Ultima oră
Știri
80 de milioane de lei pentru renovarea Staţiei Meteo din Câmpeni
     Începând de luni, 1 octombrie a.c., clădirea în care funcţionează staţia meteorologică din Câmpeni a intrat în renovare. Este vorba, după cum ne-a declarat d-l Nicoale Puiuleţ, şeful Oficiului Prefectural Câmpeni, de refacerea atât a aspectului exterior cât şi a celui interior, fapt ce nu s-a mai petrecut de peste 25 de ani. Pentru această operaţiune urmează să fie folosită suma de 80 de milioane de lei, bani ce au fost obţinuţi cu sprijinul nemijlocit al prefectului Ioan Rus. (R.J.)
Pe DN 1
Un bărbat a fost accidentat mortal de un Mercedes
     Luni, 1 octombrie, ora 21.50, pe DN 1, în zona Sebeş s-a produs un grav accident rutier în urma căruia un bărbat şi-a pierdut viaţa. Dan David Negrea (41 de ani, din Gilău - Cluj) conducea autospeciala Mercedes pe DN 1 şi la întâlnirea cu un autovehicul ce venea din sens opus nu observă un biciclist care circula în faţa sa. Autoutilitara Mercedes îl acroşează pe biciclist, acesta fiind izbit de carosabil. Victima, Gheorghe Mărginean (63 de ani, din Lancrăm), a fost transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba, fiind diagnosticat cu politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-facial acut închis, posibilă hemoragie internă. În jurul orei 23.45, Mărginean a decedat în urma unui stop cardio-respirator. (N.T.)
30 de zile arest preventiv pentru "tenorii" Operei din Blaj
     Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele lui Candin Ovidiu Haşa, Călin Vasile Hârceagă şi al lui Ştefan Bogdan Pepelea, toţi din Blaj. Cei trei vor fi cercetaţi în stare de arest preventiv pentru ultraj, tulburarea ordinii publice, distrugere şi nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti. Vineri, 28 septembrie, noaptea, în jurul orei 1.30, cei trei au provocat un scandal monstruos în incinta discotecii "Opera" din Blaj. (N.T.)
La Băgău
Nepotul şi-a băgat unchiul în spital
     Postul de Poliţie Lopadea Nouă a fost sesizat luni, 1 octombrie, de un doctor chirurg de la Spitalul Aiud despre faptul că sâmbătă după-amiaza i-a fost adus un pacient care prezenta politraumatisme prin lovire. Gligor Roşian (65 de ani, din Băgău) a fost internat în spital cu diagnosticul de traumatism cranio-encefalic, plăgi escoriate multiple, traumatism toracic. Cercetările efectuate de poliţiştii din Lopadea Nouă au dus la identificarea agresorului: nepotul victimei, Ioan Roşianu (39 de ani). Sâmbătă dimineaţa, Ioan Roşianu l-a vizitat pe unchiul său şi, după o ceartă grozavă, l-a lovit şi cu un par smuls dintr-un strat de flori. În cauză, poliţia continuă cercetările. (N.T.)
La Sebeş
Poliţia a reţinut doi infractori daţi în urmărire generală
     Poliţiştii din Sebeş au identificat şi reţinut doi infractori, condamnaţi pentru furt şi daţi în urmărire generală de IGP. A fost reţinut Liviu Găldean (29 de ani, din Sebeş) condamnat la 1,6 ani închisoare pentru furt şi Alexandru Turturaş (30 de ani, din Sebeş) condamnat la 3 ani închisoare pentru furt. Cei doi au fost introduşi în arestul IPJ Alba. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Interpelare a deputatului PNL de Alba, Dan Coriolan Simedru
Scandalul mutării statuii ecvestre a voievodului Mihai Viteazul
Domnule preşedinte, doamnelor şi domnilor deputaţi;
     În urmă cu câteva luni am adus, în atenţia Parlamentului şi a primului ministru, un caz grav care se referea la intenţia prefectului de Alba, Ioan Rus, pusă mai imediat în practică - de a-l arunca la "coşul de gunoi al istoriei" pe Iuliu Maniu şi anularea deciziei care denumea simbolic sala de şedinţe a Prefecturii cu numele marelui patriot şi om politic.
     Singurul argument plauzibil, dar nefăcut public, a fost, cred eu, disconfortul la care era supus prefectul ştiind că era obligat să-şi ţină şedinţele politice într-o sală unde, ca simbol al Unirii, plutea spiritul lui Iuliu Maniu.
     Din păcate, Ioan Rus a schimbat denumirea sălii în Sala "Mihai Viteazul", căutând parcă să contrapună cele două personalităţi.
     Îi ceream atunci primului ministru să intervină pentru a împiedica acel abuz, dar primul ministru şi ministrul Administraţiei Publice, într-o tăcere suspectă, nu numai că nu l-au tras de mânecă pe Ioan Rus, ci l-au promovat în funcţia de consilier în cadrul Consiliului de Coordonare al Ministerului condus de d-l Cozmâncă.
