Ultima oră
Știri
Deputatul Pereş are viză de SUA
     Cum conferinţa de presă a PD a picat tocmai vineri, la ora 12.00, ea a debutat cu un moment de reculegere pentru victimele atentatelor din SUA, mai ales că ideea zilei de doliu naţional a aparţinut democratului Bogdan Niculescu Duvăz. Şi cum subiectul atentatelor nu putea fi ocolit, s-a ajuns şi la un eveniment mai fericit legat de SUA. Deputatul a informat ziariştii că are viză de SUA pe termen de 3 luni. Însă îi asigură pe locuitorii judeţului că n-are de gând să rămână acolo.
     Revenind la registrul grav, el a avertizat să nu ne îmbătăm cu apă rece privind integrarea în NATO în urma ultimelor evenimente fiindcă în mod sigur contribuabililor ţărilor din Alianţă nu le convine să ţină în cârcă o armată şi o ţară săracă. (S.F.D.)
O nouă ediţie a "Zilelor Volkswagen"
     Timp de două zile (18-19 septembrie a.c.), Alba Iulia va fi din nou gazda unei manifestări excepţionale: o nouă ediţie a "Zilelor Volkswagen". Cu acest prilej va fi prezentată întreaga gamă de autoturisme produse de firma "Volkswagen" dar, deosebit de important este faptul că toate autovehiculele expuse sunt oferite clienţilor în leasing financiar intern şi extern. Programul manifestării va fi următorul: marţi, 18 septembrie, orele 10.00 - 17.00, autoturismele "Volskwagen" vor fi expuse pe platoul din faţa Casei de cultură a sindicatelor din Alba Iulia; ora 17.00 - Conferinţă de presă organizată în sala de protocol a Casei de cultură a sindicatelor; miercuri, 19 septembrie a.c., orele 10.00 - 17.00, autoturismele vor fi expuse publicului larg în acelaşi loc. (I.H.)
Microbuz pentru copiii din Draşov
     În cursul zilei de ieri, în prezenţa senatorului PSD, Cornel Filipescu, a preşedintelui CJ Alba, a inspectorului şcolar general, Dorin Sandea, în comuna Şpring a fost donat primul microbuz şcolar din judeţ pentru transportul elevilor din localităţile mai îndepărtate. Astfel, prin programul MEC, lansat de d-na Ecaterina Andronescu, guvernul încearcă să-i ajute pe elevii care parcurg distanţe lungi până la centrele şcolare. Cu noul microbuz, 15 elevi din Draşov se vor deplasa la cursuri la Cunţa, nemaifiind obligaţi să meargă pe jos. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Emoţii şi felicitări pentru "Theotokos"
Celebrul cor albaiulian va sosi zilele acestea la Paris
     Evenimentele tragice petrecute săptămâna trecută în Statele Unite i-a surprins la faţa locului şi pe membrii celebrului cor albaiulian "Theotokos" aflaţi dincolo de ocean pentru a susţine o suită de concerte. Din fericire, toţi componenţii delegaţiei din Alba Iulia au fost şi sunt în siguranţă fiindu-le chiar pusă la dispoziţie o linie telefonică gratuită prin care au putut suna spre a-şi linişti părinţii şi prietenii. Deocamdată, aceştia nu pot părăsi încă America, având în vedere că toate cursele aeriene au fost anulate, dar există promisiuni din partea Ambasadei Franţei în SUA că se vor rezerva un număr de locuri pentru unul din primele avioane care vor decola spre Paris. Plecarea spre Europa este preconizată a avea loc în cursul zilei de astăzi sau mâine, totul depinzând de operativitatea oficialilor francezi care fac faţă cu greu avalanşelor de cereri. Până atunci însă, corul Theotokos a participat ieri după-amiaza la o slubă religioasă ce s-a ţinut la o Biserică românească din Philadelphia, iar aseară au susţinut un concert la o capelă românească catolică din acelaşi oraş american, jumătate din încasări urmând a fi donate victimelor atentatelor teroriste. De asemenea, după cum ne-a informat preotul Călin Bulac, delegaţia albaiuliană a fost înconjurată cu deosebită atenţie de media americană, fiind intervievată de două canale TV, iar în "Reading Times" şi "The Reading Eagle" au apărut o serie de articole însoţite de poze.
Răzvan JURCĂ
Aflată în vizită la Alba Iulia
Ministrul integrării europene - Hildegard Puwak a apreciat modul de organizare a Biroului Regional SAPARD
Puwak     Hildegard Puwak - ministrul integrării europene s-a aflat sâmbătă, 15 septembrie, la Alba iulia. Ea a fost însoţită de un consilier şi de directorul general al Agenţiei SAPARD. D-na Puwak a venit la Alba Iulia pentru a evalua stadiul de implementare a Programului SAPARD în Regiunea 7 Centru, aceasta cuprinzând judeţele: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.
     La întâlnire au participat reprezentanţi ai direcţiilor judeţene pentru agricultură din judeţele amintite, peste 200 de primari, şefi ai inspecţiilor de construcţii, precum şi reprezentanţi ai birourilor de integrare europeană din cadrul prefecturilor şi consiliilor judeţene. Au fost prezenţi, de asemenea: preşeditele Consiliului judeţean Alba - d-l Augustin Presecan, prefectul judeţului - av. Ioan Rus, senatorul PSD, Cornel Filipescu şi deputatul PSD, Constantin Selagea. Ulterior, a fost organizată o conferinţă de presă în care d-na Puwak a apreciat modul în care decurge implementarea Programului SAPARD, fiind foarte mulţumită de felul în care se prezintă Biroul regional SAPARD din Alba Iulia care beneficiază de spaţii noi, curate şi amenajate, precum şi de personal calificat şi o structură organizatorică bine pusă la punct, ceea ce înseamnă că Biroul regional corespunde din toate punctele de vedere detaliilor prezentate în program.
