Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Războiul sfârşitului lumii şi noua ordine mondială
Unda de şoc a "cutremurului" american se va repercuta şi asupra României!
     Patru sute de grame de plutoniu sunt astăzi suficiente pentru confecţionarea unei bombe nucleare "de rucsac", cântărind doar 30 de kilograme. Un astfel de instrument al morţii poate ucide în câteva minute peste 350000 de oameni într-o zonă aglomerată şi poate iradia de cinci ori pe atâţia într-o perioadă foarte scurtă de la explozie. Cu toate acestea, teroriştii care au umilit America la 11 septembrie au ales o cale mai puţin distrugătoare, dar mai eficientă prin impact mediatic. Războiul sfârşitului lumii a început deja. Chiar dacă nu vom asista la un al treilea război mondial, o lume se va sfârşi. Lumea deschiderii, a dialogului, a lipsei de teamă, a încrederii în pace şi în valorile democraţiei va fi înlocuită pentru o bună perioadă, de una a suspiciunii şi a măsurilor draconice de securitate. SUA nu vor mai fi niciodată ceea ce au fost în relaţiile internaţionale. Proverbul arab "Teme-te de cel care se teme de tine, chiar dacă ar fi o muscă iar tu un elefant" şi-a arătat valabilitatea. Ţările puternice şi bogate ale lumii au de ce să se teamă de acum de cele sărace, cărora le-au dirijat destinele. Ele se află azi exact în situaţia Babilonului, Egiptului, Romei etc., care au fost asaltate până la prăbuşire de valuri succesive de barbari săraci şi fanatizaţi de sacerdoţii lor.
     Dar ce aţi spune dacă nu arabii ar fi adevăraţii responsabili de terorizarea Americii şi nici Osama Ben Laden "capul răutăţilor"? (Tocmai manualele de pilotaj în limba arabă şi Coranul lăsat sub nasul serviciilor de securitate contrazic această ipoteză cusută cu aţă albă.) Să vedem cine ar avea câte ceva de câştigat din această catastrofă şi ne vom apropia de vinovaţii reali. De autorii morali sau de vinovaţii prin neintervenţie, ca la Pearl Harbour. (Azi e demonstrat că la Pearl Harbour serviciile secrete ştiau despre atacul care a determinat acţiunile distrugătoare de la Hiroshima şi Nagasaki.) Oare CIA, MOSSAD-ul, KGB-ul şi toate celelalte servicii secrete mondiale au fost chiar legate la ochi de data asta? De ce s-a creat tăcere în jurul unor virtuale acţiuni agresive, care nu sunt în nici un caz opera "aruncătorilor cu pietre" arabi? Şi iată cum Europa Unită devine azi noul pol (multipolar) de stabilitate, creşte ca forţă financiară, este tot mai mult dorită de "Unchiul SAM" care, orice s-ar spune, a cam umilit-o de-a lungul timpului şi împlineşte visul străvechi născut pe teritoriul ei al unei noi ordini mondiale. Rusia se apropie de Europa şi NATO, devenind cel mai preţios aliat. Mai mult decât atât, având graniţe cu lumea arabă şi chiar popoare islamice înglobate, îşi vede legitimate nişte eventuale acţiuni de manieră forte, fără să mai fie condamnată pentru acestea. Israelul dobândeşte ca aliaţi pentru cauza lui absolut toate ţările puternice. Statele mărunte, şi oarecum dispreţuite până acum se dovedesc foarte utile în perspectiva noii ordini mondiale etc. Aşadar, chiar dacă făptaşii au fost arabi, chiar dacă fanatismul religios i-a motivat pe aceşti noi "Kamikaze", ei n-au fost decât instrumente oarbe puse în slujba unor interese mult mai mari. Iar implicarea unor forţe din interiorul SUA este evidentă. E clar că piloţii sinucigaşi care au lovit ţintele cu precizie matematică (fără direcţionare de la sol!) au survolat zona înainte, poate de mai multe ori, în timpul unor efective exerciţii de atac. La o viteză de 700-800 km./oră, un mic tremur al mâinii pe manetă în timpul unui viraj duce un aparat de zbor taman la dracu'-n praznic ratând ţinta. Chiar şi un foarte manevrabil avion de luptă este dificil de apuntat pe pista unui portavion, ziua, cu îndrumări precise de la cabina de comandă a acestuia. Darmite ditamai avionul de pasageri care n-are nici un reper radio şi trebuie să atingă un obiectiv nu mai lat de...un sfert de pistă! (Piloţii pregătiţi chiar de americani vor determina o reconsiderare a politicii americane de vize, iar un Ben Laden pregătit de CIA, o reconsiderare a politicii de intervenţie în statele mărunte.) În altă ordine de idei, cine sunt cei ce-au lipsit de la serviciu în World Trade Center tocmai în ziua fatidică, fiindcă la americani aşa ceva e de neînchipuit?
