Prima pagină Ediția din: 17.09.2001
Știri
PD nu este de acord cu oamenii propuşi de PUR
     Deputatul Alexandru Pereş a declarat într-o conferinţă de presă că nu se poate ca oamenii propuşi de PUR să preia conducerea SC Cugir SA. "Noi îi cunoaştem foarte bine fiindcă au fost la noi în partid, dar i-am dat afară", a subliniat deputatul, care şi-a exprimat speranţa că PSD nu va ceda presiunilor PUR. (S.F.D.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Radioamatorii - stăpânii incontestabili ai eterului
Purtătorul indicativului "YO5OCE" din Alba Iulia se destăinuie!
radio     Nicolae Comănici, din Alba Iulia, este cunoscut în eter sub indicativul "YO5OCE". Sub acest indicativ el a realizat mii de contacte în eter, cu toate colţurile lumii, de la Polul Nord până la Polul Sud. Puţină lume ştie că la Alba Iulia există două Radiocluburi afiliate la Federaţia Română de radioamatorism, dar şi mai puţină lume ştie ceva despre activitatea pasionată a radioamatorilor. (Acum, la Alba Iulia funcţionează un Radioclub şcolar, avându-l ca instructor pe dl. Comănici-"YO5OCE" şi un Radioclub judeţean, avându-l ca preşedinte pe dl. Adrian Stoicescu- "YO5BEJ"). O reuşită de care-i place lui "YO5OCE" să-şi amintească este legătura realizată cu un radioamator de la o bază de cercetări (Armavir), din Peninsula Chukotka, la doi paşi de Polul Nord. Interlocutorul său emitea cu o staţie de 1KW, foarte puternică în Radioamatorism, în timp ce albaiulianul nostru avea o staţie modestă, de...3W! (Adică, o staţie de 333 de ori mai slabă.) Era de-a dreptul incredibil, cu atât mai mult cu cât staţia românului fusese construită acasă, de el însuşi, după un model românesc original ("Tranceiver"-ul A214 proiectat de "YO3BEJ"). Desigur, din 1969 şi până în momentul de faţă, dl. Comănici a realizat sute de alte legături confirmate prin QSL (un fel de ilustrată trimisă de receptor, pentru confirmare): Finlanda, Suedia, Germania, Franţa, SUA etc.
     Radioamatorismul, ca sport şi ca hobby, are un trecut zbuciumat. De-a lungul timpului radioamatorii au fost aliaţi ai autorităţilor (în timpul războiului) sau trecuţi în ilegalitate. În perioada comunismului erau impuse restricţii draconice în ceea ce priveşte folosirea staţiilor şi frecvenţelor: nu se putea comunica în străinătate decât numele, indicativul, oraşul în care era amplasat emiţătorul, timpul şi tipul de staţie folosită. (Nici astăzi, radioamatorii nu au voie să furnizeze date cu caracter politic, economic sau militar.) Dar ei se dovedesc extrem de utili în caz de calamităţi, dezastre, persoane izolate etc. Prin legăturile create de ei au fost salvate nenumărate vieţi: un explorator rătăcit de două săptămâni la Polul Sud, o persoană a cărei viaţă depindea de un anumit medicament, un grup de oameni izolat în munţi de o avalanşă etc. Pentru că se poate vorbi cu adevărat de o "armată nevăzută" a radioamatorilor, care n-are nici în clin nici în mânecă cu Armata sau cu serviciile de securitate, ci cu nevoia de comunicare şi solidaritate umană. Oricând, pe frecvenţele destinate exclusiv radioamatorilor cineva se află pe recepţie, căci există sute de mii de posesori de staţii în lume.
     Desigur, sunt zone în care comunicarea este imposibilă prin mijloacele obişnuite, şi numai radioamatorii se aventurează acolo, pe frecvenţele lor. O astfel de zonă, aflată într-un "con de umbră" în ceea ce priveşte radiocomunicaţiile, este zona Munţilor Apuseni. (După cum ştiţi, acolo funcţionează doar o firavă telefonie prin fir, expusă la capriciile intemperiilor, şi recepţiile prin satelit. Nici telefonia mobilă şi nici măcar radiourile şi televizoarele nu funcţionează cum se cuvine). Dar nici staţiile radioamatorilor nu sunt pe deplin performante în acest "con de umbră". De aceea, în cel mult 2-3 săptămâni de acum încolo se preconizează montarea unui retranslator la Staţia meteo din Roşia Poieni, care va permite contactarea permanentă a oricărei localităţi din Apuseni şi comunicarea în bune condiţii până în zona Aradului sau a Timişoarei.
     Deşi cu mijloace modeste la dispoziţie (o staţie performantă costă cca. 2000 USD), radioamatorii români au câştigat multe concursuri internaţionale la toate categoriile: unde scurte, unde ultrascurte, telegrafie şi "vânătoare de vulpi". Aceasta din urmă, destinată în special începătorilor, este poate cea mai spectaculoasă, constând în identificarea unui emiţător ascuns pe un perimetru delimitat (de pildă într-o pădure). Dar ceea ce e important de ştiut despre radioamatori este faptul că ei nu folosesc "bulevardele radiocomunicaţiilor", ci doar nişte benzi destul de înguste nefolosite de autorităţi în traficul de comunicaţii. Iar benzile de comunicaţii permise lor sunt asemănătoare unor "cărări abrupte", greu practicabile din pricina paraziţilor, a zgomotelor naturale. Ei însă s-au adaptat, folosindu-le cu succes şi entuziasm, chiar cu rezultate uimitoare, după cum se poate constata. Bineînţeles, temerile necunoscătorilor că le-ar putea fi interceptate convorbirile particulare sunt absurde şi total nejustificate.
Ioan HĂNŢULESCU
Salariile cresc dar populaţia este tot mai săracă
     Câştigul salarial mediu brut pe judeţ a fost în luna iulie de 3.998.265 de lei, cu 2,1 la sută mai mare decât cel din luna iunie, iar câştigul mediu net a fost de 2.884.860 de lei - mai mare cu 3,2 la sută decât în luna anterioară.
     Cele mai mari creşteri ale câştigurilor medii nete s-au înregistrat în activităţile asociative diverse: +47,8 la sută, în silvicultură: +40,6 la sută, în sectorul producerii şi distribuţiei energiei electrice, energiei termice şi a apei: +25,4 la sută, în activităţile de recuperare a deşeurilor: +21,4 la sută, agricultură: +19,4 la sută; sectorul financiar - bancar şi de asigurări: +14,9 la sută şi altele. Creşterea mai accentuată a câştigului mediu net faţă de câştigul mediu brut a fost determinată de aplicarea de la 1 iulie a noii grile de impozitare a salariilor. În această perioadă s-au înregistrat şi scăderi ale câştigurilor salariale nete: în telecomunicaţii - cu 26,3 la sută, învăţământ - cu 18,1 la sută şi în industria de prelucrare a lemnului - cu 9,7 la sută. Creşterea câştigurilor salariale în industria prelucrătoare a fost determinată, în principal, de numărul mare de zile lucrate comparativ cu luna precedentă. Celelalte creşteri de salarii au fost datorate, în majoritatea cazurilor, acordării primelor de vacanţă. În ceea ce priveşte scăderea câştigurilor din domeniul telecomunicaţiilor aceasta a fost cauzată de acordarea, în luna anterioară, a unor sume din profitul net al societăţii. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.