Prima pagină Ediția din: 20.09.2001
Știri
Pentru lupta împotriva terorismului
Parlamentul a aprobat implicarea României alături de NATO
     Cu doar o abţinere, Parlamentul României a aprobat participarea ţării alături de NATO în lupta împotriva terorismului. Prin această aprobare, România va acţiona ca aliat al NATO pentru combaterea terorismului, inclusiv prin implicarea militară. Cheltuielile necesare vor fi finanţate de Guvern. MApN estimează aceste cheltuieli la maximum 160 de miliarde de lei, a declarat Sorin Encuţescu, secretar de stat în MApN. (S.F.D.)
Astăzi la Cugir
Se întruneşte Comitetul de monitorizare a Acordului Social
     În cursul acestei zile, la Cugir, se vor reuni membrii Comitetului de monitorizare a Acordului Social, alcătuit din reprezentanţi ai Prefecturii, Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale, DGFP, Direcţiei Regionale de Statistică, patronatelor şi sindicatelor. Membrii Comitetului îşi propun să ducă la îndeplinire unele prevederi din Acordul Social pe anul 2001, parafat de Guvernul României cu confederaţiile patronale şi sindicale. Şedinţa de lucru va avea loc în oraşul Cugir, având în vedere faptul că Direcţia Muncii şi Solidarităţii Sociale Alba nu dispune de un spaţiu corespunzător pentru participanţi. (F.R.)
La Blaj, simpozion aniversar
55 de ani de cercetare ştiinţifică pentru viticultura şi vinificaţia din Transilvania
     Azi, la sediul Staţiunii de cercetare şi producţie vitivinicolă Blaj, are loc simpozionul aniversar "55 de ani de cercetare ştiinţifică pentru viticultura şi vinificaţia din Transilvania", organizat sub egida Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu Siseşti", Institutul de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie şi Staţiunea de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie Blaj. (A.C.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La iarnă ne vom încălzi doar cu amintirea caniculei de astă vară
Numai la Alba Iulia, locatarii a 3500 de apartamente solicită debranşarea
     Cu toate că iarna se apropie cu paşi repezi, populaţia judeţului îşi face deja mari griji în legătură cu modul în care va face faţă cheltuielilor de întreţinere în perioada sezonului rece. Nu mai este un secret pentru nimeni că una dintre principalele probleme ale omului de rând este cum să-şi gospodărească veniturile pentru plata regiilor şi a altor servicii, devenite un lux pentru mulţi dintre noi.
     Potrivit datelor de până acum, în judeţul Alba, situaţia nu este deloc roză. La rectificarea bugetară aprobată de curând, judeţul Alba nu a primit nici un leu pentru subvenţionarea energiei termice livrate populaţiei. Asta înseamnă că cele mai multe consilii locale nu vor reuşi să suporte o parte din subvenţia promisă pentru o gigacalorie. Prin urmare, familiile cu venituri mici nu vor mai putea fi ajutate de comunităţile locale şi vor fi obligate să plătească facturile pentru căldură. Cum acest lucru nu este posibil, mai ales că preţul pe Gcal aproape s-a dublat, tot mai mulţi concetăţeni vor renunţa la căldură. De altfel, numai la Alba Iulia situaţia este destul de critică, dacă stăm să ne gândim că numărul celor care solicită debranşarea este în creştere. Din informaţiile furnizate de d-l Dumitru Goţea, director al SC Dalkia SA, rezultă că în cursul anului trecut 1500 de familii au fost debranşate de la reţeaua de termoficare. În acest an, numărul celor care solicită debranşarea a ajuns la 2000. Aşadar, 3500 de apartamente din totalul de 16.000 abonate la SC "Dalkia" SA, vor rămâne la Alba Iulia fără căldură.
