Prima pagină Ediția din: 21.09.2001
Știri
Reprezentanţii Fondului Naţional la Alba Iulia
     Astăzi vor sosi la Alba Iulia reprezentanţi ai Fondului Naţional care vor fi prezenţi la Biroul Regional Sapard 7 Centru şi la serviciile tehnice delegate. Fondul Naţional, pentru a acorda acreditarea naţională a Agenţiei Sapard analizează manualele de proceduri pentru implementarea programului Sapard şi efectuează şi inspecţii pe teren pentru a se urmări dacă se cunosc procedurile elaborate şi dacă se respectă criteriile de acreditare specificate în Memorandumul Multianual de Finanţare, semnat între Guvernul României şi Comisia Comunităţii Europene. (F.R.)
Concurs de proiecte pentru tineret
     La sediul DJTS Alba, în data de 27 septembrie a.c., la ora 10.00, va avea loc concursul de proiecte destinate organizaţiilor neguvernamentale de tineret pentru trimestrul IV al acestui an. Data limită de depunere a proiectelor este miercuri, 26 septembrie, la ora 13.00, iar suma alocată pentru derularea acestora va fi de aproximativ 17 milioane de lei. Chiar dacă valoarea fondurilor repartizate este mai mică decât în perioadele anterioare, reprezentanţii DJTS ne-au asigurat că, pe parcurs, se vor găsi soluţii de suplimentare a acestor sume. (A.D.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Din pricina unei banale sticle de lichior
Un bărbat din Zlatna a fost bătut până i-au sărit creierii
     Miercuri, 19 septembrie, ora 19.50, Poliţia Zlatna a fost sesizată de un cetăţean că în zona podului de peste râul Ampoi, în satul Pirita, a fost găsit cadavrul unui bărbat tânăr, a cărui moarte a fost probabil violentă. În urma cercetărilor efectuate la faţa locului de echipa operativă a poliţiei şi procuraturii s-a descoperit că decedatul se numeşte Gheorghe Florian Cîmpean (30 de ani, din satul Pirita). Cadavrul bărbatului prezenta urme evidente de violenţă, capul acestuia fiind efectiv zdrobit. Poliţiştii au descoperit la locul crimei chiar şi fragmente de creier şi aşchii osoase provenite din capul victimei. Investigaţiile derulate de organele de anchetă au condus rapid la identificarea autorului crimei: Florin Ioan Bardea (17 ani, domiciliat fără forme legale în satul Pirita). Florin Bardea locuia în satul Pirita, la tatăl său. Agresorul era prieten cu victima sa, Gheorghe Cîmpean.
     În 18 septembrie, cei doi şi-au propus să se deplaseze, cu o bicicletă, până în satul Izvorul Ampoiului de unde urma să ia cărămidă dintr-o fabrică dezafectată. Deoarece alţii fuseseră mai iuţi de mână înaintea lor, cei doi n-au mai găsit cărămidă şi s-au întors cu mâinile goale acasă. Pe drumul de întoarcere, Cîmpean a primit şi o amendă de la poliţie deoarece îl transporta, neregulamentar, pe bara bicicletei, pe Bardea. Ajunşi în Zlatna cei doi au oprit la restaurantul Breaza, unde au băut câte 4 l de bere fiecare. În jurul orei 23, Bardea şi Cîmpean s-au decis să plece acasă, nu înainte de a-şi mai cumpăra o sticlă de lichior. Pe drum, cei doi au continuat să bea din sticlă, până într-o zonă de răscruce, la podul de peste Ampoi. Aici, deoarece fiecare dorea să plece cu sticla de lichior acasă, s-au luat la bătaie. Cîmpean l-a pălmuit pe Bardea iar acesta din urmă l-a împins la rândul său, peste o stivă de resturi din beton. Potrivit declaraţiei lui Bardea, când victima - cu capul plin de sânge - a încercat să se ridice, el l-a mai lovit încă o dată, cu piciorul, în tâmpla stângă. Văzând că victima nu mai opune rezistenţă, Bardea l-a prins de haine şi l-a târât circa 10 m, după un boschet uscat. Observând că din buzunar i-a căzut un plic, i l-a luat. În plus, a luat adidaşii victimei şi bicicleta. Bardea a acoperit muribundul - care gemea şi cerea ajutor - cu iarbă uscată şi apoi a plecat acasă. Conform declaraţiilor agresorului, abia acasă a observat că în plic erau 950.000 de lei. A doua zi dimineaţa, în 19 septembrie, Bardea a ajuns la Alba Iulia unde a cheltuit o parte din bani, rămânând cu 250.000 lei. Ulterior, s-a deplasat la Oiejdea, unde locuia mama sa şi i-a cerut găzduire. De aici a fost ridicat de poliţie. Florin Ioan Bardea a declarat anchetatorilor că a comis această oribilă faptă din cauza consumului excesiv de alcool. Expertiza medico-legală a cadavrului a condus însă la o altă ipoteză terifiantă: Cîmpean a fost lovit în cap, de mai multe ori, cu o piatră, până i-au sărit creierii. Florin Bardea a fost reţinut de poliţie, fiind arestat preventiv 30 de zile pentru comiterea infracţiunilor de omor deosebit de grav şi tâlhărie. Infracţiunile se pedepsesc cu închisoarea între 15-25 de ani, însă Bardea va face jumătate din pedeapsă deoarece este minor. El mai are antecedente penale, fiind judecat pentru furt.