     Tot în cadrul întâlnirii cu presa, d-na Puwak a mai declarat că România va depune la Bruxelles, la Comunitatea Europeană, până la finele acestei luni, documentaţia necesară în vederea acreditării programului SAPARD în România. Doamna Puwak speră ca acreditarea să sosească în cel mult 2-3 luni.
     Programul SAPARD se va derula până în anul 2006 şi se va axa, pentru început, pe două componente: infrastructura rurală şi comercializarea produselor agricole. Astfel, începând cu anul 2002 se va trece la aplicarea acestui program la nivelul întregii ţări. "În prezent, Comunitatea Europeană apreciază efortul actualei guvernări şi, în acest sens, s-a hotărât ca României să i se acorde o şansă, chiar dacă implementarea Programului SAPARD a fost întârziat cu aproape 9 luni", a declarat ministrul Integrării Europene. În finalul vizitei sale, d-na Hildegard Puwak a vizitat centrul istoric al municipiului Alba Iulia, după care a plecat spre Bucureşti.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ
Primăria municipiului Aiud - codaşă la pregătirile pentru iarnă
     Pregătirile de iarnă în municipiile şi oraşele judeţului Alba la capitolul reparaţiilor şi reviziilor centralelor termice de cartier au mai crescut în intensitate faţă de săptămâna trecută. La Alba Iulia şi Blaj aceste operaţiuni au fost finalizate în proporţie de 100%, la Sebeş, Cugir şi Ocna Mureş în proporţie de 85%, iar la Abrud şi Zlatna în proporţie de 80%. Singura excepţie negativă în acest sens este municipiul Aiud, lucrările fiind abia la jumătate, fapt ce a provocat şi nemulţumirea prefectului Ioan Rus. Domnia sa a declarat, în cursul zilei de ieri, că intenţionează să poarte o discuţie serioasă pe această temă cu primarului Aiudului pentru a afla cauzele acestei întârzieri nepermise. De menţionat că nici în cazul lucrărilor de reparaţii şi igienizare a unităţilor şcolare, Consiliul local Aiud nu a alocat nici un leu de la buget, deşi legea obligă la cheltuieli pentru această destinaţie. (R.J.)
Zilele Sebeşului - o provocare împlinită acum, o promisiune pentru viitor
     A doua ediţie a manifestărilor reunite sub genericul "Zilele Sebeşului" va rămâne în memoria participanţilor, aşa cum şi-au dorit organizatorii, ca o demonstraţie că Sebeşul îşi merită pe deplin titlul de "municipiu" care i-a fost atribuit în urmă cu aproape un an. Au fost "Zilele Sebeşului" o demonstraţie a puterii economice crescânde, a valorilor istorice şi culturale pe baza cărora s-a clădit o comunitate mândă de modul în care de-a lungul secolelor a creat un model de convieţuire paşnică între români şi saşi. Şi pentru că recursul la istorie este un bun punct de plecare, aceasta a fost ideea călăuzitoare a tuturor manifestărilor desfăşurate timp de trei zile la Sebeş. Mândri că în scurt timp au reuşit să redea, în zona centrală deocamdată, oraşului lor aspectul vechiului burg atat de apreciat de toţi călătorii care l-au vizitat, reprezentanţii autorităţilor locale afirmau că tărie că municipiul Sebeş întrece în putere economică şi chiar în planul manifestărilor culturale, al modului de promovare a istoriei şi tradiţiilor toate celelalte oraşe ale judeţului Alba, chiar şi municipiul Alba Iulia. Este aceasta o provocare căreia sperăm să-i răspundă cei vizaţi. Oricum, dincolo de subiectivismul patriotismului local, trebuie să recunoaştem că Primăria şi Consiliul local Sebeş sprijiniţi pe deplin de sponsori şi populaţia municipiului au reuşit organizarea unei acţiuni care cu siguranţă a oferit momente de satisfacţie şi bucurie tuturor celor care au răspuns invitaţiei.
     O manifestare care a oferit o gamă variată de acţiuni răspunzând tuturor exigenţelor. În lumina celor petrecute acum promisiunea şi responsabilitatea pentru ediţiile viitoare ale acestei sărbători a oraşului este cu atât mai mare.
Anca DINICĂ
La Poiana Vadului
Un bărbat de...bărbat şi-a omorât nevasta în bătaie
     Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Nicolae Peteleu (40 ani, din Poiana Vadului) pentru comiterea infracţiunii de omor calificat. Nicolae Peteleu a adus-o miercuri, 12 septembrie pe soţia sa Evalena Nicoleta (27 ani) la Spitalul Cîmpeni. Femeia prezenta multiple traumatisme externe şi interne, decedând la scurt timp după internarea în spital. Soţul victimei a declarat iniţial anchetatorilor că femeia ar fi căzut pe o instalaţie de prelucrare a lemnului. Deoarece urmele de pe corpul victimei contraziceau flagrant această versiune, a fost solicitat medicul legist care a constatat că femeia fusese bătută cu sălbăticie, fiind "tocată" din cap şi până în vârful degetelor de la picioare. Mai mult, femeia fusese bătută cu o zi - două înaintea aducerii ei la spital, soţul şi soacra ei încercând s-o readucă în simţiri cu tot felul de leacuri băbeşti. Soţii Pepeleu au un copil în vârstă de 6 ani. Ei erau cunoscuţi ca amatori de licori bahice şi se pare că cearta care a dus la moartea femeii s-a produs pe fondul consumului în exces de băutură.
Andreea Radu

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.