Ultima ora
Stiri
In Apuseni,
Ploi abundente in zona Abrud
Baza furajera in pericol
     De mai bine de o saptamana in zona Muntilor Apuseni si mai cu seama in zona Abrud ploua zi si noapte cu intreruperi foarte scurte. Gospodarii sunt extrem de necajiti, mai ales ca unii au apucat sa coseasca multa iarba de pe fanete si neputand-o usca pentru fan a dat deja in putrefactie. Pagubele vor fi imense si repercusiunile se vor regasi in scaderea continua a efectivelor de animale si asa drastic diminuate in ultimii ani. Iata ce ne-a declarat d-l Nicolae Hebedeu - muncitor la Spitalul orasenesc Abrud: "Am pe jos iarba cosita de 10 cosasi. Deja s-a degradat in totalitate. Va trebui sa lichidez aproape toate animalele, daca nu voi reusi sa fac fan pentru iernat". In aceasta situatie disperata sunt foarte multi moti pentru ca majoritatea bietilor oameni traiesc din cresterea animalelor.
Ioan RADU
Instruire
     Subliniind preocuparile in domeniu ale Primariei municipiului Alba Iulia, in perioada 31 iulie - 3 august va avea loc la Alba Iulia un curs cu tema "managementul deseurilor urbane". Cursul este organizat de primaria albaiuliana in colaborare cu SC Salprest, Centrul de perfectionare manageriala, Asociatia societatilor de salubritate si Inspectoratul pentru protectia mediului Alba. La curs sunt invitati sa participe toti primarii din judet care doresc sa afle cum pot rezolva bine una dintre principalele probleme cu care se confrunta. (A.D.)
Animale de prasila din import
     La solicitarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, DGAIA Alba a intocmit si transmis Directiei Generale Strategii si Politici in Zootehnie un fax cu necesarul animalelor de prasila. Este vorba despre 651 de juninci din rasele Holstein Friza, Red Holstein, Bruna americana etc., 1300 scrofite si 4100 ovine din rase superioare de mare productivitate. MAAP intentioneaza ca in baza creditelor avantajoase oferite si garantate de Departamentul Statelor Unite ale Americii sa importe animale de rasa cu potential biologic sporit. Se are in vedere sprijinirea proprietarilor particulari, care au asigurate conditii de producerea furajelor, adaposturi corespunzatoare si cunostinte pentru intretinerea si exploatarea corespunzatoare a animalelor. (O.B.)
Asociere intre CL Blaj si ISJ Alba
     Dupa mai multe runde de convorbiri, CL Blaj a hotarat sa acorde avizul de principiu pentru intocmirea unui proiect de asociere intre Consiliul local al municipiului Blaj si Inspectoratul Scolar Judetean Alba. Se are in vedere realizarea in comun a unor activitati de interes public in utilizarea in comun a bazei sportive locale si finantarea intretinerii acestui frumos complex sportiv ce apartine domeniului public al statului. Prin aceasta asociere vor spori sursele de finantare a bazei sportive de care este atata nevoie. (O.B.)
Respectandu-si promisiunea,
Presedintele Augustin Presecan a nasit un cuplu mixt romano-austriac
     Cu ocazia vizitei in Austria, presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a poposit pret de cateva minute si la un prieten de-al sau, albaiulianul Marian Nedelcu, stabilit in strainatate. Cu aceasta ocazie, presedintele l-a cunoscut pe un amic al albaiulianului, austriac get-beget, care incantat de comportamentul si prietenia presedintelui i-a cerut acestuia sa-i devina... nas de cununie. Mai in gluma, mai in serios, Augustin Presecan si-a dat acceptul, adaugand ca asteapta ca austriacul sa-si gaseasca perechea. Nu a trecut prea mult de atunci si austriacul nu numai ca si-a gasit o prietena, dar aceasta este chiar din Romania, de la Simeria. Hotarat, strainul a cerut-o in casatorie pe romancuta care a spus un DA, hotarat. Presedintele CJ nu si-a uitat promisiunea facuta si ieri a aparut impreuna cu sotia in fata ofiterului de stare civila ca "parinti spirituali" ai noii perechi de tineri.
Florin ROMAN
Gardienii isi vor primi salariile pe carduri
     Intr-un raport inaintat CJ Alba, seful de corp Mircea Stoia informeaza ca institutia pe care o reprezinta intentioneaza trecerea treptata la plata salariilor in sistem modern pe carduri. Astfel, din luna august personalul tesa si de conducere se va inscrie in acest program, urmand a se trece apoi si la plata gardienilor in acest fel. (F.R.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
De cateva zile, cete de moti nemultumiti asediaza primaria din Bistra!
Strainii taie padurea, motii fac puscarie daca se opun * "Vom umbla iar cu botnite la securi?", se intreaba locuitorii din Apuseni * Guvernul Romaniei lasa drumurile in paragina si isi bate joc de lucrarile constructorilor!
     dealAnul acesta a venit pentru moti cu o multime de "binefaceri". Mai intai au fost inundatiile. Si ploile parca nu intentioneaza sa se opreasca. Apoi, indelung asteptatele marcaje necesare taierii padurilor ai caror proprietari sunt motii, nu au fost efectuate. Si, in cele din urma, nici banii pentru drumurile dezastruoase din munti se pare ca nu mai vin.
