Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Romania in topul traficului international cu fiinte umane
     Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul cu fiinte umane situeaza Romania intr-o categorie fruntasa, alaturi de tari ca Gabon, Pakistan, Congo, Albania si altele de acelasi... calibru, considerand-o "principala tara de origine pentru traficul cu femei catre Turcia, Italia, Germania si Balcani pentru exploatarea sexuala". Nimic nou pe frontul de Est, unde fetele din fostul bloc comunist, motivate puternic de necesitatea unei simple supravietuiri, au declansat imediat dupa 1990 cea de-a treia conflagratie mondiala, transformand brusc "razboiul rece" intr-unul fierbinte si sexual. Peste 700.000 de romani sunt anual victime ale traficului cu oameni, potrivit raportului Departamentului de Stat al SUA, primul de acest gen prezentat public. Barbatii fac si ei obiectul exploatarii, predominant in domeniul muncii agricole. Din nou, nimic nou pe frontul de Est, cel putin pentru romanul de rand. Roman de rand care, daca nu a fost el insusi inclus in aceasta maree a muncii la negru peste hotare, are cel putin o ruda apropiata care poate contribui lejer la realizarea bazei statistice pentru un "top" mondial al traficului de carne vie.
     Cu o intarziere de peste 10 ani, interval de timp in care fenomenul mentionat s-a transformat clar in obisnuinta, studiul confirma tardiv (din punctul de vedere al noutatii explozive) tabloul conditiilor in care disperarea romanilor este exploatata la maxim. "Aceste persoane muncesc din greu in ateliere, pe marile santiere, in case de toleranta si la camp. Ele sunt lipsite de drepturi, supuse, atat ele cat si familiile lor, la amenintari si violente si traiesc in conditii oribile si periculoase". Secretarul de stat, Colin Powell, a afirmat ca doreste ca actul Departamentului american "sa atraga atentia lumii in privinta acestei probleme si sa declanseze reactii internationale", pentru a putea fi combatuta. Nimic nou si de aceasta data, pentru ca in acesti 10 ani au fost semnate nenumarate tratate de neadmisie si expulzare intre Romania si tarile din Balcani sau Occident, romanii si romancele "exploatati" dincolo adaptandu-se din mers la legislatia internationala din ce in ce mai restrictiva.
     Pentru romanul de rand, reactia la raportul Departamentului SUA a fost sub-medie, ca si zambetul silit provocat de un banc cu Bula auzit de prea multe ori sau ca grimasa din reflex provocata de jena ocazionala pe o batatura scortoasa. Ca noutate deranjanta a fost perceputa doar de guvernantii nostri, dedulciti involuntar la complimentele de complezenta a raportorilor NATO si UE. "Este deranjant acest sentiment ca suntem pe tot felul de liste si ca sunt tot felul de tipi care ne dau note pentru libertate, egalitate sau solidaritate", a comentat premierul Adrian Nastase. Umbland nitel cu santajul sentimental, Mircea Geoana, ministrul Afacerilor Externe, a comentat ca raportul ar confirma... esecul organizatiilor americane care ne-au sprijinit in ultima vreme.
     Asa o fi, dar mamitica si mam'mare i-au promis anul trecut baiatului marea (cu sarea) daca va trece clasa anul asta. Si cu ce este de vina d-l Goe daca meditatorii sunt prea slab pregatiti si il tot sicaneaza cu tot felul de note proaste? Marea (cu sarea) vor ramane, numai asa, de ambit', tot in programul... electoral.
Nicoleta TOMUTA