Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Doamne, Creatorule şi Ziditorule a toate, Cel ce ai pus în sufletul omenesc puterea dragostei ce leagă inimile apropiate şi ne-ai dat nouă, ca pe o sete, trebuinţa de a ne căuta semeni, spre a ne împărtăşi aceleaşi gânduri şi simţiri, însuţi Tu, Preabunule Doamne, caută cu îndurare spre durerea grea care îmi frământă astăzi fiinţa, ca şi oarecând durerea care a lovit pe proorocul şi împăratul David care, la ştirea morţii prietenului său Ionatan, astfel jelea: "Munţi din Ghiboua! Nici rouă, nici ploaie să nu cadă peste voi! Cum au căzut vitejii în mijlocul luptei?! Cum a murit Ionatan pe dealurile tale, mă doare de tine, frate Ionatane! Tu erai plăcerea mea, dragostea ta către mine era uimitoare!". Amin!

Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Tecla; Siluan Athonitul
Catolic: Sf. Gerard

Meteo
Azi sunt condiţii de ploaie. Totuşi, temperaturile nu vor fi afectate. Maxima va atinge 23 °C, iar minima nu va scădea sub 14 °C. Temperaturile simţite de om şi cele înregistrate de termometru vor fi identice.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri

La Alba Iulia şi-a deschis porţile
Târgul Apulum Agraria - ediţia a IX-a
     Cea de-a IX-a ediţie a Târgului Apulum Agraria 2001, ce se desfăşoară în perioada 22-25 septembrie, şi-a deschis sâmbătă porţile. La această manifestare promoţională tradiţională de toamnă, organizată de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură, împreună cu DGAIA Alba şi Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă, au participat 32 de expozanţi din ţară şi de peste hotare. Ediţia din acest an a târgului este realmente un eveniment atât prin numărul participanţilor cât mai cu seamă al noutăţilor pe care firmele participante a ţinut să le prezinte atât în ceea ce priveşte aplicarea unor tehnologii avansate de creştere a producţiilor agricole vegetale şi animale, industriei alimentare, cât şi al unor sisteme diversificate de tractoare şi maşini agricole. Este pentru prima dată când, alături de cele 32 de firme din judeţ şi din ţară, la târg participă şi parteneri străini: Camera de Comerţ şi Industrie din Fejer - Ungaria.
     Respectând tradiţia, la deschiderea oficială a Târgului a luat parte d-l Ioan Maier, subprefectul de Alba, Cornel Orzea, preşedintele CCIA Alba, ing. Gheorghe Lazea, director general al DGAIA Alba, ceilalţi directori şi conducători din cadrul direcţiei şi firmele de profil, Călin Potor, viceprimarul municipiului Alba Iulia. Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a fost reprezentat de Ion Giurescu, secretar de stat. Au participat alţi numeroşi invitaţi, oameni de afaceri, agenţi economici, furnizori de utilaje, sămânţă certificată, îngrăşăminte chimice, pesticide, antidăunători, consultanţă, care cooperează la promovarea noutăţilor şi rezultatelor cercetării ştiinţifice în sporirea producţiilor agricole şi calităţii produselor din industria alimentară.
     În continuarea manifestărilor înscrise în programul târgului a fost organizată o masă rotundă cu tema: Cercetarea ştiinţifică în sprijinul redresării şi relansării agriculturii româneşti, în cadrul căreia au avut intervenţii extrem de importante prof. dr. ing. Petru Guş de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, dr. ing. Vasile Moldovan, de la Staţiunea de Cercetări Agricole Turda, dr. ing. Ioan Buia, director, şeful Complexului de vinificaţie SC Jidvei SRL Jidvei, dr. ing. Sergiu Dan Moldovan, directorul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viniviticolă Blaj. Din expunerile şi intervenţiile acestor personalităţi de marcă s-au desprins câteva idei majore ce trebuie să guverneze agricultura acestui început de secol şi mileniu. Să fie achiziţionate tractoare de mare putere echipate cu întregul set de maşini care să poată să facă posibilă efectuarea arăturilor, folosirea de sămânţă din soiurile cu proprietăţi biologice superioare şi stoparea cursului îngrijorător de extindere a suprafeţelor cultivate cu viţă de vie nealtoită, promovarea metodelor moderne de producere, tratare, condiţionare şi comercializare a vinului.
     Ca de fiecare dată, Târgul oferă o gamă diversificată de produse agricole şi alimentare pentru cămările iernii. Albaiulienii s-au aprovizionat după pungă, şi au servit bere şi mici, bucurându-se de timpul frumos al acestei veri târzii.
Sebastian TRUŢA
Chiar dacă tehnologiile folosite sunt uneori depăşite
Normele de protecţie a muncii trebuie respectate
