Ultima oră
Știri
În timp ce numărul solicitanţilor creşte
Construcţia de locuinţe bate pasul pe loc
     În prima jumătate a acestui an, în judeţul Alba, au fost recepţionate 100 de locuinţe: 87 de case şi 13 apartamente, cu 19 locuinţe mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. La finele lunii iulie erau în curs de execuţie 1381 de locuinţe, din care 515 în stadiul de finisaj. În ceea ce priveşte cele 100 de locuinţe recepţionate, 87 dintre acestea au fost construite din fondurile populaţiei, iar 13 cu finanţare de la bugetul de stat. Din cele 1381 de locuinţe aflate în diverse stadii de execuţie, un număr de 138 sunt realizate cu finanţare de la buget, iar restul sunt construite din fondurile populaţiei. (R.J.)
Instruiri la Alba Iulia şi Câmpeni pe tema recensământului populaţiei
     După cum se cunoaşte, conform HG 504/2001, în perioada 8-17 martie 2002 se va efectua recensământul populaţiei şi al locuinţelor. Şi în judeţul Alba, la mijlocul lunii august a.c., prin dispoziţii ale primarilor s-au constituit comisii de recensământ la nivelul celor patru municipii, 7 oraşe şi 65 de comune. Comisiile sunt conduse de primari şi au în componenţă de la 4 până la 12 membri. Pentru a fi puşi în temă cu ultimele noutăţi, astăzi, la Alba Iulia, cu începere de la ora 9.00, în sala mică a Casei de cultură a sindicatelor şi la Câmpeni, de la ora 10.00, în clădirea Primăriei, vor avea loc instruiri organizate de Direcţia Judeţeană de Statistică Alba cu secretarii tuturor primăriilor din judeţ. (R.J.)
După ce cumătrul său i-a spart capul cu o bâtă
Un bărbat din Doştat a intrat în comă
     Marţi, 11 septembrie, la Spitalul Judeţean Alba a fost adus în stare gravă un bărbat în vârstă de 42 de ani, din Doştat. Bărbatul, Nicolae Valase, a fost diagnosticat cu fractură cominutivă parieto-temporală dreapta cu dilacelare de creier, fractură de piramidă nazală, policontuzii pe tot corpul. Deşi bărbatul a fost conştient la internarea în spital, miercuri, 12 septembrie, el a intrat în comă profundă. În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii din Sebeş, în colaborare cu cei din Doştat, s-a stabilit că Valase a fost victima unei agresiuni în 10 septembrie a.c.. El a fost lovit în cap cu o bâtă de cumătrul său Matei Şoaită (64 de ani), pe fondul consumului de alcool, în timp ce se aflau pe o pajişte la păscut vacile. După ce a fost ţinut o zi acasă, Valase a fost dus la spital, deoarece starea sănătăţii sale se agrava continuu. În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)
La Sebeş
Expoziţie de pictură - Traian Mârza
     În cadrul manifestărilor culturale reunite sub genericul "Zilele Sebeşului", care debutează astăzi, va avea loc vernisajul unei atractive expoziţii de pictură. Organizată de UAP Alba, DCCPCN Alba şi Centrul cultural "Lucian Blaga" Sebeş, expoziţia va fi vernisată la Centrul cultural "Lucian Blaga" astăzi la ora 12.00. Vernisajul va include şi un recital de violă susţinut de elevul Dan Liviu Cernat de la Liceul de muzică şi arte plastice din Alba Iulia.
     Pictorul Traian Mârza este absolvent al Academiei de Arte Bucureşti, 1990 - 1996, secţia pictură, clasa prof. Horea Pastină. A participat la peste 20 de expoziţii personale şi colective. Este membru al Societăţii Regionale de Artă Choisy le Roi din Franţa şi câştigătorul a mai multor premii naţionale şi internaţionale. (A.D.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi

Din spirit de solidaritate cu poporul american

Celulă de criză la MAE
Comunicat de presă
     Ministerul Afacerilor Externe aduce la cunoştinţă coordonatele colectivelor de permanenţă constituite pentru monitorizarea situaţiei create în urma atentatelor teroriste din SUA, din data de 11 septembrie a.c.:
     - Celula de criză din cadrul MAE: 231 93 56, e-mail : pdcâmae.ro;
     - Ambasada României la Washington: 001 202 332 4829 sau 001 202 232 3694, e-mail: emergency_infoâroembus.org. De asemenea, pe pagina de Internet a ambasadei (www.roembus.org) a fost constituit un buton special (flash, în colţul dreapta-jos) dedicat aceluiaşi subiect, şi care conţine declaraţiile şi luările de poziţie ale oficialilor români, precum şi alte informaţii pe marginea evenimentelor de la New York şi Washington ;
     - Misiunea Permanentă a României la New York : 001 212 682 3273.
