Curier judetean
Rugaciunea de azi
      Nadejdea mea este Tatal, scaparea mea este Fiul, acoperamantul meu este Duhul Sfant, Treime Sfanta, slava Tie!
     Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si Maica Dumnezeului nostru.
     Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat, Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Calendar religios
Ortodox: Inaintepraznuirea scoaterii Sf. Cruci; Sf. Iosif din Arimateea
Catolic: Sf. Ignatiu de Loyola

De toate
Meteo
Ziua va fi insorita si calduroasa. Maxima va ajunge la 29 °C. Si noaptea va fi frumos, minima nescazand sub 14 °C. Omul va simti maxim 26 °C si nu mai putin de 17 °C.

Aforismul zilei
Daca Dumnezeu n-ar exista, ar trebui inventat. (Voltaire)

Anecdota zilei
- De ce oare vin atat de multi turci la noi?
- Au aflat ca in Romania toate sunt cu fundul in sus!

Reteta zilei
Pasta de iepure: 2 muschiuleti de iepure, 300 g unt sau margarina, 2 galbenusuri de oua rascoapte, un morcov mic, o telina potrivita, o radacina mica de patrunjel, 15-20 masline, sare, piper, facultativ aspic si patrunjel verde.
Muschiuletii se fierb impreuna cu legumele maruntite si cu 100 g unt in apa cat cuprinde. Dupa aceea totul se trece prin masina de tocat carne si se pipereaza. Se aranjeaza pe o farfurie, in jur punandu-se maslinele impreuna cu aspicul topit.

Sfaturi practice
Plantele medicinale (sunatoare, musetel, flori de tei) trebuie uscate numai la umbra (eventual, chiar intr-o incapere) pe suprafete plane, ferite de praf, umiditate, substante chimice si apoi se pastreaza in pungi de hartie sau panza (nu de plastic).

Calendarul evenimentelor
* 1866 - S-a nascut Nicolae Coculescu, astronom, fondator in 1908 al Observatorului astronomic din Bucuresti (m. 1925). * 1914 - S-a nascut actorul si regizorul francez de film Louis de Funes, fiu al nobilului Carlos Louis de Funes de Galarza. Tatal sau a lucrat mai intai ca avocat in Madrid, dupa care s-a mutat in Franta, unde a fost comerciant de diamante. In perioada 1946 - 1963 a jucat in peste 100 de filme, in roluri secundare. Primul mare rol l-a obtinut in 1963, in "Aruncati banca in aer" (m. 27.01.1983). * 1927 - S-a nascut Stefan Niculescu, compozitor si muzicolog, membru corespondent al Academiei Romane. * 1939 - S-a nascut actorul Nicu Constantin. * 1944 - S-a prabusit cu avionul in Mediterana, mitraliat de un avion german, scriitorul si aviatorul francez Antoine de Saint-Exupery.
Horoscop
Berbecul. Astazi sunteti mai sensibili ca de obicei. S-ar putea sa incasati o suma de bani. Sunteti ajutati de prieteni si de protectori. Dragoste* Bani** Sanatate ***
Taurul. Stati mai retrasi. Discretia va este de folos pentru a avansa profesional si intuitia va spune exact ce anume aveti de facut. Dragoste * Bani * Sanatate **
Gemenii. Va vedeti cu niste prieteni si veti da frau liber fanteziei. Veti incerca sa puneti bazele unui proiect ce va fi pus in practica in scurt timp. Dragoste** Bani** Sanatate **
Racul. Undeva se va vorbi despre calitatile dvs. profesionale si organizatorice. Iesiti si in societate si veti auzi ceva despre o avansare. Dragoste* Bani** Sanatate**.
Leul. Va veti ocupa de o calatorie, veti completa niste acte. Nu este exclus sa aveti si preocupari de natura spirituala. Dragoste** Bani* Sanatate***
Fecioara. Intrati in posesia unor bani care nu reprezinta salariul. Ar putea fi vorba de un imprumut sau de o sponsorizare. Sunteti in masura sa va achitati si niste datorii. Dragoste* Bani* Sanatate*.
Balanta. Armonia cu partenerii este ca barca pe valuri. La serviciu puteti semna niste contracte sau, cel putin, le veti discuta. Dragoste* Bani* Sanatate**.
Scorpionul. Veti ridica niste bani: salariul sau o restanta care vi se plateste. Va veti ocupa si de sanatate sau de felul in care aratati. Dragoste** Bani*** Sanatate*.
Sagetatorul. Astazi acordati mai multa atentie dragostei. In rest, castigurile vin. Dragoste*** Bani*** Sanatate **
Capricornul. Casa si familia sunt pe primul loc si veti cauta sa rezolvati problemele din acest sector. Poate va ganditi sa faceti niste schimbari. Dragoste** Bani*** Sanatate**.
Varsatorul. Cei care sunt parinti sunt preocupati de copii. Poate veti intocmi niste hartii oficiale. Unii vor primi vizite. Dragoste* Bani** Sanatate ***.
Pestii. Ziua este benefica si castigului si exprimarii talentelor dvs., dar si autoanalizei. Dragoste* Bani** Sanatate**.
*** super
** acceptabil
* atentie!

