Prima pagina Editia din: 27.07.2001
Stiri
Metalurgica Aiud in atentia autoritatilor judetene
     In cursul zilei de ieri, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan si senatorul PSD, Cornel Filipescu, s-au deplasat la Aiud unde s-au intalnit cu conducerea intreprinderii metalurgice. Cu aceasta ocazie reprezentantii administratiei judetene si parlamentarul PSD si-au exprimat disponibilitatea de a sprijini colosul aiudean, in vederea rentabilizarii si eficientizarii activitatii, cautandu-se cele mai bune solutii economice in acest sens. (F.R, R.J.)
Prefectul Ioan Rus, la Ziua Imnului National
     Duminica, 29 iulie, la Rm. Vilcea se va derula o importanta manifestare, Ziua de Serbare a Imnului National "Desteapta-te romane", scris de Andrei Muresanu, cantec ce ne-a calauzit fiinta nationala de-a lungul veacurilor. Alaturi de personalitati din alte judete, la ceremonie vor participa ca reprezentanti ai judetului Alba prefectul Ioan Rus si subprefectul Ioan Maier, care doresc astfel sa celebreze cum se cuvine aceasta sarbatoare. (R.J.)
Audiente senatoriale
     Marti, 31 iulie, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audiente la Ocna Mures, de la ora 13.00, la sediul Primariei din localitate. (R.J.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Reintoarsa cu fumuri de mare patrioata
O doctorita romano-austriaca din Campeni vine sa faca... curat in tara Motilor!?
"Romanii sunt niste puturosi", declara "austriaca" * Doctorita sustine ca Iliescu si Paunescu au venit sa-i demoleze casa * Un "subiect interesant" pentru aceasta dezradacinata: conflictul dintre ortodocsi si greco-catolici * Denigrarea Romaniei si scarba de partid!
     casaMiercuri, 25 iulie a.c., o echipa a ziarului "Unirea" se afla in documentare la Campeni. Si numai intamplarea a facut ca redactorul nostru sa intalneasca o persoana demna de toata atentia, si nu numai. O persoana care pare imaginea perfecta a majoritatii romanilor din diaspora. Este vorba de dr. Dorina Stan, o femeie plecata din tara in anul 1990 si stabilita in Austria. Derulam in continuare "filmul" acestei intalniri "memorabile", asa cum s-a petrecut ea: redactorul nostru, din pura curiozitate, a dorit sa afle ce fel de cladire este aceea spre care este indreptata mana statuii ecvestre a lui Avram Iancu, de pe calutul sau motesc, din centrul orasului. O cladire veche, cu aspect cenusiu, dezolant. A patruns intr-o curte interioara plina de balti si maldare de gunoi. Scara care duce la etajul superior era sprijinita cu un bustean, ca sa nu se prabuseasca. Totusi, redactorul s-a incumetat sa urce, in speranta ca va gasi pe cineva acolo. Si a gasit: o doamna uscativa, cu fata chinuita si niste ochi strapungatori. Dupa prezentarile de rigoare, dialogul a inceput sa se "incinga": "E casa mea, proprietatea mea, ce doriti?" zice persoana, cu o nuanta de manie in glas. "Pai, se justifica redactorul, am intrebat un trecator mai devreme, si ni s-a spus ca aceasta este proprietatea unei doctorite care s-a stabilit cu ani in urma in Austria...". "Eu sunt proprietareasa!" "Cred ca ati plecat de multa vreme. Se poate observa dupa starea de degradare a cladirii." "D-le, spune proprietareasa, cu o grimasa scarbita, uitati-va ce mizerie. De fapt, mizerie e peste tot, pe aici. Romanii sunt niste puturosi, asa ca am venit eu sa fac curat!" (Nu stim daca se refera la niscaiva chiriasi, sau la toti romanii). "Dvs. nu sunteti tot romanca?" intreaba redactorul. "Eu am dubla cetatenie, raspunde d-na doctor. Am plecat din tara in 1990, cand a vrut sa ma demoleze Iliescu. Venise impreuna cu Paunescu la Campeni si acesta, vazand cladirea spre care arata mana lui Avram Iancu a zis ca e o puscarie, o rusine si musai trebuie demolata. A doua zi, dupa ce s-au facut masuratorile pentru lucrarea de demolare, am plecat in Austria cu fiul meu si m-am stabilit acolo!" "Doamna, intervine ziaristul, eu o sa scriu despre ce spuneti dvs". "Sa nu faceti asta ca ma supar! Daca vreti sa scrieti, va dau eu un subiect interesant: acum se discuta despre retrocedarea proprietatilor de la ortodocsi la greco-catolici..." "Lasati-ma, va rog, pe mine sa-mi aleg subiectele. De ce sa ma bag eu intre ortodocsi si greco-catolici, doamna? Nu-i destul ca si-a varat dracul coada intre ei? Eu vreau sa scriu despre experientele dvs. de roman plecat in strainatate..." "Nu, se supara persoana in cauza, oricum voi scrie eu, dincolo, despre cum stau lucrurile in Romania".
     Discutia continua pe acelasi ton si, vazand femeia ca exista niste puncte de vedere divergente, intreaba brusc: "Dumneavoastra din ce partid faceti parte?" Uimit, redactorul raspunde: "Din nici un partid, doamna, deontologia profesionala imi interzice sa fiu inregimentat politic. De ce ma intrebati?" "Pentru ca vorbiti ca de la Partid...", incheie doamna doctor scarbita.
     Nu credem ca e necesar sa venim cu amanunte. Atat e suficient. Dureros este ca cei mai multi romani sunt asemanatori doamnei Stan: daca au fost la Paris, revin si vorbesc maruntel din buze, frantuzindu-se. Daca au fost in Anglia, revin cu capul imbacsit de "ceata londoneza" si umbla intepeniti, ca nobilii britanici. Si, iata, cand revin din tarile de traditie si limba germana, incep sa fie obsedati de ordine, curatenie, disciplina, stramband boiereste din nas in fata "mizeriei si putoroseniei romanesti". Pe deasupra, cand merg inapoi in strainatate, isi denigreaza plaiurile natale mai rau decat niste dusmani, crezand ca astfel intra in gratiile "conationalilor lor de circumstanta", dar de alt sange. Sunt convins ca Avram Iancu incearca sa arate motilor, din impietrirea lui eterna, calea lor spre viitor. Dar daca viitorul lor e o huluitura, o darapanatura in care face ordine o romano-austriaca, atunci vai de ei! Iar acum faceti o comparatie si ganditi-va ca acel imobil e muntele plin de paduri (inca), iar doctorita... spiritul patriotic, romanesc, gata de a se vinde trup si suflet prosperitatii de aiurea!
Ioan HANTULESCU
Dupa fapta, si rasplata
Presedintele CJ Alba, Augustin Presecan, intre personalitatile anului 2000 in Romania
     Printr-o adresa a Ministerului Administratiei Publice, presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan, a fost informat ca a fost inclus in lucrarea aflata in elaborare de Guvernul Romaniei cu titlul "ROMANIA, PERSONALITATI - ANUL 2000". Aceasta recunoastere a calitatilor profesionale de care a dat dovada presedintele Augustin Presecan, din partea Guvernului Romaniei, vine doar dupa un prim an de mandat in fruntea Consiliului Judetean Alba. Ii adresam si noi felicitari d-lui presedinte, convinsi fiind de faptul ca, prin reusitele domniei sale, cetatenii si judetul Alba au numai de castigat! (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.