Ultima oră
Știri
13 septembrie - Ziua Pompierilor din România
     Mâine, 13 septembrie 2001, la sediul Grupului de Pompieri "Unirea" al judeţului Alba, se va desfăşura ceremonialul militar ocazionat de sărbătorirea "Zilei Pompierilor din România". Începând cu ora 9, se vor desfăşura onorul militar, raportul şi trecerea în revistă. Comandantul unităţii, col. Ioan Bimbea, va citi ordinele de zi. Pompierii militari vor desfăşura exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, descarcerare şi intervenţii pentru salvarea persoanelor de la înălţime. Vor fi înaintaţi în grad o parte dintre militarii în termen. La manifestare vor participa reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene şi locale, comandanţi ai unităţilor militare din judeţul Alba. (N.T.)
Ploile tulbură din nou liniştea localnicilor din Zlatna
     Ploile din ultimele zile aduc neliniştea în sufletele locuitorilor oraşului Zlatna şi ai localităţilor vecine. Cotele râurilor sunt în creştere, iar localnicii se tem că vor avea de înfruntat noi pericole. Primarul Zlatnei, d-l Felix Adrian Treger, ne-a spus că s-au depus eforturi intense pentru refacerea drumului de la Dobrota. În prezent, se aşteaptă proiectul pentru noul pod de la Trâmpoiele, ale cărui lucrări se vor ridica la peste 1 miliard de lei. Podul va avea o lungime de aproape 10 metri, va fi amplasat între două dealuri, iar momentan se caută soluţii pentru realizarea unui traseu de ocolire până la finalizarea noii investiţii. (A.D.T.)
Maghiarii din Bacs-Kiskun sunt interesaţi de înfrăţirea cu localităţi din judeţul Alba
     Doi vicepreşedinţi ai Consiliului judeţean Bacs-Kiskun din Ungaria au efectuat în perioada 7-11 septembrie o vizită în judeţul Alba. Ei au avut întâlniri cu preşedintele Consiliului judeţean Alba - Augustin Presecan, precum şi cu primarii comunelor Horea, Albac, Jidvei şi Cetatea de Baltă - localităţi pe care le-au şi vizitat. Ferencz Nagy şi Pall Tamaş au fost interesaţi în primul rând de posibilităţile de dezvoltare a relaţiilor de colaborare între localităţi din judeţul pe care-l reprezintă şi localităţi din judeţul Alba. Dorinţa părţii maghiare vine în întâmpinarea cerinţelor premierului Adrian Năstase, care de curând i-a criticat pe reprezentanţii administraţiilor publice locale că nu se preocupă de stabilirea de noi relaţii de înfrăţire cu localităţi din Ungaria. Partea maghiară este, de asemenea, interesată de stabilirea de relaţii în domeniul agroturismului, dar şi de identificarea unor posibilităţi de colaborare economică. De aceea cei doi au vizitat şi societăţile comerciale Apulum Alba Iulia, Confexpeli şi Capris din Sebeş. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Droguri la graniţa judeţului Alba
Patru tineri au cultivat lângă Haţeg 150 kg de cânepă indiană
Potrivit poliţiei, cei patru au fost... satisfăcuţi deja de recoltă, fumând cânepa învelită în foiţă de...Biblie
     Poliţiştii Centrului Zonal Alba Iulia, din cadrul Direcţiei generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, au finalizat cercetările în dosarul penal privind comiterea infracţiunilor de deţinere şi consum de droguri cu risc (Legea 143/2000), fapte comise de patru tineri din judeţul Hunedoara. Au fost reţinuţi şi introduşi în arestul IPJ Hunedoara: Gabriel Vasile Azoiţei (19 ani, domiciliat în Deva), Ovidiu Cornea (18 ani, elev la Liceul nr 1 Hunedoara), Emilian George Igna (19 ani, domiciliat în Haţeg) şi Adrian Eugen Dărăban (16 ani, elev la Liceul Teoretic din Haţeg). Cei patru, în perioada august - septembrie 2001, s-au deplasat de mai multe ori în vecinătatea oraşului Haţeg, pe Dealul Mare, unde era cultivată, printre copaci, cânepa indiană (canabis). De aici au recoltat, pentru consum propriu, diferite cantităţi de cânepă. În urma percheziţiilor domiciliare au fost găsite următoarele cantităţi de canabis: la Azoiţei - 20,39 g; la Cornea - 31,59 g; la Igna 73,05 g. De asemenea, la domiciliul lui Emilian George Igna din Haţeg au fost descoperite 5 resturi de ţigarete, confecţionate artizanal din foiţă subţire, smulsă dintr-o Biblie, care conţineau canabis. A fost descoperit şi un dispozitiv artizanal care era folosit pentru inhalarea fumului. Întreaga cultură de canabis - 150 kg de frunze şi inflorescenţe verzi a fost recoltată şi distrusă. Cercetările continuă pentru documentarea întregii activităţi infracţionale a grupului identificat.
