Prima pagină Ediția din: 22.09.2001
Știri
La Abrud
Doi hunedoreni au fost prinşi furând 3 tone de fier vechi
     Poliţiştii din Abrud au surprins în flagrant, joi, 20 septembrie, în jurul orei 11.30, doi indivizi care încercau să fure cu o autospecială circa 3 tone de fier vechi din incinta atelierului de reparaţii auto aparţinând SM Abrud. Tiberiu Balaş (40 de ani) şi Ştefan Juchi (22 de ani), ambii din Hunedoara, fără ocupaţie, cu antecedente penale, au încărcat în autospeciala HD 01 UAU circa 3 tone de fier vechi, în valoare de aproximativ 3,3 milioane de lei. Celor în cauză poliţia le-a întocmit dosar penal pentru furt. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În consens cu spiritul vremii, câmpănarii au declarat războiul apei
La Câmpeni se bea apă de pe... cadavre
     Oraşul Câmpeni se confruntă cu o situaţie de criză datorată restricţiilor impuse de SC Electrica SA, restricţii care privesc orarul de funcţionare a apei potabile în localitate. Începând cu această săptămână, programul de furnizare a apei este întrerupt în intervalul cuprins între orele 18.00 - 7.00. La iniţiativa primarului, cetăţenii oraşului Câmpeni s-au reunit joi într-o adunare cetăţenească la care au mai participat alături de primarul Ioan Viorel Sicoe, deputatul Constantin Selagea, preşedintele organizaţiei locale a PSD, Gheorghe Drăgoi, precum şi reprezentanţii prefecturii Ana Ursa şi Nicolae Mera.
     Cei prezenţi au concluzionat că problema apei rămâne irezolvabilă, câtă vreme conducerea societăţii Goterm nu este în stare să se organizeze în aşa fel încât să-şi poată plăti datoriile către Electrica SA. Însumând anul trecut mai bine de două miliarde, anul acesta datoriile au ajuns la 3,4 mild. de lei şi ele urcă în continuare datorită penalităţilor şi incapacităţii societăţii de a plăti consumul de electricitate.
     Situaţia pare fără ieşire şi mulţi dintre câmpănari s-au declarat în favoarea unei "greve generale" prin care să desfiinţeze, cu cetăţenească putere, această societate care sfidează, "frustrează prin nemuncă" după cum s-a exprimat primarul Sicoe, populaţia. Chiar dacă există bune intenţii din partea Goterm Câmpeni, ele au rămas necunoscute, întrucât firma nu şi-a trimis nici un reprezentant oficial motivând că este ocupată (?) Probabil, în lipsă de ocupaţie, un angajat al societăţii, inginerul Mecea a fost prezent totuşi la dezbateri dar a preferat să tacă atunci când cetăţenii oraşului s-au declarat revoltaţi de situaţia creată.
     Din păcate lasă de dorit şi calitatea apei aşa-zise potabile. "Dacă vedeţi ce-i în baraj, o luaţi la fugă", a spus, în plină şedinţă, un pescar amator care a pescuit cadavre de oi şi câini în descompunere, tocmai de acolo unde se colectează apa oraşului. În situaţia în care cei mai mulţi oameni nu au bani de apă minerală se văd nevoiţi să consume chiar şi acest lichid condimentat cu... tot soiul de microbi.
     Nici folosirea ei ca apă menajeră nu este posibilă. Rămân fără apă instituţii cum ar fi spitalul, grădiniţele, şcolile, în care lipsa igienei poate avea urmări foarte grave. Amintim cititorilor că anul trecut, într-o situaţie similară, reprezentanţii tuturor instituţiilor din oraş au ameninţat cu darea în judecată a societăţii Goterm. Problemele de atunci s-au agravat şi deci posibilitatea ca lucrurile să se îndrepte e practic inexistentă, date fiind datoriile societăţii.
     Cei prezenţi au hotărât o nouă şedinţă în care să se analizeze posibilităţile juridice existente. Până atunci restricţia de apă va continua iar Câmpeniul are toate şansele să calce pe urmele Abrudului, mai ales că primarul Sicoe a făcut zilele acestea primii paşi într-un lung şir de procese care, ştim din experienţa amintitului Abrud, nu se vor termina niciodată.
Rodica MIHEŢ
La Cugir
"Butoiul cu pulbere" ar putea fi detonat pe cale civilă
     Având în vedere situaţia explozivă existentă la Cugir, şedinţa Comisiei de dialog social a judeţului Alba, prezidată de subprefectul Ioan Maier, s-a desfăşurat în urmă cu două zile chiar în oraşul care a reprezentat până nu demult ceva în industria românească. Au fost analizate gravele consecinţe ale preconizatei disponibilizări a unui număr de 4000 de persoane din sectorul producţiei de apărare a uzinei, fapt ce va conduce la o creştere alarmantă, a şomajului în jurul a 80%, şi mai ales a lipsei de perspectivă în privinţa reconversiei acestora. Şi asta în condiţiile, după cum sublinia subprefectul Maier, în care statutul de zonă defavorizată nu a avantajat aproape deloc Cugirul, doar 60 de persoane din forţa de muncă disponibilizată fiind angajate de către investitorii respectivi. S-a propus, ca o primă măsură de urgenţă, găsirea până la sfârşitul anului în curs de către conducerea întreprinderii a unor parteneri de afaceri în toate domeniile de activitate existente care în timp să determine o creştere a capacităţilor de producţie, fapt ce va conduce la absorbţia celor disponibilizaţi, dar mai ales se aşteaptă ca şi la nivelul guvernului să se decidă foarte rapid soarta acestor întreprinderi din industria de apărare. În acest sens, chiar în cadrul teleconferinţei de ieri, premierul Adrian Năstase a anunţat că platformele industriei de apărare pot fi transformate în parcuri industriale, cu alte cuvinte aceste spaţii militare pot fi folosite pentru investiţii din zona civilă. (R.J.)
La Sebeş
Se îngroaşă rândul aleşilor locali ai partidului de guvernământ
     Partidul de guvernământ are acum o majoritate covârşitoare în Consiliul local Sebeş, din totalul de 21 de consilieri locali, 14 fiind membri ai PSD. Ultima şi cea mai spectaculoasă înscriere în PSD Sebeş din rândul aleşilor locali este cea a directorului Colegiului Naţional "Lucian Blaga", Ionel Cîrcoană. Acesta a fost la ultimele alegeri locale contracandidatul primarului Mugurel Sîrbu în cel de-al doilea tur de scrutin. De menţionat că recent PSD i-a primit în rândurile sale pe Marius Ardelean, ales consilier local pe listele PD şi pe foştii membri ApR, cu excepţia directorului comercial de la Ciserom SA, Constantin Ispir, acesta din urmă părând însă mai apropiat de PUR. Doar PNL, care are patru aleşi, este singurul care şi-a păstrat formula echipei de consilieri prin vot în anul 2000. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.