Ultima oră
Știri
Zilele Sebeşului - la debut
     Ieri s-au deschis la Sebeş manifestările celei de-a II-a ediţii a "Zilelor Sebeşului", acţiune menită a promova valorile acestui spaţiu de locuire unde, de-a lungul secolelor, românii, saşii, rromii şi maghiarii au convieţuit paşnic, dându-i o dimensiune aparte. Chiar şi vremea, care după zile şi zile de frig şi ploaie, a fost ieri frumoasă şi a ţinut cu sebeşenii. Punctul de atracţie a zilei de ieri a fost vernisarea expoziţiei personale a pictorului Traian Mârza, preşedintele UAP Alba. Cei care i-au fost alături dar şi cei care vor vizita în următoarele două zile expoziţia găzduită de Casa de Cultură "Lucian Blaga" din Sebeş vor avea ocazia să admire imagini "pline de linişte şi nelinişte" ale satului românesc transilvănean. Expoziţia a fost pentru pictor şi un prilej de reîntâlnire cu vechi şi noi prieteni, amatori ai artei dar şi un minunat mod de a-şi aniversa ziua de naştere. După amiaza a fost dedicată întâlnirii fiilor Sebeşului. Alături de sebeşeni s-au aflat, în această zi de sărbătoare, prefectul de Alba, av. Ioan Rus, senatorul PSD Cornel Filipescu, şeful IPJ Alba, col. Marin Aron, alţi şefi ai serviciilor descentralizate din judeţul Alba.
Anca DinicĂ
Felicitări locuitorilor Sebeşului
     Deşi conducerea PD Alba n-a putut participa în prima zi a Serbărilor Sebeşului, deputatul Alexandru Pereş a ţinut să transmită, în cadrul conferinţei de presă săptămânale, felicitările democraţilor din Alba locuitorilor Sebeşului, primarului şi consilierilor locali. El a subliniat că Sebeşul începe să arate ca un municipiu şi consideră că locuitorii lui au ales bine anul trecut, chiar dacă mulţi din cei aleşi sunt din PSD, nu din PD. (S.F.D.)
Petru Ilie consilier al Prefecturii pe problemele romilor
     Prefectul Ioan Rus a anunţat în cursul zilei de ieri că a sosit de la Bucureşti ordinul de numire al d-lui Ilie Petru Zoltan în funcţia de consilier pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Alba, ordin semnat de ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă. Instalarea oficială a acestuia la Prefectură se va produce probabil începând cu data de 1 octombrie dar nu este exclus ca ea să se producă mai repede. (R.J.)
Păgubiţii FNI aşteaptă verdictul justiţiei
     În cursul zilei de ieri, la Tribunalul Municipiului Bucureşti a avut loc un nou termen al procesului prin care ANI - FNI solicită să fie declarat executoriu contractul de garanţie semnat de CEC şi SOV Invest. De asemenea, în urma acestui proces păgubiţii FNI vor cunoaşte atât modul de plată a taxei de timbru, cât şi valoarea acesteia, ne-a informat d-na Carolina Iordache, reprezentanta investitorilor FNI din judeţ. Păgubiţii speră că măcar acum, la mai bine de un an de la prăbuşirea FNI, instanţa le va da în sfârşit câştig de cauză. (A.D.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi

Sentimente de compasiune pentru victimele catastrofei din America

Declaraţie solemnă
     Atacurile teroriste, fără precedent asupra Americii soldate cu zeci de mii de morţi şi răniţi, oameni nevinovaţi, sunt o lovitură dată umanităţii, civilizaţiei, democraţiei şi libertăţii. Nimic şi nimeni nu poate justifica un asemenea act de barbarie, nemaiîntâlnit în istorie. Este clar, pentru noi toţi, că lupta împotriva terorismului a devenit o problemă a întregii lumi civilizate. Un duşman nevăzut, perfid, crud şi inuman, pândeşte din umbră şi poate lovi, iată, oriunde şi oricând. Ziua de 11 septembrie 2001 va marca profund istoria omenirii, va schimba radical lumea secolului care abia a început. Primul semn al schimbării este reacţia de solidaritate a comunităţii internaţionale, sprijinul moral, material şi uman acordat SUA.
     Sperăm ca asemenea evenimente tragice să nu se mai repete, ca somul raţiunii să nu mai nască monştri. Sperăm ca lupta împotriva terorismului să nu se transforme într-un război mondial devastator care ar însemna distrugerea civilizaţiei umane.
     America este însângerată şi îndoliată!
     În aceste momente dramatice Consiliul judeţean Alba îşi exprimă deplina solidaritate cu naţiunea americană, cu lumea civilizată. Transmitem totodată, în numele locuitorilor Albei, întreaga noastră compasiune pentru pierderile umane şi condamnăm cu fermitate terorismul. Transmitem sincere condoleanţe familiilor îndoliate şi ne rugăm pentru sufletele celor ucişi. Dumnezeu să-i odihnească!
