Curier județean
Rugăciunea de azi
     Dă-i binefăcătorului, Dumnezeul meu, toate plăcerile şi toate bucuriile iertate muritorilor care păzesc toate poruncile tale şi fac bine aproapelui lor. Îngerul Tău cel bun să-l însoţească şi să-l păzească în toată viaţa lui; şi după o viaţă lungă, plină de binefaceri şi fapte bune, să se învrednicească a dobândi bunătăţile cele fără de sfârşit, gătite pentru toţi cei ce lucrează virtutea. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Timişoara; Sf. Mare Mc. Nichita Romanul
Catolic: Sfânta Fecioară Maria Îndurerată

Meteo
Sâmbătă se anunţă ploaie, iar maxima nu va depăşi 20 °C. Noaptea vor fi 7 °C. Duminica va fi mai însorită. maxima însă nu va depăşi 19 °C. Minima va fi 9 °C. Omul va simţi maxim 19 °C şi minim 9 °C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Copiii din Câlnic învaţă informatică
     D-l Ioan Reche, primarul comunei Câlnic, a declarat într-o conferinţă de presă că este destul de mulţumit de reparaţiile pe care le-a putut face unităţilor de învăţământ din comună, deşi autorizaţii sanitare tot nu vor primi fiindcă problema apei potabile nu poate fi rezolvată până când comuna nu va fi legată la firul II. În fântâni apa este necorespunzătoare din punct de vedere chimic, nu bacteriologic.
     Şi mai bucuros este primarul fiindcă, prin grija PD, şcoala din Câlnic are 6 calculatoare, iar cea din Cut 10, astfel că elevii pot face cursuri de informatică, care costă 450000 de lei. Reche speră însă să convingă Inspectoratul şcolar ca ora la alegere să fie de informatică, astfel încât să nu se mai plătească.
     Nemulţumirea mare este că începe şcoala şi încă nu l-a văzut la faţă pe noul director al Şcolii din Câlnic. Fosta directoare avea delegaţie şi a fost înlocuită din funcţie. Noul director nu se ştie cine e, dar deputatul Pereş a oferit un indiciu: "Fosta directoare avea delegaţie, iar noul director are legitimaţie... PSD". (S.F.D.)
Planul privind circulaţia pe timp de iarnă
     În cursul zilei de ieri, consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre privind "Planul de acţiune privind asigurarea circulaţiei în perioada de iarnă 2001 - 2002", pe drumurile aflate în administrarea CJ Alba. Din acest plan reiese că necesarul de materiale antiderapante, mijloace de transport, utilaje şi pregătirea bazelor de deszăpezire presupune un efort financiar de 16 miliarde de lei. (F.R.)

16 septembrie - Ziua Internaţională a Ozonului
     An de an, la 16 septembrie comunitatea internaţională marchează "Ziua Internaţională pentru Protecţia Stratului de Ozon". Această zi a fost proclamată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 11 ani în urmă, în 1987, prin deschiderea spre semnare a Protocolului de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon. Mesajul din anul acesta adresat publicului larg de către directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Protecţia Mediului (UNEP), a propus pentru anul 2001 deviza: "Salvaţi cerul albastru! Ai grijă de tine şi de stratul de ozon!"
     La iniţiativa Ministerului Apelor şi Protecţiei Mediului , cu ocazia "Zilei pentru Protecţia Stratului de Ozon", inspectoratul judeţean de protecţie a mediului desfăşoară acţiuni destinate sensibilizării publicului în favoarea acestui element vital. Acţiunile întreprinse vizează informarea şi educarea publicului, a tinerei generaţii, a întreprinzătorilor şi agenţilor economici în scopul orientării preferinţelor acestora către produsele ecologice sau fabricate prin tehnologii nepoluante. România, ţară parte la Convenţia de la Viena privind protecţia stratului de ozon din 1993, se află în plin proces de eliminare din economie a substanţelor care depreciază stratul de ozon. Conform prevederilor Protocolului de la Montreal, consumul la nivel naţional de astfel de substanţe va fi redus cu 50% până în anul 2005.
     Sunt de apreciat progresele României în implementarea regimului juridic al ozonului, prin crearea cadrului legislativ şi instituţional necesar aplicării acestuia şi prin instituirea controlului strict asupra comerţului cu aceste substanţe. Implementarea transferului de tehnologie nepoluantă, cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI), a asigurat eliminarea din utilizarea anuală a peste 1000 de tone de substanţe care distrug stratul de ozon.Pentru anul 2001 Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului a iniţiat două acte normative privind acceptarea amendamentelor la Protocolul de la Montreal, adoptate la Copenhaga şi respectiv la Montreal, reflectate în Legea nr.9/2001 şi Legea nr.206/2001. Au fost înfiinţate 7 centre regionale destinate recuperării şi regenerării substanţelor care depreciază ozonul, în scopul prevenirii emisiilor acestora în atmosferă.
