Ultima oră
Știri
Ajutoare de urgenţă pentru nevoiaşii din Cugir
     D-na Isidonia Făgădar, şefa Direcţiei Muncii şi Solidarităţii Sociale Alba, ne-a comunicat în cursul zilei de ieri că, în urma anchetelor sociale efectuate de către Serviciul de Prestări Sociale şi Coordonare a instituţiilor, au fost acordate, conform HG 835/2001, un număr de 19 ajutoare de urgenţă în valoare de 43 de milioane de lei unor persoane aflate în dificultate din oraşul Cugir. Totodată, DMSS Alba, a propus acordarea altor şase ajutoare speciale unor persoane din acelaşi oraş. (R.J.)
Festivalul "Toamna Cugireană"
     În perioada 29-30 septembrie a.c., la Cugir, se va desfăşura tradiţionalul Festival "Toamna cugireană". Festivalul este cuprins în programul cultural întocmit la nivel de judeţ şi se pare că se va bucura şi de finanţare. Aflat la cea de-a V-a ediţie, festivalul va constitui şi de această dată un prilej de reîntâlnire a valorilor umane date României şi străinătăţii de Cugir, într-un cadru destins, oferit de obiceiurile locului. (N.T.)
Posibilităţi de colaborare şi înfrăţire cu Regiunea Austria Inferioară
     În cursul zilei de ieri, preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, s-a întâlnit cu d-na Liese Prokop, preşedinta Regiunii Austria Inferioară şi a Ansamblului Regiunilor Europei. Cu această ocazie, cei doi au stabilit o strategie comună prin care mai multe localităţi din judeţul Alba să colaboreze şi să concretizeze relaţii de înfrăţire cu Regiunea Austria Inferioară. Pe de altă parte, judeţul Alba ar putea să ocupe un loc important în cadrul procesului de preaderare la UE, devenind un fel de lider zonal pentru regiunile din Europa de Est. În prezent, ARE numără circa 300 de regiuni ale Europei. (F.R.)
Alba Iulia pe sec
Continuă acţiunea debranşarea
     Directorul tehnic al SC "Apă Canal" SA Alba Iulia, Dumitru Dăianu, ne-a informat că în cursul zilei de ieri au fost debranşate de la reţeaua de apă potabilă alte două blocuri de locuinţe, 18 B şi G3A din Asociaţia de proprietari nr. 39. În schimb, au fost rebranşate bl. M5 din Asociaţia M5 şi bl. C2 din Asociaţia de proprietari "Unirea". Astăzi vor fi debranşate alte două blocuri din asociaţia 39. (F.R.)
Audienţe senatoriale
     Vineri, 21 septembrie a.c., la ora 12.00, senatorul PSD de Alba, Cornel Filipescu, va acorda audienţe la Sebeş. Acestea se vor ţine la sediul PSD din localitate, situat în cartierul Valea Frumoasei. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
A început numărătoarea inversă
Maşina de război americană se pune în mişcare
Rugăciune
     Poate că puţini dintre voi mă cunosc şi probabil şi mai puţini îşi aduc aminte de mine. Numele nu prezintă nici un fel de importanţă dar vreau să vă trimit textul rugăciunii cu care secretarul Apărării SUA, Donald H. Rumsfeld, a marcat deschiderea şedinţei de Cabinet de vineri, 14 sept. 2001:
     "Preabunule Dumnezeu, în moartea care ne înconjoară ne reamintim valoarea drepturilor de viaţă şi libertate pe care le-ai dăruit prin naştere poporului american. Ne-ai arătat din nou că toate aceste daruri nu trebuie să le luăm ca şi cum ni se cuvin. Jurăm credinţă celor pe care i-ai chemat acasă, în Împărăţia Ta, şi te rugăm să ne dai: RĂBDARE, ca să măsurăm calea noastră de acţiune; HOTĂRÂRE, ca să ne întărim forţele în obligaţia noastră de a conduce; ÎNŢELEPCIUNE, ca să ne lumineze în căutarea dreptăţii şi PUTERE în apărarea libertăţii.