Nicoleta TomuŢa
Haiducii de sub podul Blajului
     Poliţia municipiului Blaj a fost sesizată duminică, 9 septembrie, de Aurica H. din Crăciunelul de Jos, despre faptul că, în dimineaţa aceleiaşi zile, fiul său, împreună cu alţi trei prieteni, au fost deposedaţi de sumele de bani avute asupra lor. Horea H. (14 ani), Bogdan R. (13 ani) şi Ionică M. (12 ani) se întorceau de la Blaj la Crăciunelul de Jos, mergând de-a lungul căii ferate. Ajungând sub podul de fier de la ieşirea din Blaj, copiii au fost acostaţi de doi ţigani tineri care i-au întrebat dacă au bani asupra lor. Copiii au încercat să mintă că nu au bani, însă cei doi ţigani le-au ordonat să-şi scoată tot ce aveau prin buzunare. Înspăimântaţi, copiii s-au căutat prin buzunare şi le-au predat ... haiducilor de sub pod toţi banii pe care îi aveau. Horea H. le-a dat 1 milion de lei, Bogdan R. le-a dat 20.000 de lei iar Ionuţ M. le-a dat 30.000 de lei. Poliţiştii din Blaj au reuşit luni, 10 septembrie, să-i identifice pe cei doi haiduci. Ei sunt de etnie rromă şi se numesc Sabin Răzăilă (22 de ani, din Ighiu, cu antecedente penale) şi Ilarie Moldovan (17 ani, din Blaj). Poliţia a reuşit să recupereze 750.000 de lei de la cei doi hoţi. Ei sunt cercetaţi în stare de libertate pentru comiterea infracţiunii de furt. (N.T.)
Direcţia de Sănătate Publică Alba derulează programe în valoare de 17,222 miliarde de lei
Interesant este faptul că nu există programe finanţate de minister, tocmai pentru afecţiunile care generează cel mai mare număr de decese!
     Ministerul Sănătăţii şi Familiei finanţează în acest an 36 de programe de sănătate la nivel naţional derulate prin direcţiile judeţene de sănătate publică. În judeţul Alba, DSP derulează 21 de astfel de programe, pentru care s-au alocat de la bugetul de stat 17,122 miliarde de lei. Cea mai importantă sumă este alocată pentru programul de imunizări (vaccinuri): 3,418 miliarde de lei. Iată alte câteva programe şi sumele aferente acestora: Supravegherea şi controlul bolilor infecţioase (2,680 miliarde de lei); Profilaxia anemiei feriprive şi distrofiei la sugari (2,080 miliarde de lei); Perfecţionarea continuă şi strategia resurselor umane (1,837 miliarde de lei); Supravegherea factorilor de risc din mediul de muncă (1,623 miliarde de lei); Supravegherea stării de sănătate în colectivităţile de copii şi adolescenţi (1,501 miliarde de lei); Supravegherea şi controlul tuberculozei (600 milioane de lei); Promovarea sănătăţii şi educaţia pentru sănătate (500 de milioane de lei); Reabilitarea serviciilor de urgenţă prespitalicească (500 de milioane de lei) etc. Cea mai mică sumă alocată pentru un astfel de program este de 5,6 milioane de lei (Evaluarea stării de sănătate a populaţiei). Probabil se consideră că aceasta este cunoscută suficient sau are o importanţă mai mică!
     Interesant este faptul că nu există programe finanţate de către minister, tocmai pentru afecţiunile care generează cel mai mare număr de decese. Astfel, judeţul Alba nu primeşte nici un leu pentru programul de "Prevenire şi combatere a bolilor cardiovasculare", deşi 64,4% din totalul deceselor înregistrate în spitalele judeţului de la începutul acestui an se datorează bolilor aparatului circulator. Pe locul al doilea, ca număr de decese de la începutul anului se află tumorile (15,4%) dar nici pentru Programul de "Prevenţie şi control în patologia oncologică" nu s-a alocat nici un leu de la minister. (Deşi incidenţa cancerului în judeţul Alba a depăşit în primul trimestru al acestui an incidenţa pe ţară în aceeaşi perioadă: judeţul Alba - 284,7 la 100.000 de locuitori, România - 254,1 la 100.000 de locuitori). Exemplele ar putea continua, dar trebuie să precizăm că situaţia expusă mai sus nu reflectă lipsa medicaţiei sau a îngrijirii bolnavilor de cancer sau a celor cu afecţiuni cardiovasculare, ci o completare a sumelor, pentru combaterea şi profilaxia diferitelor tipuri de afecţiuni. Am fi însă curioşi să aflăm părerea bolnavilor cu privire la atenţia de care se bucură din partea ministerului.
