lasat tractorul in curtea lui Nicolae Buzea din comuna Salciua. Dar bratul lung al legii l-a gasit in cele din urma. Retinerea lui Ioan Ursa s-a produs intr-un bar din Salciua. (A.D.)
Directorul DGPDC Alba nu mai este membru al PNL
     Surse din cadrul PNL Alba ne-au informat ca directorul general al Directiei pentru Protectia Copilului Alba, prof. Sorin Chirila, si-a inaintat demisia din acest partid invocand motive personale. Dl. Chirila ne-a confirmat acest lucru, adaugand ca multitudinea problemelor de serviciu nu-i mai permit sa desfasoare si actiuni de alta natura. (F.R.)
Avorton gasit in groapa de gunoi "Paraul Iovului"
     Sambata, dupa-amiaza, in jurul orei 15.30, Politia municipiului Alba Iulia a fost sesizata telefonic de Vasile Vlasin, domiciliat pe str. Oituz nr. 32, angajat al societatii de salubritate "Salprest", ca in rampa de gunoi a municipiului Alba Iulia a fost gasit un nou nascut. Deplasati imediat la fata locului, politistii albaiulieni au descoporit in partea de sus a rampei de gunoi, un fetus de 24 cm, avortat. in urma examinarilor medico-legale s-a stabilit ca fetusul este de sex barbatesc luna 5-6, acoperit cu placenta, avortat in urma cu cateva zile. Cercetarile in acest caz continua. (F.R.)
Omul... de la celalalt capat al firului a fost descoperit
     Personalul de serviciu de la Dispeceratul Serviciului de Ambulanta Alba s-a confruntat in acest week-end cu o situatie mai putin placuta. In loc sa se ocupe exclusiv de urgente medicale, doamna de la dispecerat a fost tracasata potrivit propriei declaratii, de un individ care a apelat de circa 30 de ori telefonul gratuit 961, pentru a-si exprima o intreaga "paleta" de obscenitati. Deoarece Serviciul Judetean de Ambulanta beneficiaza de un aparat special s-a identificat si numarul de telefon al zelosului telefonist: 095/456774. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Dupa pierderea alegerilor
PNTCD continua sa-si scoata singur "ochiul"
Delegatia Permanenta l-a exclus din partid pe vicepresedintele Vasile Lupu * Aripa Marga - Chirita nu recunoaste noua conducere a partidului * Ciorbea este decis ca de aici inainte sa nu mai lase pe nimeni sa-i sufle in... ciorba
     Seismul prin care trece PNTCD inca de la pierderea alegerilor generale, soldate cu neintrarea in Parlament, continua cu aceeasi intensitate. Dupa demisia lui Andrei Marga din functia de presedinte, un alt lider, Vasile Lupu, initiatorul Legii de retrocedare a padurilor, si-a anuntat demisia pe motiv ca nu a fost validat in locul lui Marga. De aceasta conjunctura a profitat fostul premier, Victor Ciorbea, care, ca presedinte al Consiliului National, a devenit noul presedinte al PNTCD. Intrucat secretarul general Calin Catalin Chirita a anuntat convocarea unor lideri judeteni la Cluj-Napoca, adepti ai lui Andrei Marga, pentru stabilirea unei tactici de oprire a accesului la putere al lui Victor Ciorbea, fostul premier a reactionat prompt si a convocat pentru sfarsitul saptamanii trecute Delegatia Permanenta. In timp ce Chirita sustine ca Ciorbea ocupa ilegal functia de presedinte, din punct de vedere statutar, Vasile Lupu a sfidat Delegatia Permanenta refuzand sa se prezinte la lucrari. Mai mult, se pare ca Lupu a incercat sa blocheze conturile partidului. In cadrul unor lucrari tensionate pe alocuri, DP a PNTCD a decis excluderea din partid a lui Vasile Lupu. Astfel, una dintre cele mai importante personalitati ale PNTCD a ramas pe dinafara. Sustinut de surorile Coposu, Ciorbea a anuntat organizarea Congresului in luna august, fiind decis sa taie in carne vie si sa nu-i mai lase pe altii sa-i sufle in... ciorba. De altfel, fostul premier a anuntat ca toti membrii care vor lua pozitii publice impotriva actualei conduceri si a PNTCD vor fi exclusi. Deloc speriati de acest avertisment, adeptii lui Marga, stransi in jurul lui Chirita, continua sa acuze actuala conducere de tot felul de ilegalitati. Si Vasile Lupu a reactionat, cerand actualei conduceri ca doar congresul din august sa stabileasca prin vot cine va conduce PNTCD. Avand in vedere atacurile dure dintre cele doua tabere, este foarte posibil ca PNTCD sa se scindeze. Vom reveni.
