Curier județean
Rugăciunea de azi
     Doamne Dumnezeul milelor, milostiveşte-te spre noi şi casa noastră şi în marea Ta bunătate varsă cu îmbelşugare Harul Tău peste toţi copiii noştri. Milostiveşte-Te, Doamne, spre noi şi spre fiii noştri, pe care Tu ni i-ai dăruit. Mult milostive, Doamne, care dai hrană păsărilor cerului şi tuturor vieţuitoarelor pământului, Cel ce păzeşti floarea ce răsare în mijlocul stâncilor, hrăneşte, creşte şi păzeşte cu bine pe copiii noştri. Ajută-ne, Doamne, să răsădim în fiinţa lor tot ce-i bun şi folositor Sfintei Biserici, neamului şi bineplăcut Ţie ca printr-înşii să se preamărească Numele Tău cel Sfânt. Umple-i, Doamne, de înţelepciune luminată şi pricepere sfântă, care se pogoară de la Tine. Apără-i pe ei de toate cursele vrăjmaşilor, văzuţi şi nevăzuţi. Porunceşte îngerilor Tăi, ca totdeauna să fie călăuzitori şi povăţuitorii lor luminaţi, spre toate faptele cele bune. Rugămu-ne Ţie, Doamne, deschide mintea lor ca să Te cunoască pe Tine, cât se poate mai mult. Amin!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Eustatie şi Teopista
Catolic: Sf. Andrei Kim Toegon, Paul Chong Hasang

Meteo
Azi vremea va fi în general frumoasă. Temperatura va urca până la 22 °C în timpul zilei. Noaptea însă va coborî până la 8 °C. Omul va simţi maxim 20 °C ziua şi cel puţin 9 °C noaptea.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Exerciţiu de alarmare publică în oraşul Zlatna
     În 25 septembrie 2001, ora 10.00, în oraşul Zlatna va avea loc un exerciţiu de protecţie civilă cu tema: "Activitatea autorităţilor publice locale, comisiei de protecţie civilă, a formaţiunilor şi populaţiei pe timpul executării exerciţiului de alarmare publică în varianta unui atac aerian cu arme convenţionale, în cooperare cu celelalte forţe de apărare".
     În timpul acestei activităţi se interzice circulaţia vehiculelor şi pietonilor pe străzi; toate persoanele se vor adăposti în adăposturi de protecţie civilă, holuri, magazine sau locuinţe; toate autovehiculele şi mijloacele de transport în comun se vor opri, iar pasagerii se vor adăposti; se vor respecta întocmai regulile transmise de Inspectoratul de Protecţie Civilă a oraşului Zlatna şi organelor de ordine (Poliţie, Gardieni publici), afişate în oraşul Zlatna şi în cele 18 sate aparţinătoare.
Primar şi şef al Protecţiei Civile al oraşului Zlatna,
ing. Felix Adrian TREGER

A sosit toamna şi pe meleagurile judeţului
Caloriferele tot mai reci - viaţa politică tot mai fierbinte
Deputatul liberal Dan Simedru sare la gâtul PSD
Declaraţie politică
Domnule Preşedinte,
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
     "Demersurile lui Adrian Năstase nu au şanse de reuşită pentru că atacă doar consecinţe, nu cauza principală. Reforma nu poate fi un program, oricât de bun, făcut la Palatul Victoria. El trebuie aplicat pe întreg teritoriul ţării. Şi acolo, în fiecare judeţ, orice zvâcnet reformist este anesteziat pe loc, cu o doză pentru cai, sub atenta supraveghere a castei politice".
     Rândurile de mai sus sunt citate dintr-o analiză făcută de Cristian Tudor Popescu într-un articol de fond din ziarul Adevărul. Le-am amintit aici pentru că sunt dureros de adevărate. Dacă Premierul nu ia măsuri imediate pentru resuscitarea acestor structuri politice locale care sunt inerte când este vorba de reformă, atunci eforturile României pentru respectarea acordurilor internaţionale cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, pentru integrare europeană şi euroatlantică vor fi zadarnice iar programul guvernamental "o vorbă în vânt".
