Curier judetean
Rugaciunea de azi
Preacurata si binecuvantata de Dumnezeu Nascatoare Marie, Maica cea buna a Bunului Imparat, varsa mila Fiului tau si Dumnezeului nostru spre patimasul meu suflet si cu rugaciunile Tale ma indrepteaza spre fapte bune, ca cealalta vreme a vietii mele fara de prihana sa o trec si prin tine raiul sa dobandesc, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ceea ce esti una Curata si binecuvantata.

Sfantul Mare Mucenic Pantelimon
     Sunt cativa mari sfinti ai dreptmaritoarei noastre Biserici, pe care credinciosul nostru popor ii pomeneste si-i cinsteste cu toata evlavia, fara sa le cunoasca indeajuns viata si vrednicia. Intre acestia se numara si sfantul mucenic Pantelimon, cu ziua de pomenire 27 iulie. Incerc sa-l fac cunoscut cum se cuvine.
     A vazut lumina zilei in cetatea Nicomidiei in salasul unor parinti bogati. A avut parte de-o prea aleasa crestineasca crestere din partea maicii sale, mult iubitoare de Hristos. Tatal sau era inchinator la idoli. A primit botezul mai tarziu din pricina tatalui, care se impotrivea crestinestilor randuieli. A fost trimis la niste scoli paganesti si, istet foarte fiind, a deprins multa filozofie. Mai tarziu, a invatat de la un doctor, Eufrosin, modul vindecarii bolilor, ajungand un mult priceput tamaduitor. Binecuvantata a fost intalnirea si impreuna petrecerea cu batranul preot Ermolae care i-a impartasit izbanditor invatatura crestina. A reinviat in mintea si inima tanarului credinta cea dreapta sadita in pruncie de buna sa mama. A primit si botezul crestin odata cu numele Pantelimon, care se traduce "intru totul milostiv". Inapoindu-se acasa, a reusit sa castige si pe paganul sau tata la credinta in Domnul.
     Murind taica-sau, Pantelimon toata averea pe care a mostenit-o a impartit-o saracilor, dovedind cu adevarat a fi "intru totul milostiv". Cu osardie, cu toata darnicia, oferea bolnavilor priceperea sa doftoriceasca si pe aceasta fara de nici o plata (auziti, domnilor doctori de astazi?) Fireste, a starnit invidia, dusmania si mania "fratilor" sai intru doctorie din cetate, care pandeau ocazia sa-l piarda, sa nu-i mai stanjeneasca in indeletnicirea lor. L-au parat imparatului (Diocletian paganul) ca isi bate joc de credinta idoliceasca si crede si se inchina unui Dumnezeu, numit Hristos. Atatat de preotii pagani, imparatul in cele din urma a dispus sa fie supus sfantul patimirilor grele: a fost dezbracat de vesminte, agatat gol de creanga unui copac si, cu gheare de fier, i-au sfasiat nemilosii chinuitori trupul, arzandu-i coastele cu faclii aprinse. A fost zvarlit intr-o caldare cu plumb topit, a fost aruncat si in apa marii cu picioarele legate de o piatra grea, a fost dat fiarelor salbatice sa fie sfasiat, a fost intins pe o roata avand colti de fier... Sfantul pe toate le-a rabdat fara cracnire, fara sa se clinteasca din dreapta credinta. Privea mereu cu surasul bucuriei spre cerul milostivirilor. La urma de tot, sangerosul imparat ordin a dat sa se taie cu sabia capul sfantului si, asa, acesta a primit cununa muceniciei, ramanandu-ne noua spre vrednica pomenire si cinstire si lectie de calda dragoste si vie credinta in Hristos Domnul nostru.
     "Bucura-te, mare Mucenice si tamaduitorule Pantelimoane!"
Preot Ioan SUCIU

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon; Cuv. Antuza; Cuv. Marcel
Catolic: Sf. Victor I

De toate
Meteo
Desi nu se anunta ploaie, se prevede o zi mai racoroasa decat ar fi specificul perioadei. Maxima nu va depasi 23 °C, iar minima va fi 12 °C. Omul va simti 21 °C, respectiv 14 °C.

