Ultima oră
Știri
În prezenţa vicepreşedintelui Doru Victor Cetean
Au fost recepţionate lucrările la Centrele de plasament Cugir, Blaj şi Abrud
     De curând au avut loc recepţiile la terminarea lucrărilor de construcţii şi a instalaţiilor aferente acestora la obiectivele de investiţii şi deplasarea la celelalte obiective în vederea analizării stadiului investiţiilor, în prezenţa vicepreşedintelui CJ Alba, Doru Victor Cetean, a reprezentanţilor Băncii Mondiale, DGDPC, constructorilor, diriguitorilor de şantier şi proiectanţilor. Cu acest prilej au fost recepţionate serviciile comunitare de la Centrele de plasament Cugir, Abrud, Blaj şi Mănărade. (F.R.)
970 de milioane de lei pentru construcţia grădiniţei Horea - Mătişeşti
     Ieri, în cadrul Comisiei de specialitate de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba, în prezenţa reprezentantului Băncii Mondiale, a proiectantului şi a reprezentantului Primăriei Horea, a fost aprobat Studiul de fezabilitate privind reabilitarea construcţiei Grădiniţei Horea - Mătişeşti, în valoare de 970 de milioane de lei. Potrivit celor declarate de d-l Petru Mateş, directorul şcolii generale Mătişeşti, urmează ca în termen de 60 de zile să se elaboreze proiectul tehnic pentru organizarea licitaţiei de execuţie a lucrării. Termenul de finalizare a obiectivului este de 6 luni de zile de la data ţinerii licitaţiei. (T.M.)
La Mihalţ
A fost testat un nou tip de tuberculină fabricat în Cehia
     Purtătorul de cuvânt al DSV Alba, dr. Ioan Tătucu, ne-a informat că în perioada 3-9 septembrie a.c., în comuna Mihalţ a fost testat un nou tip de tuberculină de tip bovin, fabricat de firma "Bioveta" din Cehia. Testarea s-a făcut de către specialişti ai Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală şi de la Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamente de Uz Veterinar. A fost ales judeţul Alba datorită bunelor rezultate din campania de prevenire şi combatere a bolilor infecto-contagioase declarabile. La Mihalţ, inspectorii DSV Alba au reuşit prin măsuri sanitar-veterinare să obţină imunitatea acestei comune faţă de tuberculoză bovină. Pentru asta însă şi cetăţenii trebuie să respecte măsurile stabilite de autorităţile sanitar-veterinare.
Florin ROMAN
Şedinţa Comisiei Consultative a judeţului Alba
     Amânată în mai multe rânduri şedinţa Comisiei Consultative a judeţului Alba a fost fixată pentru data de joi, 13 septembrie a.c. Prezidată de prefectul Ioan Rus, şedinţa va avea pe ordinea de zi mai multe puncte importante printre care analiza stării economice şi sociale a judeţului Alba pe primele 7 luni ale anului în curs şi strategia de dezvoltare a judeţului Alba pe următorii trei ani. De asemenea, vor mai fi analizate rezultatele obţinute la examenele de capacitate şi bacalaureat în judeţul Alba, desfăşurarea campaniei agricole de vară, precum şi soluţionarea problemelor ridicate de către cetăţeni. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Membrii sindicatului "Apărarea" au pichetat Prefectura Alba
"Vrem să muncim, nu să cerşim", au scandat protestatarii de la Cugir SA
     demoÎn cursul zilei de ieri, între orele 11.00 - 14.00, zeci de membri ai sindicatului "Apărarea", conduşi de liderul Ioan Neagu, de la Cugir SA, au pichetat sediul Prefecturii Alba. Reprezentanţii sindicatelor de la Cugir au fost primiţi de prefectul Ioan Rus şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Augustin Presecan. Ei au solicitat ca lista de revendicări să fie înaintată la Guvern şi Romarm. În continuare vă prezentăm integral protestul muncitorilor cugireni, semnat de liderul Ioan Neagu: "Membrii sindicatului "Apărarea" SC Cugir SA, afiliat la Federaţia "Solidaritatea 90" din Cartel Alfa, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei de apărare, vă solicită sprijinul în vederea rezolvării următoarelor probleme: *Modificarea legislaţiei specifice actuale pe care o considerăm restrictivă şi ambiguă; *Prezentarea din partea Guvernului a unui program de restructurare a SPA cu etape, termene, responsabilităţi şi surse de finanţare; *Adoptarea unei ordonanţe de urgenţă din partea Guvernului, elaborată de Ministerul de Finanţe, de compensare a datoriilor unităţilor datorate statului român cu cheltuielile convenţional constante făcute de acestea pentru menţinerea la cald a capacităţilor şi paza acestora; *Acordarea unei perioade de graţie de 2 ani privind acordarea graduală a efectelor Legii 78/1995, în condiţiile îndeplinirii tuturor obligaţiilor de mai sus; *Acordarea indemnizaţiilor conform Legii 78/1995 până la sfârşitul anului fără a se ţine cont de acumularea celor 180 de zile. *Acordarea independenţei administrative totale şi stabilirea responsabilităţilor administratorilor.