     Binecuvântează, Doamne, azi pe cei ce stau ca sabie şi scut, protejând pe cei mulţi de tirania celor puţini. Ruga noastră umilă este să ne îndrumezi în toate acţiunile noastre şi ca toate bătăliile noastre să fie drepte.
     Ne rugăm astăzi, Preabunule Părinte, rugăciunea pe care poporul american a învăţat-o într-un alt asemenea moment de bătălie pentru o cauză nobilă, şi anume: Nu ca tu, Bunule Dumnezeu, să fii de partea noastră, ci ca întotdeauna, oh Doamne, să ai America de partea Ta. Amin."
     Ştiu că mulţi dintre voi, în ţară, sunteţi cu sufletul alături de cei de aici şi într-un fel mulţi îşi aduc aminte de ce am simţit fiecare dintre noi în zilele care au urmat acelei teribile zile - 4 martie 1977. Vă mulţumim pentru rugăciunile voastre şi să rămâneţi mereu acelaşi popor de oameni buni şi iubitori, cum sunt cunoscuţi românii peste tot în lume.
     O zi bună tuturor şi să auzim numai de bine. Gabi
O echipă a televiziunii elveţiene realizează un material despre Leagănul pentru copii din Alba Iulia
Reporterii elveţieni intenţionează să arate opiniei publice adevărul cu privire la sistemul de protecţie a copilului din România
     Cu puţin timp în urmă, cotidianul nostru semnala apariţia în presa elveţiană de limbă italiană a unor articole denigratoare cu privire la sistemul românesc de protecţie a copilului. Acestea aveau la bază anumite declaraţii făcute de preşedinta unei asociaţii elveţiene (Patrizia Degiovannini), care de mai mulţi ani intermediază adopţii din ţara noastră. Şi nu numai că situaţia relatată de către d-na Degiovannini nu era conformă cu realitatea, dar dânsa solicita Departamentului Afacerilor Externe din Elveţia, printr-o adresă oficială, să exercite presiuni asupra României pentru anularea hotărârii din 21 iunie a.c. de a suspenda adopţiile internaţionale. (Deşi această hotărâre a fost luată de Guvernul României la recomandarea baroanei Emma Nicholson, vicepreşedinta Comisiei Afacerilor Externe şi de Drepturile Omului a Uniunii Europene).
     Cum era de aşteptat, presa românească a reacţionat prompt la această atingere adusă imaginii ţării noastre în exterior şi reacţia a avut ca efect imediat trimiterea unei echipe a Televiziunii Naţionale Elveţiene (de limbă italiană) în România, pentru realizarea unui material în conformitate cu realitatea constatată. Printre oraşele aflate în atenţia echipei respective s-a aflat şi municipiul Alba Iulia; astfel, marţi 18 septembrie a.c., aici au sosit oamenii elveţieni de televiziune, însoţiţi de reprezentanta Asociaţiei "Amici della Romania", d-na Eliza Traversi, o bună cunoscătoare a realităţilor româneşti, graţie faptului că dânsa desfăşoară o activitate exclusiv umanitară la Alba Iulia de aproximativ şase ani de zile. Echipa televiziunii elveţiene a avut prilejul de a filma fără nici o oprelişte în interiorul Leagănului pentru copii din municipiul nostru şi a putut constata lipsa de veridicitate a afirmaţiilor făcute de d-na Degiovannini în presa internaţională. Caseta înregistrată de elveţieni, pe care există şi un interviu realizat cu dr Dan Sicoe, directorul Leagănului albaiulian, va constitui baza de documentare a unei dezbateri realizate la Televiziunea Elveţiană, având drept scop expunerea realităţii cu privire la sistemul românesc de protecţie a copilului în faţa unei opinii publice elveţiene dezinformată cu rea voinţă.