     Autoritatea centrală şi Inspectoratul judeţean de protecţia mediului sunt implicate în cooperarea deschisă cu reprezentanţii industriei, ai instituţiilor de cercetare şi de învăţământ, cu reprezentanţii organismelor neguvernamentale şi ai asociaţiilor profesionale, pentru alinierea la prevederile convenţiilor internaţionale la care a aderat, şi în acest context, la prevederile referitoare la protecţia stratului de ozon.
Biroul de Presă al Inspectoratului de Protecţie a Mediului Alba
Pe măicuţele de la Valea Lupşei le aşteaptă o iarnă grea
     Drumul de acces către mănăstirea "Martirii Neamului" situată în apropierea localităţii Baia de Arieş este subiectul dilemei primăriei şi Consiliului local al acestui oraş. Deşi iniţial s-a obţinut aprobarea unei finanţări în valoare de 2,9 mil. lei pentru pietruirea unui drum de aproximativ 2,5 km, care să facă legătura între localităţile Muncel - Mănăstirea "Martirii Neamului" - Valea Lupşei, ulterior lucrarea a fost sistată de către Consiliul judeţean Alba care a dispus întreruperea lucrărilor după ce acestea au fost executate în proporţie de 50%. Dilema constă în faptul că, deşi proiectul a primit finanţare, în adresa primită de la judeţ se specifica lipsa fondurilor necesare.
     De pagubă a rămas firma "Selina", care n-a primit nici un ban deşi a executat jumătate din lucrare, dar mai ales au rămas păgubite mai bine de douăzeci de măicuţe, locatarele mănăstirii care vor fi nevoite şi în iarna aceasta să care în spate, prin nămeţi, pâinea cea de toate zilele.
Rodica MIHEŢ
În cadrul teleconferinţei de ieri
Prefectul a solicitat Guvernului restituirea taxei de drum pentru producătorii agricoli
     În cadrul teleconferinţei ce a avut loc ieri, 14 septembrie, prefectul Ioan Rus a solicitat ministrului Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă, precizări care privesc buna desfăşurare a campaniei agricole de toamnă. În cazul în care agricultorii nu vor mai primi subvenţii, prefectul Ioan Rus a propus restituirea taxei de drum inclusă, în prezent, în preţul motorinei. Octav Cozmâncă a promis că va furniza amănunte privind buna desfăşurare a campaniei agricole de toamnă în cursul săptămânii viitoare. Tot în cadrul teleconferinţei de ieri, directorul DGAIA, d-l ing. Gheorghe Lazea, a prezentat prefectului Ioan Rus stadiul desfăşurării lucrărilor agricole de toamnă. Până acum arăturile pentru însămânţările de toamnă au fost afectate în procent de 39 la sută în timp ce media pe ţară în privinţa derulării acestor lucrări este de 41 la sută. (R.J.)
Învăţământul universitar din judeţul Alba cuprinde peste 8000 de studenţi şi 200 de profesori
     Învăţământul universitar din judeţ cuprinde 3 unităţi de învăţământ public şi 3 private. În anul universitar 2000/2001, din cei 8145 de studenţi înscrişi 70 la sută au studiat în instituţii de stat, iar 30 la sută în învăţământul particular. Numărul studenţilor Universităţii "1 Decembrie" se ridică la 5433 iar cel al profesorilor la 123. La Institutul Romano - Catolic sunt înscrişi 111 studenţi, numărul profesorilor fiind reprezentat de 9 persoane. Institutul teologic greco-catolic "Buna vestire" din Blaj cuprinde 165 de studenţi şi 8 profesori. În ceea ce priveşte învăţământul particular, în judeţul nostru sunt înscrişi 2436 de studenţi, iar numărul total al personalului didactic este de 60 de persoane. În cadrul Fundaţiei universitare AISTEDA sunt cuprinşi 1580 de studenţi, personalul didactic fiind reprezentat de 43 de profesori. La Universitatea "Spiru Haret" Bucureşti - Colegiul pedagogic de institutori Blaj învaţă 219 studenţi, instruiţi de 2 profesori. Şcoala superioară de afaceri Alba Iulia cuprinde 637 de studenţi şi 15 profesori. Baza materială a învăţământului superior din judeţ este formată din 27 de amfiteatre, 31 săli de seminar, 17 laboratoare, 8 ateliere şi 3 săli de gimnastică. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.