În mai mulţi americani va curge sânge românesc
Membri ai Ambasadei României la Washington au donat sânge *Până acum nu s-au semnalat victime în rândul cetăţenilor români sau al cetăţenilor americani de origine română
     Printr-un comunicat de presă al Ambasadei României la Washington am fost informaţi că în 12 septembrie drapelul naţional a fost coborât în bernă,iar membri ai instituţiei şi ai Consulatului General de la New York care au grupa sanguină 0I au donat sânge pentru răniţii atentatelor.
     Între timp activitatea Ambasadei revine la normal. Ambasadorul României a avut întâlniri şi convorbiri telefonice cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat, Departamentul Comerţului şi Consiliului Securităţii Naţionale. Pentru a veni în sprijinul românilor, Ambasada actualizează ştirile din ţară şi din SUA în legătură cu tragicele evenimente pe siteul www.roembus.org şi continuă să funcţioneze liniile fierbinţi (202)3324829, (202)2323694 şi adresa e-mail de urgenţă emergency_infoâroembus.org.
     Deşi până acum nu s-au semnalat victime de origine română, în siteul Ambasadei erau trecute numele a 8 persoane despre a căror soartă nu se ştie nimic. (S.F.D.)
Siteul taliban a fost spart
     În 12 septembrie a fost spart siteul www.taleban.com, despre care se spune că este al Misiunii Talibane Afgane de pe lângă ONU. Pagina are titlul "I AM A FUCKING ASSHOLE" (am traduce, da' ne e ruşine...) şi conţine pagina dedicată de FBI celui mai căutat criminal, Usama bin Laden. Crackerul a adăugat între altele: "Şi va fi o zi mare când va fi MORT". Dintr-o ştire de pe unul din siteuri am aflat că persoana care a spart siteul îşi zice RyDen şi avea o adresă e-mail din Rusia. Când am verificat informaţia dispăruseră atât adresa, cât şi numele. De altfel, chiar între două accesări ale siteului a dispărut şi îndemnul privitor la recompensa de 5 milioane USD: "Puteţi deveni MILIONARI! Faceţi-o pentru voi!" La închiderea ediţiei siteul era oprit. (S.F.D.)
După recentul atac asupra Americii
PUR speră că va învinge forţa raţiunii
     Partidul Umanist se pronunţă împotriva folosirii forţei şi a măsurilor de presiune pentru rezolvarea litigiilor, indiferent de natura lor. Ne exprimăm compasiunea pentru pierderile de vieţi omeneşti în urma recentului atac terorist asupra Americii şi sperăm că în cele din urmă va învinge forţa raţiunii. (Partidul Umanist din România, Organizaţia judeţeană Alba)
Firmele care nu şi-au majorat capitalul au fost radiate
Comunicat de la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba
     În conformitate cu prevederile Legii nr 314/2001 privind reglementarea situaţiei societăţilor comerciale, care până la data de 26 august 2001 nu şi-au completat capitalul social până la limita minimă prevăzută de lege (OUG nr 32/1997), respectiv 2.000.000 de lei pentru societăţile cu răspundere limitată (SRL) şi 25.000.000 de lei la societăţile comerciale pe acţiuni (SA).
     Facem cunoscut societăţilor comerciale în cauză, creditorilor lor sau oricărei persoane interesate că: Tribunalul Alba - Judecătorul delegat la Camera de Comerţ., Registrul Comerţului Alba, a pronunţat ÎNCHEIEREA nr. 852/10 septembrie 2001, prin care în conformitate cu art.2 alin.1 şi art.4 alin.1, constată dizolvarea de drept şi dispune radierea din Registrul Comerţului a societăţilor comerciale în cauză.
     Listele societăţilor comerciale SRL şi SA, parte integrantă a încheierii judecătoreşti sus înscrise, asupra cărora s-a constatat dizolvarea, au fost afişate la Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba - Oficiul Registrului Comerţului şi Biroul Unic de Înregistrare a comercianţilor în data de 10 septembrie 2001.
     În conformitate cu art.6 din Lege, persoanele interesate împotriva încheierii judecătorului pot declara recurs în termen de 15 zile de la data afişării listelor având data limită ziua de 26 septembrie 2001.
     Recursul urmează regimul de drept comun al recursurilor împotriva încheierilor judecătorului delegat prevăzut în art.60 alin.3 şi 4 din Legea nr.31/1990 privind societăţile comerciale în sensul că recursul se depune şi se menţionează în Registrul Comerţului unde societatea a fost înregistrată, care în termen de 3 zile de la data depunerii îl înaintează tribunalului pentru soluţionare.
Guvernul Năstase creează haos în administraţia publică judeţeană
Comunicat de la Liga Aleşilor Locali ai PNL
     1. Liga Aleşilor Locali ai PNL atrage atenţia cetăţenilor României asupra gravelor abateri de la principiile Cartei Europene a Autonomiei Locale şi asupra abuzurilor săvârşite de către Guvern în Administraţia Publică Locală din ţara noastră.
