Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Nu suntem de acord cu lovituri militare, dar vrem război!
     Zilele acestea au fost date publicităţii rezultatele unui sondaj de opinie făcut de Gallup International. Acesta a fost generat de atacurile teroriste din SUA şi s-a desfăşurat în mai multe ţări de pe Glob, între care şi în România, unde a fost făcut de CSOP.
     Deşi majoritatea oamenilor au fost şocaţi de cruzimea atacurilor teroriste - evident că orice atac terorist este un act de cruzime, însă acestea au depăşit orice limite prin maniera laşă de acţiune (după cum bine remarca un istoric român, nu se poate face nici o legătură cu celebrii kamikaze fiindcă aceia erau bărbaţi şi la figurat pentru că atacau doar obiective militare, cu avioane militare) - cei ce sunt de acord cu contralovituri ale SUA sunt mai puţini. La noi 18%, la bulgari 19%, în Marea Britanie tot 18%, 17% în Germania, iar cei mai puţini adepţi ai contraloviturilor sunt în Pakistan, explicabil ţinând cont de contextul geo-politico-religios. Tot în conformitate cu aşteptările a fost rezultatul în Israel, ţara cu cel mai mare procentaj de susţinere a loviturilor militare, 77%! Aceasta în vreme ce în SUA doar 54% din populaţie este de acord cu reacţia militară. Surprinzător este rezultatul din India, unde 72% din populaţie este de acord cu reacţia militară. Deşi poate n-ar trebui să ne mire ţinând cont că India este o ţară în care atentatele teroriste nu sunt o raritate. Tot ca surpriză putem considera şi faptul că 29% dintre francezi sunt de acord cu riposta armată, ţinând cont că în plan diplomatic discursul francez nu este aşa radical precum cel britanic. Sigur că era interesant de văzut şi reacţia ruşilor, însă, tot surprinzător, Rusia nu e cuprinsă în sondaj.
     Ce vor cei ce nu vor lovituri militare? Vor extrădarea şi judecarea celor vinovaţi. Mărturisesc că sunt emoţionat. Mai ales acum, după ce talibanii i-au zis lui bin Laden să plece. Dar dacă omul nu vrea să plece, ce să-i faci, ei sunt oameni manieraţi şi nu-l pot lua de guler ca să-l dea afară. Şi bin Laden s-ar prezenta la judecată, dar numai dacă i se pun probe solide în faţă. Aţi auzit de vreun criminal în serie care să se prezinte de bună voie la judecată? Să fim serioşi.
     Reacţia la următoarea întrebare este însă deconcertantă. Întrebaţi dacă SUA ar trebui să atace doar ţinte militare sau şi civile, nu a fost ţară în care cel puţin 2% (Pakistan) să nu fie de acord cu atacarea şi a ţintelor civile. În România au fost 6%. Tot la pakistanezi s-a înregistrat un număr impresionant de indecişi la această întrebare: 44%! Bun, şi ce te faci dacă în ţintele civile (să zicem o clădire cu birouri) sunt şi persoane care-l urăsc la fel de mult pe bin Laden ca americanii? Una e să loveşti din greşeală o ţintă civilă (de pildă în Alba Iulia e foarte uşor ca în loc să loveşti cazărmile militare să loveşti una din catedrale sau Muzeul Unirii. Iar în acest caz nu trebuie să ne supărăm pe agresor, ci pe tâmpiţii care au amplasat unităţi militare în buricul târgului) - cum a fost în Iugoslavia - şi cu totul altceva e s-o loveşti deliberat, ca în al II-lea Război Mondial, sau cum fac teroriştii.
     Că mintea omului e tare ciudată o dovedesc procentajele de la întrebarea: Sunteţi de acord ca ţara noastră să participe, împreună cu SUA, la acţiuni militare împotriva teroriştilor? Normal ar fi fost ca răspunsurile să urmeze procentajele de la întrebarea privind contraloviturile. Ei bine, nu. Francezii, nemţii, italienii, spaniolii, britanicii etc. sunt în proporţie de peste 50% de acord. Chiar şi 39% dintre pakistanezi sunt de acord! Însă doar 40% dintre români vor aşa ceva şi 21% dintre bulgari. Şi ştiţi care-i culmea? Că doar în Israel majoritatea crede că politica externă americană a avut rezultate benefice pentru ţara lor. În România 34% cred acest lucru. Sincer să fiu, eu nu mai înţeleg nimic. Adică nu vreau lovituri militare, dar vreau lovituri militare! Consider că politica externă americană nu e bună pentru ţara mea, dar merg pe mâna americanilor. Tare sunt curios să văd cum vor interpreta sociologii şi psihologii aceste rezultate ce se bat cap în cap.
Florin SILEA