Florin ROMAN
Precizari de la DSV si DSP Alba privind "Targul de fete" de pe Muntele Gaina
     Pentru a veni in ajutorul agentilor economici care vor fi prezenti la "Targul de fete" de pe Muntele Gaina si in comuna Avram Iancu in perioada 21-22 iulie 2001, va prezentam o sinteza a prevederilor legale pentru conformare: * Autorizatia Sanitara de Functionare si Sanitar Veterinara, carnetele de sanatate vizate la zi in conformitate cu OMS, echipament sanitar de protectie complet; * Acte doveditoare asupra originii produselor alimentare si calitatii acestora, certificat sanitar-veterinar de transport; * Amenajari corespunzatoare pentru activitati ce prevad operatiunile de fierbere sau frigere (gratare tip sa dispuna de hota inchisa pe 3 laturi) a semipreparatelor din carne, carnea de mici - termen de valabilitate 48 de ore si carne de gratare - termen de valabilitate 3 zile sa fie preparate din carne refrigerata; * Asigurarea conditiilor igienice corespunzatoare pentru transportul, pastrarea si desfacerea produselor; * Toate punctele fixe vor fi inscriptionate vizibil cu denumirea societatii comerciale, adrese, nr. autorizatii de functionare; * Sa fie dotate cu instalatii frigorifice cu posibilitatea pastrarii temperaturii de 0-6 grade C (frigidere, lazi etc.), pentru pastrarea alimentelor perisabile nu se permite pastrarea de la o zi la alta a semipreparatelor; * Folosirea paharelor si veselei de unica folosinta; * Vanzarea inghetatei - Inghetata preambalata va fi pastrata in cutii de transport, conservator frigorific, protejat cu umbrela impermeabila - Inghetata ambalata va fi pastrata in congelatoare protejate de caldura si de ploi (va fi marcat termenul de valabilitate) - Transportul de la furnizor se va face in caserole inchise ermetic si cu masini izoterme; * Bauturile imbuteliate vor fi in termen de valabilitate; * Reziduurile provenite in urma vanzarii se vor strange in lazi cu capac care se vor evacua in locuri special amenajate; * Nu se vor consuma produse alimentare decat de la agentii economici autorizati; * Asigurarea apei potabile in cantitati suficiente. Nu se va consuma apa decat de la sursele marcate care indeplinesc conditiile de potabilitate; * Se vor folosi substante dezinfectante numai avizate de Ministerul Sanatatii; * Recipiente cu capac pentru colectarea reziduurilor; * Nerespectarea conditiilor mai sus mentionate va atrage dupa sine interzicerea desfacerii produselor de catre firmele respective.
Dr. Ioan DIRZU, director DSV Alba
dr. Adrian TEODORU, director DSP Alba
La Alba Iulia a aparut un "Sherlock Holmes" din Constanta
"Recuperatorul - detectiv - jurist" sustine ca a apartinut structurilor informative ale Ministerului de Interne
     Alexandru U. are 31 de ani, s-a nascut in judetul Neamt, domiciliaza in localitatea Roman (str. Gheorghe Doja) si se afla la Alba Iulia de cateva luni de zile cu o "misiune" destul de incerta. De fapt intreaga sa persoana sta sub semnul unei incertitudini stranii. Singurul lucru oarecum sigur pare a fi faptul ca reprezinta interesele unei firme constantene in litigiul acesteia cu o firma din judetul nostru. Daca ar fi sa luam de bune toate afirmatiile pe care le face acest personaj pitoresc fata de cei ce au timp sa-l asculte, ar trebui sa-l consideram un fel de James Bond romanesc, sau cel putin un Sherlock Holmes autohton. Printre povestile pe care le debiteaza cu o nonsalanta copilareasca (cu exceptia celei privind litigiul dintre cele doua firme) se amesteca scenarii de film si "informatii certe" preluate din literatura beletristica. Dansul declara ca misiunea sa in Alba este aceea de a recupera o suma uriasa (circa 800 de milioane de lei) pe care firma din judetul nostru o datoreaza celei din Constanta (Costanta, in pronuntia domnului U.), suma din care domniei sale ar trebui sa-i revina ... jumatate. Nu, nu se considera "recuperator", ci un fel de "investigator" si "jurist" totodata, desi nu are studii de Drept. Visul sau (deocamdata neimplinit) este de a-si infiinta un birou particular de investigatii (in fond, legea permite aparitia detectivilor particulari) prin care sa colaboreze cu politia, justitia si structurile informative in lupta lor impotriva mafiei si coruptiei romanesti. Laudabila intentie, cu atat mai mult cu cat Alexandru U. sustine ca a lucrat in cadrul structurilor informative ale Ministerul de Interne pana in 1995, ca ofiter sub acoperire in domeniul traficului de droguri. Afirmatia sa atinge insa fabulosul aici, deoarece declara ca "a fost baiat destept si, la plecare din serviciul organizat, si-a sters toate datele personale din computerul acestuia". Prin urmare nu se poate verifica daca spune adevarul, dar s-ar putea verifica daca a facut intr-adevar, dupa cum sustine, scoala de ofiteri de informatii la Bucuresti, incepand din 1990. Cu toate acestea, nu credem ca merita osteneala unei astfel de verificari fiindca, deoacamdata, nu a comis nici o infractiune. (Pentru mitomanie "nu se da puscarie"). N-are decat sa povesteasca, cui are timp sa-l creada, ca un intreprinzator italian i-a dezvaluit prezenta unui cont romanesc urias (plus tablouri si bijuterii) in Elvetia, care ar putea fi recuperat dupa circa 50 de ani de cand exista (scenariu desprins clar din serialul "Caracatita"), sau ca a studiat copiile dosarelor instrumentate de ... Sherlock Holmes (un detectiv celebru care n-a existat decat in imaginatia lui Al Conan - Doyle). Una peste alta, detectivul nostru domiciliat la Roman, angajat la Constanta are afaceri si pe la Targoviste (!?) iar Bucurestiul... ii ofera sprijin la nevoie, dupa cum lasa dansul sa se inteleaga. Pentru noi atat a fost suficient si edificator!