     Dar, sa incepem cu inceputul: "Comuna Bistra, ne-a declarat primarul Ioan Birla, are in proprietate 1.200 ha de padure. De pe suprafata acesteia s-a aprobat, prin hotararea Consiliului local, cate 5 mc de lemn pentru fiecare familie. Noi stim cat sunt oamenii de saraci, iar padurea este singura lor speranta in mizeria in care se zbat. Inca de la 1 iulie, in cadrul unei intalniri cu d-l prefect Ioan Rus, la care au participat si reprezentantii Directiei Silvice, ni s-a promis ca in decurs de o saptamana se vor efectua marcajele necesare si se va putea trece la exploatare in beneficiul acestor localnici care, uneori, nu au bani nici pentru un colt de paine. Iata, insa, ca luna iulie se apropie de sfarsit si marcajele inca nu au fost facute. Zilnic, cete de moti nemultumiti se prezinta la Primarie si se ajunge la situatii de-a dreptul jenante. Adica, una am promis si alta facem?"
     E de la sine inteles, asadar, ca motii fierb de manie, iar acestei stari de spirit i se datoreaza incidentul petrecut in urma cu o saptamana, cand patru tineri au blocat un drum si au "sechestrat" o remorca ce transporta lemn brut in judetul Mures fiind arestati pentru aceasta. "Adica cei din alte judete si strainii pot exploata padurea noastra, si noi nu?" se revolta oamenii. "Vom ajunge iar sa umblam cu botnite la securi, ca pe vremea lui Horea, ca sa nu fim banuiti ca am taiat vreo creanga?" se intreaba ei. Colac peste pupaza, se pare ca banii promisi de Guvernul Romaniei pentru repararea drumurilor din Apuseni, aflate intr-o stare jalnica... nu mai vin! Acelasi primar din Bistra ne declara cu vadita satisfactie ca zilele acestea se organizeaza licitatii pentru efectuarea unor lucrari de reparatii la patru drumuri de pe raza comunei: DC 97 - Valea Mare (inclusiv podul de la Ciuldesti), in valoare de 283 de milioane de lei; DC 144 - Valea Dobrei - 15 milioane de lei; DC 145 - Valea Bistricioarei - 15 milioane de lei; DC 141 - Lunca Merilor - 20 de milioane de lei. Sumele sunt insuficiente, si nu acopera totalul fondurilor necesare dar, la insistentele primarului, d-l Augustin Presecan, presedintele Consiliului judetean a promis o suplimentare, odata cu rectificarea bugetara. Nu stim, insa, ce sa mai credem despre aceste lucrari, stiind ca altele au fost blocate din lipsa de fonduri. (De pilda DC 1A - Muncelu - Manastire - Valea Sesii, la care lucrarea a fost inceputa, apoi abandonata in lipsa banilor ce trebuiau virati, din surse guvernamentale). Chestionat in legatura cu acest subiect, d-l Presecan ne-a declarat: "Lucrarile contractate in baza Ordonantei nr. 27 (!?) au fost sistate. Este vorba de lucrarile de pietruire, cum este cazul celei de la Muncelu." Atunci cand i s-a amintit despre cele patru drumuri de pe raza comunei Bistra, presedintele Consiliului judetean a precizat: "Toate lucrarile de pietruire au fost sistate. Dar, desigur, se vor lua masuri de conservare a lor, exact in stadiul in care se afla, urmand sa facem demersurile necesare pentru obtinerea sumelor si continuarea activitatii".
     Dar timpul trece, se apropie toamna cand se asteapta alte ploi iar zonele in care nu s-a mai apucat sa se faca protectie se vor deteriora (vezi foto). Munca zadarnica si sute de milioane aruncate pe apa... Ariesului!
Ioan HANTULESCU
Tabara de creatie la Alba Iulia
     Municipiul Alba Iulia va gazdui timp de doua saptamani o tabara de creatie la care vor participa membrii Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Alba. Tabara este organizata cu sprijinul Consiliului local si al Primariei municipiului Alba Iulia. De altfel organizarea acestei tabere a intrat deja in traditie cu atat mai mult cu cat cea mai mare parte a lucrarilor realizate cu acest prilej vor fi donate de catre artisti primariei albaiuliene, cele mai multe in scopul constituirii nucleului unui dorit muzeu de arta contemporana. Deschiderea oficiala a taberei va avea loc sambata, 28 iulie, ora 17.00 la "Hanul cu Berze" din Alba Iulia. Programul taberei include si o excursie la complexul manastiresc de la Ramet, un simpozion a carui tematica va aborda aspecte ale corespondentei dintre studiul muzicii si cel al artelor plastice precum si un simpozion cu tema "Alba Iulia - oras cultural european" - gazduit in data de 10 august de Muzeul National al Unirii. Printre invitati se vor afla cunoscutii artisti Mihai Sarbulescu - Bucuresti, Valeriu Paladi - Bucuresti si Speranta Stefanescu - Ploiesti.
Anca DINICA
La Blaj
Consumul de gaz masurat electronic
     Consiliul local al municipiului Blaj a aprobat intocmirea unui studiu economic privind oportunitatea achizitionarii de contoare electronice pentru consumul de gaz metan la centralele termice din domeniul public. Din studiul efectuat de biroul de investitii, biroul buget-finante-contabilitate si SC Urbana SA, rezulta ca montarea acestor contoare va duce la diminuarea substantiala a consumului de gaze naturale si cheltuielile aferente sunt pe deplin justificate. In prezent, ne-a declarat d-l Ioan Solea, primarul municipiului Blaj, suntem in faza identificarii surselor financiare necesare achizitionarii contoarelor. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.