Curier județean
Rugăciunea de azi
      Stăpâne, Doamne, Dumnezeul meu cel milostiv şi Preabun! Cel ce ai auzit oarecând glasul de durere al robului Tău Iacob care, jelind pe fiul său Iosif, zicea: "Plângând mă voi coborî în locuinţa morţilor la fiul meu". Tu însuţi, îndurate Doamne, Cel ce ai dat mângâiere lui David, împăratul şi proorocul, care odinioară se tânguia zicând: "Abesalom, fiul meu Abesalom! Mai bine muream eu pentru tine! Eu, pentru tine Abesaloame, fiul meu! fiul meu! Amin!

Calendar religios
Ortodox: Naşterea Maicii Domnului
Catolic: Naşterea Sfintei Fecioare Maria

Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
190 de milioane de lei pentru creşe
     Potrivit informaţiilor noastre, la rectificarea bugetului pe anul curent, judeţului Alba i-au fost repartizate sume defalcate din TVA în valoare de 2,623 miliarde de lei. Din această sumă 2,3 miliarde de lei se vor îndrepta spre cheltuieli de personal, iar 318 milioane de lei pentru plata manualelor şcolare. De asemenea, s-a repartizat suma de 190 de milioane de lei pentru creşe (Alba Iulia - 140 de milioane de lei şi Aiud - 50 de milioane de lei). (F.R.)
În prima şedinţă a CJ Alba
Bugetele locale vor fi reechilibrate
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că în prima şedinţă de consiliu urmează să fie supus aprobării proiectul de hotărâre privind echilibrarea bugetelor locale ale municipiilor, oraşelor şi comunelor, precum şi cel al judeţului pe acest an. Scopul acestei echilibrări îl constituie asigurarea suportului financiar pentru funcţionalitatea consiliilor locale. Cu aceşti bani se va asigura creşterea gradului de implicare de natură financiară în susţinerea unor segmente de activitate: asistenţi personali ai persoanelor cu handicap, învăţământul preuniversitar de stat, consultanţă agricolă, protecţia copilului aflat în dificultate, asigurarea suportului financiar pentru cheltuielile de personal aferente consiliilor locale. Preşedintele Augustin Presecan a declarat că pentru echilibrarea bugetelor locale a fost alocată suma de 3,365 miliarde de lei, din care 841 de milioane de lei vor intra în bugetul propriu al judeţului iar 2,5 miliarde de lei se vor îndrepta spre bugetele locale. Repartizarea pe localităţi urmează să fie finalizată în perioada următoare.
Florin ROMAN
400 de milioane de lei pentru serviciile comunitare de cadastru şi agricultură
     OGR nr. 13/2001 stabileşte că la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale (comune, oraşe şi municipii) se vor înfiinţa servicii comunitare pentru cadastru şi agricultură, atribuţiile fiind în exclusivitate ale consiliilor locale.
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că s-a colaborat cu Oficiul judeţean de consultanţă agricolă Alba pentru repartizarea sumei de 400 de milioane de lei pentru centrele locale din comune, oraşe şi municipii, direcţionate în proporţie de 90 la sută pentru cheltuieli de personal. (F.R.)

