Prima pagină Ediția din: 26.09.2001
Știri
Pentru noua campanie de vaccinare antirabică DSV Alba caută bani pentru momeli
     Directorul DSV Alba, dr. Ioan Dârzu, ne-a declarat că în cursul lunii viitoare va fi declanşată o nouă campanie de vaccinare antirabică la vulpe. Pentru această acţiune sunt necesare circa 5000 de momeli. Dr. Dârzu ne-a informat că în prezent se caută resursele financiare pentru achiziţionarea momelilor. (F.R.)
Eugen Curta în Dicţionarul scriitorilor români
     La litera C a dicţionarului "Scriitori români din anii '80 - '90", apărut anul acesta sub coordonarea lui Ion Bogdan Lefter, îl regăsim pe prozatorul albaiulian Eugen Curta cu o notă biografică şi cu lista romanelor sale: "Din nou despre dragoste", "În absenţa unui personaj secundar", "Anotimp pentru doi", "Penultimul Don Juan". Aceste cărţi l-au consacrat pe Eugen Curta drept unul dintre cei mai valoroşi prozatori români contemporani. Acest lucru este atestat, între altele, de Premiul pentru proză obţinut la Salonul Naţional de Carte de la Oradea, în 1994, şi de Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Târgu Mureş, cucerit în 1996. Iubitorii operei sale vor fi încântaţi să descopere în librării noul său roman "Trenul fără sfârşit". (M.L.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La doi ani de la privatizare, la SC "Jidvei" SRL Jidvei
Producţii record de struguri şi fructe
     Privatizarea patrimoniului viticol şi pomicol al fostului IAS din Jidvei a evidenţiat, în acest an, efectele benefice atât în ceea ce priveşte eficienţa investiţiilor, cât şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru locuitorii din zonă. După doi ani în care investitorii constănţeni Claudiu şi Liviu Necşulescu au implementat în cadrul noii societăţi "Jidvei" SRL o concepţie modernă de dezvoltare a activităţii, toamna acestui an a adus primele satisfacţii notabile din ultimii zece ani. Oamenii de afaceri s-au preocupat de regenerarea vechiului potenţial biologic şi de înfiinţarea unor noi plantaţii de viţă-de-vie, precum şi de aplicarea unor măsuri tehnologice ştiinţifice, obţinând producţii record atât de viţă-de-vie, cât şi de pomi fructiferi. Potrivit unui calcul estimativ, productivitatea la viţa-de-vie va atinge la recoltare pragul de 10.000 tone struguri/ha şi circa 48.000 kg/ha la mere. Plantaţiile ajunse în paragină înainte de anul 1999 au trecut prin "filtrul" specialiştilor, unii fiind instruiţi în străinătate, prin finanţarea patronilor. Rezultatele de excepţie înregistrate după privatizare, inclusiv creşterea numărului salariaţilor de la 400 la peste 2000, au fost receptate în mod pozitiv de autorităţile locale şi centrale, spulberând afirmaţiile fostului administrator, Toader Ignat, cercetat împreună cu câţiva colaboratori pentru o fraudă estimată de patroni la circa 40 de miliarde de lei, cauzată în interiorul societăţii. Prezentăm în continuare opiniile unor persoane publice legate de privatizarea fostului IAS. Primarul comunei Jidvei, Toader Trif: "Prin încadrarea în muncă a şomerilor din zona Jidvei, inclusiv prin contribuţiile către bugetul local, firma SC Jidvei SRL Jidvei a permis elaborarea unei strategii investiţionale în perioada 2000-2004 care să permită în ultimul an transformarea localităţii în oraş".
     Prefectul de Alba, Ioan Rus: "Viile de Jidvei şi spaţiile de profil au fost privatizate în perioada fostei guvernări. Verificările făcute de noi au arătat că viile nu au pierit, chiar arată foarte bine, ceea ce dovedeşte că noii patroni sunt interesaţi să le întreţină. Aceasta a făcut Jidveiul să rămână o unitate de elită a judeţului şi a ţării".
     Ministrul Agriculturii, Apelor şi Pădurilor, Ilie Sârbu: "Nu se pune problema domiciliului celui care a participat la licitarea unei societăţi sau alta. Dacă cel care licitează îndeplineşte condiţiile, nu-l întrebăm de unde vine. Sigur, ar interesa dacă acesta este corect. Ca orice vânzător, pe noi ne interesează ca omul de afaceri care a luat activele şi a concesionat terenul să facă ce a promis când a semnat contractul. Noi am avut unele reclamaţii privind privatizarea. În mod firesc, am verificat dacă s-au respectat cele înscrise în caietul de sarcini, fiind dornici să avem cât mai mulţi investitori serioşi. Am informaţii că ei au făcut investiţii şi au respectat condiţiile, ceea ce trebuie să recunoaştem, alţii nu au făcut". Preşedintele Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, Ilie Neacşu: "Ceea ce s-a întâmplat la Jidvei nu trebuie discutat prin prisma domiciliului celui care a concesionat terenul. Cu atât mai mult, eu am înţeles că aceşti investitori au reuşit să obţină rezultate bune, au angajat mulţi oameni şi, în plus, producţiile sunt din ce în mai mari. Eu cred că cei care fac investiţii în agricultură trebuie sprijiniţi, cu atât mai mult nişte oameni care se ocupă de agricultură de mai multă vreme. Sigur, am putea discuta despre necazurile pe care le au ei în această perioadă, dar întrucât dosarul privindu-i pe Ignat şi pe colaboratorii săi se află pe masa Justiţiei, o lăsăm pe aceasta să-şi facă datoria, nu trebuie influenţată, dar dacă se constată că cel cercetat este vinovat, trebuie pedepsit neapărat". (A.C.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.