     2. Guvernul PSD prin Ministerul Administraţiei Publice (în principal) creează haos în administraţia locală prin următoarele situaţii: * Se transferă continuu responsabilităţi financiare şi decizionale primăriilor şi consiliilor judeţene fără a se aloca resurse suficiente - se încalcă astfel art.7/L.295/2001; 3/L.189/1998; * Se stabilesc prin decizii guvernamentale norme de personal şi de cheltuieli care sunt conform legii de competenţa autorităţilor locale - se încalcă art.4, 5, 6 şi 38 din L. 215/2001; *Se menţine în mod premeditat un statut ambiguu privind stabilitatea în funcţie a viceprimarilor; * Se promovează în mod constant prin HG norme metodologice în contradicţie cu legile votate de Parlament; * Se încearcă prin proiectul de lege al aleşilor locali - aflat la Parlament - să se creeze proceduri prin care primarii aleşi de cetăţeni ca autorităţi executive (pentru un mandat de patru ani) să poată fi sancţionaţi pe motive subiective de către comisii stabilite prin HG.
     Astfel se înfrânge voinţa cetăţenilor care şi-au ales primarii. Guvernul Năstase aplică metode prin care cei numiţi politic să-i înlăture din funcţie pe cei aleşi de cetăţeni. * Se fac presiuni de către partidul de guvernămînt ca aleşii locali ai altor partide să treacă la PSD. Cine nu se conformează va fi schimbat prin procedurile care între timp s-au creat pentru a putea înlătura din funcţie primarii de la alte partide decât PSD înainte de viitoarele alegeri locale; * Se creează responsabilităţi pentru primari pe domenii în care funcţionează alte instituţii publice ale statului, de exemplu sănătate, învăţământ, asistenţă şi protecţie socială.
     Faţă de aceste abuzuri comise de guvernul PSD, Liga Aleşilor Locali PNL atrage atenţia opiniei publice privind gravitatea acestor practici care subminează reforma în administraţia publică locală şi compromite apropierea României de standardele Uniunii Europene în domeniu.
     În săptămâna 1-7 octombrie aleşii locali PNL din ţară vor purta banderola albă pe braţ (simbol al grevei japoneze) pentru ca practicile semnalate să înceteze şi Guvernul să respecte principiile Cartei Europene a autonomiei locale şi respectiv procedurile legii 215 APL pe care PSD a promovat-o în aprilie 2001.
     Protestul aleşilor locali PNL se face pentru ca opinia publică să ia la cunoştinţă de drumul greşit pe care guvernul PSD îndreaptă administraţia publică locală în ţara noastră.
În cadrul şedinţei Comisiei consultative
Prefectul Ioan Rus s-a arătat îngrijorat de numărul mare al pensionarilor
     Prezidată de prefectul Ioan Rus, avându-i alături pe cei doi vicepreşedinţi ai CJ Alba, Nicolae Gavrilă şi Doru Cetean, ieri s-a desfăşurat la Alba Iulia o nouă şedinţă a Comisiei consultative a judeţului Alba, care i-a întrunit pe aproape toţi primarii şi şefii serviciilor publice descentralizate din teritoriu. Primul subiect abordat a fost analiza stării economice şi sociale a judeţului Alba pe primele şapte luni ale anului în curs, care a reliefat, conform datelor prezentate de prefectul Ioan Rus, un reviriment în principalele sectoare de activitate, fapt ce a condus la o scădere semnificativă a ratei şomajului în ultimele şapte luni cu aproape patru procente, la finele lunii iulie a.c. aceasta fiind de 9,7 la sută. A îngrijorat în schimb numărul foarte mare al pensionarilor din judeţ, după ultimele statistici acesta depăşind 104.000, aproape echivalent cu cel al populaţiei active. Au mai fost supuse atenţiei rezultatele obţinute la examenele de capacitate şi bacalaureat, apreciate ca normale având în vedere că se încadrează în media pe ţară, şeful Inspectoratului şcolar Alba, Gheorghe Sandea, anunţând şi o serie de măsuri menite să crească gradul de promovabilitate pentru anul viitor. La rândul său, directorul DGAIA Alba, ing. Gheorghe Lazea, a prezentat desfăşurarea campaniilor agricole de vară şi de toamnă, iar şefa Direcţiei judeţene de statistică, Ana Topârceanu a furnizat informaţii privind programul de organizare a recensământului populaţiei şi al locuinţelor din anul următor. Nu în ultimul rând, secretarul general al Prefecturii Alba, d-na Ana Ursa, a prezentat un raport privind soluţionarea problemelor ridicate de către cetăţeni, capitol la care prefectul Ioan Rus a cerut o responsabilitate maximă din partea tuturor autorităţilor locale şi şefilor de instituţii publice.
Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.