     Zilele trecute, la Alba Iulia, Consiliul judeţean, prin votul majorităţii PSD-PRM, a anulat procedura de privatizare a două societăţi prestatoare de servicii, respectiv Societatea de drumuri şi poduri locale şi Societatea de distribuţie a apei în sistem microregional, cu toate că acelaşi organism administrativ local hotărâse, în urmă cu un an, privatizarea.
     Votul împotriva privatizării s-a produs folosindu-se un pretext de genul: preţul de pornire a licitaţiei, stabilit de expert, este prea mic, şi ca atare, trebuie să reorganizăm cele două societăţi şi apoi, după ce le vom dota cu utilaje performante, să le vindem.
     Motivul real al votului împotriva privatizării şi implicit a reformei este, de fapt, altul: preşedintele, vicepreşedinţii şi consilierii de vază ai Consiliului judeţean, membri ai partidului de guvernământ, sunt membri în Consiliul de Administraţie şi Adunarea Generală a Acţionarilor la aceste societăţi, de unde, pentru o jumătate de oră de şedinţă, câştigă 20% din venitul directorului, adică 5-6 milioane de lei.
     Directorul şi directorul adjunct sunt "tineri pensionari", membri PSD şi consilieri judeţeni, care au ocupat aceste funcţii fără concurs, sfidând dispoziţiile legale, în condiţiile în care nu au avut niciodată tangenţă cu "meseria de drumar".
     Această rezistenţă la reformă a acestor activişti politici second-hand, care renunţă la obiectivele politice şi economice ale partidului din care fac parte pentru interese proprii de rotunjire a veniturilor, este, din păcate, trecută cu vederea de reprezentantul guvernului în teritoriu, prefectul, care lasă ca acest jaf să se petreacă sub nasul său.
     Cer ministrului Administraţiei Publice Locale, Octav Cozmâncă, să ia măsuri imediate împotriva acestor oameni politici expiraţi, iar Curtea de Conturi să verifice motivul pierderilor de peste 5 miliarde de lei în numai 6 luni de la Societatea de drumuri şi poduri locale.
     Aşa ar trebui să se întâmple într-o ţară normală!
Dan Coriolan SIMEDRU, deputat PNL
"Aveţi grijă, domnule deputat, fierea crapă, dacă-i prea mult şi des folosită"
     Nu comentez afirmaţiile deputatului Dan Simedru. Ce poţi spune când pe lângă tine trece un şobolan? Încerci un sentiment de silă şi te gândeşti la serviciul de deratizare. În acest caz, de dezinfecţie morală.
     Ce poţi spune despre un hoţ, nu ştiu care, ce strigă mereu "Uite hoţul?". Ce poţi spune despre un om care propovăduieşte, chipurile, adevărul, folosind injuria şi minciuna?
     Ce poţi spune despre un om care după ce a fost complice la jaful unei ţări, se erijează în judecător şi-i condamnă pe cei pe care i-a furat? Ce poţi spune despre un comandant care şi-a condus soldaţii la moarte şi care vine acum să dea declaraţii despre strategia şi arta războiului?
     Îi las pe alţii să comenteze, pe cei care l-au ales şi pe care-i deplâng că au un asemenea reprezentant în Parlament. Cu atât mai mult cu cât, eu am impresia că singurul organ care funcţionează normal în corpul d-lui deputat este fierea, cu care împroaşcă mereu venin. Aveţi grijă, d-le deputat! Fierea crapă, dacă-i prea mult şi prea des folosită!
     Pentru corecta informare a tuturor cetăţenilor judeţului Alba, dorim să facem următoarele precizări în legătură cu moralitatea celor care încearcă să ne dea nouă lecţii cum se conduc societăţile din subordinea Consiliului judeţean Alba:
     1. Consiliul judeţean Alba a declarat ferm şi fără echivoc că nu stopează procesul de privatizare de la cele 2 societăţi din subordine, unde, de altfel, a început un amplu proces de restructurare şi reorganizare pe criterii de eficienţă. Ne-am opus jafului care ar fi putut avea loc prin privatizarea celor 2 societăţi gândită de directorii liberali, mai ales că interesele comunităţii ar fi avut cel mai mult de suferit. În conformitate cu programul de guvernare PSD, am luat măsurile necesare pentru ca SC "Apa CTTA" SA Alba şi SC "DPL Alba" SA să devină oportunităţi investiţionale prin eficientizare în următoarea perioadă, pentru a putea fi privatizate cu respectarea legii şi în condiţii financiare avantajoase, evitându-se ca bunuri de miliarde să ajungă să fie date la preţuri de nimic.
