Prima pagină Ediția din: 28.09.2001
Știri
Aurel Pantea - tradus într-o prestigioasă revistă de cultură din Ungaria
     După toate semnalele, cultura a fost şi rămâne pe mai departe produsul românesc cu cea mai mare căutare la export. Consistente dovezi în acest sens oferă numărul pe luna august al prestigioasei reviste ungureşti "Tiszataj", în care sunt publicaţi zece poeţi şi cinci prozatori români de marcă. Între aceştia se numără şi poetul albaiulian Aurel Pantea, a cărui notorietate este, iată, în creştere. Nu ne rămâne decât să-l felicităm. (M.L.M.)
La Vinţu de Jos
Accident rutier soldat cu doi răniţi
     Pe DJ 107 C, în zona Vinţu de Jos, s-a produs miercuri, 26 septembrie a.c., un accident rutier soldat cu rănirea a două persoane. Conducând autoturismul Mercedes NT 04 NXB pe direcţia Alba Iulia - Orăştie, Gheorghe Vlasia (23 de ani, din Neamţ) pierde controlul volanului într-o curbă dublă, derapează şi se răstoarnă în afara carosabilului. În timpul accidentului, doi pasageri sunt răniţi: Dorian Saghin (32 de ani, din Neamţ) suferă escoriaţii şi traumatisme la braţul stâng iar Mariana Puiu (22 de ani, din Iaşi) a suferit o fractură la antebraţul stâng. (N.T.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ploi torenţiale şi furtuni s-au abătut asupra judeţului Alba
Apele râului Cugir au "muşcat" din Vinerea *Cel mai mult a plouat la Blaj - 72 l/mp *La Căpâlna de Jos au fost afectate 12 case şi 3 anexe gospodăreşti, iar la Blaj alte 15 locuinţe
     De la începutul acestei săptămâni plouă aproape fără încetare în mai multe zone ale judeţului. Din nefericire, ploile sunt însoţite şi de intensificări ale vântului. Fenomenele meteo negative au avariat 30 de case la Cetatea de Baltă, o moară, secţia de şampanizare, ferma zootehnică din localitate şi 15 locuinţe din Blaj. Potrivit informaţiilor furnizate de Inspectoratul de Protecţie Civilă Alba, ploile torenţiale însoţite de furtună au produs pagube şi la Căpâlna de Jos, unde au fost afectate 12 case şi trei anexe gospodăreşti. Pagubele au fost evaluate la circa 75 de milioane de lei. În cursul zilei de ieri, apele râului Cugir au rupt aproape un hectar de teren în zona localităţii Vinerea, ameninţând liniile de înaltă tensiune care alimentează cu electricitate localitatea Săliştea. Pentru a se evita un posibil dezastru, autorităţile locale au cerut intervenţia imediată a celor de la ELH. Tot din cauza ploilor abundente, unele râuri mici s-au revărsat. La Pianu, râul Pienel s-a "umflat", acoperind o parte din DJ 704 A, care a fost rupt pe o porţiune mai mică. Totodată au fost antrenate o serie de aluviuni care au colmatat unele căi de acces. Primarul Marin Petruse a declarat că pe DJ 704 A se circula ieri cu dificultate. Cel mai mult a plouat la Blaj, unde a fost atins nivelul maxim de precipitaţii - 72 l/mp, Avram Iancu - 28 l/mp, Arieşeni - 18 l/mp, Jidvei -16 l/mp etc. În ultimele ore a plouat în mai toate zonele judeţului iar prognozele nu sunt deloc îmbucurătoare: ieri, în numai câteva ore, Târnava Mare a crescut cu 56 cm, fără a atinge însă cota de atenţie.
Florin ROMAN
Sentinţă fără precedent la Curtea de Apel Alba
Un magistrat a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare
     Judecătorii Curţii de Apel Alba s-au pronunţat în cazul procurorului ieşean Iulian Sebastian Popa (26 de ani), arestat preventiv din 1 iunie 2001 pentru luare de mită, fals intelectual, uz de fals. În sarcina inculpatului au fost reţinute infracţiunile de fals intelectual (1,6 ani închisoare) şi luare de mită (4 ani închisoare). Cele două pedepse au fost contopite, procurorul Popa fiind condamnat la 4,6 ani închisoare cu executare. Procurorul ieşean se află în prezent în arestul IPJ Alba, el urmând să fie transferat într-un penitenciar din zona Bucureşti, deoarece avocatul său a depus deja recurs la Curtea Supremă de Justiţie. În fapt, procurorul Popa a pretins şi a primit suma de 2000 dolari SUA de la doi cetăţeni sirieni pentru a schimba rechizitoriul într-un dosar de vătămare corporală gravă, în care cei doi erau cercetaţi. Procurorul a fost înregistrat în timp ce negocia mita cu inculpaţii şi a fost prins cu cei 2000 USD în bordul autoturismului personal, în 1 iunie 2001. După câteva termene judecate la Curtea de Apel Iaşi şi Alba, în care procurorul Iulian Popa a negat faptul că ar fi vinovat, în ziua condamnării sale la închisoare, marţi, 25 septembrie, şi-a recunoscut fapta.
Nicoleta TOMUŢA
Reluată la cererea premierului Adrian Năstase
"Operaţiunea gatere" se lasă cu amenzi
     Nemulţumit de continuarea cu o şi mai mare ferocitate a abuzurilor în domeniul silvic, premierul Adrian Năstase ceruse, în urmă cu o săptămână, reluarea acţiunilor de control în vederea depistării celor care "insistă" în eludarea legilor. Fiecare judeţ în parte trebuia să trimită până ieri, la Ministerul Administraţiei Publice, o situaţie centralizată privind instalaţiile primare de prelucrare a lemnului. În judeţul Alba, controalele au fost reluate începând de luni, 24 septembrie a.c., rezultatele acestora - expediate de prefectul Ioan Rus în cursul zilei de ieri - reflectând într-o oarecare măsură cele arătate de şeful guvernului. Astfel, pe teritoriul judeţului nostru, există în prezent 460 de instalaţii de prelucrare a lemnului, din care 32 nu au autorizaţii de mediu. În scurtul timp avut la dispoziţie, comisiile mixte au derulat 24 de acţiuni de control suficiente însă pentru a aplica 14 sancţiuni în valoare de 123,7 milioane de lei. De asemenea, a mai fost confiscată o cantitate de 30 mc material lemnos, în valoare de 17,1 milioane de lei, şi a fost descoperită o cantitate de 2 tone rumeguş depozitată neautorizat. Prefectul Ioan Rus ne-a comunicat că aceste acţiuni vor continua cu o şi mai mare intensitate până când cei direct implicaţi vor conştientiza modul de exploatare raţională a pădurilor. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.