     "România, a declarat directorul Sicoe în faţa camerelor de luat vederi ale elveţienilor, se îndreaptă spre un sistem de protecţie în conformitate cu standardele impuse de Uniunea Europeană. Un sistem în care instituţiile statului, organizaţiile neguvernamentale şi Biserica vor contribui unitar la rezolvarea problemelor copilului defavorizat. De asemenea, noile politici sociale au în plan central sprijinirea familiei naturale în primul rând, apoi a alternativelor viabile de tip familial, şi abia în ultimă instanţă instituţionalizarea, eventual adopţia (cu preponderenţă adopţia internă). De asemenea, se caută implicarea într-o cât mai mare măsură a comunităţilor locale în rezolvarea propriilor probleme de acest gen". Directorul Leagănului din Alba Iulia a mai adăgat că instituţiile româneşti de protecţie au arătat întotdeauna deschidere şi disponibilitate de dialog şi colaborare cu organismele private din ţară şi din străinătate, dacă acestea au dovedit bune intenţii, exemplificând prin numeroasele relaţii ale instituţiei respective cu organizaţii din Franţa, Germania, SUA, Elveţia etc. Organizaţii care nu şi-au arătat nemulţumirea pentru stoparea adopţiilor, căci nu au interese financiare în acest domeniu.
Ioan HĂNŢULESCU
Municipiul Aiud va avea un "frate" ucrainean
     Moda înfrăţirilor dintre oraşe este tot mai pregnantă, cu atât mai mult cu cât însuşi premierul Adrian Năstase le-a cerut prefecţilor să facă eforturi sporite pentru stabilirea unor asemenea relaţii. Toată lumea îşi îndreaptă atenţia spre vest că doar vrem să ne integrăm în Uniunea Europeană, privind cu oarecare reticenţă spre statele din est, mai ales spre cele care au făcut parte din fosta URSS, cu toate că şi acestea au destule de oferit. Gheaţa se pare că va fi spartă însă de Primăria municipiului Aiud. În aceste zile, o delegaţie a SC Metalurgica Aiud se află la Cerepovetz, în Ucraina, pentru discuţii de afaceri cu reprezentanţii combinatului siderurgic SEVERSTAL din localitate. Se pare însă că ucrainienii doresc extinderea relaţiilor existente între cele două firme şi la nivelul administraţiilor locale. Primarul municipiului Aiud, Liviu Rusu, ne-a declarat că este de acord cu această înfrăţire şi că în aceste zile va trimite scrisoarea de intenţie către municipalitatea din Cerepovetz. De precizat că localitatea ucraineană are o populaţie de circa 300.000 de locuitori, iar combinatul siderurgic din localitate este mai mare decât Sidex Galaţi. (A.D.)
Dor de parlamentarii de Alba!
Oare ce mai fac dragii noştri aleşi pentru cetăţeni?
     În perioada campaniei electorale pentru alegerile generale, dragii noştri viitori parlamentari nu mai conteneau să se întâlnească cu cetăţenii, să le permită marea cu sarea în speranţa că vor obţine cât mai multe voturi. După alegeri i-am felicitat pe învinşi şi le-am cerut, în numele celor care i-au ales, să se apuce de treabă. Rezultatele de până acum nu le comentăm noi, ci vă lăsăm pe dvs. să trageţi concluzii şi să stabiliţi ce au făcut parlamentarii noştri.
     Constatăm doar că, dacă în perioada campaniei electorale, viitorii parlamentari se înghesuiau să treacă pragul redacţiei noastre şi al altor ziare, după ce au reuşit pe plan politic au uitat că multe din mesajele lor au fost transmise opiniei publice prin media. Pornind de la această constatare, ne putem întreba oare ce fac domnii parlamentari în relaţia cu cetăţenii dacă formatorii de opinie sunt uitaţi?
     Tocmai pentru a mai afla şi noi ce fac distinşii domni parlamentari, pentru cei care i-au ales, îi vom invita să-şi facă timp să ne viziteze, să ne spună ce are de câştigat judeţul de pe urma prezenţei lor în Parlament. Astfel, vom putea şi noi informa opinia publică în legătură cu activitatea domniilor lor în modul cel mai corect şi obiectiv. Vă aşteptăm domnilor parlamentari!
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.