Aforismul zilei
Hotul cu un pacat, pagubasul cu zece.

Anecdota zilei
- Acest automobil, spune vanzatorul, este atat de economic incat se va amortiza singur, in scurt timp!
- Minunat, spune un scotian. Cand o sa se intample acest lucru, sunati-ma si vin sa-l iau.

Reteta zilei
Dovlecei cu vinete: 2 dovlecei, 2 vinete, 1 ceapa, 2 ardei grasi, 3 rosii, 2-3 catei de usturoi, 2 linguri de untdelemn, sare, piper.
Se curata dovleceii de coaja. Se taie in bucatele, impreuna cu vinetele si se prajesc in untdelemn fierbinte, in care s-a rumenit ceapa taiata felii subtiri. Se adauga ardei gras felii, rosii felii, usturoi taiat marunt, sare, piper. Dupa ce toate s-au calit de ajuns, se dau la cuptor, ca sa fiarba bine.

Sfaturi practice
Petele de grasime de pe gulerele si manecile hainelor de piele se inlatura prin stergerea portiunii respective cu un tampon inmuiat in solutie de 2% detergent.

Calendarul evenimentelor
* 1845 - A aparut, lunar, "Magazin istoric pentru Dacia", sub directia lui Nicolae Balcescu si August Treboniu Laurian. * 1921 - S-a nascut lingvistul roman Eugeniu Coseriu, care traieste in Germania, membru de onoare al Academiei Romane. * 1934 - S-a votat legea prin care s-a creat "Fondul national al cinematografiei" care era destinat infiintarii unui studiou la Bucuresti. * 1952 - Intra in functiune Termocentrala de la Doicesti (Dambovita), cu o capacitate de 120 MW. * 1968 - A aparut, la Constanta, revista "Tomis".
Horoscop
Berbecul. Aveti succese in casa sau in familie, insa cu ajutorul secret al unei rude apropiate. Dragoste ** Bani *** Sanatate ***
Taurul. Prietenii va pot ajuta intr-o afacere si puteti discuta un contract. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Gemenii. Situatia financiara este astazi buna. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Racul. Cei care sunt credinciosi ar fi bine sa se duca astazi sa plateasca o slujba. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Leul. Multumirea poate sa vina in urma unei plati. Dragoste * Bani *** Sanatate ***
Fecioara. Cineva va va face o confesiune. Dragoste *** Bani * Sanatate **
Balanta. Echilibrul starii de sanatate se reface. Dragoste * Bani ** Sanatate ***
Scorpionul. Ar fi pacat sa nu faceti ceva pentru a intra in posesia unei sume care va asteapta. Dragoste * Bani *** Sanatate **
Sagetatorul. Puteti avea o intalnire amoroasa. Dragoste *** Bani ** Sanatate ***
Capricornul. Un apropiat s-a hotarat sa fie sincer. Dragoste ** Bani ** Sanatate **
Varsatorul. Veti fi apreciati pentru o operatiune economica. Dragoste * Bani *** Sanatate **
Pestii. Va bucurati de succesele celor apropiati. Dragoste ** Bani ** Sanatate ***
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Primarul comunei Bistra ia apararea arestatilor
     Dupa cum ati putut afla din paginile ziarului nostru, in data de 18 iulie a.c., patru tineri moti au blocat un drum, in Apuseni, au "sechestrat" o masina cu remorca si, se pare, au agresat pe ocupantii cabinei acesteia. Tinerii, originari din comuna Bistra, au primit pentru fapta lor 18 zile de inchisoare. S-a trecut, la vremea respectiva, destul de usor peste acest eveniment. Iata, insa, ca elemente noi vin sa intregeasca tabloul circumstantelor in care s-a produs fapta, dupa cum reiese dintr-o declaratie recenta a primarului comunei Bistra, d-l Ioan Birlea: "Referitor la acest caz, vreau sa fac un apel catre Consiliul judetean, Prefectura Alba, Directia Silvica, instrumentele de justitie etc., sa dea dovada de intelegere fata de acesti oameni nevoiasi, care au considerat ca prin actiunea lor isi apara drepturile si proprietatea pe care le-au lasat-o mostenire strabunicii lor. Din cate stiu eu, remorca pe care cei patru tineri au sechestrat-o cara de mai multa vreme lemn brut undeva, in judetul Mures, in timp ce localnicii nu pot sa taie nici un singur copac, deoarece Directia Silvica nu a efectuat marcajele de rigoare. Adica, pentru unii se poate, iar pentru altii ba? E firesc ca oamenii sa fie revoltati..." (I.H.)
Drum comunal in lucru
     Delegatia Permanenta a CJ Alba a aprobat favorabil referatul Asociatiei comunitare Petelei - Costesti, din comuna Poiana Vadului, prin care se solicita eliberarea autorizatiei de constructie pentru DC93, Poiana Vadului - Petelei. Acest drum urmeaza sa fie pietruit in viitorul apropiat. (F.R.)