     Bineînţeles, americanii nu vor sufla o vorbă despre vinovaţii identificaţi în interiorul sistemului lor, nici despre executarea lor discretă, căci şi-ar recunoaşte vulnerabilitatea în faţa lumii întregi şi şi-ar contrazice propriile viziuni despre securitate. Dar America are nevoie de răzbunare. Psihoza a început şi se poate extinde asupra tuturor cetăţenilor americani de origine arabă. Orice amânare, orice şovăială dă impresia de slăbiciune a SUA şi creează un precedent periculos, căci terorismul internaţional este încurajat de ceea ce poate considera azi drept "o mare victorie". (Deja America e năucită de alarme, evacuări de civili, panică etc. Ea poate deveni, în lipsa unei reacţii dure, ţinta unor noi atacuri din partea unor grupări teroriste ce nici nu aveau deocamdată aşa ceva în "program".) Deşi populaţia SUA consideră că mai întâi trebuie găsiţi vinovaţii, poziţia preşedintelui Bush este serios zdruncinată de trecerea timpului. De ce nu reacţionează americanii? Pentru că lovitura ce va urma nu va fi doar una cu caracter de pedeapsă, ci una ce va viza anumite interese militare, economice şi politice în primul rând. În fond, chiar dacă nu Irakul sau Afganistanul ar fi vinovate de actele teroriste (şi nu pot fi vinovate ţări întregi pentru acţiunea unor demenţi), acţiunile americane vor fi menite să înspăimânte pe adevăraţii vinovaţi, dar în primul rând să slujească interesele SUA într-o anumită zonă a globului. Iar toate implicaţiile trebuie gândite foarte bine! Din nefericire există pericolul ca în cazul unei acţiuni militare asupra unei ţări din Orientul Mijlociu să se declanşeze teribilul "Djihad", Războiul Sfânt al lumii islamice, care ar fi cu adevărat cel de-al treilea război mondial (o încleştare între 800 de milioane de arabi, răspândiţi în toată lumea, şi toată forţa militară mondială). Dar dacă tocmai asta se urmăreşte, acest război fiind visul lui Saddam Hussein şi al tuturor fanaticilor?
     Haideţi însă, să ne gândim la noi, la România. Chiar dacă seismele bursiere nu ne afectează prea mult (căci suntem mărunţi şi neangrenaţi în marile fluxuri financiare ale lumii), în timp vom resimţi serios, economic, unda de şoc a "seismului" american de la 11 septembrie. Să nu uităm că multe acorduri cu organismele financiare internaţionale, numeroase fonduri de sprijin derulate în România au la bază dolarul contribuabilului american. Spre SUA se vor îndrepta uriaşe mase financiare europene, din solidaritate (20 de miliarde de dolari pune deja la bătaie însăşi America), sume astronomice îşi vor schimba destinaţia devenind suport pentru securitatea ţărilor bogate şi pentru combaterea terorismului internaţional..., cui îi va mai păsa, în aceste condiţii de pericol major internaţional, de infrastructura, copiii români instituţionalizaţi şi reforma românească? Noi înşine ne vom reconsidera poziţia (inclusiv financiar) faţă de propriile structuri de securitate, armată, poliţie etc. Este clar că urmează o perioadă în care învăţământul, protecţia socială, anumite investiţii şi programe naţionale vor fi ignorate în favoarea unor domenii de mai mare urgenţă. Aşadar, sărăcia românească va fi accentuată de tragedia americană.
Ioan HĂNŢULESCU