Curier judetean
Rugaciunea de azi
Doamne Dumnezeul nostru, intru care am crezut si al Carui Nume mai vartos decat tot numele il chemam. Da-ne noua iertare sufletului si trupului, celor ce mergem spre somn, pazeste-ne de toata naluca si, fara de intunecata dulceata, potoleste pornirea poftelor, stinge aprinderea zburdarii trupesti si ne da in curatie a vietui cu lucrurile si cu cuvintele, ca dobandind viata cu fapte bune, sa nu cadem din binele Tau cel fagaduit, ca bine esti cuvantat in veci. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfintit Mc. Ermolae; Sf. Cuv. Mc. Paraschevi
Catolic: Sf. Ioachim si Ana, parintii Sf. Fecioare Maria

De toate
Meteo
Pana in week-end, cand previziunile meteo anunta timp mai frumos, si azi o sa avem ploaie. Maxima nu va depasi 22 °C, iar minima va fi 13 °C. Omul va simti maxim 21 °C si cel putin 17 °C.

Aforismul zilei
Cati actori pe scena vietii care nu joaca nici un rol! Insa ei ies primii la aplauze.

Anecdota zilei
Intr-un bar din Far-West:
- Hei, Joe, de ce l-ai intrebat pe tip cum il cheama inainte de a-l lovi?
- Ca sa nu zica lumea ca ma bat cu necunoscuti.

Reteta zilei
Tomate umplute cu maioneza si legume: 8 tomate mari, 250 g mazare extrafina fiarta sau conservata, 2 morcovi fierti, 250 g fasole verde fiarta, 200 g maioneza, masline, 2 oua rascoapte, cateva sardele, salata verde.
Tomatele spalate se sterg, li se taie un capacel care nu se desprinde, se golesc de continut si se scurg. Fasolea, morcovii si sardelele se taie bucatele si se amesteca cu mazarea si maioneza. Cu amestecul realizat se umplu tomatele care se garnisesc cu masline si felii de oua, apoi se aranjeaza pe un platou tapetat cu salata verde.

Sfaturi practice
Pentru a inlatura petele de diferite proveniente de pe peretii vopsiti cu ulei se poate folosi cu rezultate bune urmatorul amestec: 100 ml amoniac 10%, 100 g sapun, 100 ml alcool.

