Ultima oră
Știri
Întreprinzătorii din judeţul Alba apelează tot mai puţin la creditele bancare
     Potrivit datelor statistice, investiţiile realizate de agenţii economici din judeţul Alba în anul 2001 din credite bancare reprezintă doar un sfert din cele realizate în anul precedent din astfel de surse. Astfel, în anul 2000, 85,1% din totalul investiţiilor din judeţ au fost realizate din credite bancare, 10,4% din surse proprii, 4,2% de la bugetul de stat şi local, iar 0,3% din alte surse. În anul 2001, 66,2% din totalul investiţiilor din judeţ au fost realizate din surse proprii, doar 18,7% din credite bancare, 12% de la bugetul de stat iar 3,1% din alte surse. Demn de menţionat este faptul că trei sferturi din totalul investiţiilor au fost realizate de societăţile cu capital privat (74,4%). În ceea ce priveşte societăţile cu capital de stat, acestea sunt cele ce au apelat mai mult la credite bancare pentru realizarea investiţiilor, 56,4% din valoarea investiţiilor lor având astfel de surse! (I.H.)
Pe drumul ce leagă comuna Bucium de restul judeţului
Lucrări de întreţinere de mântuială
     Călător "înrăit" pe drumurile judeţului, oarecum obişnuit cu starea nefericită a acestora, mai ales a celor din categoria "drumuri judeţene", poţi avea încă parte de surprize foarte neplăcute. Cotind din DN 74 (Alba Iulia - Abrud) spre Bucium Şasa, nu-i dai crezare şoferului care te avertizează: "Să te ţii! Intrăm pe un drum - dezastru!" Îţi spui, şi-i spui că e pretenţios şi deci răutăcios. Îţi retragi însă repede cuvintele, la primele hârtoape care nu întârzie să apară. Tot drumul nu-i decât groapă lipită de groapă, vagi urme de străvechi asfalt, apă care se scurge (cu noroiul aferent) de pe versanţi, într-un cuvânt într-adevăr DEZASTRU. Dar iată şi speranţa: câţiva muncitori (de la SC DPL Alba, aveam să aflăm ulterior) lucrează la întreţinerea drumului. Plombează "cariile" cele mai mari. Şi ajungi la destinaţie unde, coborând din maşina care te-a hurducat până acolo, ai posibilitatea să apreciezi "calitatea" lucrării. "Plombele" sunt puse în praf sau chiar în apa rămasă după ultima ploaie. Cele câteva maşini care au trecut peste ele le-au ros deja marginile, aşa că până la revenirea la starea iniţială nu va trece prea multă vreme. Mai ales că se apropie sezonul rece, cu ploi, cu zăpadă şi îngheţ. (A.D.)
Pe fondul neatenţiei participanţilor la trafic
La sfârşitul săptămânii trecute s-au produs 8 accidente rutiere
     În acest week-end, pe raza judeţului Alba s-au înregistrat opt accidente rutiere, majoritatea produse pe fondul neatenţiei participanţilor la trafic. În mare parte, victimele accidentelor rutiere s-au ales doar cu policontuzii sau traumatisme uşoare. *Mai ghinionişti au fost doi bărbaţi, unul lovit de maşină la Mihalţ şi altul la Lancrăm. M.B. (44 de ani, din Mihalţ) a fost adus la serviciul Urgenţe al Spitalului judeţean Alba, vineri, 21 septembrie, ora 15,20, cu polifracturi costale şi tasare de vertebre la coloana vertebrală. N.G. (40 de ani, din Răchita-Săsciori) s-a ales, în urma accidentului rutier, cu dislocarea ambelor oase la gamba stângă şi cu un traumatism cranio-facial.
     *Duminică dimineaţa, în zona localităţii Galda de Jos, pe DN1, un autocar cu turişti a intrat în plin în ciurda satului Oiejdea. Nu au fost semnalate victime omeneşti. A fost omorâtă o vacă iar altele 4 au fost grav rănite. Poliţia efectuează cercetări în cauză, accidentul petrecându-se şi din cauza ceţii dense de pe şosea.
     *Un alt accident, de această dată petrecut în afara şoselei, s-a consumat sâmbătă seara, în jurul orei 21, la Oiejdea. Peste gospodarul T.I. (50 de ani, din Oiejdea) a trecut cu roţile propriul tractor. Omul a fost adus la serviciul Urgenţe al Spitalului judeţean Alba , fiind diagnosticat cu posibilă fractură de bazin. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Potrivit declaraţiilor de venit global
Bugetul de stat se "îmbogăţeşte" cu... doar 256 de milioane de lei din judeţul Alba!
Contribuabilii din judeţul Alba mai au de plătit impozite în valoare de 15,8 miliarde lei, iar statul are de restituit 15,5 miliarde lei
     Direcţia generală a finanţelor publice şi a controlului financiar de stat Alba (DGFPCFS), a estimat numărul declaraţiilor de venit global (anterior depunerii acestora) la aproximativ 34.000. Până la data de 15 august a.c. au fost depuse 33.169 de declaraţii, aşadar estimarea s-a apropiat de realitate, chiar dacă este posibil ca la nivelul judeţului să existe încă persoane care se sustrag de la această obligaţie, riscând penalităţile de rigoare. Potrivit declaraţiilor depuse, contribuabilii din judeţul Alba mai au de plătit către bugetul de stat impozite în valoare totală de aproximativ 15,845 miliarde de lei, iar bugetul de stat are de restituit contribuabililor cca 15,589 miliarde de lei. Diferenţa dintre cele două sume reprezintă suma cu care se "îmbogăţeşte" bugetul de stat, din judeţul Alba: 256 de milioane lei. (Cam cât venitul anual al unui întreprinzător mai "înfipt"!)
