Curier județean
Rugăciunea de azi
      Îndură-Te, Doamne, şi de cei vii şi de cei răposaţi, pentru rugăciunile Sfinţilor Tăi, către care zic şi eu, nevrednicul: O, fericiţi servitori ai lui Dumnezeu! Nu încetaţi a vă ruga Lui, ziua şi noaptea pentru noi, nevrednicii, care pururea greşim cu atâtea nenumărate păcate! Mijlociţi pentru noi Darul şi ajutorul lui Dumnezeu, pe care nu ştim a-l cere după cuviinţă. Nu încetaţi a vă ruga, pentru ca, prin rugăciunile voastre, păcătoşii să câştige iertare, săracii ajutorul, întristaţii mângâiere, bolnavii sănătate, cei slabi de minte înţelepciune, cei tulburaţi linişte, cei asupriţi ocrotire şi toţi împreună Darul lui Dumnezeu, spre folosul cel sufletesc, în mărirea lui Dumnezeu Celui în Treime lăudat, Căruia i se cuvine cinste şi închinăciune în veci. Amin.

Calendar religios
Ortodox: Cuv. Mărturisitor Hariton
Catolic: Sf. Venceslan; Sf. Lorenzo Ruiz.

Meteo
Azi se pare că vom scăpa de ploaie, deşi cerul va fi mai mult acoperit. Maxima va fi 17 °C, iar minima 6. Omul va simţi maxim 14 °C ziua, iar noaptea cel puţin 7 °C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Important pentru părinţi şi absolvenţii claselor a VIII-a
Notificare de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării
     Absolvenţii claselor a VIII-a, cu sau fără certificat de capacitate, care nu au fost cuprinşi în învăţământul liceal şi profesional după desfăşurarea celor două etape de repartizare în licee şi şcoli profesionale, pot fi înscrişi în învăţământul profesional (şcoală profesională sau şcoală de ucenici) cu respectarea următoarelor prevederi: 1. înscrierea se poate face, în clasele deja constituite, peste efectivul existent, dar nu mai mult de 30 de elevi într-o clasă; 2. termenul limită de înscriere este 1 octombrie 2001. (Pentru conformitate, inspector şcolar general, prof. Dorin Gheorghe SANDEA)
Concert de pian la Sebeş
     Biserica evanghelică din Sebeş va găzdui astăzi un eveniment muzical remarcabil şi anume un concert de pian susţinut de interpretul german Walter Dolak. Virtuosul muzician din patria lui Beethoven va putea fi audiat, începând cu ora 18.00, accesul fiind liber. De menţionat că în cursul zilei de ieri Walter Dolak a mai dat un recital, tot la Sebeş, de această dată susţinând un concert de orgă. (R.J.)

