Ultima ora
Stiri
Cadere spectaculoasa a leului!
     Nici n-a apucat bine d-l Iliescu sa se bucure de cat de bine ii merge economiei, ca leul a facut o sincopa si l-a luat cu sughit. Ieri acesta a picat cu 62 de unitati fata de dolar, 296 de unitati fata de marca si 578 de unitati fata de euro! Pretul aurului a sarit ca o pantera, cu 3798 de... lei. Probabil ca mai nou asa trebuie sa fie: cand merge bine economia, leul o duce tot mai rau... (S.F.D.)
Politistii cugireni au prins 7 persoane care fugeau de... inchisoare
     In urma unei actiuni de amploare efectuate miercuri, 18 iulie, de politistii din Cugir, au fost identificate si retinute sapte persoane care aveau mandate de executare a pedepselor cu inchisoarea. Au fost depusi in arestul politiei: Cristian Turlea (33 ani, din Vinerea) cu un an si o luna inchisoare; Rafael Rusalin Pojoni (30 ani) cu 6 luni inchisoare, Marcel Almasan (26 ani) cu 30 zile inchisoare, Veronica Gila Barcea (30 ani) cu 50 zile inchisoare; Ioan Lingurar (40 ani) cu 100 zile inchisoare si Dionisie Craciun (47 ani) cu 30 zile inchisoare. (N.T.)
De necaz ca l-a parasit nevasta cu doi copii
Un rrom din comuna Unirea a inghitit doua lame de barbierit
     O intamplare mai putin obisnuita s-a consumat in aceste zile in comuna Unirea. Un rrom din cartierul tiganesc, parasit de sotie si de cei doi copii, a recurs la un gest disperat, pe fondul unei depresii psihice, automutilandu-se. Mai intai, Alexandru Croitor, ce isi duce viata de zi cu zi intr-un cort de polietilena, si-a crestat mainile cu o lama. Nemultumit probabil de rezultat, rromul a inghitit doua lame de barbierit. In consecinta, barbatul a fost transportat la Spitalul Judetean Alba, unde i s-au acordat ingrijiri medicale. Potrivit surselor noastre, rromul nu a eliminat lamele nici pana astazi, asa ca pericolul inca nu a trecut. (F.R.)
"Pasaport pentru o inima sanatoasa"
     Centrul National de Promovare a Sanatatii a difuzat gratuit o brosura inspirat intitulata "Pasaport pentru sanatatea inimii". "Acesta este pasaportul dvs. pentru o inima sanatoasa! Va dorim calatorie placuta", se spune in pagina de garda a brosurii. Celor interesati le sunt oferite sfaturi practice privind rolul activitatii fizice permanente, viata activa. Ei pot sa afle care sunt consecintele hipertensiunii arteriale, stresului, fumatului, greutatii corporale, alimentatiei nerationale. Brosura contine sfaturi practice pentru o alimentatie sanatoasa. Respectand recomandarile din pasaport, aveti o calatorie placuta in viata. (O.B.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Abureli de sezon
Prefectul Ioan Rus si deputatul Dan Simedru - la cutite
Liberalul denunta
Politizarea actului de justitie
     In cadrul unei conferinte de presa desfasurata la sediul PNL Alba, deputatul Dan Coriolan Simedru a acuzat concursurile organizate in aceasta perioada la DGFPCFS Alba si la circumscriptiile fiscale, despre care a spus ca au iz politic. "Castigatorii sunt cunoscuti inca inainte de concurs si, de aceea, eu consider ca este vorba de o politizare masiva a Directiei de Finante. Oameni buni, de conditie, profesionisti, sunt inlaturati in urma unor concursuri aranjate, distrugandu-li-se cariera", a spus Dan Simedru.
     Parlamentarul liberal a facut referire si la scandalul "restitutio in integrum", sustinand ca Tribunalul Judetean Alba, "a spus tot ce a avut de spus, atunci cand a decis sa-i puna in libertate pe Mihai Zgaia si Dorel Popa". Deputatul Simedru a sustinut pozitia exprimata de Biserica greco-catolica, care, prin vocile sale autorizate, a declarat ca a fost vorba de o comanda politica, parlamentarul de Alba aducand ca argumente: hotararea Tribunalului de a-i pune in libertate, intarzierea aplicarii legii de retrocedare a bunurilor bisericesti conform Legii 1/2000 si faptul ca la cercetarea initiala a cazului s-a declansat o actiune civila si de abia peste circa 1 an, una penala. Pe langa acuzele aduse prefectului de Alba, ca reprezentant al guvernului in teritoriu, deputatul liberal a mai spus ca "se cunosc imixtiunile ministrului de Justitie, Rodica Stanoiu, in actul de Justitie".
Florin ROMAN
Comunicat de presa de la Prefectura judetului Alba
     Referitor la declaratiile acuzatoare facute de parlamentarul liberal de Alba, Dan Coriolan Simedru, la adresa prefectului judetului Alba, Ioan Rus, privind implicarea domniei-sale in arestarea domnilor Mihai Zgaia si Dorel Popa, facem cunoscute urmatoarele.