Nicoleta TOMUŢA
Vinurile Blajului - o simfonie a naturii la ceas de toamnă
55 de ani de cercetare ştiinţifică pentru viticultura şi vinificaţia din Transilvania
     Ieri, la Staţiunea de Cercetare şi Producţie Vitivinicolă Blaj a avut loc simpozionul aniversar "55 de ani de cercetare ştiinţifică pentru viticultura şi vinificaţia din Transilvania" - 1946-2001, organizat la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Institutul de Cercetări pentru Viticultură şi Vinificaţie şi Staţiunea din Blaj. Au fost prezenţi prefectul de Alba, av. Ioan Rus, prof. dr. docent V. Al. Vrânceanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, numeroşi oameni de ştiinţă de la institutele, staţiunile, universităţile şi facultăţile de profil din ţară, precum şi foştii şi actualii cercetători ai staţiunii. La acest eveniment jubiliar staţiunea s-a prezentat cu realizări deosebite atât în domeniul cercetării ştiinţifice, cât şi al producţiei viti-vinicole, realizări cu care se poate mândri şi care-i fac cinste. În cei 55 de ani de existenţă unitatea s-a transformat prin activitatea desfăşurată într-o adevărată autoritate ştiinţifică în domeniul viticulturii şi oenologiei româneşti, care se bucură de un binemeritat prestigiu naţional. S-a extins şi consolidat patrimoniul viticol al staţiunii, în cadrul căruia s-au putut organiza experienţe riguroase, corespunzătoare celor mai exigente norme ale tehnicii experimentale. Paralel, în sectorul de producţie al staţiunii s-au verificat rezultatele cercetărilor de agrotehnică, de genetică şi ameliorarea viţei de vie, producerea de material săditor viticol, protecţie, înainte de introducerea lor în unităţile de producţie. Cercetările agro-fitotehnice moderne au rezolvat problema amenajării terenurilor în pantă destinate înfiinţării plantaţiilor de vii, a distanţelor optime de plantare a viţelor, nutriţia viţei de vie, fertilizarea cu doze optime de îngrăşăminte, sisteme de tăiere, forme de conducere a viţei de vie etc. Pentru producerea de material săditor cu valoare biologică ridicată în câmp şi în solarii, s-a studiat procesul calusării butaşilor, al verigilor care concură la creşterea producţiei de viţe altoite de calitate. În domeniul ameliorării viţei de vie au fost create şi introduse în producţie soiuri noi, aici s-au realizat primele clone din soiurile de portaltoi care la ora actuală se bucură de o răspândire largă pe tot cuprinsul ţării. Numeroase cercetări şi analize s-au efectuat în domeniul oenologic ele vizând obţinerea vinurilor de înaltă calitate.
     Trebuie să consemnăm faptul că pe baza cercetărilor întreprinse de-a lungul anilor Staţiunea a stabilit delimitarea teritorială a culturii viţei de vie; zonarea soiurilor, tipurile de vin ce urmează a se produce precum şi alte elemente de bază ale producţiei viti-vinicole. Este meritul staţiunii că aceste meleaguri au fost puse în prima linie a valorilor viticulturii naţionale, vinurile de aici constituie astăzi o "marcă" recunoscută pe plan naţional şi internaţional, contribuind la ridicarea prestigiului staţiunii şi al podgoriei şi zonei. La baza realizărilor şi progreselor obţinute de unitate, ce-i fac cinste la acest moment jubiliar stau în primul rând oamenii care le-au obţinut, cercetători, tehnicieni, muncitorii unităţii în frunte cu actualul director, dr. ing. Sergiu Dan Moldovan, toţi cei care, în decursul timpului au onorat prin munca şi priceperea lor, nobila meserie căreia i s-au consacrat cu dăruire şi pasiune. Se cuvine, de aceea să adresăm Staţiunii Blaj, la această aniversare, urarea de noi succese în activitatea bogată, neîntreruptă, pusă în slujba ştiinţei viti-vinicole româneşti, şi să primească aceste aprecieri ca pe un original buchet de flori printre care se găseşte şi o floare rară, o floare scumpă nouă tuturor, floarea recunoştinţei noastre faţă de înaintaşi, cultivată cu pioşenie de urmaşi, din generaţie în generaţie.
VIVAT, CRESCAT, FLOREAT
De astăzi de la prânz
Locuitorii Albei Iulia vor avea apă la robinete
     Acţiunea de debranşare a rău platnicilor de la reţeaua de apă potabilă a încetat ieri, iar toate blocurile afectate vor fi rebranşate până la prânz, ne-a informat directorul tehnic al SC "Apă Canal" SA Alba Iulia, d-l Dumitru Dăianu. Această măsură a fost luată ca urmare a faptului că mai multe asociaţii au plătit facturile către societatea locală de distribuţie a apei potabile.
     D-l Dăianu ne-a mai informat că se continuă lucrările de contorizare la casele populaţiei (în prezent în Centru) fiind instalate 250 de apometre. Până la sfârşitul anului vor fi instalate circa 800 contoare. Acestea au fost achiziţionate de Primăria Alba Iulia pe baza unui contract de 2,5 miliarde de lei, eşalonat, din luna octombrie, pe doi ani. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.