Ultima ora
Stiri
Alimente pentru familii nevoiase
     Protopopiatul greco-catolic din Sebes, reprezentat de parintele protopop Florin Gatea si "Asociatia tinerilor greco-catolici" Blaj, reprezentata de surorile Liana si Geralda, au distribuit in cursul zilei de ieri ajutoare unui numar de 36 de familii sarace din cartierul Kogalniceanu din Sebes si unor persoane nevoiase din Daia Romana si Vintu de Jos. Persoanele cu dificultati materiale au fost identificate in urma unor anchete sociale intreprinse de d-na Mariana Fratila directoarea Gradinitei nr. 8 din Sebes. In aceasta actiune umanitara a fost distribuita o tona de alimente. (R.J.)
La Bistra
Un Oltcit s-a rasturnat in sant
     Un accident rutier cu urmari destul de grave s-a produs duminica dimineata, in jurul orei 7.00, pe raza comunei Bistra. Conducand autoturismul Oltcit AB 04 BAW, Horia Covriga (32 de ani, din Abrud) pierde controlul volanului intr-o curba la stanga si se rastoarna in afara carosabilului. Autoturismul a fost avariat in proportie de 70%. In urma accidentului soferul Horia Covriga sufera un traumatism cranio-cerebral acut deschis, de la Spitalul Abrud fiind trimis la Clinica de Neurochirurgie Cluj-Napoca. Mama soferului, Laurentia Covriga (68 de ani) sufera fracturi costale, fiind internata in Spitalul din Abrud. Ceilalti pasageri din autoturism: Ioan Covriga (64 de ani), Lucian Ghircau (44 de ani) si Marius Ghircau (15 ani) au scapat doar cu cateva lovituri usoare. In cauza, Politia Campeni continua cercetarile. (N.T.)
La Colegiul din Sebes
Se elibereaza diplomele de bacalaureat
     Absolventii Colegiului National "Lucian Blaga" din Sebes sunt asteptati sa isi ridice diplomele de bacalaureat dobandite in urma sesiunii din vara 2001, informeaza dl. prof. Ionel Carcoana, directorul liceului. Prezentarea diplomelor este indispensabila pentru inscrierea la facultate a absolventilor colegiului. (R.J.)
A aparut noul numar al revistei "Discobolul"
     In pofida dificultatilor financiare si, hai sa le spunem... relationale, intampinate de redactia prestigioasei reviste culturale "Discobolul", iata ca un nou numar a vazut lumina tiparului (nr. 41-42, din mai-iunie). Nu mai constituie pentru nimeni o surpriza tinuta si calitatea textelor publicate, nici diversitatea acestora. Iata numele celor ce semneaza in cadrul rubricilor deja binecunoscute: Nae Antonescu, Nicoleta Salcudeanu, Maria Stefanescu, Eugen Curta, Eliza Ene, Ionel Popa, Aurel Pantea, Mircea Braga, Ionut Bancila, Constantina Catana, Ioan Hantulescu, Michael Krüger (in traducerea lui Andrei Zanca), Calin Daniel Patulea, Ioan Oarga, Shirley Loder, Alina Cadariu, Gheorghe Jurca, Ioan Gabudean si Adrian Voica.
     Ne lovim cu totii, zilnic, de saracie. De cea materiala, al carei ranjet ne insoteste pasii peste tot. Dar aceasta nu este atat de periculoasa ca saracia spiritului, impotriva careia nu se poate lupta decat printr-o singura metoda: imbogatindu-va spiritual. Cum? Cititi "Discobolul" si veti fi mai bogati chiar inainte de a intelege ca in dvs. se petrece o transformare. (N.T.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In acest an
MLPTL a aprobat fonduri doar pentru blocurile de locuinte incepute
Banii au fost deja consumati in prima parte a anului, insa se spera in atragerea de noi fonduri
     Pentru anul 2001, Consiliul judetean Alba a depus "Proiectul de finantare a locuintelor din judetul Alba", atat pentru cele finantate la O.G.R. nr. 19/1994 cat si pentru cele finantate in baza Legii nr. 114/1996, la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Bucuresti, pentru a fi aprobat de catre acesta. Pentru locuintele finantate conform O.G.R. nr. 19/1994, atat locuintele incepute anterior anului 2001 cat si inceperea lucrarilor la locuinte noi, Consiliul judetean Alba a solicitat suma de 37.414,9 milioane lei, din care suma solicitata la finantare de la bugetul statului este de 34.110 milioane lei. Au fost nominalizate in lista blocurilor cu finantare in acest an blocurile de locuinte din municipiul Alba Iulia incepute anterior anului 2001 si anume bloc 32C cu 13 apartamente si 32D cu 8 apartamente, precum si blocul B4 din orasul Teius cu 9 apartamente.
     Pe langa acestea au fost nominalizate blocurile de locuinte din municipiul Alba Iulia, respectiv blocul 31A cu 21 apartamente, blocul A12 din municipiul Aiud cu 14 apartamente si blocul B3 cu 9 apartamente din orasul Teius, blocuri la care trebuiau sa inceapa lucrarile de constructii in acest an.
     Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a aprobat pentru judetul Alba in anul 2001 suma de 2.400 milioane lei, nominalizati numai pe localitatile unde sunt blocuri de locuinte deja incepute, deci nici o finantare pentru lucrari noi.
     In acelasi mod au fost tratate si constructiile de blocuri finantate conform Legii nr. 114/1996 adica fata de 38.139,8 milioane lei solicitati de bugetul de stat, atat pentru blocuri incepute anterior, cat si pentru inceperea de blocuri de locuinte noi, M.L.P.T.L. a aprobat 3.500 milioane lei, din care 1.500 milioane lei pentru blocurile de locuinte ale caror lucrari de constructii au fost deja incepute si 2.000 milioane lei pentru reabilitarea unui bloc in municipiul Sebes, lucrare neatacata pana la aceasta data.
     Putem preciza ca toate fondurile prevazute de la bugetul de stat au fost virate si consumate de catre beneficiarii de investitii respectiv consiliile locale in trimestrul I al acestui an, dupa care din lipsa de fonduri lucrarile au fost aproape sistate.
Florin ROMAN
Tinerii participanti la tabara internationala "Eurocamp" de la Alba Iulia au fost primiti la primaria municipalitatii
     Tinerii care participa in perioada 28 iulie - 5 august la tabara Eurocamp au fost primiti ieri de primarul municipiului Alba Iulia - dl. Mircea Hava, de vicepresedintii Calin Potor si Radu Coclici. In deschiderea intalnirii, dl. Mircea Hava a spus: "Bine ati venit la Alba Iulia, sunt sigur ca va veti simti bine aici si o sa ramaneti cu amintiri placute despre frumusetile orasului nostru. Aveti alaturi tinerii din Romania care va vor ajuta sa cunoasteti mai bine aceste meleaguri. Ca sa va amintiti de Alba Iulia si despre istoria orasului va rog sa primiti un pocal produs aici, in adevarata capitala a portelanului".
     In continuare, dl. Mircea Hava a primit o donatie din partea tinerilor din Arnsberg, oras infratit cu Alba Iulia. Fondurile primite vor intra in contul primariei si vor fi destinate Leaganului de copii sau altor institutii care au nevoie de sprijinul financiar al primariei. La aceasta intalnire au fost prezenti 14 tineri din Germania, 12 din Ungaria, 12 din Polonia si 10 din Romania (elevi premiati la Olimpiadele scolare). "Prima editie a taberei "Eurocamp" a fost inaugurata acum 5 ani, ne-a spus dl. viceprimar Potor si a fost organizata, pe rand, in fiecare dintre tarile participante. In cadrul taberei au loc concursuri sportive, campionate de inot, vizite, excursii in Muntii Apuseni, la Pestera Ursilor, precum si in zonele istorice ale orasului nostru". (A.D.T.)
Intalnire de lucru privind stadiul aplicarii Legii fondului funciar
     In cursul zilei de ieri, la sala mare a Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, a avut loc intalnirea de lucru cu primarii, secretarii unitatilor administrativ-teritoriale, precum si cu specialistii implicati in aplicarea legilor fondului funciar. Au participat, de asemenea, reprezentanti ai Prefecturii Alba si Consiliului Judetean Alba. Acestia au prezentat mai multe acte normative: legea serviciilor publice de gospodarire comunala, legea privind amenajarea teritoriului si urbanism, legile si normele metodologice care privesc regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. De asemenea, a fost cuprinsa in tematica intalnirii si legea privind acordarea gratuita de lapte praf pentru copiii de la 0 la 12 luni, precum si normele metodologice care privesc aplicarea acestei legi si instructiunile din partea Ministerului Sanatatii si Familiei. In continuare, a fost prezentata OUG privind modificarea si completarea Legii 1/2000 referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si forestiere. A doua parte a intalnirii a cuprins analiza stadiului aplicarii Legii nr. 18/1991, republicata si a Legii nr. 1/2000, apoi au avut loc dezbateri pe marginea materialelor prezentate. Actele normative au fost prezentate de: Mariana Hurbean si Eugenia Marginean - din partea Consiliului judetean Alba si Mariana Oprea, Vasile Bumbu si Adriana Ursa - de la Prefectura Alba. De asemenea, au sustinut comunicari dr. Gheorghe Sirbu - director al DSP Alba si d-l Dorin Retegan - director general al OJCGC Alba, care a aratat ca numai la Legea nr. 18/1991 mai sunt de eliberat circa 30.000 titluri proprietate. Referitor la aceasta problema, d-l Ioan Rus si-a exprimat insatisfactia pentru intarzierea inregistrata si a cerut OJCGC Alba si comisiilor locale de aplicare a Legii fondului funciar sa se implice mai mult in eliberarea a cel putin 10 la suta din titlurile de proprietate, pana la finele acestui an. (R.J.)
