Prima pagină Ediția din: 01.10.2001
Știri
La Sebeş
Preţul pământului ajunge la 400 milioane de lei hectarul
     În municipiul Sebeş, în zona platformei industriale MD Frati, preţul pământului este pe măsura ... investiţiei realizate în zonă. Aici un hectar de pământ poate fi cumpărat la preţul de 400 de milioane de lei, adică circa 13 - 15.000 de dolari. În zonă urmează să fie construite noi obiective industriale şi tot pe aici va trece şi noua şosea de ocolire a oraşului. De precizat că, atunci când au început lucrările la MD Frati, un hectar de pământ se vindea cu 100 de milioane de lei. (G.C.)
Viile Jidveiului la ora culesului
     Începând de azi, pe Târnave, la Jidvei, în cea mai mare podgorie a Transilvaniei, începe culesul strugurilor. Este o campanie mai deosebită, deoarece anul acesta producţia la hectar este de peste 10.000 de kg, cea mai mare din istoria podgoriei. Investiţiile mari făcute aici de noii patroni ai firmei, domnii Liviu şi Claudiu Necşulescu, îşi arată de altfel din plin roadele. (G.C.)
În zilele de piaţă
La Ocna Mureş - taxă pentru autoturism
     În ultima sa şedinţă, Consiliul local Ocna Mureş a aprobat proiectul de hotărâre referitor la instituirea unor taxe pentru autoturismele care staţionează în centrul oraşului în zilele de piaţă sau când sunt organizate târguri. Pentru autoturismele parcate în zona amintită între orele 6-13 se va plăti suma de 10.000 de lei. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În judeţul Alba
Anul acesta au fost aduse din străinătate 50 de autoturisme scutite de taxe vamale
Afacerea aparţine persoanelor cu handicap care au acest drept legal, dar este învăluită într-o confidenţialitate suspectă
     Persoanele cu handicap au dreptul legal ca, o dată la opt ani, să îşi aducă din străinătate un autoturism scutit de taxe vamale. Pentru aceasta li se eliberează o adeverinţă de la Inspectoratul de stat teritorial pentru handicapaţi pe raza căruia domiciliază. Interesant este faptul că unele persoane ce beneficiază de acest drept nu aduc autoturismele pentru uzul propriu, ci pentru a le vinde. Afacerea în sine nu constituie o ilegalitate. În fond, fiecare cetăţean e liber să facă ce vrea cu bunurile sale şi, dacă un amărât de pensionar bolnav câştigă câteva mii de mărci nu se face gaură-n cer. Ştim cu certitudine, însă, că sunt persoane zdravene şi sănătoase care au intrat astfel în posesia unor autoturisme din străinătate, scutite de taxe vamale, în urma unor înţelegeri cu persoane cu handicap care au acest drept legal. Numai în acest an, de la ISTPH Alba au fost eliberate 50 de adeverinţe pentru aducerea unor maşini din străinătate, unele dintre ele ajungând în posesia unor persoane cât se poate de sănătoase (medici, poliţişti, avocaţi etc.). Greu de apreciat care este suma totală ce ar fi constituit taxele vamale pentru autoturismele respective (între 500 de milioane şi un miliard de lei). Ar fi interesant de aflat câte dintre autoturismele trecute prin vamă de persoane cu handicap şi-au schimbat imediat proprietarul, dar datele cu privire la acest gen de afaceri sunt învăluite într-o confidenţialitate suspectă. E normal că regulamentul nu permite personalului vamal să furnizeze astfel de date, dar nu înţelegem de ce atâta confidenţialitate din partea ISTPH? Au fost oare eliberate adeverinţe unor persoane care nu aveau acest drept legal? Sau poate că au fost eliberate mai multe adeverinţe uneia şi aceleiaşi persoane, într-o perioadă mai mică de timp? Mă rog, să verifice, dacă vor, cei abilitaţi să o facă. (I.H.)
Într-o singură zi
Doi şoferi fără permis auto au provocat accidente în trafic
     *Sâmbătă, 29 septembrie ora 10.00, în Blaj s-a produs un accident rutier soldat cu rănirea uşoară a unei persoane. Acesta este însă doar cel mai fericit sfârşit al unui scenariu în care cele mai grave încălcări ale legislaţiei rutiere şi-au dat concursul. Nicolae Pinc (24 ani, din Blaj) a intrat cu Dacia 1310 pe care o conducea în spatele unei căruţe. În urma impactului, din căruţă a căzut B.S. (76 ani), rănindu-se uşor. Cercetările Poliţiei din Blaj au scos la iveală faptul că Pinc nu poseda permis de conducere auto. Cu toate acestea, proprietarul de drept al maşinii - Vasile Mihu, din Blaj, i-a încredinţat Dacia 1310 pentru a o duce din Tiur la Blaj. Mai mult, într-o criză instantanee de sinceritate, Pinc a recunoscut la poliţie că, înainte de a se urca la volan, a băut ... şase beri! Celor în cauză poliţia le-a întocmit dosar penal.
     *Un alt accident - în serie, de această dată - a fost comis tot de un şofer de ocazie, la Alba Iulia, în 29 septembrie, ora 5.40. Conducând autoturismul Mercedes MS01RTR pe strada Avântului din Alba Iulia, Adrian Nicolae Ceapă (25 ani, din Alba Iulia) intră în coliziune cu o căruţă, după care părăseşte locul accidentului. La câteva străzi distanţă, pe Brădişor, acroşează autoturismul AB 03 FMG, parcat pe marginea carosabilului. Ceapă a fost ridicat de poliţie de la domiciliul său, în jurul orei 8.00 dimineaţa. Investigaţiile poliţiei au scos la iveală faptul că Ceapă nu poseda permis de conducere auto, iar Mercedesul fusese luat fără consimţământul proprietarului, Laiosz Meneş, din Târgu Mureş. Lui Ceapă i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, urmând să i se întocmească dosar penal pentru furt şi conducere fără permis.
Nicoleta TOMUŢA
O iniţiativă insolită
Târgul manualelor şcolare
     La Colegiul "Lucian Blaga" din Sebeş va avea loc miercuri, 3 octombrie, de la ora 13.00, "Târgul manualelor şcolare". Vor fi întrerupte cursurile, elevii din clasele mai mari îşi vor aduce manualele în curte şi vor avea loc negocieri directe cu elevii din clasele mai mici. Preţul unui manual va fi de aproape 100.000 de lei şi trebuie amintit că unii elevi vor avea nevoie de chiar 10 manuale. Cei care nu vor reuşi să-şi achiziţioneze manualele dorite se vor adresa diriginţilor, urmând ca în cursul zilei de vineri, 5 octombrie, să se întocmească o situaţie cu toate solicitările Colegiului "Lucian Blaga". Aceasta va fi apoi trimisă spre soluţionare Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Trebuie subliniat faptul că manifestarea a mai avut loc doar în cursul anului trecut şi sunt puţine colegii în ţară unde au loc astfel de târguri. (A.D.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.