Editorial
Prima pagina
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Stiri
Pompierii din Aiud s-au luptat 12 ore cu... apa!
     Pompierii din Aiud au lucrat sambata, 28 iulie, 12 ore pentru a evacua apa din subsolurile a 50 de case inundate din Livezile, Magina si Aiud. Cu ajutorul a doua autospeciale si o motopompa, 17 pompieri din cadrul Statiei de Pompieri Aiud au incercat sa inlature dezastruoasele urmari ale ruperii de nori inregistrata in noaptea de 27/28 iulie a.c. in zona. O parte din cheltuielile induse de activitatea pompierilor vor fi suportate de Primaria Aiud. (N.T.)
Serviciul pentru Evidenta Informatizata a Persoanei in sprijinul cetatenilor
1. Inmatriculare permanenta vehicul - instrainat prin hotarare judecatoreasca
     Documentele necesare: * C.I. V avand aplicata folia de secretizare, pe care este inscrisa radierea din circulatie si, pentru vehiculele radiate din alte judete, copie xerox; * F.I. cu viza circumscriptiei financiare si a societatii de asigurare (sau copie xerox a tichetului de asigurare). F.I. trebuie semnata atat de fostul cat si de actualul proprietar (si stampila in cazul persoanei juridice) in lipsa semnaturii fostului proprietar se accepta documentele de instrainare (copii xerox) privind executarea silita prin executori judecatoresti; * Certificatul de autenticitate (tichetul galben cu inscrisul VTI); * document de proprietate, respectiv hotararea judecatoreasca, procesul verbal de sechestrare si cel de vanzare prin licitatie publica; * dovada de plata a taxei de inmatriculare (CEC, trezorerie) - chitanta sau ordin de plata; * chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmaticulare; * documentele de identificare ale solicitantilor in original si copii xerox; * contravaloarea placilor cu numerele de inmatriculare; * alte acte necesare pentru clarificarea unor situatii particulare sau care ridica suspiciuni.
2. Inmatriculare temporara vehicul nou uzat - importat temporar
     Documentele necesare: * C.I.V. avand aplicata folia de secretizare; * F.I. cu viza circumscriptiei financiare si a societatii de asigurare (sau copie xerox a tichetului de asigurare); * certificat de autenticitate (tichetul galben cu inscrisul VTI); * document de proprietate (factura, contract de vanzare-cumparare etc.) pentru vehiculele noi; * dovada de plata a taxei de inmatriculare (CEC, trezorerie) - chitanta sau ordin de plata; * chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare; * documentele de identificare ale solicitantilor in original si copii xerox; * contravaloarea placilor cu numerele de inmatriculare; * chitanta sau declaratia vamala de import temporar, original sau copie legalizata. In locul acestui document, pentru un singur vehicul cu masa totala maxima mai mica de 3500 kg., se poate depune un certificat de inmatriculare permanenta sau temporara strain, al carui titular este persoana care solicita inmatricularea in Romania. Pentru strainii studenti in Romania certificatul de inmatriculare trebuie sa fie emis in tara in care isi au domiciliul; * placile de inmatriculare straine, daca vehiculul a intrat pe roti in tara si nu a fost inca radiat din tara de origine. In lipsa acestora se retine o declaratie notariala cu privire la imprejurarile in care placile au fost pierdute; * C.I. strain. (N.T.)

