Prima pagină Ediția din: 27.09.2001
Știri
Austriecii interesaţi de protejarea mediului în Apuseni
     Veşti bune pentru cei care mai sunt preocupaţi de protejarea mediului, în special a ecosistemului de pe Valea Arieşului. În scurtă vreme va demara un proiect al unei societăţi austriece care se va ocupa de strângerea şi prelucrarea rumeguşului din această zonă, ne-a declarat, la finele săptămânii trecute, deputatul PSD Constantin Selagea. Proiectul a fost aprobat la nivelul central, urmează acum să se organizeze colaborarea cu organele judeţene. Deputatul a subliniat necesitatea responsabilizării celor care prelucrează lemnul. Se pare că va exista obligativitatea transportării rumeguşului la locul prelucrării lui de către această societate. (R.M.)
Comandament pentru Ziua Naţională de la 1 Decembrie      Astăzi, cu începere de la ora 11.30, prefectul Ioan Rus i-a convocat din nou pe toţi reprezentanţii instituţiilor direct implicate în pregătirea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale de la 1 Decembrie. De această dată fiecare instituţie în parte îşi va prezenta, mult mai concret, programul propriu însoţit şi de un deviz care să cuprindă cheltuielile aferente. Toate aceste aspecte au fost solicitate în mod special de prefectul Ioan Rus încă de acum o săptămână, deoarece domnia-sa intenţionează să întocmească în cel mult 2-3 zile proiectul de hotărâre de guvern legat de această mare sărbătoare. De asemenea, tot astăzi, la sediul Prefecturii Alba va avea loc şi o întâlnire având ca subiect pregătirile pentru iarnă în judeţul Alba. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Convulsiile mileniului ne confruntă cu o nouă maladie
De la internaţionala socialisă la cea teroristă
     Mulţi oameni de aiurea ca şi de pe mioriticile noastre plaiuri continuă să hohotească în bojocii lor la satisfacţia că americanilor li s-a dat o lecţie când le-au fost terfelite cele două simboluri naţionale: Pentagonul şi World Trade Center. Adevărul e dureros dar trebuie spus cu toată tăria: fiinţa primitivă, fiara din semenii noştri s-au trezit din peştera în care dormeau. Orbirea, ura viscerală, resentimentele atât de otrăvite ale celor mulţi şi săraci (oare din cauza cui?) au înflorit în aceste zile ca nişte flori din putregaiul imundului când cea mai mare putere, valoare a lumii libere - America a fost atât de crunt lovită de nişte profesionişti ai ororii şi ai crimei.
     Te întrebi şi spaima îţi taie răsuflarea, dacă omenirea în laxa ei accepţiune mai e capabilă să raţioneze normal şi dacă civilizaţia planetară ce s-a edificat cu atâtea jertfe şi sacrificii umane nu este o himeră, un castel de nisip. Inversarea valorilor, a preceptelor de bine şi rău, expansiunea agresivităţii, ridicarea prostiei şi fanatismului la rang de virtute, stupidul spirit de turmă ce defineşte mentalitatea tot mai multor planetari riscă să arunce omenirea în întuneric şi haos. Este oripilant să auzi expresii de genul: "De ce ei (americanii) să bombardeze pe toată lumea şi să rămână nepedepsiţi"; "America e o ţară a huzurului deşănţat şi în mod normal ea ar trebui să dea şi săracilor o parte din bogăţia ei. Săracii ar trebui să trăiască şi ei mai bine". Suntem atât de departe de vremea când omul s-a ridicat pe verticală şi mai gândesc unii că bogăţia trebuie împărţită în mod egal, indiferent că unii au trudit, măcinându-şi creierii cum să facă bani, iar alţii au tăiat frunze la câini, lustruind băncile din faţa blocurilor.
     E ruşinos, scandalos, că nu se percepe nimic din mesajul Americii, naţiunea care exportă pe gratis bunuri de o inestimabilă valoare ca democraţie, libertate, prosperitate. Însăşi rolul de jandarm mondial este unul benefic pentru cei mici şi necăjiţi. Ne-a intrat din nefericire internaţionalismul în sânge. S-a trecut, iată, cu nonşalanţă de la internaţionala socialistă la cea teroristă. N-ar fi exclus să citim pe frontispiciile unor ziare: "Terorişti din toate ţările uniţi-vă"! Să ajungă oare oroarea, crima mai presus de pacea şi armonia universală?
Gheorghe JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.