Calendarul evenimentelor
* 1324 - Basarab, voievodul Tarii Romanesti, este numit, intr-un act emis de Cancelaria maghiara, "voievodul nostru transalpin". Basarab accepta suzeranitatea regelui Ungariei, fiind recunoscut stapanitor efectiv al Banatului de Severin. * 1476 - Batalia de la Razboieni - Valea Alba. Desi infranta initial, armata moldoveneasca sub conducerea lui Stefan cel Mare transforma aceasta batalie intr-o victorie prin alungarea turcilor peste Dunare. * 1939 - S-a nascut John Howard, primul-ministru al Australiei. * 1952 - S-a nascut actorul Dan Condurache. * 2001 - Sarbatoarea nationala a Republicii Cuba.
Horoscop
Berbecul. Aveti o premonitie pentru rezolvarea unei probleme de familie. Dragoste *** Bani *** Sanatate ***
Taurul. Proiectele dvs. au sanse mari. Dragoste *** Bani ** Sanatate ***
Gemenii. Sunteti admirati, va bucurati de succes. Dragoste *** Bani *** Sanatate ***
Racul. O activitate spirituala va va ocupa o buna parte a zilei. Dragoste *** Bani ** Sanatate **
Leul. O intalnire amoroasa va va remonta. Stati bine cu sanatatea. Dragoste *** Bani *** Sanatate ***
Fecioara. Va intalniti cu niste prieteni sau cu un protector. Dragoste *** Bani ** Sanatate ***
Balanta. Va bucurati de multa apreciere, mai ales daca iesiti in public. Dragoste ** Bani *** Sanatate **
Scorpionul. In afaceri va merge bine. Dragoste * Bani *** Sanatate **
Sagetatorul. Ziua este buna pentru a rezolva unele probleme financiare. Dragoste ** Bani *** Sanatate ***
Capricornul. Nu este exclus sa aveti cele mai bune relatii cu unul dintre colaboratori. Dragoste *** Bani ** Sanatate **
Varsatorul. Este posibil sa va simtiti foarte bine la serviciu. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Pestii. Ziua este benefica dragostei si castigului financiar. Dragoste *** Bani *** Sanatate ***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Comertul "second-hand" stopat in centrul Sebesului
     Incepand cu data de 25 iulie, Biroul urbanism si amenajare a teritoriului din cadrul Directiei Tehnice a Primariei Sebes nu va mai elibera nici un certificat de urbanism pentru obtinerea autorizatiilor de construire a magazinelor cu profil "second-hand". In acelasi context, din 31 decembrie a.c., va intra in vigoare in municipiul Sebes interdictia de a comercializa marfuri vechi (second-hand) in spatiile situate in centrul civic, pe strada "Lucian Blaga", in zona cuprinsa intre strazile Dorin Pavel si Traian. (H.D.M.)
La Zlatna
Ecologistii au demarat actiunea de marcare a traseelor turistice
     Asociatia de Turism si Ecologie Trascau Corp Zlatna a inceput derularea unui proiect de marcare a traseului turistic care va avea ca punct de plecare orasul Zlatna si va atinge obiectivul Varful Dambau (cota 1369 m, cel mai inalt varf al Muntilor Trascau). Proiectul face parte dintr-o serie de actiuni care au ca scop valorificarea potentialului turistic al zonei Zlatna; atragerea de turisti in zona, dezvoltarea unei strategii in care orasul Zlatna sa fie privit ca un punct de plecare pentru vizitarea Muntilor Apuseni. Pentru realizarea acestui proiect, Ministerul Tineretului si Sportului a finantat aceasta actiune, prin DJTS Alba, cu suma de 4 milioane de lei, printre sponsori aflandu-se SC Laleaua SRL si SC Alba Aluminiu din Zlatna. Presedintele asociatiei, d-l Adrian Puiulet, ii asteapta pe toti cei ce doresc sa contribuie la buna desfasurare a acestui proiect. (A.D.T.)
Bilantul activitatii gardienilor publici pe trimestrul I al acestui an
     La 1 iulie 2001, CGP Alba avea 360 de gardieni publici, din care 3 gardieni publici principali. In prezent sunt in curs de derulare contracte cu 60 de beneficiari, impartiti dupa capital astfel: 13 cu capital privat (77 gardieni), 47 cu capital de stat (283 gardieni). Beneficiarii cu capital de stat se impart astfel: asigurarea ordinii si linistii publice (17 contracte, din care 6 cu scoli, 5 cu primarii de comune si cu 6 primarii de orase si municipii, cu un total de 64 de gardieni publici); asigurarea pazei obiectivelor (30 de contracte cu 219 gardieni publici). Prin actiunile de patrulare de pe raza localitatilor urbane si rurale au fost identificati si predati politiei doi infractori. In perioada analizata, gardienii publici ce isi desfasoara activitatea in obiective au constatat cinci cazuri de infractiuni flagrante, la care au participat 7 persoane, ce au fost imobilizate si predate politiei. De asemenea, au fost intocmite 266 de procese verbale de contraventie, in valoare de 111 milioane de lei pentru cei care au incalcat hotarari ale consiliilor locale sau alte prevederi legale.
Florin ROMAN

