Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne Iisuse Hristoase, Mângâietorul celor întristaţi, Care ai fost vestit de proorocul Isaia, că vei veni să tămăduieşti pe cei cu inima zdrobită, fii mie mângâietor şi ascultă-mi glasul cel înalţ cu credinţă către Tine, rugându-Te să-i ierţi, Preabunule Împărate, greşelile, oricâte va fi săvârşit din această viaţă: ori cu lucrul, ori cu cuvântul, ori cu gândul, cu ştiinţa sau fără de ştiinţă. Aşa, Doamne, primeşte sufletul robului Tău (roabei Tale) în locaşul sfinţilor Tăi, întru Împărăţia Ta cea veşnică, spre care se nevoieşte sufletul meu şi întru care nădăjduieşte a se învrednici la vremea când vei chema şi duhul meu la Tine, pentru ca acolo sufletele noastre întâlnindu-se şi împreună aflându-se, să laude şi să preamărească întru tot Sfânt numele Tău: al Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Ap. Evanghelist Ioan
Catolic: Sf. Cosma şi Damian

Meteo
Azi vremea va fi rece şi ploioasă. Temperatura maximă nu va depăşi 17 °C, iar minima va fi 10 °C. Omul va simţi maxim 16 °C, iar noaptea cel puţin 14 °C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Terenurile agricole şi cele cu vegetaţie forestieră - validate de Comisia judeţeană de aplicare a Legii 1/2000
     Până la aceaastă dată, suprafaţa validată de Comisia judeţeană de aplicare a Legii fondului funciar se prezintă astfel: a) În cazul terenurilor cu vegetaţie forestieră a fost validată o suprafaţă de 1471 hectare cuvenită celor 968 de persoane fizice; composesoratelor li s-au validat 2425 hectare, iar instituţiilor de cult şi şcolilor - 1420 hectare. În ceea ce priveşte situaţia pădurilor comunale, până în prezent au fost validate aproape 25.000 hectare de pădure. Deci, suprafaţa totală a terenurilor cu vegetaţie forestieră validată de Comisia judeţeană este de 30.135 hectare. b) Situaţia terenurilor agricole validate se prezintă astfel: unităţilor de învăţământ le-au fost atribuite 30 de hectare, iar persoanelor fizice 1885 hectare. În ceea ce priveşte terenurile acoperite de păduri puse în posesie până în prezent, suprafaţa acestora se ridică la 2462 hectare. (R.J.)
La Primăria Cugir s-a constituit
Compartimentul juridic pentru coordonarea asociaţiilor de proprietari
     În şedinţa de luni, 24 septembrie, Consiliul local Cugir a aprobat modificarea organigramei Primăriei Cugir în sensul creării unui compartiment juridic care să coordoneze activitatea Asociaţiilor de Proprietari din oraş. Potrivit informaţiilor furnizate de primarul Aurel Voicu, noul compartiment a fost creat pe baza unei ordonanţe de urgenţă emisă de Guvern. În cadrul noului serviciu vor activa un jurist şi un expert contabil care vor consilia şi vor verifica asociaţiile de proprietari din Cugir. (N.T.)
La Zlatna
Exerciţiu de alarmare publică
     În prezenţa subprefectului judeţului, Ioan Maier, a primarului Zlatnei - Felix Adrian Treger, precum şi a altor oficialităţi locale la Zlatna s-a desfăşurat ieri, 25 septembrie, exerciţiul de protecţie civilă cu tema "Activitatea autorităţilor publice locale, comisiei de protecţie civilă, a formaţiunilor şi populaţiei pe timpul executării exerciţiului de alarmare publică în cazul unui atac aerian cu arme convenţionale". În timpul derulării acestei acţiuni a fost interzisă circulaţia cetăţenilor şi vehiculelor. Şeful Protecţiei civile a oraşului Zlatna, d-l ing. Felix Adrian Treger, ne-a informat că au fost respectate regulile transmise de IPC Zlatna şi organele de ordine. (R.J.)

Pentru a beneficia de facilităţile acordate de Guvernul României
Investitorii mari din Regiunea Centru trebuie să se înregistreze la Agenţia pentru Dezvoltare Regională
     În luna iunie a acestui an, Guvernul României a acordat, în baza Legii 332/29 iunie 2001, sprijin pentru investiţiile directe cu impact semnificativ în economie. Au fost vizate în special investiţiile a căror valoare depăşeşte echivalentul unui milion de dolari americani, care contribuie la dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii economice a României, determinând un efect pozitiv de antrenare în economie şi creează noi locuri de muncă.
