Ultima oră
Știri
Noi obiective industriale la Sebeş
     În municipiul Sebeş, în zona Motelului Dacia, se află în plină construcţie o mare fabrică, unde se vor produce lenjerie şi articole destinate echipării căminului (perdele, feţe de masă etc). Tot la Sebeş, dar în partea opusă, spre Deva, se află în construcţie fabrica de produse electronice. Noile investiţii aparţin unor investitori italieni. (G.C.)
Au plecat moţii la ţară
     În Munţii Apuseni, pe Arieşul Mic sau pe Arieşul Mare este sezonul plecărilor în ţară, astfel încât numai cu greu mai găseşti în aceste zile un moţ mare meşter profilat pe prelucrarea lemnului. Ei au plecat în special în zona Aradului şi în Banat, unde îşi aduc la vânzare lemnele, scândurile, butoaiele şi ciuberele confecţionate peste vară. Moţii se vor întoarce acasă cu cereale, grâu şi porumb mai ales. (G.C.)
În perioada 8-13 octombrie
Expoziţia "Creat în România - 2001" îşi va deschide porţile
     În perioada 8-13 octombrie 2001, în organizarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării vor avea loc la Bucureşti o serie de manifestări cu tema: "Creat în România - CIR 2001". Acţiunea va fi coordonată de reprezentanţii Prefecturii Alba, Consiliului Judeţean şi Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba. Expozanţii prezenţi la această manifestare vor fi unităţile de cercetare din judeţ. Dintre posibilii participanţi au fost amintiţi: Cugir SA, UPSOM, SC Apulum SA, Resial, precum şi unităţile de prelucrare a lemnului şi cele din domeniul confecţiilor. Prefectul Ioan Rus a subliniat importanţa faptului că participanţii la această expoziţie trebuie stabiliţi cât mai rapid astfel ca imaginea judeţului nostru la Bucureşti să fie reprezentată la cel mai înalt nivel. (A.D.T.)
Democratele şi-au (re)ales preşedinta
     Organizaţia de femei a PD Alba şi-a ales ieri noul Birou permanent judeţean, în prezenţa d-nelor Ileana Ceauşu (vicepreşedinte al Organizaţiei de femei a PD) şi Alexandra Dean (consilier al lui Traian Băsescu). Din partea BPJ Alba al PD au participat între alţii preşedintele Mircea Hava şi Călin Potor. Atât pentru funcţia de preşedinte, cât şi pentru cele de vicepreşedinţi au fost doar câte o candidatură, iar pentru cele 4 locuri de membru au concurat 6 persoane. Noua componenţă a BPJ al Organizaţiei de femei a PD Alba este: Mariana Dobrescu - preşedintă, Oana Badea şi Cornelia Rădiţoiu - vicepreşedinte, Mariana Aron, Gema Benchea, Eugenia Corpodean şi Mariana Jurcă - membre. (S.F.D.)
Conferinţa PSD Sebeş
     La Sebeş, a avut loc, vineri, conferinţa municipală a Partidului Social Democrat, care a ales noua conducere a uneia dintre cele mai puternice organizaţii din judeţul Alba. Preşedinte a fost reales Romi Dragosin, iar vicepreşedinţi Mugurel Sârbu, Alexandru Dăncilă, Viorel Chişu, Eleonora Bâscă, Maria Făgăraş, Maria Popescu, Gheorghe Iviniş. Secretar a fost ales Oliviu Bobar, iar trezorier Maria Toca. (G.C.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Demonstraţie de forţă la Sala Palatului
Victor Ciorbea confirmat preşedinte al PNŢCD având girul creştin-democraţilor europeni
     În cursul zilei de ieri, în prezenţa a circa 5000 de membri, a avut loc Congresul extraordinar aniversar al PNŢCD, care s-a desfăşurat sub semnul moţiunii lui Victor Ciorbea "PNŢCD - forţa unităţii". Congresul a marcat aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Ţărănesc. Cu acest prilej au fost reconfirmate deciziile luate la Congresul din 14 august 2001. Victor Ciorbea consideră că moţiunea sa reprezintă soluţia optimă de depăşire a crizei prin care a trecut partidul. Sprijiniţi de o parte din cancelariile occidentale, ţărăniştii şi-au exprimat protestul categoric faţă de o "tentativă de desfiinţare a partidului nostru prin amestecul flagrant al puterii executive în activitatea puterii judecătoreşti, o tentativă care aminteşte de campania din timpul instalării regimului comunist, vizând scoaterea PNŢCD în afara legii". În consecinţă, Congresul PNŢCD a solicitat guvernanţilor "să ia toate măsurile pentru abandonarea de urgenţă a practicii de imixtiune politică în activitatea justiţiei şi renunţarea la vechile structuri". Un punct important al Congresului l-a constituit prezentarea poziţiei oficiale a Partidului Popular European, care a declarat răspicat că nu recunoaşte mişcarea politică condusă de gruparea Marga - Lupu - Chiriţă, ci doar PNŢCD condus de Victor Ciorbea, partidul membru legitim al forului partidelor creştin democrate europene. De altfel, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens a anunţat, prin vocea trimisului său la Bucureşti, că parlamentarii creştin-democraţi europeni vor ajuta partidul lui Ciorbea să reînceapă ascensiunea politică în România.
