Ultima oră
Știri
Municipiul Aiud va avea apă potabilă non-stop
     În curând, în municipiul Aiud vor fi date în folosinţă trei noi rezervoare de apă potabilă. Pentru finalizarea acestei lucrări, începută în 1992, în acest an s-au alocat din bugetul local 3 miliarde de lei. Primarul municipiului Aiud, Liviu Rusu, ne-a informat că rezervoarele pot stoca 5200 mc apă şi alături de cele două rezervoare existente, cele trei noi ridică rezerva de apă a municipiului Aiud la 7200 mc. Darea în folosinţă a rezervoarelor rezolvă problema alimentării cu apă potabilă a întregului municipiu 24 de ore din 24. De asemenea asigură alimentarea în cazul apariţiei unei avarii la staţiile de pompare Săsciori sau Galda. (A.D.)
ISJ Alba va verifica
Situaţia manualelor şcolare din unităţile de învăţământ
     În cadrul teleconferinţei de ieri, premierul Adrian Năstase a atins şi aspecte legate de debutul anului şcolar, felicitând autorităţile locale pentru modul în care s-au implicat în asigurarea unor condiţii normale în unităţile de învăţământ. Şeful Guvernului a atras atenţia, în schimb, asupra existenţei unor manuale şcolare care nu corespund programei de învăţământ stabilită de ministerul de resort. În acest sens, şeful ISJ Alba, Gheorghe Sandea, a precizat că începând de săptămâna viitoare se va tria verificarea tuturor unităţilor şcolare din judeţ urmând ca unele manuale, dacă este cazul, să fie retrase. (R.J.)
La Abrud
Ofertă de pumni pentru doi investitori italieni
     Parcarea hotelului din Abrud (aparţinând SM Abrud) a fost joi seara, în jurul orei 23.55, scena unui conflict între o gintă latină băştinaşă şi una venită în scop de afaceri - din Italia. Doi italieni veniţi la Abrud pentru oarece afaceri - profitabile - au fost surprinşi în parcarea hotelului de un grup de indivizi necunoscuţi. Agresorii, după ce le-au administrat italienilor o doză de gaz paralizant, i-au cotonogit bine şi le-au furat 340.000 de lire italiene plus 1,8 milioane de lei. După sustragerea banilor, tâlharii le-au mai oferit italienilor încă un pachet promoţional de şuturi şi pumni cu înjurăturile şi ameninţările incluse şi absolut gratuite. În cauză, poliţia efectuează cercetări. (N.T.)
Disponibilizaţii din armată trag spre PUR
     În cadrul ultimei conferinţe de presă a PUR (social liberal) Alba, preşedintele organizaţiei Nicolae Popa l-a prezentat pe col (r) Adrian Furdui, recent intrat în rândurile umaniştilor. D-l Furdui a declarat că a fost urmat şi de alţi colegi militari disponibilizaţi, iar numărul celor care se îndreaptă spre PUR este în creştere. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Deoarece exploatarea sălbatică a pădurilor continuă fără oprelişti
"Operaţiunea Gatere" în judeţul Alba va fi reluată
     Măsurile adoptate de Guvern în primăvara acestui an privind stoparea exploatării abuzive a fondului forestier se pare că nu au avut nici un efect. Premierul Adrian Năstase, s-a arătat foarte afectat ieri, cu ocazia teleconferinţei cu prefecţii, de faptul că în continuare pădurile ţării sunt jefuite sistematic cu o şi mai mare înverşunare de către bande organizate asupra cărora rigorile legii nu au nici un efect. De asemenea, primul ministru şi-a manifestat nemulţumirea şi cu privire la faptul că Regia Naţională a Pădurilor şi implicit Direcţiile Silvice din teritoriu nu au investit nici un leu în amenajarea drumurilor forestiere, aproape o treime din păduri la nivel naţional fiind inaccesibile din acest punct de vedere. Săptămâna viitoare, Guvernul va analiza aceste situaţii, Adrian Nătase anunţând ca un prim efect al celor menţionate mai sus că în curând toate produsele de lemn ce vor fi exportate vor purta o ştampilă de control, unde se va specifica printre altele cantitatea şi provenienţa.
