Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În pofida cosmetizărilor statistice
Economia românească mimează alergarea în cursa pentru integrare
     Dezastrul american şi unda lui de şoc la nivel mondial a reţinut toată atenţia mijloacelor de informare în masă, după cum era de aşteptat. Dar, după părerea noastră, analiştii români s-au aplecat prea puţin asupra efectelor pe care seismul din SUA le-ar putea avea asupra României şi, pe deasupra, se scapă din vedere situaţia economică actuală (şi reală) din ţara noastră, o situaţie care nu ne prea legitimează să facem declaraţii belicoase. Fiindcă nu ştiu dacă suntem în stare să ne apărăm împotriva terorismului internaţional atâta timp cât nu i-am descoperit încă nici pe "puşcaşii" din decembrie '89, iar de-a lungul a 11 ani nu am ştiut să luăm măsuri adecvate împotriva unor indivizi din interiorul sistemului nostru, care ne-au aruncat economia în aer mai ceva decât nişte terorişti. Mă rog, poate că nu există motive de îngrijorare în faţa terorismului internaţional, iar d-l Iliescu şi CSAT-ul îşi pot permite să declare război indivizilor de teapa lui ben Laden, că la noi în ţară există structuri suficiente pentru a exercita un control eficient asupra străinilor, mai ales a celor proveniţi din Orientul Mijlociu. Unii sunt de părere că din punctul ăsta de vedere lucrurile nu s-au schimbat prea mult în România şi, dacă un arab strănută seara, a doua zi i se recomandă deja să-şi aşeze mai bine fularul la gât. Poate că, având în vedere circumstanţele internaţionale actuale, controlul exercitat de serviciile noastre de informaţii asupra străinilor se dovedeşte benefic, în ciuda poveştilor despre democraţie, libertăţi încălcate şi alte alea. Aşadar, iată un lucru care nu s-a schimbat şi poate e bine că nu s-a schimbat. Există însă lucruri de schimbarea cărora depinde integrarea României, iar lucrurile acestea trebuie să se schimbe în economie unde, după cum constatăm, a rămas împământenit obiceiul de a se cosmetiza statistic situaţia reală. Iar dacă aşa ceva era posibil pe vremea lui Ceauşescu, în clipa de faţă, când ochii unor specialişti străini sunt aţintiţi asupra noastră, cosmetizarea nu mai ţine.
     Într-un raport recent al Comisiei Europene se constată că "România are o economie de piaţă nefuncţională", oricât ar încerca miniştrii noştri să ne îmbete cu apă chioară, şi că economia noastră este incapabilă să facă faţă "presiunilor liberei competiţii". Dureros este tocmai faptul că se încearcă o jonglerie cu date statistice care nu mai înşeală pe nimeni, şi cu atât mai puţin pe noi înşine. Un raport al Economist Intelligence Unit (EIU), divizie a grupului "The Economist", relevă că estimările principalilor indicatori economici efectuate de Guvernul României nu se potrivesc cu realitatea. Iată aceste estimări: creşterea PIB - 4,5%; deficit - 3,5%; inflaţie - 25%. Estimările EIU sunt, însă, cu totul altele: creşterea PIB - 4%; deficit - 4,3%; inflaţie - 34%. Analiştii EIU apreciază că importurile vor continua să fie mai mari decât exporturile (menţinând valoarea deficitului comercial), cheltuielile stabilite de guvern vor determina depăşirea estimărilor oficiale cu privire la bugetul de stat şi că, în general, România va avea în viitor o mare nevoie de bani din împrumuturile externe. De asemenea, în ciuda măsurilor populiste ce au fost luate deja, un conflict de proporţii cu sindicatele (care este de aşteptat) va avea ca efect nerespectarea programului dezinflaţionist al guvernului.
     Aşadar, americanii şi-au revenit rapid după loviturile primite la WTC şi Pentagon, dolarul s-a clătinat niţeluş dar şi-a reluat poziţia de "valută-lider", numai economia românească nu îşi revine nicicum. Şi, trebuie să recunoaştem, nu a primit lovituri în plin, doar a fost survolată la joasă înălţime de interesele puternice de pe piaţa liberă. Dar, români, nu vă speriaţi. La noi chiar dacă se dărâmă toate instituţiile fundamentale ale statului, Cotroceniul va rămâne în picioare, bine consolidat de estimări şi date statistice.
Ioan HĂNŢULESCU