Alba Iulia, 14 septembrie 2001
Augustin PRESECAN
Preşedintele Consiliului judeţean Alba
Locuitorii judeţului donează sânge pentru victimele din SUA
     D-na dr. Elena Popescu, şefa serviciului de Transfuzii Sanguine, ne-a declarat că unitatea pe care o conduce este pregătită din toate punctele de vedere să facă faţă cetăţenilor care se vor prezenta să doneze sânge pentru victimele atacurilor teroriste din SUA. Până în prezent şi-au exprimat dorinţa de a dona sânge executivul, funcţionarii şi consilierii CJ Alba. De asemenea, poliţiştii din judeţ au anunţat că luni se vor prezenta în număr mare pentru donări de sânge. Suntem convinşi că şi mulţi alţi cetăţeni şi reprezentanţi ai autorităţilor locale vor urma acest exemplu de solidaritate umană. (F.R.)
Aproape de America
C.J. Alba organizează acţiuni de amploare pentru donări de sânge
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan,a transmis Ambasadei SUA la Bucureşti dorinţa instituţiei pe care o conduce de a sprijini eforturile americanilor pentru revenirea la normalitate, după sângeroasele atacuri teroriste care au lovit SUA. Pe lângă "Declaraţia Solemnă" adoptată de CJ Alba, preşedintele Augustin Presecan a transmis autorităţilor de la Ambasada SUA că CJ Alba este pregătit să organizeze o acţiune de amploare de donare de sânge pentru răniţii din spitalele americane, victime ale atacurilor teroriste de marţi. (F.R.)
Ieri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Alba a fost aprobată rectificarea bugetară pentru judeţul nostru
Zestrea CJ Alba mai bogată cu circa 23 miliarde de lei
     Şedinţa extraordinară de ieri a Consiliului Judeţean Alba a debutat, la propunerea preşedintelui Augustin Presecan, cu un moment de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste fără precedent din SUA. Cu această ocazie, preşedintele Presecan a dat citire unei Declaraţii solemne trimisă de CJ Alba către Ambasada SUA la Bucureşti, în numele instituţiei pe care o conduce şi a locuitorilor acestui judeţ.
     Cel mai important proiect de hotărâre adoptat de consilierii judeţeni este cel referitor la echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor, precum şi cel al CJ Alba pe anul 2001. Preşedintele Augustin Presecan a declarat că obiectivul urmărit prin adoptarea acestui proiect (cu 38 voturi pentru, 2 împotrivă şi o abţinere) este echilibrarea bugetelor locale, ca urmare a rectificării. Scopul constă în asigurarea financiară pentru funcţionalitatea consiliilor locale.
     Zestrea bugetară a judeţului Alba s-a îmbogăţit cu circa 23 miliarde de lei din care: 841 milioane de lei pentru bugetul propriu al CJ Alba, 2,523 miliarde de lei pentru bugetele locale, 10,5 miliarde de lei pentru plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, 5,366 miliarde de lei pentru susţinerea serviciului specializat privind protecţia copilului şi 3,213 miliarde de lei reprezintă sume defalcate din TVA. Mai menţionăm că, la ora 12.00, toţi consilierii judeţeni şi funcţionarii, în frunte cu conducerea instituţiei au ţinut 3 minute de reculegere conformându-se deciziei guvernului.
Florin ROMAN
Privatizarea societăţilor "Apa CTTA" şi "DPL" Alba - motiv de dispută politică
Criticarea actualei puteri de către fosta putere - un clişeu obişnuit al democraţiei româneşti
     În ultima şedinţă extraordinară, consilierii judeţeni au aprobat cu majoritate de voturi (25 pentru, 12 împotrivă) proiectul de hotărâre privind abrogarea unor hotărâri mai vechi ale CJ Alba, referitoare la privatizarea societăţilor comerciale "Apa CTTA" şi "DPL" Alba la care CJ este unic acţionar. Preşedintele Augustin Presecan a solicitat consiliilor de administraţie de la cele două societăţi să ia măsuri urgente pentru restructurarea organizatorică şi funcţională, să încaseze creanţele şi arieratele, să evite sau să reducă pierderile cu scopul rentabilizării activităţii economice şi să întărească disciplina economico-financiară. Totodată, domnia sa a cerut ca, în termen de 6 luni, CA-urile să informeze CJ Alba asupra stării economico-financiare şi a modalităţilor de concretizare a măsurilor luate mai sus. În plus, managerii celor două societăţi au parafat contracte de performanţă din care rezultă că vor fi plătiţi în funcţie de rezultate, după ce, în ultimul an li s-au diminuat salariile.
     Cu toate acestea, reprezentanţii fostei puteri, consilierii judeţeni ai PNL, PNŢCD, UDMR dar şi ai FER au votat împotrivă ridicând numeroase obiecţii.