     Iată, prefectul, nesancţionat atunci, recidivează acum şi împotriva lui Mihai Viteazul a cărui statuie vrea să o scoată din Cetatea Alba Iuliei şi să o mute în afara ei, în parcul din faţa Catedralei Reîntregirii, sfidând astfel şi călcând în picioare, la fel ca şi ministrul Cozmâncă, autoritatea locală, pe care încearcă să o pună în faţa deciziei luate abuziv, fără măcar o consultare prealabilă. Amintesc că asemenea acte izvorâte parcă din paranoia unei puteri totalitare nu sunt unice. Prefectul de Hunedoara şi cel de Gorj îşi dispută un alt simbol naţional: "Coloana Infinitului".
     Ceea ce nu ştie, probabil, domnul prefect Ioan Rus este faptul că amplasamentul actual al statuii este unul bine gândit de celebrul sculptor Oscar Han, între Palatul Princiar cu apartamentele unde a locuit Mihai Viteazul şi Sala Unirii, spre care se îndreaptă mâna în care voievodul ţine sceptrul.
     Amplasarea statuii în acel loc s-a făcut într-un an simbol, când a fost sărbătorit semicentenarul Unirii. Faptul că în apropierea statuii se află pe lângă cele două obiective amintite anterior şi cele două catedrale: a Reîntregirii şi cea Romano-Catolică, cu sediile episcopale, precum şi Muzeul de Istorie, demonstrează faptul că statuia se află în locul potrivit.
     Domnule prim ministru, domnule prefect, Mihai Viteazul şi-a câştigat dreptul de a intra triumfal în Cetatea Albei Iulia, învingând la Şelimbăr. A intrat în Cetate şi în conştiinţa poporului român pentru a nu mai ieşi niciodată. De ce încercaţi să-l scoateţi pe poarta din spate, trădându-l parcă, a doua oară, la fel ca generalul Basta?
     Sper ca, măcar de data aceasta, domnule prim ministru, să luaţi atitudine pentru a stopa din faşă această infantilă intenţie, iar dacă argumentele prezentate mai sus nu v-au convins, să ştiţi că noul amplasament este atât de prost ales, încât, vorba subprefectului: "Oricum va fi poziţionată statuia lui Mihai Viteazul în Parcul Unirii, calul şi călăreţul vor sta cu spatele la Catedrală".
La două săptămâni de la începerea anului şcolar
Principalele preocupări ale elevilor - balurile şi discotecile
     Elevii noştri par a nu fi intrat încă în ritmul, în programul anului şcolar. Principalele lor preocupări par a fi rămas cele din timpul vacanţei de vară - relaxarea şi discoteca. La două săptămâni de la începerea noului an şcolar un adevărat pelerinaj a început pe la uşile instituţiilor şi societăţilor comerciale. Sunt elevii în căutare de bani pentru organizarea balurilor bobocilor. Nu avem nimic împotriva acestei tradiţii a "botezului" celor ce încep un ciclu de învăţământ. Dar tradiţia se referea doar la învăţământul liceal şi cel superior considerându-se că elevii de gimnaziu sunt prea mici, prea necopţi pentru astfel de mondenităţi. Tot tradiţia spunea că un bal al bobocilor pentru o unitate de învăţământ este suficient, urmărind prin aceasta strângerea laolaltă a tuturor elevilor şi crearea unor relaţii de colegialitate mai trainice. Ei bine, lucrurile au evoluat! Dar nu în bine, spunem noi. Balurile se ţin lanţ, orice prilej fiind nimerit: sărbătorirea bobocilor, a toamnei, a primăverii, a tinereţii, Sfântul Valentin, Halloween şi lista ar putea continua. Şi nu de multe ori sunt mai multe clase concurente care organizează acelaşi tip de bal. Şi pentru că au uitat că unde-s doi (sau mai mulţi) puterea creşte, fiecare înjghebare de acest fel nu are decât o singură mare calitate - muzică zgomotoasă, iar pentru "vedetele" şcolii alcool de la vârste cât mai mici. Atunci când în sfârşit se organizează concursul pentru alegerea "Miss Boboc" probele la care sunt supuse candidatele sunt subţirele (ca să ne exprimăm elegant!), iar cunoştinţele de care dau dovadă frumoasele, destul de sumare. Este aceasta o consecinţă a faptului că în cele mai multe cazuri în organizarea unor astfel de evenimente, care, repetăm, credem că-şi au utilitatea lor atunci când sunt organizate cu pricepere şi bun gust, elevii nu mai sunt îndrumaţi de nimeni. Este o dovadă a lejerităţii cu care privesc dascălii viaţa extraşcolară a elevilor lor, este o dovadă a nepăsării, a dezinteresului. Dar este şi o dovadă a complicităţii pentru că ori elevii fug de la ore, ori sunt învoiţi pentru strângerea de fonduri, activitate pe care o fac în timpul orelor de şcoală.
