Ultima oră
Știri
Prefectul Ioan Rus cere în continuare subvenţii pentru agricultură
     Ca şi în multe alte teleconferinţe anterioare şi cu prilejul celei de ieri, prefectul Ioan Rus a solicitat ministrului de resort o mai mare implicare în soluţionarea unor acţiuni legate de campania agricolă. De această dată, prefectul a apelat la MAAP în scopul de a subvenţiona achiziţionarea seminţei de primăvară, dar mai ales pentru a fi virată judeţului Alba ultima tranşă financiară la acţiunea "Milionul şi hectarul", în valoare de 3,8 miliarde de lei. Ultima iniţiativă în acest sens a prefectului Ioan Rus a constat în solicitarea restituirii taxei de drum producătorilor agricoli care, deocamdată, a rămas fără răspuns. (R.J.)
Primăria Alba Iulia doreşte să instruiască specialişti în turism
     În perioada 16-18 octombrie va avea loc la Bucureşti cea de-a XVII-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale România-Grecia, care se va desfăşura sub egida Ministerului Afacerilor Externe. Cu acest prilej se vor discuta proiectele propuse de administraţiile publice locale pentru obţinerea de finanţare din partea guvernului Greciei precum şi alte proiecte de colaborare între cele două ţări. Primăria municipiului Alba Iulia va prezenta un proiect de training în domeniul turismului - ne-a informat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia. A fost ales acest domeniu pentru că, se ştie, de curând la Alba Iulia, primăria a inaugurat un Centru pentru promovarea turismului şi pentru că municipiul Alba Iulia este înfrăţit cu oraşul grec Aeghio, turismul fiind nominalizat printre primele domenii de colaborare. (A.D.)
În judeţul Alba
Pregătirile de iarnă vizează cu prioritate spitalele, şcolile şi localităţile mai izolate
     Prefectul Ioan Rus a intrat în posesia programului vizând pregătirile de iarnă, elaborat de guvern şi aplicabil pentru fiecare judeţ în parte. La nivelul judeţului Alba acesta va fi dezbătut de şeful administraţiei publice împreună cu reprezentanţii principalelor societăţi furnizoare şi prestatoare de servicii cum ar fi Distrigaz, Electrica, Petrom, Romsilva sau SC Drumuri şi Poduri locale. Prioritar va fi, după cum a declarat prefectul Ioan Rus, cuprinderea în acest program a tuturor spitalelor, instituţiilor de învăţământ precum şi a localităţilor mai izolate din judeţ. (R.J.)
PD îşi întinereşte conducerile locale
     Reorganizarea PD se află pe terminate, în 28 octombrie fiind prevăzute alegerile pentru conducerea judeţeană. Zilele trecute s-au desfăşurat alegerile în Aiud şi Cugir. În ambele localităţi au fost câte doi candidaţi la funcţia de preşedinte, tot aşa cum vor fi şi la Alba Iulia, unde se vor confrunta preşedintele Călin Potor (viceprimar) şi vicepreşedintele Marius Anghel (30 de ani, economist la CEC). La Aiud preşedinte a fost ales Mircea Nichimiş (directorul Băncii Agricole), iar la Cugir a câştigat Emil Faur (fost director general al SC Cugir SA), primarul Aurel Voicu fiind ales într-o funcţie de vicepreşedinte. Cum la Aiud este Oana Badea - secretar pe Regiunea Centru a Organizaţiei de Femei a PD - femeile deţin 3 posturi de vicepreşedinţi şi 5 de secretar pe diverse departamente! În ambele localităţi s-a remarcat o masivă infuzie de tineri în conducerile locale, care l-au impresionat pe deputatul Alexandru Pereş prin modul elegant în care şi-au susţinut programele minimale de acţiune, ceea ce l-a făcut să considere că actuala conducere va avea înlocuitori de valoare. (S.F.D.)
CJ Alba a aprobat reeşalonări de plată pentru SC "Apa CTTA"
     Consilierii judeţeni au aprobat proiectul de hotărâre prin care se eşalonează suma de 1 miliard de lei, reprezentând restituirile de fonduri din finanţarea bugetară a anilor precedenţi - TVA la SC "Apa CTTA" SA. Termenul de graţie este de 6 luni, în perioada 5.10.2001 - 5.04.2002. De asemenea, s-au scutit de la plată 595 de milioane de lei, reprezentând majorările de întârziere calculate pentru neplata către bugetul propriu al judeţului a sumei amintite mai sus. (F.R.)