     Cel mai dur în declaraţii s-a arătat a fi liberalul Teodor Atanasiu, care, nici mai mult nici mai puţin a declarat că "sistarea privatizărilor la "Apa CTTA" şi "DPL", reprezintă o măsură brutală de stopare a reformelor economice în judeţul Alba, indiferent de pretexte". El a catalogat contractul de performanţă semnat cu conducătorul de la DPL Alba drept nelegal, afirmând că se încalcă prevederile OUG 79/2001. Mai mult, Atanasiu a pus că va cere prefectului să atace în contencios administrativ această hotărâre. Atât directorul Vasile Negrean din cadrul CJ Alba cât şi consilierul PSD, Cornel Suciu, au susţinut că proiectul respectă prevederile legale. Consilierul ţărănist Iuliu Hada a cerut ca proiectul să nu fie inclus pe ordinea de zi, însă doar un alt coleg din cei 37 prezenţi i-a susţinut punctul de vedere.
     În replică, preşedintele Augustin Presecan i-a reamintit consilierului liberal că în perioada în care a fost în CA la FPS şi la conducerea uzinei din Cugir, privatizările au însemnat un eşec pentru ţară, multe dintre ele fiind în atenţia organelor abilitate de control. "Nu intenţionează nimeni să stopeze sau să amâne procesul de reformă din România, care se derulează cu paşi fermi. Însă nu suntem adepţii privatizărilor făcute în detrimentul oamenilor şi al societăţii. Vrem să gândim cele mai bune soluţii. De exemplu, în cazul SC "Apa CTTA" dorim să rezolvăm problema alimentării cu apă a întregului judeţ. La SC "DPL" Alba am pornit acţiunea de restructurare şi dorim să "spargem" societatea în 4-5 unităţi zonale ce pot fi privatizate mult mai uşor".
     Polemica dintre cele două părţi s-a încheiat prin votarea proiectului de hotărâre.
Florin ROMAN
"Alba Iulia este singurul oraş care poate dovedi că a avut loc Revoluţia în România"
A afirmat Mihai Babiţchi, nemulţumit de nedeclararea municipiului ca oraş martir al Revoluţiei
     Arhicunoscutul revoluţionar Mihai Babiţchi, actualul vicepreşedinte al PSD Alba a luat ieri poziţie în cadrul unei conferinţe de presă vizavi de nedeclararea municipiului Alba Iulia ca oraş martir al Revoluţiei din 1989 de către comisia de specialitate din cadrul Camerei Deputaţilor. "Sunt total surprins de acest fapt, mai ales că această iniţiativă legislativă concepută de mine şi subliniez acest lucru încă din 1992 a trecut de Senat. Cred că suntem singurul oraş din România care putem dovedi că a avut loc o Revoluţie, având în vedere că în acele zile eram constituiţi într-un partid politic, aveam platformă-program, aveam chiar armată proprie formată din gărzile patriotice plus un ziar propriu (n.r. - "Unirea"). Am avut şi avem atuuri mult mai mari ca oraşele Buzău sau Brăila care au primi aceste titluri, dar am rămas la coadă. Apreciez sincer poziţia d-lui Pereş în legătură cu acest subiect dar aşteptam să se implice concret în perioada cât partidul său a fost la guvernare. Oricum lucrurile nu se vor opri aici şi am convingerea că la intervenţia parlamentarilor PSD, Codrin Ştefănescu şi Constantin Selagea dar şi a colegilor din opoziţie se va supune din nou în discuţie în plenul Comisiei Administrative şi Comisiei Juridice din cadrul Camerei Deputaţilor această iniţiativă. Meritele celor care au luptat pe baricadele revoluţiei în Alba Iulia şi de ce nu ale tuturor cetăţenilor acestui judeţ trebuie să fie recunoscute şi apreciate în toată ţara" şi-a exprimat poziţia Mihai Babiţchi. Totodată, domnia sa a mai precizat că şi prefectul Ioan Rus s-a implicat direct în această situaţie contactându-i atât pe Viorel Hrebenciuc, cât şi pe Valer Dorneanu, membri marcanţi ai PSD pentru a susţine declararea ca oraş martir a municipiului Alba Iulia.
Răzvan JURCĂ
Mihai Babiţchi nu este aventurier politic
     Vicepreşedintele PSD Alba, Mihai Babiţchi, a precizat în cursul zilei de ieri că nu a făcut parte niciodată din structurile PNL şi PD, de unde ar fi fost dat afară pe uşa din dos. "Recunosc că am completat cereri de adeziune pentru fiecare din cele două formaţiuni politice, dar nu am activat niciodată ca membru cu funcţii depline pentru că ulterior am anunţat în scris că mă retrag", a precizat domnia sa. În sprijinul acestor afirmaţii Mihai Babiţchi a prezentat în cadrul conferinţei de presă şi două documente datate 5 iulie 1998 (PD) şi 25 iunie 1999 (PNL) prin care informează conducerile locale ale celor două partide că renunţă la a se mai înscrie. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.