Deşi are morţi, dar pentru că n-are furnale
Alba Iulia riscă să rămână oraş nemartir
Deputatul Pereş face apel la reprezentanţii puterii ca măcar acum să reacţioneze
     Săptămâna viitoare se va discuta în Camera Deputaţilor declararea Albei Iulia Oraş Martir al Revoluţiei din Decembrie 1989. Însă Comisia de administraţie publică şi amenajarea teritoriului - unde a ajuns acest proiect! - a recomandat respingerea lui de către plenul Camerei, deşi de Senat a trecut. Ceea ce l-a înfuriat nu doar pe deputatul Alexandru Pereş, ci şi pe fostul senator Ioan Ardelean (iniţiatorul proiectului de lege) şi Asociaţia Revoluţionarilor '89 Alba.
     Într-o conferinţă de presă deputatul democrat a făcut apel la prefectul judeţului şi deputaţii puterii din Alba ca măcar în aceste zile să reacţioneze şi să-i convingă pe colegii lor ca acest proiect de lege să fie adoptat. Mai ales că Guvernul precedent, sub semnătura lui Alexandru Athanasiu, a avizat favorabil propunerea. Totodată va cere scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului pentru a fi transmis Comisiei juridice, "care se pare că judecă mai bine", aceeaşi care a aprobat în această perioadă ca Reşiţa şi Hunedoara să primească acest statut, deşi n-au avut atâţia morţi şi răniţi câţi Alba Iulia, "dar au furnale şi oameni în stradă", a subliniat deputatul.
     La rândul său, Asociaţia Revoluţionarilor '89 Alba a înaintat (sub semnătura preşedintelui Horia Bărdaş, a vicepreşedinţilor Dan Petru Costea, Alexandru Danciu, Nicolae Nistor şi a secretarului general Vasile Ursu) un protest Camerei, în care se spune între altele: "Protestăm împotriva modului discreţionar prin care Comisiile din Camera Deputaţilor înţeleg a judeca un drept câştigat prin sângele celor 23 de morţi şi 109 răniţi ai acelui moment". Prezent la conferinţa de presă, Alexandru Danciu a subliniat că material acest titlu nu aduce nimic oraşului, dar e modul prin care se poate aduce un omagiu celor ce s-au jertfit pentru libertate şi democraţie.
     La rândul său, iniţiatorul, Ioan Ardelean (care este şi revoluţionar), a povestit tot avatarul cu acest proiect legislativ, începând din '97, când a făcut prima dată propunerea. Dosarul de atunci s-a pierdut şi în '99 a revenit cu propunerea, sperând că va fi aprobată de 1 Decembrie acel an. Dar şi atunci s-a lovit de tot felul de piedici în Biroul Permanent al Senatului, inclusiv de refuzul unui anume parlamentar Valer Dorneanu (PSD)... Aşa se face că nici acum Alba Iulia nu este oraş martir, deşi Brăila, de exemplu, este!
     În aceste condiţii mai-marii de la Bucureşti să nu se mai mire dacă în Ardeal prind tot mai mult idei ca federalizarea sau a mutării capitalei la Alba Iulia... Să sperăm că măcar acum parlamentarii puterii se vor trezi şi vor împiedica facerea încă unei nedreptăţi faţă de Alba Iulia.
Florin SILEA
Schimbarea directorilor de şcoli - mai lentă şi mai umană decât s-a presupus
În prima etapă vor fi schimbaţi doar directorii numiţi cu delegaţie şi care au obţinut rezultate proaste la evaluarea anuală a activităţii
     "Bomba" schimbării directorilor unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Alba - lansată la începutul acestei săptămâni - a fost în parte dezamorsată de prof. Dorin Sandea, inspectorul şcolar general al Inspectoratului şcolar judeţean Alba. Conform datelor furnizate de domnia sa, vor avea loc schimbări, dar ele sunt normale şi în concordanţă cu prevederile legale. Astfel, din cei 265 de directori de şcoli şi licee din judeţul nostru, 135 sunt încadraţi "cu delegaţie". Aceasta se acordă pe o perioadă de 1 an, an care a expirat la 31 august. Restul de 130 au obţinut funcţia de director în urma unui concurs, durata maximă de deţinere a postului fiind de 4 ani. Aceştia nu intră acum în discuţie. Din cei 135 "cu delegaţie" vor intra în prima tranşă de schimbări circa 60, adică 45-50%. Pentru fiecare caz în parte se face o evaluare a activităţii, principalele criterii urmărite fiind neîndeplinirea sarcinilor ce le revin în privinţa managementului procesului educaţional şi rezultatele proaste obţinute la examenele de capacitate şi bacalaureat. Prof. Dorin Sandea a arătat că există 25 de şcoli unde procentul de promovabilitate la examenul de capacitate a fost sub 50%. Printre acestea se remarcă Şcoala generală Tătârlaua unde procentul a fost 0%. Deciziile de eliberare din funcţii şi de numire a noilor directori - tot cu delegaţie deocamdată - vor fi înmânate până la 25 octombrie, data limită de organizare a Consfătuirii cu directorii. În măsura în care MEC va stabli şi transmite în teritoriu noua metodologie de desfăşurare a examenului pentru funcţia de directori se va proceda la numirea acestora prin concurs, intrându-se în normalitate. Este deci un proces îndelungat şi nu unul "Hei-rup", aşa cum a fost el anunţat.
Anca DINICĂ
La rectificarea bugetară
Guvernul a alocat cu prioritate bani pentru handicapaţi şi copiii din centrele de plasament
     La rectificarea bugetară, executivul a decis acordarea cu prioritate de fonduri pentru persoanele cu handicap şi copiii abandonaţi în centrele de plasament. La nivelul judeţului Alba se regăsesc două situaţii şi anume fonduri de la: a) Ministerul Sănătăţii şi Familiei - Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap - ISTPH - 10,5 miliarde de lei. Din aceşti bani se acoperă facilităţile de transport, plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap şi cofinanţarea la instituţiile specializate; b) Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului - DGPDC Alba - 5,3 miliarde de lei.
     Deocamdată nu s-a primit confirmarea scrisă a acestor niveluri (sursa fiind Ministerul Finanţelor Publice) ceea ce a determinat unele probleme delicate în teritoriu. Suma de 5,36 miliarde de lei pentru DGPDC Alba se regăseşte în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al judeţului Alba.
     Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că banii pentru persoanele cu handicap vor fi repartizaţi pe localităţi în prima şedinţă a CJ Alba.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.