     2. În perioada 1996 - 2000, când în fruntea Consiliului judeţean Alba se aflau un preşedinte şi un vicepreşedinte liberal, iar conducerile de la SC "Apa CTTA" SA Alba şi SC "DPL Alba" SA erau ocupate de directori generali liberali în Consiliile de Administraţie de la cele 2 societăţi erau 7 membri şi nu 5 câţi sunt în prezent. Bineînţeles că majoritatea membrilor în Consiliile de Administraţie de la cele 2 societăţi erau tot liberali, care încasau indemnizaţii pentru calitatea pe care o deţineau la timpul respectiv.
     3. Este total imoral ca fostul director general de la "SC "DPL Alba" SA, inginer Georgel Tudose, să ne dea nouă lecţii despre modul în care trebuie condusă şi privatizată societatea. Domnia sa se face că uită că în timp ce drumarii erau trimişi acasă, liberalul Tudose şi colegii săi din Consiliul de Administraţie încasau din banii publici lefuri şi indemnizaţii "grase": d-l director circa 35 de milioane de lei, plus 50% sporuri (în luna septembrie 2000 veniturile au totalizat aproximativ 84 de milioane de lei). În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba, încă de la instalarea în funcţie, am dispus reducerea salariilor directorilor de la cele 2 societăţi, cu 30%, iar dacă criteriile de performanţă nu vor fi cele aşteptate, drepturile salariale vor continua să fie diminuate.
     Am făcut aceste precizări pentru ca toată lumea să înţeleagă cine sunt cei care ne critică, pozează în moralişti şi se cred atoateştiutori.
Augustin PRESECAN, preşedintele Consiliului judeţean Alba
PUR (social liberal) Alba nu-i rămâne dator deputatului Pereş
     Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PUR (social liberal) Alba, fostul deputat Nicolae Popa şi-a exprimat indignarea faţă de declaraţiile deputatului PD, Alexandru Pereş, în legătură cu propunerile înaintate de partidul lui Dan Voiculescu pentru conducerea uzinei din Cugir. "În totală lipsă de inspiraţie, domnia sa a făcut două greşeli grave. În primul rând, d-l Pereş, în loc să-şi vadă de treburile din propriul partid, îşi dă cu părerea într-o problemă internă a PUR (social liberal), dând dovadă de lipsă totală de bune maniere şi decenţă, jignindu-şi în mod nepermis foştii colegi, care, cu puţin timp în urmă l-au ajutat să ajungă deputat (...) Poate înainte de a face o asemenea cugetare din puţul adânc al gândirii sale, d-l Pereş ar fi trebuit să facă cunoscut opiniei publice dezastrul produs la Cugir SA chiar de reprezentanţii partidului din care face parte, pentru că nu trebuie să se uite că fostul director general, d-l Emil Faur, este membru al PD", a spus Nicolae Popa. El a adăugat că partidul din care face parte este adeptul fair-play-ului politic, însă a precizat că "atunci când vom fi atacaţi vom riposta dur şi fără menajamente". Preşedintele PUR (social liberal) Cugir, Toader Ulise, a precizat că supărarea parlamentarului de Alba pleacă de la faptul că în prezent, PUR numără la Cugir 400 de membri iar PD doar 100. Mai trebuie menţionat că o parte din cei nominalizaţi de PUR, nu numai că au fost membri PD dar au şi fost susţinuţi de acest partid pentru a ocupa funcţii de conducere. "Nu ştiu când a fost serios d-l Pereş, atunci când i-a propus şi susţinut pe aceşti oameni sau atunci când a afirmat că i-a dat afară", s-a întrebat Nicolae Popa. Toader Ulise a adăugat că PUR susţine pentru funcţii de conducere doar profesionişti indiferent de culoarea politică. Tot ieri a fost anunţată trecerea la PUR a preşedintelui organizaţiei de tineret PNŢCD Cugir, prof. Ionel Timofte.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.