     Şi la nivelul judeţului Alba, a precizat subprefectul Ioan Maier, se vor reactiva echipele mixte care au verificat modul de funcţionare a gaterelor urmând ca până joi, 27 septembrie a.c. să fie pusă la dispoziţia prefectului Ioan Rus o situaţie exactă a acestora. Tot atunci, şeful Direcţiei Silvice Alba, Ioan Paşca, va trebui să prezinte un raport cu privire la starea drumurilor forestiere din judeţ.
Răzvan JURCĂ
Prin intermediul Fundaţiei PAEM Alba
Specialiştii olandezi îi învaţă pe români să acceseze fondurile Comunităţii Europene
     Timp de două zile (20-21 septembrie a.c.), Fundaţia PAEM Alba a fost gazda unui seminar intitulat "Agroturism şi natură în România. Perspective şi oportunităţi". Acesta s-a constituit ca o sesiune de informare privind programele Comunităţii Europene (Phare, Sapard, Fida) cu aplicaţie în infrastructura locală şi agroturism, fondurile financiare acordate de Guvernul Olandei, precum şi programele naţionale finanţate de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (programul "Turism Interregional"). Demn de menţionat este faptul că la această acţiune au participat doi specialişti olandezi (Ton Knobbout şi Jos Verweij) ce au condus ateliere de lucru în cadrul cărora participanţii au elaborat efectiv proiecte, acestea fiind prezentate ulterior în plen.
     Iată câteva dintre temele prezentate de lectori specializaţi în domeniu: "Agroturism. Proiecte finanţate de Comunitatea Europeană. Exemple" (Ton Knobbout); "Agroturism în România" (Emil Comşa - reprezentant ANTREC Alba); "Agroturism şi natură" (Jos Verweij); "Programe finanţate de Comunitatea Europeană pentru susţinerea activităţii turistice şi agroturistice în România" (Simion Creţu - director ADR VII - Centru); "Programe cu finanţare guvernamentală şi internaţională pentru susţinerea activităţii agroturistice" (Nicolae Plută - Direcţia Agricolă Alba); "Legislaţia naţională de autorizare şi funcţionare a pensiunilor turistice şi agroturistice" (Simona Neaga - Ministerul Turismului).
     Seminarul a fost organizat de Ambasada Olandei în România şi Fundaţia PAEM Alba, în cadrul Programului KNIPP. (I.H.)
În judeţul Alba, în primul semestru al acestui an
Inspectorii ITM au depistat 376 de persoane care lucrau "la negru"
S-au aplicat amenzi de aproape 3 miliarde de lei
     Ieri, în cadrul întâlnirii cu presa a reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, d-na Mariana Basuc, inspector general de stat, a subliniat că în primul semestru al acestui an au fost verificate atât numărul de contracte de muncă, cât şi convenţiile civile de prestări servicii la nivel naţional. Astfel, în primele 6 luni ale acestui an, la Inspecţia Muncii au fost înregistrate 489.423 de unităţi, acestea deţinând aproape 4,5 milioane de contracte individuale de muncă şi 3,8 milioane de convenţii civile de prestări servicii. Comparativ cu primul semestru al anului 2000, în această perioadă au fost verificaţi 22.891 de agenţi economici, în timp ce cu un an în urmă au fost controlate doar 15.530 de firme. În ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor, în semestrul I al anului trecut s-au aplicat 3379 amenzi, iar în aceeaşi perioadă a anului 2001 s-au acordat 11.635 de sancţiuni. Faţă de anul 2000, valoarea amenzilor a crescut în această perioadă de 4,1 ori: sem. I 2000 - 16 miliarde de lei, iar în semestrul I 2001 s-a ajuns la suma de 69 de miliarde de lei. Mariana Basuc a remarcat că reprezentanţii Inspecţiei Muncii nu îşi propun să verifice fiecare agent economic în parte pentru a urmări dacă există sau nu persoane care muncesc "la negru". Se fac verificări prin sondaj, iar pe viitor controale doar în cazurile în care există sesizări. Deocamdată, în România, în cazurile în care sunt depistate persoane care muncesc "la negru", sunt amendaţi doar angajatorii. În următoarea perioadă vor fi avansate la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale propuneri care vizează aplicarea de sancţiuni atât angajatorului, cât şi angajatului. La nivel naţional, numărul persoanelor care lucrează fără forme legale se ridică la 20.095, din acestea 10.829 fiind femei, aproape 5.000 de agenţi economici fiind depistaţi că foloseau forţă de muncă fără forme legale. În judeţul Alba au fost depistate 376 de persoane care munceau "la negru", 250 dintre acestea fiind femei. Valoarea amenzilor aplicate în primul semestru al acestui an în judeţul nostru se ridică la aproape 3 miliarde de lei.