În acest an
Serbările Unirii vor fi mai sobre şi cu adevărat festive
     În acest an manifestările culturale dedicate aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie vor avea un caracter mai sobru şi vor fi organizate într-o perioadă de trei zile şi nu de două săptămâni ca în anii precedenţi. Aceasta deoarece se doreşte o concentrare a forţelor, realizarea unei sărbători care să includă doar manifestări de mare valoare şi ţinută. "Vrem să facem o sărbătoare cu adevărat semnificativă pentru naţiunea română şi evenimentul istoric aniversat şi nu doar un prilej pentru diferite instituţii mai mari sau mai mici de a se pune pe ele însele în valoare" - ne-a declarat prefectul judeţului Alba, av Ioan Rus. Tocmai de aceea, la comandamentul de organizare a sărbătorii, care s-a întrunit pentru a doua oară ieri, s-au luat câteva decizii salutare. În primul rând la busturile lui Iuliu Maniu, Brătianu şi la Statuia lui Mihai Viteazul nu vor depune coroane de flori decât reprezentanţii preşedinţiei, guvernului, parlamentului şi ai autorităţilor judeţene şi ale municipiului Alba Iulia. Toate celelalte organizaţii şi instituţii care doresc să-i omagieze pe corifeii Unirii vor depune florile la busturile acestora amplasate în jurul Sălii Unirii. Se vor evita astfel adevăratele "ambuteiaje" provocate în anii precedenţi de numărul mare de participanţi, fiecare dorind să ajungă să-şi depună ofranda cât mai repede, iar de aici nervi şi lipsă de respect chiar faţă de eroul şi momentul omagiat. Tot în cadrul Serbărilor Unirii va fi dezvelit la Alba Iulia un bust al lui Avram Iancu, la iniţiativa Societăţii culturale "Avram Iancu" şi cu sprijinul Primăriei municipiului Alba Iulia, al Prefecturii şi Consiliului judeţean Alba. În cursul zilei de ieri, prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean Alba - Augustin Presecan, viceprimarul Călin Potor, Ion Mărginean - directorul DCCPCN Alba, reprezentanţi ai Societăţii culturale "Avram Iancu" şi ai constructorilor s-au deplasat în teren pentru a stabili locul exact unde va fi amplast bustul. S-a căzut de acord asupra zonei verzi din partea stângă a Casei de cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Şi pentru că vorbim de această din urmă instituţie, să spunem că aniversează în acest an 25 de ani de la înfiinţare, un moment din programul "Serbărilor Unirii" fiindu-i rezervat. Programul manifestărilor culturale a fost deocamdată doar schiţat, el putând suferi modificări, dar vă putem spune că el cuprinde sesiuni de comunicări ştiinţifice, concerte pentru toate gusturile, expoziţii de artă, de arheologie şi documentare.
Anca DINICĂ
Itinerarii europene "pavate" cu fapte concrete
Preşedintele Augustin Presecan a pus bazele unor proiecte noi privind înfiinţarea şi dotarea serviciului SMURD (ambulanţă şi maşină de descarcerare) şi dotarea Centrului de plasament pentru copii din Alba Iulia cu aparatură în valoare de 15.000 DM
     Recent, domnul preşedinte Augustin Presecan s-a întâlnit cu dl. Hans - Josef Vogel, primarul oraşului Arnsberg şi cu reprezentanţi ai Asociaţiei Alba Iulia - Arnsberg, între care şi preşedintele acestei asociaţii, dl. Heinz Heppelmann. Discuţiile s-au purtat în legătură cu mai multe subiecte, cum ar fi: stadiul lucrărilor de extindere şi modernizare de la centrul de plasament din Alba Iulia şi proiectata inaugurare a acestuia, la care va participa o delegaţie din partea oraşului Arnsberg şi a asociaţiei. Se are în vedere organizarea la Alba Iulia a unui seminar finanţat din fonduri europene privind rolul relaţiilor de parteneriat în contextul procesului de extindere a UE, precum şi extinderea parteneriatului dintre oraşele Alba Iulia şi Arnsberg la nivelul judeţului Alba şi al regiunii Rhenania - Nord Westfallia.
     S-a obţinut cu această ocazie acordul oficial al donatorilor pentru utilizarea echipamentelor, rămase după finalizarea lucrărilor la centrul din Alba Iulia, pentru dotarea centrului de plasament de la Cugir.
     Convinsă de seriozitatea partenerilor români, partea germană este hotărâtă să-şi continue susţinerea faţă de centrul de plasament de la Alba Iulia prin obţinerea unei sponsorizări în vederea realizării unei instalaţii speciale de iluminat şi alocarea sumei de 15.000 DM pentru completarea dotărilor necesare unei bune îngrijiri a micuţilor asistaţi.
     Preşedintele CJ Alba, d-l Augustin Presecan, a avut o întâlnire cu d-na Liese Prokop, vicepreşedinte al Consiliului Regional al Austriei Inferioare şi preşedinte în exerciţiu al Adunării Regiunilor Europei. Întâlnirea s-a desfăşurat la noul sediu al guvernului şi parlamentului regional al Austriei Inferioare de la St. Polten şi a vizat aspecte legate de buna funcţionare a ARE şi de eforturile necesare pentru accentuarea rolului acestei organizaţii pe lângă Comisia Europeană. Dl. Presecan a reiterat propunerea de înfiinţare a unei Antene ARE la Alba Iulia, destinată diseminării informaţiei şi unei mai bune relaţionări a regiunilor din Centrul şi Estul Europei membre ale ARE, precum şi disponibilitatea judeţului Alba, ca regiune europeană, de a găzdui Centrul de Coordonare a Ajutorului Umanitar destinat regiunilor afectate de stări de necesitate. Cu această ocazie, d-na Prokop şi-a reafirmat sprijinul pentru identificarea dotărilor disponibile (ambulanţe şi maşină pentru descarcerare) necesare înfiinţării serviciului SMURD la Alba Iulia, precum şi interesul pentru realizarea unor proiecte în parteneriat între judeţul Alba şi regiunea Niederosterreich. Ulterior, s-a desfăşurat la Karlstadt, în Suedia, şedinţa trimestrială a Biroului ARE, al cărui membru este şi d-l Augustin Presecan.
     Şedinţa de Birou a avut o agendă încărcată. Pe lângă intervievarea candidaţilor pentru funcţia de Secretar General, au fost prezentate şi materialele ce urmează a fi adoptate cu ocazia Adunării Generale a ARE, ce va avea loc la Sopron, în Ungaria, la finele lunii noiembrie. Au fost puse în discuţie rapoartele de activitate ale celor patru comisii de specialitate ale ARE, proiectul de buget pentru anul 2002, stadiile în care se află diverse proiecte desfăşurate în cadrul ARE, cum ar fi CENTURIO, EURODYSEE sau organizarea ediţiei viitoare a Cupei Savorilor. Propunerea de înfiinţare a Antenei ARE la Alba Iulia a fost prezentată Biroului de d-l Lambert Van Nistelrooij, vicepreşedinte al ARE şi raportor special pentru România al Comisiei Europene, care a susţinut iniţiativa judeţului Alba, subliniind rolul pozitiv pe care această reprezentanţă îl poate juca în implicarea mai eficientă a regiunilor central şi est europene în proiectele iniţiate de ARE. S-a bucurat, de asemenea, de interes şi aprobare propunerea făcută de d-l Presecan privind constituirea la nivel ARE a unui grup de lobby pentru finanţarea proiectelor realizate în parteneriat de regiuni membre ale ARE.
     În afara intervenţiilor în plen, d-l Presecan a purtat discuţii cu candidatul ales pentru funcţia de Secretar General, dl. Klaus Klipp, şi cu diverşi membri ai Biroului, între care dl. Brian Greensdale, preşedintele Comisiei C, reprezentant al regiunii Devonshire (Anglia) pe probleme de dezvoltare durabilă a agriculturii şi protecţia mediului şi dl. Janosz Sepiok, reprezentantul regiunii Malopolskie din Polonia privind concentrarea eforturilor de ajutorare a regiunilor poloneze afectate de inundaţii.
Florin ROMAN

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.