     În altă ordine de idei, la nivelul principalelor oraşe din judeţ situaţia este diferită. Municipiul Alba Iulia are încă de plătit 7,565 miliarde lei şi trebuie să i se restituie 5,191 miliarde lei, Sebeşul are de plată 3,357 miliarde lei şi trebuie să primească 2,509 miliarde lei, Blajul va plăti 1,459 miliarde lei şi va primi 1,431 miliarde lei etc. Interesant este faptul că numai în aceste trei cazuri bugetul de stat câştigă, "balanţa" fiind în favoarea statului: Alba Iulia - 2,374 miliarde lei, Sebeş - 848 milioane lei, Blaj - 28 milioane lei. În celelalte oraşe (cu privire la care dispunem de date) bugetul de stat are mai mult de restituit decât de primit de la contribuabili. Iată diferenţele dintre plăţi şi restituiri în câteva oraşe: Câmpeni - 826 milioane lei; Abrud - 540 milioane lei; Aiud - 526 milioane lei; Cugir - 336 milioane lei; Teiuş - 289 milioane lei; Ocna Mureş - 218 milioane lei; Baia de Arieş - 135 milioane lei; Zlatna - 122 milioane lei.
     Subliniem că datele de mai sus sunt în conformitate cu declaraţiile de venit global, dar deciziile de impunere n-au fost emise în totalitate (termenul limită de faţă emitere a acestora este 30 septembrie a.c.). Desigur, până în momentul de faţă majoritatea au fost deja emise (30.248 de decizii erau deja emise la data de 18 septembrie a.c.). Potrivit sumelor ce figurează în deciziile respective (11,725 miliarde lei de plătit şi 13,523 miliarde lei de restituit), din judeţul Alba bugetul de stat câştigă 1,385 miliarde lei. (Trebuie să menţionăm însă că pentru Sebeş nu s-a emis încă nici o decizie privind restituirea unor sume). Aşadar nu ne putem hazarda la aprecieri cu privire la veniturile realizate în anul 2000 de contribuabilii din judeţul Alba, deoarece sunt mulţi factori care influenţează nivelul impozitelor. Putem observa însă că numai în trei oraşe principale nivelul impozitelor se ridică la sume mai importante (Alba Iulia, Sebeş şi Blaj) şi că, de departe, municipiul Alba Iulia se situează pe primul loc în ceea ce priveşte impozitarea. (E logic că impozitele mari se aplică la veniturile mari şi ceva - ceva tot poate fi relevant din situaţia expusă mai sus). Cel mai sigur indicator de evaluare a activităţii economice ar putea fi însă numărul de declaraţii de venit, raportat la suma totală reprezentând impozitul. De asemenea, sumele mari ce trebuie restituite de la bugetul de stat ar trebui să releve, în principiu, realizarea unor venituri mai mici decât cele estimate.
     Mă rog, atâta timp cât DGFP Alba nu ne poate pune la dispoziţie (deşi am solicitat) sumele totale realizate ca venit pe judeţ de către contribuabili (fără nominalizări sau pe categorii profesionale, ceea ce ar încălca regula de confidenţialitate), nu putem şti dacă în anul 2.000 contribuabililor le-a mers bine sau le-a mers rău. Şi chiar dacă bănuim, nu avem dovezi în acest sens. Pentru datele privind veniturile, după cum ni s-a spus, ar trebui aplicat un alt program decât cel folosit pe computerele DGFP (!?)
     Ceea ce ştim cu siguranţă, însă, este faptul că pe anul în curs multor firme le-a mers foarte rău şi că numai în 6 luni ale anului 2001 s-au emis aproape tot atâtea titluri de executare silită câte s-au emis în întreg anul precedent: 1691 de titluri executorii în întreg anul 2000 şi 1056 de titluri executorii numai în perioada ianuarie - iunie 2001! De asemenea, dacă în întreg anul 2.000 au falimentat 72 de firme, în perioada ianuarie - iunie 2001 au falimentat deja 47 de firme. No comment!
Ioan HĂNŢULESCU
Paradoxuri... "statistice"
Efectivele de animale scad, dar producţia animalieră creşte!
     Direcţia generală pentru agricultură şi alimentaţie (DGAA) a pus la dispoziţia Consiliului judeţean Alba date referitoare la activitatea din sectorul zootehnic din judeţul Alba. Nu ne îndoim de veridicitatea acestora, dar există nişte paradoxuri pe care numai specialiştii le-ar putea explica. Unul este cel cu privire la efectivele de animale şi producţia animală. Potrivit datelor statistice, efectivele de animale (toate speciile) au scăzut în acest an, în comparaţie cu anul precedent, dar producţia animală în unele cazuri... s-a dublat! De pildă numărul de bovine s-a redus cu 13% iar cel de caprine şi ovine cu 17,2%. Cu toate acestea, producţia de lapte de consum reprezintă 211,7% anul acesta faţă de anul 2000, cea de unt reprezintă 163,3% faţă de anul 2000, cea de brânzeturi reprezintă 127,4% etc. La fel se întâmplă şi în ceea ce priveşte producţia de carne. Efectivele de porcine au scăzut cu 15,1% iar cele de păsări cu 21%. Cu toate acestea, producţia de carne în anul 2001 reprezintă 130% faţă de anul 2000, iar cea de preparate din carne 104% faţă de anul precedent. Contradicţia menţionată ar putea fi confirmată şi de faptul că producţia în industria alimentară şi a băuturilor a reprezentat în perioada ianuarie-iulie 2001 doar 88,6% din producţia realizată în aceeaşi perioadă a anului precedent. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.