Prima pagină Ediția din: 8.09.2001
Știri
Satul Galaţi a rămas izolat
     Potrivit datelor centralizate la Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba, în zona Zlatna, ploile abundente căzute în perioada 6-8 septembrie a.c. au produs unele pagube la infrastructură. Astfel, satul Galaţi a rămas izolat după ce drumul de acces a fost acoperit cu apă. Tot la Galaţi s-au semnalat uşoare alunecări de teren. (F.R.)
La Alba Iulia
Administrator de asociaţie de proprietari cercetat de poliţie
     Ofiţerii Biroului Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Alba Iulia au început urmărirea penală împotriva administratorului Asociaţiei de Proprietari nr.15 "Cloşca", Simion Dăian (73 de ani) pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu conta intereselor persoanelor. În perioada mai-iunie 2001 a încasat de la proprietarii asociaţiei bani în plus faţă de sumele facturate, reuşind să acumuleze suma de circa 114 milioane de lei. Administratorul Dăian "rotunjea" în plus facturile către cetăţeni, nu cu sume exagerat de mari, însă de la miile de proprietari ai asociaţiei a reuşit să strângă în plus o sumă frumuşică. (N.T.)
În judeţul Alba
15 miliarde de lei pentru recensământul populaţiei
     Prin HGR nr. 680/2001, executivul a decis alocarea de fonduri pentru efectuarea cheltuielilor necesare în vederea pregătirii şi organizării recensământului populaţiei şi locuinţelor. Pentru acest an, în judeţul Alba a fost alocată suma de 1,5 miliarde de lei, iar pentru 2002 suma de 13,1 miliarde de lei. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Natura dezlănţuită a făcut prăpăd în comuna Pianu
Ploile torenţiale au dus la ruperea drumului judeţean 704 în patru porţiuni * Satele Plai, Purcăreţ şi Strungari au rămas izolate * De peste 48 de ore plouă fără încetare * Casele a 10 familii în pericol să fie "măturate" de ape
     Aproape în fiecare an, când începe sezonul ploios, comuna Pianu se confruntă cu inundaţii. Şi în acest an ploile abundente din ultimele zile au produs adevărate ravagii, pagube importante înregistrându-se în special la infrastructură, culturi agricole şi locuinţe.
     Calvarul a început în noaptea de miercuri spre joi, când a început să plouă. Joi după-amiaza, în jurul orei 15.00, ploile s-au intensificat iar viiturile de pe râul Mureş au început să "muşte" din drum.
     Primarul Marin Petruse, prezent la faţa locului, ne-a declarat că din cauza torenţilor laterali, apele râului au dus la distrugerea totală a DJ 704 în patru porţiuni, cea mai mare ruptură fiind de circa 80 de metri. Astfel, localităţile Plai, Purcăreţ şi Strungari au fost izolate, autoturismele nemaiputând trece dintr-o parte în alta.
     Primarul Petruse era necăjit din pricina faptului că în prezent se lucrează la Şcoala generală din satul Plai şi nu mai pot fi transportate materialele de construcţii necesare. Apele revărsate au inundat şi terenuri agricole, evaluarea pagubelor urmând să se facă după retragerea acestora.
     La capitolul locuinţe, cel mai mult a avut de suferit gospodăria Mariei Dicu, peste care s-au abătut o serie de aluviuni aduse de ape. De asemenea, 10 familii de pe strada Crişan din Pianu de Jos sunt ameninţate cu inundarea, apele învolburate ajungând la doar câţiva metri de acestea. Din păcate şi ieri continua să plouă.
     Primarul Marin Petruse susţine că problemele din comună nu vor fi rezolvate până când cei de la "Apele Române" nu vor soluţiona problema regularizării râului Pianu. De vreme bună se aşteaptă ca Apele Române să trimită utilajele pentru regularizare.
     Singurii care şi-au făcut treaba au fost cei de la CJ Alba şi SC Drumuri şi Poduri Locale, care au trimis imediat în zonă oameni şi utilaje pentru demararea lucrărilor la drumul judeţean afectat, la solicitarea preşedintelui Augustin Presecan.
Florin ROMAN
La începutul noului an şcolar, descentralizare în vorbe, centralizare în fapte
Cu tirurile după caiete la Bucureşti sau la Alba Iulia şi Petreşti?
Achiziţia la nivel de minister a rechizitelor şcolare întârzie punând în pericol distribuirea lor la 15 septembrie
     Văzând numărul tot mai mare al abandonurilor şcolare având drept cauză situaţia economică grea a familiilor din care provin copiii, Guvernul României a emis o ordonanţă de urgenţă pentru a preveni pe cât posibil amplificarea acestui nedorit fenomen. Ea prevede acordarea de rechizite gratuite pentru elevii provenind din familii unde venitul pe mebru de familie este mai mic decât 50% din salariul minim pe economie. Intenţia lăudabilă ridică însă mari probleme de... implementare. Pe de o parte pentru că metodologia de depunere a cererilor nu este cunoscută în teritoriu aşa cum se cuvine, iar pe de altă parte pentru că, spun chiar oficialii MEC, fabricile de rechizite din România... nu fac faţă cererii. De aceea, se preconizează acordarea rechizitelor în două tranşe: una la începutul anului şcolar şi alta în luna noiembrie. Desigur însă că MEC nu a luat în calcul toţi producătorii din teritoriu, pentru achiziţionarea rechizitelor apelând doar la cei mai mari. Asta pentru că MEC doreşte să facă o achiziţie la nivel de minister şi nu la nivelul inspectoratelor şcolare judeţene, care ar fi putut apela la producătorii locali, salvând astfel timp şi bani. De aceea, pe lângă acordarea rechizitelor în două tranşe, există pericolul real ca nici prima tranşă să nu ajungă pe băncile elevilor la 15 septembrie. Pentru că MEC a prelungit termenul de depunere a cererilor de rechizite până la 10 septembrie. Urmează apoi centralizarea acestora, transportul lor de la Bucureşti în toate capitalele de judeţ şi apoi de acolo în fiecare şcoală generală. În plus, transportul va costa şi el câteva sute de milioane bune din totalul celor 200 de miliarde alocate pentru rechizite. În judeţul Alba, de exemplu, marii producători de rechizite - SC Pehart Petreşti şi Imprimeriile Unirea Pres din Alba Iulia (ziarul "Unirea") - nu au fost solicitate în acest sens deşi ar fi putut acoperi cererea la timp, mai ieftin şi cu rechizite de calitate. Poate anul viitor MEC îşi va revizui atitudinea, cu atât mai mult cu cât mai multe inspectorate şcolare judeţene şi-au exprimat opinia că întreaga acţiune ar fi decurs mult mai bine dacă MEC le-ar fi alocat fondurile necesare în funcţie de cererile estimate a fi înregistrate, lăsându-le să rezolve singure problemele de logistică.
Mihaela MAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.