Prima pagină Ediția din: 11.09.2001
Știri
Castelul de la Zlatna
Centrul zonal al meşteşugarilor
     După cum se ştie castelul de la Izvorul Ampoiului se află într-o stare de degradare continuă, mai ales că toţi proprietarii de după revoluţie, primăria Zlatna şi Armata nu au reuşit să găsească resursele financiare pentru investiţii. Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, a susţinut varianta includerii acestui castel în lista obiectelor de patrimoniu, de a căror păstrare şi conservare se va ocupa şi instituţia pe care o conduce. Numai că nici bugetul judeţean nu este atât de darnic şi, prin urmare, s-a ajuns la concluzia că banii pot fi atraşi pe diferite programe de finanţare externă.
     La propunerea preşedintelui Augustin Presecan s-a stabilit întocmirea unui proiect prin care acest castel urmează să fie refăcut cu fonduri Phare, având ca viitoare destinaţie un centru zonal pentru calificarea meşteşugarilor tradiţionali. "Acest castel poate fi util meşterilor lemnari, olari şi sticlari din toată regiunea Centru", a declarat preşedintele Presecan, care şi-a exprimat convingerea în reuşita proiectului.
Florin ROMAN
Pregătiri pentru 1 Decembrie
     Recent, la Târgovişte, cu prilejul comemorării a 400 de ani de la moartea marelui voievod român Mihai Viteazul, prefectul Ioan Rus a avut o discuţie cu ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, pe tema pregătirii manifestărilor dedicate Sărbătorii Naţionale a României de la 1 Decembrie. Ministrul Cozmâncă a solicitat o organizare fără cusur sub toate aspectele, având în vedere că la Alba Iulia vor veni numeroase personalităţi ale vieţii politice în frunte cu primul-ministru. Prefectul a declarat că startul acestor ample acţiuni va fi declanşat la începutul săptămânii viitoare. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
S.C. Electrica SA - mereu cu mâinile în buzunarul cetăţeanului de la bloc
Firmele de stat care au datorii de 300 miliarde de lei sunt iertate, în timp ce micii datornici sunt executaţi pentru 3 miliarde de lei majorări de întârziere *În pofida unor măsuri arbitrare impuse de SC Electrica SA Bucureşti locuitorii municipiului Alba Iulia nu vor rămâne fără apă la robinete! *"La nevoie vor fi puse în funcţiune grupurile electrogene pentru furnizarea apei potabile" - a declarat d-l ing. Viorel Lazăr, director SC "Apa CTTA" Alba
     Alertată de intenţia conducerii SC Electrica SA Bucureşti de a trece în forţă la întreruperea furnizării energiei electrice către SC "Apa CTTA", conducerea acestei societăţi a reacţionat cu promptitudine pentru prevenirea unei astfel de măsuri abuzive. D-l ing. Viorel Lazăr, director al SC "Apa CTTA", ne-a declarat că societatea este la zi cu plata consumului curent de apă şi speră că în urma demersurilor făcute va exista înţelegere şi înţelepciune din partea SC Electrica SA Bucureşti astfel încât să renunţe la întreruperea furnizării curentului electric pe motiv că SC "Apa CTTA" are o restanţă de 3,7 de miliarde de lei reprezentând numai întârzieri pentru neachitarea la termen a facturilor. În cazul în care furnizorul se va încăpăţâna să sancţioneze pe nedrept consumatorii, SC "Apă CTTA" este decisă să nu sacrifice clienţii săi şi să pună în funcţiune grupurile electrogene de rezervă pentru a asigura pomparea apei potabile de alimentare a consumatorilor.
     Intenţia SC Electrica SA Bucureşti de a recurge la o astfel de măsură arbitrară ni se pare lipsită de orice motivaţie reală. Atâta timp cât în judeţul Alba cele trei exploatări miniere din Munţii Apuseni au restanţă la plata facturilor la zi a energiei electrice de peste 300 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă mai mult de 90 la sută din totalul restanţelor pe judeţ, este nedrept ca tirul să fie îndreptat împotriva sărmanilor consumatori casnici.
     Amânând la plată unităţile de stat, adică marii datornici şi executând pe micul consumator se comite o gravă discriminare ce ne duce cu gândul la faptul că pentru unii clienţi S.C. Electrica SA Bucureşti este mumă, iar pentru alţii ciumă. Sperăm să nu se fi alterat atât de mult simţul echilibrului şi dreptăţii încât micul consumator de apă să fie pus în postura acarului Păun, să plătească neperformanţa şi haosul marilor consumatori industriali ce lucrează cu pierderi de sute de miliarde de lei.
Sebastian TRUŢĂ
Prelungirea mandatelor de arestare în "cazul Jidvei"
     Tribunalul Judeţean Alba a admis ieri cererea Parchetului de prelungire a mandatelor de arestare preventivă, cu încă 30 de zile, pe numele a patru persoane implicate în dosarul "Jidvei". Vor rămâne în arest încă 30 de zile: Ioan Popa, fost gestionar la Crama Bălcaciu, introdus în arest pe 13 iunie a.c.; Toader Bălău, fost gestionar la Crama Jidvei, introdus în arest pe 14 iunie a.c.; Horaţiu Comşa, fost economist la SC Jidvei SRL, introdus în arest pe 18 iunie a.c. şi Gheorghe Bradu, fost gestionar la Crama Bălcaciu, introdus în arest pe 18 iulie a.c. . Cei în cauză sunt cercetaţi de procurori pentru comiterea infracţiunilor de delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals. (A.R.)
Primăria Horea a mai recuperat de la judeţul Cluj încă 1086 hectare de pdure comunală
Astăzi, în prezenţa prefecţilor celor două judeţe, în zona numită "Guipu" va avea loc punerea în posesie
     Zilele trecute, Prefectura Cluj a validat Hotărârea nr. 148 din 5 octombrie 2000, privind restituirea suprafeţei de 1086 de hectare de pădure comunală de pe raza judeţului Cluj, în zona numită "Guipu", către comuna Horea. După cum ne-a declarat secretarul comunei, d-l Ioan Mateş, deşi în prima fază hotărârea a fost atacată în toate cele trei instanţe (Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel), în cele din urmă Primăria Horea a avut câştig de cauză.
     Astăzi, în prezenţa d-lui Ioan Rus prefectul judeţului Alba, a prefectului de Cluj, precum şi a reprezentanţilor instituţiilor de specialitate (OCAOTA şi Direcţiile Silvice din cele două judeţe), Primăria Horea va fi pusă în posesie cu această suprafaţă, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberat şi titlul de proprietate.
Tinu MATEŞ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.