     În prezenţa reprezentanţilor Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale - Ioan Giurescu - secretar de stat şi Mariana Basuc - inspector general de stat, precum şi a d-lui Dorel Fiţ, inspector şef al ITM Alba, a avut loc vineri, 21 septembrie, la Alba Iulia o conferinţă de presă. În cadrul acestei întâlniri a fost subliniat faptul că Inspecţia muncii monitorizează modul de respectare a legislaţiei în domeniu, munca tinerilor, femeilor şi, după apariţia Legii 126 această instituţie verifică modul de respectare a normelor legale de către firmele acreditate care trimit muncitori în străinătate. În atenţia inspecţiei muncii se află 4 obiective: securitatea şi sănătatea în muncă, relaţiile de muncă, monitorizarea domeniilor de activitate unde există condiţii deosebite de muncă, precum şi modul de alimentare a bugetelor de asigurări sociale.
     În ceea ce priveşte capitolul accidentelor de muncă, pe primele 6 luni ale acestui an au fost înregistrate 3161 accidente în timpul desfăşurării proceselor de muncă, din care în 168 de cazuri persoanele şi-au pierdut viaţa. Judeţele cu cel mai mare număr de accidentaţi sunt; Hunedoara - 711, Constanţa - 123, Cluj - 122 şi municipiul Bucureşti - 148 de persoane; în ceea ce priveşte accidentaţii mortal, pe primele locuri se situează judeţele Iaşi - 13, Braşov - 9, Hunedoara - 8. Cele mai multe accidente au fost înregistrate în industria extractivă şi de preparare a cărbunelui: 803 persoane, ceea ce reprezintă 25 la sută din totalul accidentelor. În construcţii s-au produs, în semestrul I al acestui an, 9,5 la sută din totalul accidentelor (300 de accidentaţi). Cele mai grave accidente de muncă au avut loc în domeniul construcţiilor, 39 de persoane fiind accidentate mortal. În ceea ce priveşte sectorul transporturilor terestre prin conducte, au fost înregistrate 16 cazuri de accidente mortale, iar în domeniul silviculturii - exploatare forestieră s-au produs 28 de accidente mortale. Deci, în concluzie, se observă că majoritatea accidentelor produse s-au datorat executantului. Se impune ca, la nivel naţional, românii să fie mult mai disciplinaţi şi mai conştienţi, să se protejeze şi să respecte normele de protecţie a muncii impuse de legislaţia în domeniu.
Adriana DURIGĂ, Răzvan JURCĂ
O manifestare culturală de ţinută
Spiritul lui Ion Agârbiceanu mereu viu la Bucium Şasa
     În umbra inspiratoare a Detunatelor, la Bucium Şasa o mână de oameni inimoşi, iubitori ai tradiţiei şi ai valorilor locului, au organizat vineri o emoţionantă manifestare dedicată memoriei lui Ion Agârbiceanu. Fără mare pompă, cu gesturi şi vorbe simple, dar venind din suflet, organizatorii ne-au arătat că nu este nevoie decât de bunăvoinţă pentru a iniţia o manifestare culturală reuşită. Pentru câteva ore spiritul lui Ion Agârbiceanu a fost mai prezent ca niciodată în Ţara Buciumelor, loc pe care l-a nemurit cu atâta sensibilitate şi durere în creaţia sa. Ne-am amintit de "Arhanghelii" de "Fefeleaga", alături de profesorul Voicu Macovei, un adevărat "dascăl" aşa cum ne dorim cât mai mulţi, care să aducă lumina cărţii pentru copiii din satele noastre. La Bucium Şasa bucuria brânduşelor, râzând în soarele cald al toamnei, a fost dublată de bucuria descoperirii unui adevărat tezaur patrimonial. Atmosfera începutului de veac XX, când Ion Agârbiceanu a slujit ca preot - paroh în Bucium Şasa, a fost evocată sugestiv de expoziţia de obiecte vechi, fotografii şi documente, găzduită de Şcoala generală cât şi de cei câţiva elevi care au întâmpinat oaspeţii, îmbrăcaţi în frumosul şi sobrul port popular buciumănesc. Dar cuvintele sunt sărace pentru a descrie emoţia, dar şi speranţa pe care o astfel de manifestare le trezeşte, în vremuri în care actului de cultură, mai ales celui din mediul rural, i se dă prea puţin credit. Că nu exagerăm o dovedeşte promisiunea unuia dintre participanţi, liberalul Vasile Moldovan, patronul firmei Mova, care, la încheierea acţiunii, le-a spus participanţilor că va contribui substanţial la renovarea căminelor culturale de pe raza comunei. Iniţiativa domniei sale vine în sprijinul autorităţilor locale care se pregătesc deja pentru ediţia de anul viitor a manifestării, o ediţie ce se doreşte mult mai amplă deoarece, aşa cum sublinia primarul comunei, d-l David Amariei, atunci se vor aniversa 120 de ani de la naşterea lui Ion Agârbiceanu, 220 de ani de la înfiinţarea primei şcoli româneşti în comună şi 570 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. La manifestarea de acum au fost prezenţi, alături de buciumăneni, deputatul PSD - Emil Crişan, directorul DCCPCN Alba - Ion Mărginean, primarul oraşului Abrud - Ştefan David, poeta Felicia Colda, primarul oraşului Zlatna - Adrian Treger şi numeroşi reprezentanţi ai societăţilor comerciale care îşi desfăşoară activitatea în zonă.
Anca DINICĂ

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.