Ioan HĂNŢULESCU
Până la 10 septembrie
Foarte puţini investitori FNI şi-au depus cereri de despăgubire
     Până la expirarea termenului stabilit de guvernanţi - 10 septembrie inclusiv - păgubiţii FNI au depus la sediile BCR din judeţ un număr de 1110 cereri pentru a primi ajutorul financiar stabilit, valoarea acestora fiind de 8 miliarde de lei. Desigur, au rămas şi unele cazuri nerezolvate pentru că cei ce solicitau banii nu deţineau toate actele necesare. Uneori, declaraţiile prezentate la agenţiile BCR din judeţ nu au fost acceptate pentru că nu erau respectate condiţiile stabilite de Legea 333, lege prin care însă problema investitorilor FNI este departe de a fi rezolvată. În următoarea perioadă, AVAB verifică cererile şi declaraţiile păgubiţilor FNI şi stabileşte "ordinea priorităţii de plată". Se preconizează că în jurul datei de 15 octombrie a.c. ajutorul financiar va putea fi încasat de la sediul BCR din judeţ unde a fost depusă cererea. Procentul celor ce beneficiază de acest "ajutor" este foarte mic, iar pe viitor, reprezentanţii investitorilor FNI anunţă organizarea unor noi manifestări de protest la Bucureşti. Rămâne de văzut dacă problema majorităţii păgubiţilor FNI va fi rezolvată, cu adevărat, de guvernanţi. (A.D.T.)
"Topul firmelor 2000" din judeţul Alba va fi cunoscut pe data de 5 octombrie a.c.
     Ca de fiecare dată în ultimii 8 ani, Camera de Comerţ şi Industrie Alba organizează manifestarea "Topul Firmelor", unde sunt premiate cele mai performante societăţi comerciale din anul precedent. În acest an, "Topul Firmelor 2000" va avea loc pe data de 5 octombrie a.c., urmând ca la ceremonia de la Hotel "Cetate" din Alba Iulia să fie acordate celor merituoşi diplome şi trofee de excelenţă, trofeul exportatorilor etc. Preşedintele C.C.I.A. Alba, d-l Corneliu Orzea, ne-a declarat că în top, vor fi clasificate doar firmele care au depuse bilanţurile contabile pe anul 2000 precum şi pe baza rezultatelor înregistrate în cadrul acestora. De asemenea, ca de obicei, C.C.I.A. Alba va întocmi un catalog al firmelor intrate în top în două limbi, română şi engleză care, ulterior, va fi înmânat tuturor secţiilor comerciale ale Ambasadelor României din străinătate. (R.J.)
Deocamdată tot partidul lui Iliescu şi Năstase este fruntea
Spre PSD se îndreaptă majoritatea opţiunilor electoratului şi în recentul sondaj comandat de ApR
     Preşedintele ApR Alba, dr. Călin Crişan, a dat publicităţii ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, rezultatele unui sondaj de opinie cu caracter confidenţial, efectuat la comanda formaţiunii politice condusă de Teodor Meleşcanu în perioada 22-29 august a.c. Intenţia acestuia a fost de a testa gradul de receptare şi atitudinea cetăţenilor faţă de unele măsuri propuse de ApR dar, la unul dintre punctele sondajului, cei intervievaţi şi-au putut manifesta şi o eventuală intenţie de vot, dacă acum ar avea loc alegerile generale. De precizat că au fost intervievate 1340 de persoane din 90 de localităţi urbane şi rurale din 40 de judeţe, iar sondajul are o eroare de plus minus 3 la sută. La fel ca şi în celelalte sondaje din această perioadă, mai mult sau mai puţin controversate, şi în cel al ApR-ului majoritatea preferinţelor electoratului se îndreaptă în acest moment tot către PSD, care conduce detaşat cu 41,2%. Urmează apoi, aproape identic ca şi la ultimele alegeri generale din noiembrie 2000, PRM - 17%, PD - 10,7%, PNL - 9,2%, UDMR -6,6%, ApR - 4,3 %, PNŢCD - 2,4 %, PUR -1,3%, UFD -1,9% şi alt partid 6,2%. Procentul de nehotărâţi a fost de 24%. La întrebarea adresată acestui segment de indecişi dacă ar vota o alianţă a opoziţiei democrate formată din PNL, PD şi ApR, aproape 60% ar fi de acord cu acest lucru. Invitaţi să comenteze datele reflectate în acest sondaj, d-l Crişan a precizat că i se par fireşti la ora actuală şi că el prezintă un grad ridicat de obiectivitate având în vedere că ApR nu are decât 4,3%. "Dacă doream să manipulăm opinia publică puneam şi noi acolo un 10 - 12 % în dreptul partidului nostru. Oricum sunt curios care va fi procentul PSD-ului în primăvara anului viitor, după ce populaţia va plăti, dacă va reuşi, plata facturilor la întreţinere pentru lunile de iarnă", a declarat preşedintele Filialei judeţene a ApR.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.