La Sebes prinde viata proiectul: "EDUCATI ASA!"
     La sfarsitul saptamanii trecute s-a desfasurat in Sebes prezentarea programului "EDUCATI ASA!", proiect international de instructie pedagogica a parintilor. La Gradinita nr. 8 din localitate a avut loc o intalnire intre patru distinse membre ale Clubului Rotary din Marea Britanie si zece dintre parintii copiilor ingrijiti aici. Cu acest prilej s-a anuntat ca proiectul "EDUCATI ASA!" care se aplica deja cu sprijinul ISJ Alba in cateva localitati din judet, se va concretiza si in Sebes. "Programul va incepe din toamna si are ca scop familiarizarea parintilor cu metode corecte de educatie, care duc la imbunatatirea situatiei copiilor in familie. In prima faza vor fi prinsi in program chiar cei zece parinti care au participat la intalnirea cu oaspetii din Anglia", a precizat d-na Mariana Fratila, directoarea Gradinitiei nr. 8, institutie intrata oficial, in aprilie anul trecut, sub patronajul Clubului Rotary.
     Primarul Sebesului, dl. Mugurel Sarbu, a declarat ca aceasta intalnire poate fi considerata momentul inaugurarii oficiale a activitatii in casa noua a gradinitei din cartierul Kogalniceanu. Edilul sef al Sebesului a promis ca sprijinul acordat de primarie amintitei institutii va continua. "Sunt placut impresionat sa constat ca si in Sebes poate sa existe o gradinita dotata cu toate cele necesare pentru buna desfasurare a procesului instructiv - educativ. Incercam ca in perioada imediat urmatoare sa extindem sfera de ajutor acordat acestei gradinite, cu atat mai mult cu cat ea se afla in cartierul Mihail Kogalniceanu, un cartier pe care in scurt timp vom reusi sa il facem sa arate in asa fel incat sa ne placa tuturor".
Roxana NISTOR
Institutiile se schimba
Investitorii FNI raman tot pagubiti
     Invocandu-se un viciu de procedura, datorita faptului ca de la data aparitiei Legii 333/2001 (in 4 iulie a.c.) si pana la 20 iulie a.c. Oficiul de recuperare a creantelor bancare, care a preluat creantele CEC-ului, s-a transformat in Autoritatea de recuperare a creantelor bancare, iar aceasta nu a avut reprezentanti la procesul din 20 iulie a.c., instanta a stabilit un nou termen. Deci, urmatorul proces dintre ANI - FNI si CEC va fi la data de 14 septembrie 2001, a precizat d-na Carolina Iordache, reprezentanta investitorilor FNI din judet. Prin acest proces ANI - FNI solicita punerea in executare a contractului de garantare semnat de CEC pentru sumele investite la FNI. Deci, depunerea copiilor dupa carnetele de investitor va continua. Copiile se pot depune in fiecare zi de miercuri, la ora 17.00, la Primaria Alba Iulia, pana la data de 29 august inclusiv. Investitorii FNI membri ai ANI - FNI sunt asteptati, aceasta fiind ultima sansa pentru toti cei care doresc sa fie reprezentanti de avocatul angajat de ANI - FNI. Cei care nu si-au platit cotizatia la zi o pot face odata cu depunerea celor doua copii dupa carnetele de investitor FNI. In cazul in care procesul va fi castigat de pagubitii FNI membri ai asociatiei, taxa de timbru se va restitui in totalitate (A.D.T.)
Reconstituirea dreptului de proprietate publica in Zlatna
     Prin Hotararea nr. 51/12 iunie 2001, se materializeaza cererile de reconstituire a dreptului de proprietate publica asupra terenurilor cu vegetatie forestiera depuse la comisia locala de Primaria Zlatna. Avand in vedere prevederile Legii nr. 169/1997 a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea drepturilor de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere solicitate, Comisia judeteana din cadrul Prefecturii judetului Alba a hotarat ca orasul Zlatna sa obtina 629 ha teren cu vegetatie forestiera, suprafata situata administrativ pe raza localitatii Zlatna. 777,2 ha s-au impartit intre primariile din Bucium, Rosia Montana, Abrud si Buces (judetul Hunedoara), suprafete situate tot pe raza localitatii Zlatna.
     Domnul viceprimar Daniel Negrea ne-a declarat ca atributiile care au revenit Comisiei orasenesti Zlatna sunt delimitarea in teren a suprafetelor reconstituite si completarea proceselor verbale de punere in posesie in vederea eliberarii titlurilor de proprietate.
Romana PUIULET

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.