     Pe de altă parte, executivul gândeşte un plan de interzicere a montării centralelor de apartament sau de bloc, motivând că numărul ridicat al acestora poate duce la dereglarea sistemului naţional de furnizare a gazelor. Nu ştim încă dacă este o măsură bună sau nu, cert este însă că omul preferă să strângă cureaua pentru a-şi monta o centrală proprie de apartament, decât să plătească la "grămadă".
     Deocamdată însă nu a sosit în teritoriu vreo hotărâre sau vreo ordonanţă de guvern care să interzică instalarea centralelor. Toate aceste previziuni sumbre ne dau fiori reci mai ales că se apropie iarna. Aşadar să ne pregătim păturile şi paltoanele în speranţa că iarna nu va fi prea dură cu noi. În plus, vine peste noi avalanşa de preţuri mărite de la o lună la alta la facturile de telefon, electricitate şi apă pe care se pare că nu le poate îngheţa nimeni! Brrr!...
Florin ROMAN
Solicitând transferul la IPTF Oradea
15 jandarmi plecaţi din Alba au rămas... lângă graniţa angajării
     În urmă cu aproximativ trei zile a intrat în vigoare ordinul ministrului de Interne prin care se solicită transferul mai multor cadre angajate, aparţinând comandamentelor judeţene de jandarmi, în special din Transilvania, la trupele poliţiei de frontieră. Numărul vehiculat în cazul acestui transfer a fost de circa 1000 de jandarmi, sergenţi angajaţi. Acest ordin a fost emis ca urmare a necesităţii securizării graniţelor României, în cadrul procesului de preaderare la NATO. Pentru stimularea transferului jandarmilor, în ordin erau stipulate şi o serie de beneficii de ordin material. Pe baza acestui ordin şi-au cerut transferul 15 jandarmi, sergenţi angajaţi în cadrul Comandamentului judeţean de Jandarmi Alba. Ei şi-au făcut lichidarea la Alba Iulia şi, unii cu familiile, s-au deplasat la Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, unde şi-au cerut transferul. Aici însă, surpriză! Posturile erau deja ocupate de alte cadre mai... sprinţare. Mai mult, se pare că situaţia jandarmilor plecaţi de la Alba Iulia nu este singulară, ieri, la Oradea, înregistrându-se o stare tensionată.
Nicoleta TOMUŢA
Alba - între judeţele cu produse expirate sau alterate la vânzare
     Ministerul Agriculturii ne-a informat printr-un comunicat de presă că ministrul Ilie Sârbu a ordonat efectuarea de controale complexe la nivelul întregii ţări. Acestea s-au desfăşurat în perioada 29 august - 4 septembrie şi la ele au participat angajaţi ai direcţiilor agricole judeţene, direcţiilor sanitare veterinare, Gărzii Financiare, poliţişti, inspectori de la oficiile de protecţia consumatorului.
     În Alba nu s-au descoperit unităţi care funcţionează fără autorizaţie sanitar veterinară sau producători fără licenţă. Nici la capitolul igienă nu s-au semnalat cazuri de încălcare a normelor sanitare. Alimentele de origine animală puse în vânzare aveau documentele sanitare, dar s-au constatat cazuri de comercializare de produse cu termenul de valabilitate expirat sau cu modificări organoleptice. De asemenea, au fost descoperiţi agenţi economici care nu respectau Legea contabilităţii, însă nu s-au descoperit cântare "traficate" pentru a înşela cumpărătorii.
     O veste bună este că angajaţii din unităţile controlate aveau carnete de sănătate, li se făcuse controlul medical periodic şi aveau echipamente de protecţie.
     La nivel naţional s-au aplicat 952 de amenzi, în sumă de aproape 1,8 miliarde de lei şi s-au confiscat 23 de tone de produse, în valoare de peste 2 miliarde de lei. A fost suspendată activitatea a 7 unităţi de producţie, s-au retras 11 licenţe de fabricaţie şi s-au întocmit 4 dosare penale pentru comercianţi care furau la cântar.
Florin SILEA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.