     Alexandru U. pune insa la dispozitia a diferite institutii tot felul de documente, dosare etc., privind afaceri din judetul Alba. Mai mult chiar, se considera capabil de a-si pune talentele in slujba firmelor cu probleme in justitie. Si, mai stii, poate ca un dram de adevar tot exista printre aceste povesti. Oricum, omul n-a facut rau nimanui...
Ioan HANTULESCU
Moartea bantuie pe drumurile judetului
In urma impactului violent dintre un TIR si un tractor, Gavrila Mercurian a decedat la spital * Alti doi pasageri si soferul TIR-ului au scapat cu leziuni usoare
     Un grav accident rutier, soldat cu moartea unui barbat, s-a consumat vineri dupa-amiaza, in jurul orei 16.00, pe DN 1 la km 357 + 700. In accidentul mortal au fost implicate autospeciala BH 26 RAU proprietatea lui Lucian Emil Pot, din Alesd, condusa de Nicolae Gavrilut, de 24 de ani din aceeasi localitate si un tractor cu remorca, cu numar de inmatriculare AB-01-GDF, proprietatea societatii agricole "Rahoveana" din Rahau condus de Gavrila Mercurian - de 51 de ani. Cele doua vehicule de mare tonaj circulau in aceeasi directie de mers Sibiu - Sebes. Soferul TIR-ului a intrat la un moment dat in depasirea tractorului cu remorca, insa din sens opus circula un alt autoturism. Pentru a evita coliziunea, bihoreanul a intrat in partea dreapta, insa a acrosat remorca tractorului. Aceasta s-a rasturnat peste tractor, iar conducatorul auto a suferit grave leziuni. Victima a fost transportata de urgenta la Spitalul Judetean Alba, unde a fost diagnosticata cu politraumatisme si multiple plagi, stare de soc. Din pacate, in pofida eforturilor depuse de medici, tractoristul a decedat in jurul orei 20.15, din cauza multiplelor leziuni pe care le-a suferit. Alti doi pasageri din autospeciala de Bihor, Ovidiu Constantin Lazarean, de 20 de ani, din Salca (judetul Suceava) si Alexandru Ioan Belaseu, de 21 de ani, din Sebes, alaturi de sofer au suferit leziuni usoare. Politistii continua cercetarile in acest caz in vederea stabilirii vinovatilor si a tuturor imprejurarilor care au dus la aceasta tragedie.
Anca DINICA, Florin ROMAN
La Sebes
O noua victima a neatentiei la volan
     Strada Augustin Bena din municipiul Sebes a fost vineri, 13 iulie, scena unui accident de circulatie datorat neatentiei. In dreptul imobilului cu numarul 16, Nelu Carlescu, din Bucuresti, conducand autoturismul cu numarul B 63 KAP pe directia Alba Iulia-Sibiu, incearca sa depaseasca o bicicleta pe care se deplasa regulamentar Maria Lucia Mihu (21 de ani) din Sebes. Nepastrand distanta regulamentara fata de bicicleta, Nelu Carlescu o acroseaza. Ca urmare, Maria Lucia Mihu este acum internata in Spitalul municipal Sebes cu fractura a vertebrei 12. (A.D.)
Pe santierele de restaurare din judetul Alba lucrarile vor continua si in acest an
     Desi in acest an fondurile pe care Ministerul Culturii si Cultelor le are la dispozitie pentru lucrari de restaurare, conservare si protectia patrimoniului sunt destul de mici, punand sub semnul intrebarii continuarea lucrarilor pe unele santiere deja deschise, in judetul Alba se pare ca situatia va fi mai buna. Acest fapt se datoreaza relatiilor foarte bune existente intre presedintele Consiliului judetean Alba -Augustin Presecan si secretarul de stat in MCC - Ioan Opris. Cei doi au discutat recent, la Alba Iulia, problema sus mentionata. CJ Alba doreste sa se implice mai mult in sustinerea programelor MCC in domeniul restaurarii si conservarii patrimoniului cultural national imobil, tocmai pornind de la intelegerea situatiei financiare precare existente la nivel de minister, dar si datorita faptului ca in judetul nostru exista numeroase si valoroase monumente istorice. Datorita acestei deschideri, MCC va aloca in acest an fonduri pentru unele monumente din judet. In primul rand este vorba de Cetatea Vauban din Alba Iulia si de cateva biserici de lemn, ilustrative pentru arhitectura populara religioasa romaneasca, pentru permanenta locuirii romanesti pe aceste plaiuri - ne-a declarat presedintele Augustin Presecan.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.