     În faţa acestei avalanşe de cereri de sponsorizare, cereri derulate după procedeul "noi nu vă arătăm nici un program (că nu avem!) dar voi daţi-ne bani (că doar trebuie să închiriem cele mai elegante localuri, iar patronii de discoteci s-au prins că pot face bani frumoşi din aceste baluri)", mulţi dintre sponsori se văd nevoiţi să refuze orice fel de sprijin. Este cazul ziarului "Unirea"! Precizăm însă că nu vom refuza sprijinul celor care vin să prezinte, odată cu cererea de sponsorizare, un program al acţiunii, sau vor prezenta o activitate organizată pentru strângerea de fonduri, ori găsesc orice altă metodă de bun simţ, lucrativă şi educativă de a strânge fonduri şi de a organiza aceste baluri, făcând din ele evenimente de neuitat şi de bun gust.
Anca DINICĂ
Ritm accelerat la punerea în posesie a suprafeţelor de pădure
     Unul din obiectivele majore impus de actuala guvernare este şi cel al finalizării până în anul 2002 a aplicării legilor de fond funciar. Şi în judeţul Alba, la insistenţele prefectului Ioan Rus, punerea în posesie a suprafeţelor forestiere sau agricole se derulează într-un ritm susţinut. Astfel, numai în aceste zile, mai multe localităţi din judeţ au fost cuprinse de febra retrocedărilor de pădure. Este vorba despre comuna Mogoş, unde a fost retrocedată o suprafaţă de 167,4 ha pădure comunală, de comuna Livezile care a primit 179,3 ha pădure comunală, precum şi un composesorat cuprinzând 68 de poziţii cu 33,72 ha. De asemenea, la Vadul Moţilor a fost retrocedat un composesorat de pădure cu o suprafaţă de 99,63 ha, tot aici persoanele fizice primind o suprafaţă de peste 30 ha de pădure. Nu în cele din urmă, la Câmpeni, 12 persoane fizice au primit 6,9 ha suprafaţă împădurită. (R.J.)
Refugiate în timpul celui de-al doilea război mondial ca urmare a cedării forţate a Cadrilaterului
Trei familii din judeţ vor fi despăgubite cu peste 1 miliard de lei
     Drama miilor de români refugiaţi în ţară în timpul celui de-al doilea război mondial ca urmare a "împărţilor" teritoriale la care am fost supuşi şi ignorată zeci de ani de autorităţile statale pare a nu fi trecută cu vederea şi de actuala putere. După punerea în aplicare a legii privind retrocedarea bunurilor abuziv confiscate în perioada comunistă a venit şi rândul persoanelor sus menţionate sau a urmaşilor acestora să fie despăgubite. Astfel, şi în judeţul Alba au fost identificate, deocamdată, trei familii provenind din fostul Cadrilater cedat Bulgariei în 1940 care urmează să primească unele compensaţii financiare conform Legii 9/1998. Cele trei dosare au fost studiate în cursul zilei de ieri de o Comisie de evaluare din cadrul Prefecturii Alba fiind propuse cu acest prilej şi sumele care vor fi oferite drept despăgubire. Este vorba despre 617 milioane lei, , 416 milioane lei şi respectiv 295 milioane lei. Dosarele împreună cu propunerile băneşti vor fi înaintate în scurt timp Comisiei Centrale de la Bucureşti cea care este în măsură să dispună alocarea sumelor ce revin celor trei familii. De menţionat că două dintre acestea trăiesc în prezent în Alba Iulia, iar una la Cugir. (R.J.)
Reizbucneşte scandalul dintre şoferii de maxi-taxi şi societatea de Transport Public Alba Iulia
Şoferii de autobuze ameninţă cu greva şi blocarea transportului de călători
     Printr-un material remis redacţiei noastre de Sindicatul Societăţii de Transport Public SA Alba Iulia ne anunţă că, în cazul în care nu se vor respecta prevederile OG nr. 86/2001 şi pe traseele licitate, toţi salariaţii vor întrerupe lucrul şi vor declanşa grevă, prin întreruperea transportului de călători. Această reacţie vine la puţin timp după ce reprezentanţii şoferilor de maxi-taxi, din cadrul Interstar s-au întâlnit cu prefectul Ioan Rus şi cu primarul Mircea Hava. După cum se ştie, la transportul local în comun sunt acceptate doar microbuzele cu mai mult de 10 locuri pe scaune. În urma întâlnirii s-a stabilit ca maxi-taximetriştii să-şi rezolve situaţia în timp de 30 de zile, perioadă în care pot să-şi desfăşoare activitatea de transport. Acest lucru i-a nemulţumit pe şoferii de autobuze care spun că se încalcă OG 86/2001, care specifică neacceptarea în transportul urban de călători a autoturismelor de 8+1 locuri. Societatea de Transport Public SA Alba Iulia susţine că a câştigat o licitaţie în mod legal, iar prin noua decizie este în imposibilitatea de a încheia contractul de concesiune încheiat şi se va ajunge la concedieri. Adrese similare cu cele trimise la redacţia noastră au fost trimise la Prefectura Alba şi Primăria municipiului Alba Iulia.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.