     Daca domnul deputat Dan Coriolan Simedru se considera a fi un parlamentar de onoare si este atat de convins ca prefectul Ioan Rus este vinovat de arestarea fostilor directori Mihai Zgaia si Dorel Popa, precum si de neretrocedarea bunurilor apartinand proprietarilor cultului greco-catolic, il invitam sa declare public ca renunta la imunitatea sa parlamentara si este pregatit sa se judece cu prefectul Ioan Rus intr-un proces de calomnie. Procesul va fi intentat de prefectul judetului Alba, domnul deputat Dan Coriolan Simedru urmand sa fie coinculpat alaturi de preotul Nicolae Anusca.
     Totodata, apreciem ca parlamentarul liberal are o memorie scurta si uita ca Legea nr. 1/2000 a fost votata in perioada guvernarii liberalo-taraniste si prin urmare trebuia aplicata de indata de catre reprezentantii administratiei publice judetene si locale ai fostei puteri taranisto-liberale. Doar dupa instalarea Guvernului Nastase si a reprezentantilor acestuia in teritoriu au fost intensificate actiunile de punere in posesie si de eliberare a titlurilor de proprietate persoanelor indreptatite sa primeasca terenuri in proprietate potrivit Legii nr. 18/1991 si Legii nr. 1/2000.
     Constatam ca, desi este parlamentar, domnul deputat Dan Coriolan Simedru este "paralel" cu legile votate, pentru ca ar trebui sa stie ca, potrivit Legii nr. 1/2000, nu se pot retroceda constructii, ci doar terenuri. De aceea, prefectul Ioan Rus apreciaza ca domnul deputat Dan Coriolan Simedru, prin declaratiile sale, incearca doar sa "abureasca opinia publica", prin lansarea de zvonuri mincinoase si cu conotatii infractionale.
Biroul de presa al Prefecturii judetului Alba
Din pricina noilor reglementari
728 de cetateni din judetul Alba au restrictii pe pasapoarte
     Potrivit unui bilant dat publicitatii de Serviciul Pentru Evidenta Informatizata a Persoanei din IPJ Alba, in primele 6 luni ale anului 2001 au fost eliberate 5.325 de pasapoarte, a fost prelungita valabilitatea pentru alte 1.659, iar 149 de minori au fost inscrisi in pasapoarte simple. Daca 7.984 de cetateni au primit acte legale pentru trecerea granitei la inceputul lui 2001, alti 728 au fost mai putin norocosi. Pentru 728 de posesori de pasapoarte au fost instituite restrictii ca urmare a aplicarii prevederilor OG 86/2001. Potrivit noilor reglementari in vigoare, termenul de instituire a restrictiilor in pasapoartele romanilor adusi in tara pe baza tratatelor de readmisie s-a modificat. Respectiv, perioada de suspendare a pasapoartelor a crescut, in prezent fiind de la 6 luni la 3 ani (anterior fiind de la 3 luni la 1 an). (N.T.)
Festival national de muzica populara la Campeni
Intre VIP-uri se numara Ioan Bocsa, Mariana Deac si Mirela Manescu
     Orasul Campeni este gazda in aceste zile a celui mai important festival de muzica populara din Transilvania. Prin grija Prefecturii Alba, a Consiliului judetean, a institutiilor de specialitate si a Consiliului local, se desfasoara concursul "La Campeni pe-un plai de dor" - concurs dedicat descoperirii si valorificarii tinerelor talente din Tara Motilor si din alte zone folclorice ale tarii.
     Este primul festival la inceput de mileniu. El se vrea a deveni traditional pentru ca atat orasul Campeni, cat si judetul Alba merita si au nevoie de o asemenea manifestare.
     Astazi, la orele 17.00, pe scena special amenajata din parcul "Avram Iancu", unde se afla statuia eroului national, se va deschide cea de-a VI-a editie. La inceput isi vor da concursul ansamblurile de cantece si dansuri "Tarnavele" din orasul Blaj si "Bradul" din Bacau dupa care in fata juriului si a spectatorilor vor evolua tinerele sperante ale muzicii populare romanesti.
     Este imbucurator faptul ca la concursul de preselectie s-au prezentat peste 40 de concurenti din circa 20 de judete ale tarii.
     Dupa desfasurarea concursului propriu-zis, se va prezenta in fata spectatorilor un recital sustinut de solisti si interpreti de frunte ai muzicii populare romanesti: Ioan Bocsa, Mirela Manescu, Mariana Ivan, Nicolae Tuhut, surorile Elena si Ana Bota, Mariana Deac, impreuna cu orchestra "Doina Iancului" a Casei de Cultura din Campeni, dirijor - profesor Gheorghe Burz.
     Presedinte al juriului este recunoscuta realizatoare de programe si spectacole folclorice - Elise Stan.
     Aceasta importanta manifestare desfasurandu-se in zilele premergatoare "Targului de fete" de pe Muntele Gaina, imi ofera prilejul sa adresez concurentilor, oaspetilor si populatiei din orasul Campeni succese depline pe toate planurile, multa sanatate si fericire.
     Va asteptam, cu mult drag, la acest important si semnificativ festival ce are loc in capitala de suflet a Tarii Motilor - orasul Campeni.
primar, Viorel Ioan SICOE

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.