     Investiţiile directe noi, a căror valoare depăşeşte 1 milion de dolari SUA (sau echivalentul în lei, ori alte valute convertibile) şi care se vor realiza efectiv într-un termen de maximum 30 de luni de la data înregistrării statistice la nivelul Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, beneficiază de următoarele facilităţi: * exceptarea de la plata taxelor vamale, conform listei aprobate prin ordin comun al ministrului dezvoltării şi prognozei şi al ministrului finanţelor publice, pentru utilajele tehnologice, instalaţiile, echipamentele de măsură şi control, automatizări şi produse de software, achiziţionate din import şi care, conform legii menţionate, trebuie să fie bunuri noi (produse cu cel mult un an înainte de intrarea lor în ţară şi nu au fost niciodată utilizate); * bunurile noi achiziţionate din import sau din România, necesare pentru realizarea investiţiei, beneficiază pe perioada de realizare a investiţiei, până la punerea în funcţiune a acesteia, de amânarea plăţii taxei pe valoare adăugată, potrivit reglementărilor în vigoare, respectiv până la data de 25 a lunii următoare datei de punere în funcţiune.
     Investiţiile noi realizate în condiţiile Legii 332/2001 beneficiază de deducerea unei cote de 20% din valoarea acestora. Deducerea se calculează în luna în care se realizează investiţia, numai din punct de vedere fiscal, prin înscrierea acesteia la sumele deductibile prevăzute în declaraţia de impunere. În situaţia în care se realizează pierderea fiscală, aceasta se recuperează în următorii 5 ani din profitul impozabil. Investiţiile realizate în condiţiile prezentei legi beneficiază de utilizarea amortizării accelerate, definită conform Legii nr. 15/1994, cu anunţarea, dar fără obligaţia aprobării prealabile din partea organului fiscal teritorial la care contribuabilul are obligaţia de a depune declaraţia de impunere.
     Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în colaborare cu Departamentul pentru Relaţia cu Investitorii Străini, asigură coordonarea aplicării uniforme a politicii Guvernului la nivel central şi local în domeniul stimulării şi promovării investiţiilor directe.
     Pentru a beneficia însă de aceste facilităţi acordate de Guvernul României, investitorii mari din Regiunea Centru trebuie să se înregistreze la Agenţia pentru Dezvoltare Regională din Alba Iulia. Directorul ADR Centru, ing. Simion Creţu, ne-a declarat că înregistrarea statistică a investiţiilor directe a căror valoare depăşeşte 1 milion de dolari SUA (sau echivalentul în lei, ori alte valute convertibile) se va face pe baza unui formular pus la dispoziţie de către Ministerul Dezvoltării şi Prognozei. "Durata contractului este de un an de zile de la data semnării lui de către ambele părţi cu posibilitatea de prelungire pentru încă un an, în condiţiile în care mandantul nu îşi exprimă în scris dorinţa de a renunţa la contract", a declarat directorul ADR Centru.
Dana MOTREANU
Pentru posturile de consilieri la Prefectură şi la primării
Romii se bat ca... la uşa cortului
     La conferinţa de presă organizată la Alba Iulia de Centrul Creştin al Rromilor Alba, a luat parte regele Florin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Rromilor din România şi vicepreşedinte al Uniunii Internaţionale a Rromilor. Au fost prezenţi, de asemenea, domnii Viorel Bumbu, preşedintele Uniunii Democratice a Rromilor din judeţul Alba, Viorel Mărginean, preşedintele Subfilialei Blaj a Partidei Rromilor din judeţul Alba, şi alţi invitaţi. Din start, conferinţa a debutat cu exprimarea nemulţumirii amfitrionilor faţă de maniera nedemocratică în care s-au făcut unele numiri în postul de consilieri pe problemele rromilor la mai multe prefecturi din ţară. Florin Cioabă a afirmat că, din informaţiile pe care le are, rezultă că în peste 20 de judeţe, consilierii numiţi de la Bucureşti au cazier de foşti puşcăriaşi. Regele Cioabă a mai afirmat că o mare parte din rromi, ajunşi consilieri, au cumpărat aceste funcţii. În selectarea acestor oameni nu au fost consultate toate organizaţiile rromilor, încălcându-se grav prevederile Convenţiei Cadru încheiată între Partida Rromilor şi PSD referitoare la criteriile în baza cărora trebuie promovaţi în funcţia de consilieri judeţeni unii rromi: studii, să nu aibă cazier şi să fie agreaţi de întreaga comunitate a rromilor.