La Vintu de Jos
Nepotul s-a ales cu bratele fracturate dupa "corectia" aplicata de unchiul sau
     Sambata, 28 iulie a.c., ora 20.30, Petru Vlad (38 de ani, din Vintu de Jos) a fost gasit de o vecina zacand pe marginea drumului, plin de sange. A fost alertat Postul de Politie Vintu de Jos iar Petru Vlad a fost transportat la Spitalul Judetean Alba, unde a fost internat cu diagnosticul de fractura la ambele antebrate si traumatism la coloana lombara. In urma investigatiilor efectuate de politisti s-a stabilit ca Petru Vlad lucra de peste un an la unchiul sau, Nicolae Hategan, din Vintu de Jos. Cunoscut ca epileptic, Petru Vlad a disparut de la domiciliul lui Hategan cu doua zile inainte de incident. Sambata seara, cand Petru Vlad s-a intors la Hategan, intre cei doi a izbucnit o altercatie. Ulterior s-au lovit reciproc cu batele, lui Petru Vlad fiindu-i fracturate ambele antebrate. In cauza, politia continua cercetarile. (N.T.)
Urmare a absorbtiei Aliantei Nationale
PD Alba si-a suplimentat functiile de conducere
     Biroul permanent judetean al Filialei Alba a PD a aprobat in ultima sedinta suplimentarea structurii de conducere cu 2 vicepresedinti si 2 secretari executivi, ca urmare a absorbtiei Partidului Alianta Nationala (PUNR-PNR). Astfel au devenit vicepresedinti ai PD Alba d-nii Ioan Ardelean si Florin Bota, iar secretari executivi d-nii Virgil Tataru si Boris Ravineala (toti proveniti din Alianta Nationala). BPJ a aprobat marirea cu acelasi numar de functii si a birourilor permanente locale.
     In momentul incheierii procesului de reorganizare din teritoriu se vor desfasura alegeri pentru noile structuri de conducere, la care vor putea candida, pentru orice functie, si membrii PD proveniti din Alianta Nationala. (S.F.D.)
Liberalii contabilizeaza neonorarea promisiunilor electorale ale PSD
Comunicat de presa
     Biroul judetean PNL atrage atentia agricultorilor din judet ca actuala putere nu si-a respectat pana in prezent promisiunile electorale privind problemele agriculturii romanesti *Desi ministrul agriculturii a promis ca statul va suporta 55% din valoarea utilajelor folosite in agricultura, cu conditia in care beneficiarul se angajeaza sa suporte 45% din valoarea utilajului respectiv: un exemplu este Uzina Tractorul din Brasov unde s-au inregistrat inscrieri pentru 3700 de tractoare, s-au livrat efectiv doar 2175 iar ministerul agriculturii nu a livrat spre Uzina Tractorul decat o mica parte din angajamentele asumate incetinind astfel ritmul de fabricare a tractoarelor *O organizare defectuoasa a sistemului de preluare a productiei de grau si orz pe acest an de la producatorul agricol si totodata inadvertente grosiere intre pretul de referinta al graului si pretul de achizitionare al graului de la producatorul privat *Privatizarea fostelor IAS-uri este inca o promisiune calcata de catre actuala guvernare, care prevazuse o incheiere a acestei privatizari pana la finele anului 2001 iar in sapte luni au fost privatizate doar 14 *Distribuirea arbitrara a milionului la hectar. De prevederile legii au beneficiat doar 75% din cei care aveau dreptul in baza legii. Au fost exclusi din start cei care au culturi sub 1 ha *Initierea Ordonantei de Urgenta privind exploatarile agricole care de fapt, atentie agricultori, reprezinta o noua colectivizare, de data aceasta spoita in roz *Lasarea de izbeliste a producatorilor agricoli din zonele de deal si de munte, care nu beneficiaza de nici un sprijin din partea statului.
     Toate aceste greseli si incalcari ale promisiunilor electorale facute de PSD au suscitat ingrijorarea Partidului National Liberal intrucat acestea afecteaza direct taranul roman si implicit buzunarul cetateanului de rand.
Biroul de presa PNL Alba
La interventia prefectului Ioan Rus
Asistentii persoanelor cu handicap vor fi retribuiti
     In urma restantelor inregistrate la plata persoanelor cu handicap, prefectul Ioan Rus a sesizat, de mai multe ori, Ministerul Sanatatii si Familiei in vederea alocarii fondurilor necesare retribuirii asistentilor persoanelor cu handicap. Deocamdata, ISTH Alba a comunicat ca, deoarece sumele primite din partea Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap destinate retribuirii acestor persoane pentru luna iunie sunt insuficiente, s-a hotarat ca in aceasta luna sa se plateasca acelor persoane care locuiesc in zonele defavorizate: Cugir, Valea Lunga, Sincel, Avram Iancu, Albac etc. In continuare, in limita sumelor alocate isi vor primi banii si locuitorii altor zone declarate defavorizate. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.