Alcoolul si ura dintre oameni au provocat o tragedie
Un tanar din Biia-Sona a fost omorat din... greseala
     Politistii din Sona, Blaj si din cadrul Serviciului Politiei Judiciare Alba l-au identificat pe autorul omorului din 24/25 iulie a.c., fapta comisa asupra lui Ioan Nistor (34 ani, din Biia - Sona). Autorul este Gheorghe Macarie (57 ani, din aceeasi localitate), paznic de camp. In urma cu doua saptamani, Macarie a avut o altercatie cu un alt consatean, Ioan Ciungan, pe care intentiona sa se razbune. Anul trecut, Ciungan a batut-o pe nevasta lui Macarie, careia i-a rupt trei coaste. Nesansa fatala a facut ca in noaptea cu pricina Ioan Nistor sa treaca prin preajma lui Macarie, care l-a confundat cu cel pe care intentiona sa se razbune. Cu ajutorul unei bate ciobanesti, Macarie i-a facut praf capul lui Nistor. Identificat de politisti, Macarie si-a recunoscut fapta. Confuzia s-a datorat faptului ca, in momentul comiterii agresiunii, Gheorghe Macarie se afla sub influenta bauturilor alcoolice. Parchetul de pe langa Tribunalul judetean Alba a emis pe numele lui Gheorghe Macarie un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile.(N.T.)
Serviciul pentru Evidenta Informatizata a Persoanei in sprijinul cetatenilor
1. Inmatriculare permanenta vehicul nou indigen
     Documente necesare: *C.I.V. avand aplicata folia de secretizare *F.I. cu viza circumscriptiei financiare si a societatii de asigurare (sau foto copie a tichetului de asigurare). F.I. trebuie semnata de proprietar (si stampila in cazul persoanelor juridice) *dovada de plata a taxei de inmatriculare (C.E.C., trezorerie) - chitanta sau ordin de plata *chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare; *documente de identificare a solicitantilor in original si copii xerox; *contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare; *alte acte necesare pentru clarificarea unor situatii particulare.
2. Inmatriculare permanenta vehicul nou - importat
     Documente necesare: *C.I.V. avand aplicata folia de secretizare *F.I. cu viza circumscriptiei financiare si a societatii de asigurare (sau fotocopie a tichetului de asigurare). F.I. trebuie semnata de proprietar (si stampila in cazul persoanelor juridice) *document de proprietate (factura, contract de vanzare-cumparare etc.) si C.I. temporar strain, daca vehiculul a intrat pe roti in tara *placile cu numere de inmatriculare temporara straina, daca vehiculul a intrat pe roti in tara. In lipsa acestora se retine o declaratie notariala cu privire la imprejurarile in care placile au fost pierdute *dovada de plata a taxei de inmatriculare (C.E.C., trezorerie) - chitanta sau ordin de plata; *chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare; *documentele de identificare ale solicitantilor in original si copii xerox *contravaloarea placilor cu numerele de inmatriculare *chitanta sau declaratie vamala de import definitiv, original sau copie legalizata avand aplicat timbrul sec al notarului *alte acte necesare pentru clarificarea unor situatii particulare care ridica suspiciuni. (N.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.