     Au fost decernate mai multe medalii şi diplome de onoare, primele dintre acestea revenind regelui Mihai, Prea-fericitului părinte Teoctist şi mitropolitului Lucian al Blajului. Oarecum a surprins absenţa fostului preşedinte Emil Constantinescu, care a trimis totuşi un mesaj de salut congresului. Totodată, mai trebuie remarcat că salutul delegaţiei permanente a PSD nu a fost primit cu injurii sau huiduieli, aşa cum aşteptau unii. Judeţul Alba a fost reprezentat la congres de o delegaţia de 130 de persoane, dintre aceştia fiind confirmaţi în delegaţie permanentă fostul prefect Ananie Gârbovean şi Mihai Zgâia. Vom reveni cu amănunte.
Florin ROMAN
Dramă zguduitoare la Craiva
Un copil de cinci ani a orbit din pricina unei tumori pe creier
Bunica şi tatăl său au murit în urmă cu o săptămână iar mama sa, singură, are nevoie de bani pentru tratamentul micuţului
     Familia Blaga, din Craiva, este una dintre cele alese parcă de Dumnezeu să le încerce credinţa şi tăria. Mezinul familiei, Simion, în vârstă de numai cinci ani, a fost diagnosticat ca suferind de o tumoră pe creier şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale extrem de riscante, efectuată la Clinica de neurochirurgie a Spitalului "Dr. D. Bagdasar", din Bucureşti. Micuţul a fost externat la începutul lunii septembrie a.c., necesitând în continuare tratament de consolidare prin radio-chimio-terapie. Efortul financiar făcut de familia Blaga pentru bietul copil a fost mult peste posibilităţi, tatăl acestuia, Ioan Blaga, bolnav şi el de cancer, chiar a renunţat la tratamentul său pentru a-l putea îngriji pe micul Simion şi a-i oferi tot ce-i era necesar. Iată, însă, că în cursul săptămânii trecute tatăl copilului a murit, la numai trei zile după ce murise şi bunica acestuia. Rămasă singură cu trei copii mici (inclusiv un al patrulea luat în plasament de la Leagănul albaiulian), d-na Viorica Blaga este de-a dreptul îngrozită de viitor, tratamentul copilului bolnav fiind foarte costisitor: cca 20 de milioane lei lunar. Din nefericire pentru întreaga familie greu încercată, d-na Blaga va trebui să renunţe şi la îngrijirea copilului de la Leagăn (care îi permitea să ia măcar salariul de asistent maternal profesionist), căci va trebui să-şi dedice întregul timp liber fiului său, aproape orb din pricina tumorii blestemate.
     Pentru ajutorarea familiei Blaga, Ionel Vlaicu, preşedintele Fundaţiei umanitare "LARISA" din Alba Iulia a declanşat o campanie de strângere de fonduri şi a apelat la toate mijloacele de informare în masă, pentru a-i sensibiliza pe eventualii donatori, intenţionând chiar să organizeze în acest scop un spectacol de caritate. Îi oferim şi noi sprijinul nostru, rugând persoanele cu disponibilitate materială şi afectivă să contribuie la salvarea vieţii micuţului Simion Blaga, depunând o sumă oarecare de bani în contul B.C.R. Alba Iulia - 459002493401. (I.H.)
Omul gospodar îşi face iarna car şi vara sanie
Preşedintele Augustin Presecan a înaintat propunerile de buget pentru anul 2002
     Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Augustin Presecan, a înaintat la Bucureşti, la Ministerul Finanţelor, propunerile de buget pentru anul viitor. Aceste sume au fost stabilite de comun acord cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi au fost discutate cu consiliile locale. "În prezent lucrăm la ajustarea datelor în funcţie de noile servicii publice ce vor intra în subordinea consiliilor locale şi a celui judeţean. Este vorba de serviciul comunitar de urgenţă, serviciul comunitar pentru evidenţa informatizată a persoanei etc, pe care suntem pregătiţi să le preluăm", a spus preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.