Curier județean
Rugăciunea de azi
      Stăpâne, Doamne, cel preacurat şi ziditor a toată făptura, Care pentru iubirea Ta de oameni ai prefăcut coasta strămoşului Adam întru femeie şi i-ai binecuvântat şi ai zis: "Creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi pământul", şi pe amândoi i-ai arătat un trup, iar cei pe care i-a însoţit Dumnezeu, omul să nu-i despartă; caută din cer, Preabunule Părinte, şi vezi jalea şi durerea ce au năpădit inima şi sufletul meu ce se vede astăzi despărţit de fiinţa pe care Tu, Doamne, mi-ai dat-o să-mi fie soţ (soţie) şi sprijin în această viaţă. Îndură-te de mine, mult milostive Doamne, în acest ceas greu pentru sufletul meu!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţiţi Mc. Foca, Isaac şi Martin
Catolic: Sf. Toma din Vilanova; Sf. Mauriciu

Meteo
Azi va fi mai mult înnorat, dar mâine va fi o zi în general frumoasă. Maximele vor fi 19 - 22 °C, iar minimele 10 - 14 °C. Omul va simţi maxim 18 - 19 °C, iar nopţile 11 - 12 °C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Ripostă la debranşările făcute de SC "Apă Canal" SA Alba Iulia
     În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PUR (social liberal) Alba, Nicolae Popa, a criticat acţiunile iniţiate de SC "Apă Canal" SA Alba Iulia privind debranşările. "Înainte de a trece la acţiuni inumane de acest gen trebuie analizate cauzele. Din cauza şomajului ridicat şi a veniturilor modeste, mulţi concetăţeni nu au efectiv bani să plătească aceste servicii. Eu cred că ar trebui revizuite salariile mari ale celor care conduc societatea locală de apă în fapt trei regii de stat, iar personalul numeros să fie restructurat. De ce să plătească populaţia pierderile uriaşe de pe reţea, din cauza conductelor uzate în proporţie foarte mare? Toate aceste "găuri" sunt plătite de cetăţeni din buzunarul propriu şi aşa se ajunge la facturi impresionante", a spus Nicolae Popa.
     El a adăugat că un mare rău au făcut declaraţiile unor politicieni din campania electorală care au promis ştergerea datoriilor la întreţinere. De atunci, nivelul facturilor plătite de populaţie a scăzut continuu.
Florin ROMAN
Romi Dragosin favorit la preşedinţia PSD Sebeş
     Fuziunea dintre PDSR şi PSDR va deveni o certitudine la Sebeş la sfârşitul săptămânii viitoare. Cei aproape 1000 de membri ai organizaţiei locale a partidului de guvernământ vor fi reprezentaţi la şedinţa de alegeri a forurilor de conducere de 220 delegaţi. Favorit în cursa pentru preşedinţia PSD este actualul şef al PDSR Sebeş, Romi Dragosin. Conform protocolului încheiat între cele două formaţiuni politice la nivel naţional unul dintre fotoliile de vicepreşedinte al PSD Sebeş va aparţine PSDR. De asemenea, noul Birou Executiv Municipal al PSD Sebeş vor avea între 23-25, membri iar Consiliul municipal 55. (R.J.)

Sărbătoarea toamnei
Culesul strugurilor
     În podgoriile judeţului nostru, vestit pentru soiurile alese de viţă de vie, va debuta în aceste zile frumoase de toamnă cea mai aleasă sărbătoare a sezonului frunzelor ruginii - culesul strugurilor. Aromele şi buchetul boabelor chihlimbarii sedimentate după o vară bogată în soare şi ploi stârnesc veselia şi hărnicia culegătorilor care vor avea parte de un festin pe măsură. Fie ca zeul Bachus să ne creeze acea stare de euforie propice gândului bun, stării de pace şi tihnă, de viaţă lungă în această lume atât de tulbure.
     Pentru a ne consona sufletele cu sentimentele generoase pe care ni le creează această toamnă îmbelşugată publicăm în cele ce urmează versurile uneia dintre cele mai frumoase poezii ale marelui poet din Lancrăm, Lucian Blaga.
Neglorioasă este această floare
făcută din stamine şi pistile,
fără nici umbră de petale.
Dar ce suav miros - de şapte zile
ne-atrage printre frunzele de viţă!
Este-n mireasmă ca o profeţie
a soarelui, adânc dormind pe vie,
şi-a vinului ce-ncoronat de arome
pe-un drum de toamnă caldă va să vie.
Recensământul populației şi al locuinţelor
Primim de la Comisia Judeţeană
     Conform programului general de organizare a recensământului populaţiei şi locuinţelor din 18-27 martie 2002, în perioada 15 septembrie - 17 octombrie, recenzori angajaţi de primăriile localităţilor din judeţul Alba completează pe teren listele clădirilor cu numărul locuinţelor, gospodăriilor şi persoanelor. Acţiunea este prevăzută în Hotărârea Guvernului României nr. 680/2001, art. 13 alin. (2), lit. (d), şi este organizată de Prefectură şi autorităţi ale administraţiei publice locale.
     Datele din liste se obţin de către recenzori prin deplasare la faţa locului, pe baza informaţiilor cuprinse în cărţile de imobil, a declaraţiilor proprietarilor, chiriaşului principal, administratorului, preşedintelui sau împuternicitului asociaţiei de locatari. Informaţiile obţinute vor fi utilizate în etapa următoare de organizare a recensământului, care constă în împărţirea teritoriului localităţilor în sectoare de recenzare, respectiv în stabilirea normelor de lucru pentru recenzori în perioada de înregistrare a populaţiei (18-27 martie 2002).
     Potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 680/2001, art. 21 alin. (1) lit. a şi b, şi alin. (2), împiedicarea persoanelor implicate în acţiunile de recensământ să efectueze înregistrarea datelor sau refuzul de a furniza informaţiile solicitate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.000.000 şi 10.000.000 lei.
Prerecensământul populaţiei şi al locuinţelor la Alba Iulia
Comunicat
     Primăria Municipiului Alba Iulia aduce la cunoştinţa cetăţenilor municipiului Alba Iulia că până la data de 14 octombrie 2001 se va efectua prerecensământul populaţiei şi locuinţelor, de către personalul Primăriei împuternicit în acest scop.
     Pentru buna desfăşurare a lucrării, rugăm populaţia să acorde tot sprijinul şi să comunice toate informaţiile necesare solicitate de recenzor.
     Vă mulţumim pentru sprijin şi ajutor.
Mircea HAVA, primar
Un caz ciudat de amnezie
     Primarul oraşului Baia de Arieş ne-a declarat că este în imposibilitatea de a asigura din bugetul local dotarea necesară intervenţiei în cazul unor dezastre. Domnia sa consideră că este practic imposibil de evitat pericolul unor inundaţii în amonte de cartierul de pe strada Arieşului, dat fiind faptul că din lipsa fondurilor, lucrările de îndiguire n-au fost executate în totalitate. La aceste inconvenienţe se adaugă lipsa cortului care trebuia să adăpostească eventualii sinistraţi. Spunem trebuia, pentru că, deşi a fost păstrat în cele mai bune condiţii, în vara aceasta, din dispoziţia prefecturii, cortul a luat drumul judeţului, "uitând" să se mai întoarcă la primăria Baia de Arieş, de unde fusese împrumutat pentru târgul de la Găina. Rămasă nu numai cu bugetul dar şi cu magazia goală, într-o situaţie în care lipseşte chiar minima dotare, primăria acestui oraş are toate şansele să nu poată face faţă unor eventuale calamităţi. (R.M.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.