Ultima oră
Știri
În caz de război
Doar 60 la sută din populaţia judeţului se poate adăposti
     Col. Dumitru Gheţe, şeful Inspectoratului de Protecţie Civilă Alba, ne-a informat că în judeţul nostru capacitatea de adăpostire este de circa 60 la sută. Aşadar, în caz de război, mai bine de jumătate din cetăţeni pot intra în adăposturi. Ce se întâmplă însă cu ceilalţi? (F.R.)
Razii şi controale sanitar-veterinare
l738 de amenzi în valoare de 1,1 miliarde de lei şi confiscări de 195 de milioane de lei
     Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare Alba, dr. Ioan Dârzu, ne-a informat că în cursul lunii august au fost efectuate 2570 de controale, ocazie cu care s-au aplicat 238 de amenzi, în valoare de 1,1 miliarde de lei. A fost retrasă o autorizaţie de funcţionare şi s-au confiscat următoarele: carne - 1,2 tone, produse din carne - 1,5 tone, peşte - 100 kg, lapte - 7 hl, produse lactate - 0,8 tone, ouă - 5.000 bucăţi, alte produse de origine animală - 1 tonă, în valoare de 195 de milioane de lei. În cursul săptămânii viitoare vor fi luate la "puricat" târgurile de animale. (F.R.)
După o confruntare de cinci ani cu Hunedoara
Vinerenii vor intra în posesia terenurilor din localitatea "Aurel Vlaicu"
     Prin hotărârea nr. 99/2001 a comisiei de fond funciar Hunedoara (Deva) a fost validată anexa nr. 32 privind retrocedarea a 28 ha teren arabil locuitorilor din Vinerea. După un litigiu care durează de mai bine de cinci ani, între Ferma "Aurel Vlaicu" şi Primăria Cugir, locuitorii din Vinerea vor intra în sfârşit în posesia terenurilor care le aparţin de drept. Pe terenurile în cauză vinerenii aveau acte care dovedeau proprietatea însă ele au fost cooptate, înainte de 1989, la ferma "Aurel Vlaicu" din judeţul Hunedoara. (N.T.)
Ziua Mondială a Vârstnicului
     La 1 octombrie a.c., Direcţia de Sănătate Publică Alba, prin Serviciul de Promovare a Sănătăţii, va sărbători Ziua Mondială a Vârstnicului. În colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxă Română se vor derula o serie de activităţi de informare, educare şi comunicare al căror principal mesaj va fi: "Să îmbătrânim activ". (F.R.)
În atenţia albaiulienilor
Antichităţi şi carte veche
     La etajul I al magazinului "Unirea" a fost deschis un spaţiu comercial destinat expunerii şi vânzării antichităţilor şi cărţilor vechi. Se aşteaptă ca această nouă ofertă să stârnească interesul specialiştilor în domeniu, dar şi al iubitorilor de artă şi literatură. (A.D.T.)
La Bărăbanţ
Deşeurile pun în pericol sănătatea populaţiei
     Inspectoratul de Protecţie a Mediului, în colaborare cu CETM Albamont, Primăria municipiului Alba Iulia şi SC Salprest SA, derulează în până la data de 31 martie 2002 proiectul cu tema "Oraşul Partenerilor". Scopul acestei acţiuni - realizarea unei campanii publice eficiente de informare şi conştientizare asupra pericolului pe care-l reprezintă deşeurile din raza localităţii Bărăbanţ. IPM Alba participă la proiect prin: colaborare la educaţia ecologică, informarea cetăţenilor, elaborarea de materiale informative (pliante, afişe) distribuite în zonele de interes din localitatea Bărăbanţ. (ADT)
La Cugir
806 milioane de lei pentru reintegrarea romilor
     Primăria Cugir a câştigat un proiect vizând reintegrarea socială a romilor, în valoare de 806 milioane de lei, proiect ce se va realiza pe mai multe nivele: asigurarea necesarului de hrană zilnică, mediere şi consiliere. Proiectul se numeşte "O masă pentru fiecare" şi va fi finanţat de Uniunea Europeană - programul PHARE, vizând îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a comunităţilor de romi, în colaborare cu MEDE EUROPEAN CONSULTANCY şi Centrul de coordonare a comunităţilor de romi - Cluj. (N.T.)
În judeţul Alba, pe primele 7 luni
323 de divorţuri
     În primele şapte luni ale anului 2001, la nivelul judeţului s-au înregistrat 2721 de decese (35 survenite la copii în vârstă sub un an) şi s-au născut 2159 de copii. Din aceste date reiese un spor natural negativ de - 562 de persoane. Nici în ceea ce priveşte cuplurile şi, implicit, stabilitatea vieţii de familie, lucrurile nu stau prea grozav, numărul de divorţuri înregistrate reprezentând aproape o treime din numărul căsătoriilor din judeţ: 1151 de căsătorii şi 323 de divorţuri. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Consiliul local solicită Plan Urbanistic de Zonă pentru extinderea intravilanului spre Miceşti
     Primăria şi Consiliul local al municipiului Alba Iulia au decis să pună o oarecare ordine în acordarea autorizaţiilor de construcţie care se eliberează în zonele de expansiune ale municipiului reşedinţă de judeţ. Cele mai solicitate zone sunt cele dinspre pădurea Schit şi dintre Alba Iulia şi Miceşti. În acest din urmă caz intravilanul municipiului este de doar 50 m de la şoseaua care leagă localităţile. Proprietăţile sunt însă în general cu deschideri destul de mici la şosea, dar foarte lungi. În ultimii ani s-au solicitat şi s-au primit foarte multe autorizaţii de construcţie şi de o parte şi de cealaltă a şoselei. Este evident interesul pe care zona îl prezintă atât pentru cei care doresc să-şi construiască locuinţe dar chiar şi pentru cei care caută un loc unde să-şi stabilească sediul unei afaceri. Recent, la Serviciul de urbanism al Primăriei municipiului Alba Iulia a fost depus spre aprobare un Plan Urbanistic de Detaliu prin care se cerea aprobarea pentru trasarea unei străzi pe teren particular, astfel încât să devină posibilă construirea mai multor locuinţe. Deşi nu a fost inclus pe ordinea de zi a Consiliului local, el a fost totuşi prezentat spre informare. În urma discuţiilor s-a decis ca înainte de a se mai elibera vreo autorizaţie de construcţie în zonă să se realizeze un Plan Urbanistic Zonal prin care să se traseze o viitoare linie stradală, să se studieze posibilităţile de echipare cu utilităţi a zonei în raport cu funcţiunea pe care o va avea.
