Prima pagină Ediția din: 12.09.2001
Știri
Comandant nou la Armata a IV-a
     Începând de ieri, generalul de corp de armată Dorin Gheorghiu, comandantul Corpului IV de Armată Teritorial cu sediul la Cluj-Napoca, s-a pensionat. În funcţia rămasă vacantă va fi investit generalul de divizie Ioan Cioara, fostul locţiitor al comandantului. Îi dorim d-lui general Ioan Cioara multă sănătate şi putere de muncă în reformarea armatei. (A.C.)
Sâmbătă, 15 septembrie a.c.
Hildegard Puwak la Alba Iulia
     Ministrul Integrării - doamna Hildegard Puwak se va afla în cursul zilei de sâmbătă în municipiul Alba Iulia. Ea va avea o serie de întâlniri cu reprezentanţii la vârf ai administraţiei publice locale şi judeţene, principala temă supusă atenţiei fiind stadiul de implementare a programului SAPARD în Regiunea de Dezvoltare 7 "Centru". Vor fi analizate şi problemele legate de funcţionarea Biroului regional SAPARD şi a Biroului SAPARD din cadrul Consiliului judeţean Alba. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mapamondul în stare de şoc
Atac terorist de proporţii asupra Americii
     Întreaga lume, dar mai ales naţiunea americană, a fost şocată ieri de atacul terorist îndreptat asupra unora dintre cele mai reprezentative clădiri din Statele Unite ale Americii. Reprezentative nu prin arhitectura lor cât mai ales pentru instituţiile pe care le adăposteau: Pentagonul - cartierul general al armatei americane (de la Washington), cele două towerturnuri gemene de la World Trade Center (de la New York) - cele mai înalte clădiri din SUA şi sediile a numeroase corporaţii. Atacul care a condus pur şi simplu la prăbuşirea ambelor turnuri ale WTC şi a unei părţi a Pentagonului a fost revendicat iniţial în numele Frontului Popular de Eliberare a Palestinei, dar ulterior această organizaţie a anunţat că nu are nici o legătură cu atacurile. Urmare a politicii americane în conflictul israeliano-palestinian organizaţiile palestiniene au anunţat în urmă cu câteva zile că vor ataca interesele israeliano-americane oriunde s-ar afla. Mai mult, guvernul egiptean a anunţat în urmă cu câteva zile autorităţile americane că obiective federale vor fi ţinta unor atacuri. Liderul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei - Yasser Arafat a condamnat public atacurile. Liderii din întreaga lume au condamnat la unison atacul. Premierul român Adrian Năstase a declarat public că acest atac nu poate fi justificat prin nimic şi că speră că atacul nu va crea "o situaţie de nesiguranţă, de alertă, de tensiune şi sper să nu aibă efecte negative în ceea ce priveşte securitatea planetei". Preşedintele SUA - George W. Bush a declarat într-un scurt discurs televizat că "Naţiunea noastră nu poate tolera acest atac". Secretarul general al NATO - Sir George Robertson a făcut un apel către toate statele membre NATO să facă front comun împotriva terorismului. nyteror
     De precizat că nu este primul atac "în curtea" celei mai mari puteri militare mondiale. În anul 1993 unul dintre turnurile WTC a fost ţinta unui atac cu bombă. Urmare a atacului de ieri toate aeroporturile din SUA au fost închise pentru că martorii şi informaţiile strânse până acum de serviciile americane de informaţii arată că toate exploziile au fost provocate de avioane kamikaze răpite anterior de pe aeroporturile americane. Casa Albă, Trezoreria Statelor Unite, Capitoliul şi toate clădirile din zona administrativă a Washingtonului au fost evacuate. Sediul ONU din New York a fost şi el evacuat, iar reuniunea de ieri a Consiliului de Securitate a fost amânată pe timp nedeterminat. Ambasada României din Washington, aflată în apropierea clădirii Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii a fost şi ea evacuată. Pe măsura derulării şocantelor evenimente s-a anunţat că un avion deturnat şi el s-a prăbuşit în apropiere de Pittsburgh - oraşul cu cele mai mari oţelării din SUA. Bilanţul victimelor este necunoscut, dar se vorbeşte de zeci de mii de morţi şi răniţi. Spitalele din New York au devenit neîncăpătoare. Pentru a evita pe cât posibil creşterea numărului acestora primarul New York-ului - Rudolf Giuliani a cerut evacuarea întregului Manhattan (insula inimă a New York-ului. Atacurile arată un fapt îngrijorător - vulnerabilitatea oricărei naţiuni, a serviciilor de informaţii şi protecţie recunoscute printre cele mai bune din lume în faţa unor terorişti foarte, foarte bine organizaţi.
     Efectele în plan politic şi economic ale atacului sunt greu de evaluat acum. Este însă de presupus că atenţia acordată Jihad-ului - războiul sfânt religios islamic, va fi mult mai mare, el va fi luat mult mai în serios decât până acum. Surse din mediul bursier au arătat că în doar câteva minute de la atac preţul mondial al petrolului a crescut cu o jumătate de punct şi mai creşte.
     Toate statele lumii au luat măsuri drastice de securizare a principalelor obiective economice şi militare de pe teritoriul lor. Măsuri asemănătoare au fost luate de SRI, iar la Bucureşti au fost întărite măsurile de securitate din zona ambasadelor cu precădere a celor ale Israelului şi SUA. O atenţie deosebită se acordă aeroporturilor. Preşedintele României Ion Iliescu a condamnat terorismul ca metodă de atingere a oricăror scopuri politice sau economice precizând că "Violenţa naşte violenţă. Cu atât mai mult un atac de asemenea proporţii". Ieri seară, la închiderea ediţiei, începea şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării care a stabilit măsurile de securitate care vor fi luate în ţara noastră.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.