     Prin acest protest sindicatul nostru doreşte să-şi exprime totala nemulţumire faţă de pasivitatea şi indolenţa cu care guvernanţii noştri tratează situaţia economică şi socială din sectorul industriei de apărare".
     Potrivit actualelor reglementări, circa 4700 de salariaţi de la Cugir SA riscă să-şi piardă locurile de muncă întrucât, până la sfârşitul acestui an, le expiră etapizat termenul de 180 de zile pentru indemnizaţii, conform Legii 78/1995. O primă tranşă, de peste 500 de salariaţi "ies" în afara acestei perioade chiar în luna septembrie a.c.
     Pe de altă parte, deşi guvernul a adoptat o hotărâre privitoare la spargerea "mamutului" Cugir SA, în trei module, se pare că acest document s-a "pierdut" pe drum spre Monitorul Oficial.
     În timpul protestului de ieri s-a scandat împotriva mafiei din industria de apărare şi " Vrem să muncim, nu să cerşim". Liderul sindicatului "Apărarea" de la Cugir SA, Ioan Neagu, ne-a declarat că dacă pachetul de măsuri privind industria de apărare nu vor fi luate în discuţie în şedinţa de guvern de joi, acţiunile de protest se vor intensifica până la greva generală.
Florin ROMAN, Răzvan JURCĂ
Comunicat de presă de la Consulatul general al Germaniei de la Sibiu
Programări de vize pentru... Crăciun
     Începând cu iulie 2000, depunerea cererilor pentru obţinerea vizelor turistice are loc pe bază de programare. Datorită dorinţei de călătorie a multor solicitanţi, termenul programării în scopul depunerii cererii de vize este cuprins între şase şi opt săptămâni. Programări înaintea acestui termen sunt posibile doar în cazuri de urgenţă speciale.
     Consulatul General German are rugămintea de a se ţine cont de acest lucru în planificarea călătoriilor turistice în Republica Federală Germania în perioada vacanţei de Crăciun.
     Programările pentru perioada de Crăciun pot fi efectuate şi în momentul de faţă. Din acest motiv se recomandă solicitarea invitaţiilor din partea invitatorilor din Germania încă din momentul actual.
     Pentru vize de afaceri, vize naţionale, de exemplu în scopul încheierii căsătoriei sau pentru efectuarea activităţii au-pair (îngrijirea copiilor) precum şi în cazul vizelor pentru etnicii germani, nu sunt necesare programări.
Entuziasmaţi de viitoarele disponibilizări din poliţie
Spărgătorii din Alba şi-au început în forţă ofensiva de toamnă
     *În noaptea de 7/8 septembrie a.c. a fost spart barul SC Condor SRL din Alba Iulia. Autori necunoscuţi au pătruns în bar prin forţarea gratiilor şi a sistemului de închidere a uşii. Au fost furate produse (ţigări, băutură, cafea) în valoare de 3,7 milioane lei. Poliţiştii albaiulieni au identificat în timp record hoţii: Eugen Eduard Onea (18 ani, din Hunedoara) şi Alin Traian Poenar (16 ani, din Alba Iulia). *În aceeaşi noapte a fost spartă o cabană de pe strada Jderului din Alba Iulia. Autori necunoscuţi au furat un radiocasetofon în valoare de 300.000 lei. * Tot în noaptea de vineri spre sâmbătă, unei femei din Alba Iulia i-a fost furat dintr-o anexă a gospodăriei un porc în greutate de 150 kg. Prejudiciul a fost estimat la 6 milioane lei. *La Cugir, în aceeaşi noapte, a fost spart autoturismul Dacia 1310, înmatriculat AB-66-USA. Au fost furate din maşină bunuri în valoare de 3 milioane lei. *Sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 9,30, într-o parcare de pe DN 1, poliţiştii din Teiuş au descoperit un autoturism marca Mercedes 224 Diesel, de culoare verde, abandonat. Mercedesul era înmatriculat în Ungaria, cu numărul C-A-2225H, având geamul din stânga spate şi parbrizul din spate sparte. Din maşină lipseau casetofonul, două boxe şi acumulatorul. *În noaptea de 8/9 septembrie au dispărut din cantina SC Ardealul un CD Player, un fier de călcat, pantofi bărbăteşti şi 500.000 lei. * În aceeaşi noapte a fost spart barul SC Nacros SRL din Alba Iulia. Au fost furate bunuri (alcool, ţigări, cafea) în valoare de 2,08 milioane lei. Hoţii au pătruns în bar printr-un geam neasigurat.
Nicoleta Tomuţa

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.