Asistenta medicala americana pentru comunitatile rurale din judetul Alba
     In cursul acestei saptamani, in judetul Alba se afla doi reprezentanti ai organizatiei "Feed the Children", respectiv d-l dr. Larry Biller si d-l Tom Park, director de programe internationale. Dupa cum au declarat cu ocazia intalnirii cu d-l Augustin Presecan, presedintele Consiliului Judetean, scopul prezentei lor in judetul Alba il constituie vizitarea localitatilor rurale, in special din zona montana, si evaluarea necesarului de asistenta pe care o echipa formata din medici americani urmeaza sa o acorde in mod gratuit in cursul lunii septembrie 2002. Cu ocazia acestei intalniri, cei doi americani - care nu se afla la prima deplasare in Romania - au tinut sa sublinieze progresul vizibil inregistrat in anumite domenii si sa-si exprime increderea in capacitatea Romaniei de a depasi dificultatile inerente procesului de tranzitie.
     Intre locurile vizitate deja s-au numarat Sasciori si Farau, precum si Spitalul din Sebes, astazi delegatia aflandu-se in zona Apusenilor (Vadu Motilor, Arieseni, Horea, Albac). Totodata, sunt vizate scolile - pentru a se stabili spatiile si modul de organizare a acestora cu scopul de a permite activitatea echipei de medici, luandu-se in considerare si posibilitatea aducerii unor ajutoare sub forma de echipamente pentru dispensarele locale.
Florin ROMAN
Conventie intre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie si Consiliul Judetean Alba
Este vizata cofinantarea proiectului "Dezvoltarea retelei de asistenti sociali"
     In cursul zilei de ieri, Delegatia Permanenta a aprobat proiectul de hotarare prin care se da unda verde conventiei pentru cofinantarea proiectului "Dezvoltarea retelei de asistenti sociali", incheiata intre ANPCA si CJ Alba la initiativa presedintelui Augustin Presecan. Totodata, au fost aprobate conventiile de colaborare incheiate intre CJ Alba si Consiliile locale, comunale, orasenesti si municipale, pentru anul 2001, precum si repartizarea sumei de 198 de milioane de lei pe unitati administrativ teritoriale (15 localitati din judet). Suma lunara reprezentand cota ANPCA este de 33.000.000 de lei. Consiliile locale, comunale, orasenesti si municipale, cu sprijinul direct al Consiliului judetean Alba, vor aloca pe acest an suma de 57,4 milioane de lei. CJ Alba va prezenta trimestrial, in cel mult cinci zile de la sfarsitul trimestrului pentru care se face raportarea, situatia centralizata pe programul de interes national si modul de alocare a fondurilor de la ANPCA.
Florin ROMAN
Specialisti austrieci - oaspeti ai Prefecturii si OJCA Alba
     O delegatie din Austria condusa de Dietrich Reitzmer a fost in aceste zile oaspete al Oficiului Judetean de Consultanta Agricola. Cu acest prilej au fost vizitate institutiile de invatamant cu profil agricol din localitatile Blaj si Ciumbrud, urmarindu-se modalitatea prin care este posibila obtinerea unor fonduri europene destinate dezvoltarii invatamantului din domeniul agricol. Directorul OJCA Alba, d-l Mircea Rus, spera ca vizita specialistilor austrieci va fi benefica invatamantului cu profil agricol din judet. De asemenea, emisarii din Austria s-au intalnit, in cursul zilei de ieri, cu prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus si cu seful ISJ Alba, Dorin Sandea. D-l Reitzmer l-a informat pe d-l Rus ca incepand de anul viitor, si judetul Alba va fi cuprins in proiectul de formare din domeniul agricol. La randul sau, prefectul de Alba a declarat ca "specialistii in consultanta agricola sunt foarte importanti si nu vor fi ignorati, iar experienta austriaca in domeniu va fi mai mult decat benefica, avand in vedere faptul ca, in prezent, agricultura din Romania sufera ample modificari". Cu acest prilej prefectul Ioan Rus a primit invitatia de a vizita Austria. (R.J., A.D.T.)
Mocanita ramane deocamdata in "conservare"
     Dupa cum se cunoaste, in anul 1998, prin reorganizarea SNCFR in mai multe societati, una dintre acestea-Societatea de Administrare a Activelor Feroviare Sa - a preluat in patrimoniu linia ingusta Turda - Abrud, adica celebra ruta a Mocanitei scoasa intre timp din uz. Ulterior, Prefectura judetului Alba, in frunte cu fostul subprefect Mihai Ciorobatca, s-a luptat din greu pentru repunerea acesteia in functiune. Conform unui studiu intocmit de SAAF SA, acest lucru necesita o investitie apreciabila si greu amortizabila avand in vedere traficul redus de calatori si de marfuri pe aceasta linie. O varianta care parea a fi viabila era o asociere intre consiliile din orasele din Apuseni prin care trece Mocanita si un operator feroviar autorizat, adica Compania de Transport Feroviar si Constructii Feroviare Bucuresti. In urma acestei asocieri se constituia o societate comerciala avand ca obiect de activitate administrarea liniei ferate inguste. Insa compania din Bucuresti a anuntat de curand ca renunta definitiv la aceasta initiativa, astfel ca proiectul cu bataie lunga de revitalizare a Mocanitei are tot mai putine sanse sa se materializeze. Cu toate acestea, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a declarat ca nu se pune problema abandonarii acestei idei de mare importanta pentru Muntii Apuseni, asigurand ca se vor face toate demersurile necesare pentru a fi cooptati noi investitori pentru ca Mocanita sa reintre in circuit.
Razvan JURCA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.