     În legătură cu numirea lui Ilie Petru în funcţia de consilier la Prefectura judeţului Alba, Viorel Bumbu a precizat că această numire contravine principiilor morale ce trebuie să guverneze societatea noastră. Ilie Petru nu îndeplineşte condiţiile de studii, este implicat în mai multe procese, nu este agreat de toate organizaţiile de rromi din judeţ şi are o proastă reputaţie. La rândul său Viorel Mărginean a declarat: "Începând cu ziua de azi (24 septembrie 2001) subfiliala Partidei Rromilor din Blaj părăseşte acest partid şi împreună cu cei 5000 de rromi din zona Blajului aderă la Centrul Creştin al Rromilor Alba, în semn de protest faţă de comportarea incorectă manifestată de conducerea Partidei Rromilor din judeţul Alba".
     Supărat pe Guvern că nu şi-a onorat promisiunile făcute în campania electorală şi a încălcat înţelegerile convenite, Florin Cioabă a declarat: "În selecţia consilierilor la prefecturi au fost daţi la o parte oameni valoroşi, cu studii superioare şi experienţă, cum s-a întâmplat şi la Alba, şi s-au numit oameni incompetenţi, ce nu sunt reprezentativi pentru comunitatea rromilor. Nemulţumirile noastre au fost aduse la cunoştinţa primului ministru Adrian Năstase şi a ministrului Octavian Cozmâncă, şi cred că se va reveni pentru înlăturarea greşelilor făcute".
     În finalul conferinţei a fost prezentată Strategia adoptată de Guvernul României pentru îmbunătăţirea vieţii rromilor şi crearea posibilităţilor reale de accedere a lor la şcolile de toate gradele, cultură, viaţa socială şi politică în localităţile în care trăiesc. S-a făcut o scurtă informare cu privire la problemele rromilor dezbătute la Conferinţa OSCE ce a avut loc la Bucureşti în zilele de 10-13 septembrie 2001 şi au fost prezentate propunerile formulate de partea română pentru eliminarea discriminărilor rasiale împotriva etniei rromilor şi monitorizarea protecţiei Drepturilor Omului pentru Rromi. S-a luat, de asemenea, atitudine faţă de măsurile arbitrare luate de Primăria Alba Iulia privind demolarea construcţiilor înălţate ilegal în Bărăbanţ şi Lumea Nouă.
     P.S. În cursul dimineţii de ieri am fost contactaţi telefonic la redacţie de către d-l Ilie Petru, care luând cunoştinţă de cele discutate la conferinţa de presă organizată de Centrul Creştin al Rromilor Alba, ne-a rugat să consemnăm şi opinia dumnealui. "În legătură cu informaţiile şi comentariile defavorabile la persoana mea, doresc să fac cunoscut public că ele sunt răutăcioase. D-l Florin Cioabă nu are decât două clase primare. În 19 judeţe consilierii rromi au studii superioare iar în alte 20 de judeţe studii medii. Noi nu am fost numiţi consilieri la Academia Română ci în teritoriu, unde primează faptele şi acţiunile concrete. Domnul Bumbu să meargă să facă turism, că acolo se pricepe şi pentru asta s-a pregătit." (B.I.U.)
În judeţul Alba
Angajări prin Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi
     În urma desfăşurării Bursei locurilor de muncă pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2001, până la data de 17.09.2001, în oraşele în care a avut loc această acţiune au fost înregistrate următoarele angajări: - municipiul Alba Iulia: 46 de angajaţi, dintre aceştia 12 fiind absolvenţi de învăţământ superior, 18 absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal şi 16 absolvenţi de învăţământ profesional şi ucenicie; - municipiul Aiud: 9 angajaţi, din care 7 sunt absolvenţi de învăţământ superior, 1 absolvent de învăţământ liceal şi postliceal şi 1 absolvent de învăţământ profesional şi ucenicie; - municipiul Blaj: 15 angajaţi, din care 3 sunt absolvenţi de învăţământ superior, 5 absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal şi 7 absolvenţi de învăţământ profesional şi ucenicie; - municipiul Sebeş: 15 angajaţi din care 1 este absolvent de învăţământ superior, 8 absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal şi 6 absolvenţi de învăţământ profesional şi ucenicie; - oraşul Cîmpeni: 36 de angajaţi, din care 12 absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal şi 24 de absolvenţi de învăţământ profesional şi ucenicie. Deci, la nivelul judeţului Alba, s-a înregistrat un număr de 121 de absolvenţi angajaţi, din care 23 sunt absolvenţi de învăţământ superior, 44 absolvenţi de învăţământ liceal şi postliceal şi 54 absolvenţi de învăţământ profesional şi ucenicie. Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba ne asigură că până la evaluarea finală privind angajarea efectivă prin Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, din 30.11.2001, numărul absolvenţilor angajaţi va creşte datorită faptului că unii agenţi economici susţin interviurile pentru angajare, absolvenţii selecţionaţi la bursă participând la acestea la sfârşitul lunii septembrie şi în cursul lunii octombrie. (A.D.T.; R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.