Curier județean
Rugăciunea de azi
      Doamne, Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plângă, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată. Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, Învăţătorule al căinţei şi mărite Prorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumb pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu care stai în cer înaintea Judecătorului veşnic şi fă să se îndure de mine, căci ai multă îndrăzneală la iubirea Lui.
     Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat, şi strică cugetele mele cele rele şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu.

Calendar religios
Ortodox: Sf. Sfinţit Mc. Ciprian; Sf. Mc Iustina
Catolic: Ss Îngeri păzitori

Meteo
Azi vremea va fi în general frumoasă. Maxima va atinge 25 °C, iar minima va fi 12 °C. Omul va simţi 24, respectiv 13 °C.
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Din cauza inundaţiilor
Pagubele la drumurile judeţene au ajuns la circa 200 de milioane de lei
     Ploile din zilele trecute au dus la deteriorarea carosabilului pe mai multe drumuri judeţene. Pentru eliminarea efectelor inundaţiilor s-a intervenit la DJ 704A: DN 7 (Sebeş) - Pianu de Jos - Pianu de Sus - Strungari - Răchita - DN 67 C (Sebeşel), unde s-au efectuat lucrări de 139 de milioane de lei. Probleme au fost şi pe DJ 107M: limită judeţ Cluj - Rimetea - Colţeşti - Vălişoara - Poiana Aiudului - Aiudul de Sus (DJ 107I), unde lucrările de reparaţii au mai "înghiţit" 50 de milioane de lei. (F.R.)
Creşte numărul gardienilor publici
     Membrii Delegaţiei Permanente a CJ Alba au aprobat proiectul de hotărâre cu privire la statul de funcţii al CGP Alba. Prin hotărârea nr. 12/28 februarie 2001, CJ Alba a aprobat pentru acest an 380 de posturi, din care 17 în aparatul propriu şi 363 pentru personalul de specialitate. Printr-o altă adresă, CGP Alba a cerut creşterea numărului de gardieni publici cu încă 10 persoane, motivând că au fost încheiate noi contracte. Totodată s-a dispus reducerea postului de şef de dispecerat, întrucât dispeceratul antiefracţie nu funcţionează din motive tehnice. Ambele cereri au fost aprobate. (F.R.)
Inspecţia în Construcţii Alba va verifica competenţa firmelor de profil din judeţ
     Având în vedere prevederile Legii nr. 10/1995 referitoare la sistemul calităţii în construcţii, Inspecţia în Construcţii Alba a solicitat tuturor firmelor de profil din judeţ (din informaţiile noastre sunt peste o sută) să prezinte până la data de 5 octombrie a.c. sistemele de asigurare a calităţii la lucrările pe care le execută sau le vor executa, precum şi dovada că dispun de competenţa necesară executării acestor lucrări la parametrii calitativi stabiliţi de standardele în vigoare. De asemenea, cu acest prilej se doreşte şi clarificarea unor aspecte legate de structura firmei, dotarea cu personal şi utilaje, alte referinţe. (R.J.)
Tradiţii şi obiceiuri cugirene - 2001
     Societatea culturală "Vinereana", în parteneriat cu Primăria oraşului Cugir, a organizat în zilele de 29-30 septembrie 2001, în cadrul Festivalului "Toamna cugireană", o serie de manifestări derulate prin proiectul "Tradiţii şi obiceiuri cugirene - 2001" pentru a sensibiliza generaţia tânără faţă de valorile şi tradiţiile din această zonă. Proiectul a fost finalizat de Ministerul Tineretului şi Sportului prin Direcţia judeţeană Alba. În acest cadru, pe lângă interpreţi recunoscuţi ai folclorului românesc, au fost prezenţi şi grupul de căluşari de la Căminul Cultural Vinerea şi Ansamblul Cindrelul din Sibiu, ne-a informat primarul oraşului Cugir, ing. Aurel Voicu. (N.T.)

Consiliul judeţean Alba a alocat încă 10,5 miliarde de lei pentru plata asistenților persoanelor cu handicap
În judeţul nostru sunt înregistraţi 2150 de asistenţi de acest gen
     În cadrul şedinţei DP al CJ Alba s-a aprobat rectificarea bugetului pentru repartizarea pe comune, oraşe şi municipii a transferurilor din bugetul de stat către bugetele locale. Preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că la rectificare au mai fost alocate 10,5 miliarde de lei, bugetul total judeţean pentru susţinerea sistemului de protecţie a persoanelor cu handicap ajungând, în 2001, la 47,3 miliarde de lei. Din cauza circuitului fondurilor pe verticală, în teritoriu au apărut unele disfuncţionalităţi prin neplata drepturilor salariale începând cu luna mai a.c.. La nivelul judeţului Alba, numărul de asistaţi personali pentru persoanele cu handicap a ajuns la 2150. În condiţiile OGR nr. 27/2001, consiliile locale sunt obligate să susţină, din bugetul local, cu sume în completare la "transferuri", sistemul de protecţie a persoanelor cu handicap.
     Începând de anul viitor, transferurile de la bugetul de stat către bugetele locale se vor regăsi ca anexe la Legea bugetară, deci responsabilităţile vor fi preluate de autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv în ceea ce priveşte destinaţia (subvenţionarea transportului în comun), plata asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap, completarea surselor de finanţare la instituţiile de asistenţă socială etc.).
Florin ROMAN
Controalele din piețele agroalimentare ale județului s-au lăsat cu amenzi
Valoarea lor: 22,5 milioane de lei
     Comisia mixtă formată din reprezentanţi ai DGAIA, DSV, OJPC, Garda Financiară şi Poliţie a verificat în perioada 19-25 septembrie unităţile care funcţionează în incinta pieţelor din Teiuş, Alba Iulia, Blaj şi producătorii particulari care comercializează produse agroalimentare în aceste pieţe. Au fost constatate deficienţe în ceea ce priveşte starea de igienă şi echipamentul de protecţie şi ca urmare s-au acordat amenzi în valoare totală de 22,5 milioane de lei. În vederea acordării licenţei de fabricaţie au fost verificaţi următorii agenţi economici: SC Minforst SRL (alimentaţie publică), AF Andreica (fabricare pâine şi produse de panificaţie) şi SC Comcereal (fabricare făină, grisuri şi arpacaş din grâu), la toate acestea întocmindu-se procese verbale favorabile. (A.D.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.