Răzvan JURCĂ, Adriana DURIGĂ
Un pensionar jefuit în Alba Iulia
     În ziua de marţi, 18 septembrie a.c., ora 10, la locuinţa pensionarului Ion Lupan, din str. Iaşilor nr. 16, s-a prezentat, fără bagaj, un bărbat de circa 25 de ani, înalt, cu plete lungi şi barbă rară, cu mustăţi, solicitând o cameră de închiriat pentru anul universitar următor, el fiind student anul I la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi absolvent al Facultăţii de Filosofie din Cluj, prezentându-se sub numele de Mateş Nicolae din Cîmpeni - Alba şi domiciliat în Cluj.
     Acceptând toate condiţiile puse de gazdă, a fost admis într-o cameră, după care a plecat să-şi aducă bagajele. A revenit la ora 12 cu un rucsac mare şi greu.
     La ora 13 sosind poşta cu pensia gazdei, numitul a asistat la încasarea pensiei de 2 milioane de lei şi la depozitarea plicului şi cu alţi bani, sub perna din dormitor.
     După un timp, gazda citind ziarul în dormitor, numitul i-a sugerat acestuia să iasă în curte la soare, propunere ce a fost acceptată, astfel că dormitorul, cu banii de sub pernă, a rămas nesupravegheat timp de circa 2 ore. La ora 18 numitul, îmbrăcat sumar, a ieşit pe poartă cu motivarea că merge în oraş pentru a-şi cumpăra ţigări, moment din care nu a mai revenit în casă, nici pe timpul nopţii.
     A doua zi, 19 septembrie, ora 10, vrând să facă o plată, gazda a constatat că din plicul cu bani de sub pernă, lipsesc 3,9 milioane de lei, în bancnote de 100 şi 50 mii de lei, mai constatând că în camera "chiriaşului" era larg deschisă fereastra către stradă, spaţiu prin care făptaşul furtului de bani a scos rucsacul său în ajun, el ieşind pe poartă fără nici un bagaj.
     În urma plângerii penale, Poliţia locală a început cercetările penale, dând - probabil - în urmărire generală pe făptaş.
     SEMNALMENTE: pantaloni lungi, negri, cămaşă de casă peste pantaloni, bocanci, păr lung cu plete pe ambele laturi, barbă rară şi mustăţi, aspect neglijent, înălţimea (reper sigur) peste 1,80 (cam 1.95) rucsac mare, lung de cca. 1 m şi lat, perimetru de 1 m, de culoare albastru închis şi curele roşii.
     Apelăm la populaţie, mai ales la cea din Alba Iulia să comunice orice mică informaţie despre făptaş, fie la poliţie, fie la păgubaş, la telefon 058/811854. cu mulţumiri.

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.