     Aceasta presupune şi o extindere viitoare a intravilanului municipiului în zona respectivă. Şi pentru zona de la Schit s-a cerut în urmă cu câteva luni PUZ dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Sperăm ca de această dată lucrurile să nu se mai tergiverseze.
Anca DINICĂ
"Mamutul" MINVEST Deva a fost spart în şapte societăţi cu personalitate juridică
Până la 1 noiembrie se va finaliza procesul de reorganizare * 54 de fr(AGA)mani vor rămâne să se lingă doar pe buze * După restructurare urmează privatizarea
     Guvernul României a aprobat un program de măsuri pentru restructurarea colosului "MINVEST" Deva. Potrivit HG 770 au fost create 7 noi societăţi comerciale, printre care şi Autobaza de Transport Baia de Arieş, care vor avea personalitate juridică şi BVC-uri proprii. Noile societăţi vor fi conduse de un director general, căruia i s-a impus o sumă limită în care trebuie să se încadreze cu cheltuielile. Reprezentanţii MIR spun că aceste sume sunt suficiente pentru desfăşurarea activităţii de producţie, dar nu vor mai permite acumularea de stocuri. Această măsură a fost luată după ce la nivelul anului 2000 s-au făcut multe aprovizionări anapoda, iar la începutul acestui an, stocurile totalizau 82 de miliarde de lei. Prin această reorganizare, 54 de agamani şi membri în CA-uri şi-au pierdut indemnizaţiile de conducere. HG 771/2001 prevede că reorganizarea şi restructurarea MINVEST se va desfăşura în 4 etape. Până la 1 noiembrie a.c. se va finaliza procesul de reorganizare, cu înfiinţarea de noi filiale în interiorul companiei.
     În ianuarie 2002, MINVEST se va transforma în societăţi comerciale independente care vor fi pregătite de privatizare. Reprezentanţii MIR spun că programul de măsuri aprobat a fost convenit cu sindicatele.
Florin ROMAN
Printr-un ordin al prefectului Ioan Rus
Se va înfiinţa Centrul judeţean de prevenire şi consiliere antidrog
     Din luna octombrie, printr-un ordin al prefectului Ioan Rus va lua fiinţă la Alba Iulia Centrul judeţean de prevenire şi consiliere antidrog. Acest centru se va afla sub coordonarea administrativă a prefectului, ceea ce conduce la o responsabilitate deosebită, atât din punct de vedere administrativ, cât şi în ceea ce priveşte eficacitatea prevenirii şi combaterii consumului ilicit de droguri. Un compartiment din cadrul Prefecturii va urmări în permanenţă activitatea centrului. Noua instituţie va cuprinde reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Şcolar, DSP, DJTS, DJP DC. Finanţarea activităţilor de prevenire a consumului ilicit de droguri va fi asigurată din suplimentarea bugetară alocată Ministerului de Interne, urmând ca celelalte ministere să acţioneze în scopul identificării şi atragerii de fonduri suplimentare. Totodată, la nivel central va lua fiinţă Comisia Interministerială pentru prevenirea consumului ilicit de droguri, formată din reprezentanţi desemnaţi de fiecare semnatar (Ministerul de Interne, Ministerul Sănătăţii şi Familiei, Ministerul Administraţiei Publice, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Tineretului şi Sportului) care va coordona activitatea de prevenire a consumului ilicit de droguri la nivel naţional. (R.J., A.D.T.)
Consfătuire cu directorii din învăţământul preuniversitar
     Ieri, în prezenţa prefectului Ioan Rus, la Alba Iulia a avut loc prima consfătuire a directorilor din învăţământul preuniversitar din judeţul Alba pentru anul şcolar care a început de curând. Cu acest prilej au fost prezentate participanţilor materialele de analiză a stării învăţământului preuniversitar din judeţ în anul şcolar 2000-2001 şi a stadiului reformei învăţământului, care - spunea Dorin Sandea, inspector şcolar general al ISJ Alba - este departe de a se fi încheiat, în ciuda celor susţinute de fostul ministrul al Educaţiei Naţionale - Andrei Marga. La consfătuire au fost invitaţi reprezentanţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere Alba, Direcţiei de Sănătate Publică Alba şi Comandamentului de Jandarmi al judeţului Alba, pentru a prezenta câteva dintre problemele existente. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.