Prefectul Ioan Rus răspunde acuzaţiilor deputatului Dan Simedru
     În cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a răspuns acuzaţiilor deputatului liberal Dan Simedru, referitor la posibila mutare a Statuii lui Mihai Viteazul în Parcul Unirii. "Eu cred că d-l deputat prinde din zbor unele cuvinte sau frânturi de frază pe care le ia ca şi decizii. Nu prefectul dictează în astfel de cazuri ci administraţia domeniului public şi privat, adică Primăria. D-l primar Hava a exprimat un punct de vedere legat de acest caz, iar eu am spus că este o idee ce poate fi analizată într-o discuţie amicală. D-l Simedru are o manie de a interpreta anumite lucruri şi realitatea. Să nu uite d-l deputat că statuile lui Maniu şi Brătianu au fost ridicate la Alba Iulia cu banii ceruţi de la Guvern de prefectul Ioan Rus", a declarat prefectul de Alba. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Guvernul în sprijinul societăţilor comerciale cu capital privat
Programul "Dezvoltarea judeţului Alba" finanţează cu 100 de miliarde de lei firmele particulare
     În cursul zilei de ieri a avut loc o conferinţă de presă la care au participat prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean, Augustin Presecan şi directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională 7 Centru, Simion Creţu.
     Cu acest prilej a fost lansat programul "Dezvoltarea judeţului Alba" susţinut de Guvernul României pentru societăţile comerciale cu capital privat integral românesc. Suma disponibilă pentru acest program este de 100 de miliarde de lei, din care 95 de miliarde de lei reprezintă ajutoare nerambursabile pentru beneficiari. În judeţul Alba, programul vizează atingerea următoarelor obiective: dezvoltarea activităţilor economice, creşterea volumului investiţiilor private, crearea de bunuri şi servicii de calitate superioară şi cu valoare adăugată ridicată; crearea de noi locuri de muncă şi de noi profesii etc.
     Pentru acest an s-a aprobat un buget de 20 de miliarde de lei, iar pentru anul 2002, de 80 de miliarde de lei. Schemele de ajutor financiar nerambursabil sunt cuprinse între 0,5 miliarde de lei şi 5 miliarde de lei, şi se vor derula până la 30 noiembrie 2002. Propunerile trebuie să includă o contribuţie financiară de la solicitanţi de minimum 50 la sută din costul maşinilor, utilajelor, instalaţiilor, echipamentelor solicitate prin proiect. Pentru a fi luat în considerare în vederea finanţării, solicitanţii trebuie să fie societăţi comerciale cu capital integral românesc care doresc să dezvolte o activitate economică în judeţul Alba; să se solicite achiziţionarea de maşini, utilaje, instalaţii sau echipamente care să conducă la dezvoltarea de afaceri în judeţul Alba etc. Termenul limită pentru înaintarea solicitărilor de finanţare nerambursabilă este de 10 noiembrie 2001.
     Preşedintele Consiliului judeţean Alba, Augustin Presecan, ne-a declarat că programul "Dezvoltarea judeţului Alba" reprezintă o gură de oxigen pentru agenţii economici cu capital privat. "Un criteriu important la evaluarea proiectelor va fi cel al creării de noi locuri de muncă. Cine va înfiinţa mai multe locuri de muncă, va avea mai multe şanse", a spus Presecan. Prefectul judeţului Alba, Ioan Rus, a declarat că "programul iniţiat şi finanţat de Guvern reprezintă un mare succes pentru judeţul Alba. Avem probleme legate de restructurare, de rata şomajului şi de aceea ne bucurăm că Guvernul a înţeles să-şi îndrepte sprijinul spre noi. Este o dovadă că actualul Guvern nu doar vorbeşte ci şi face. Noi dorim ca acest program să fie cunoscut de toţi locuitorii judeţului iar cele mai bune proiecte să fie puse în valoare".
Florin ROMAN, Dana MOTREANU
PD sare în ajutorul micuţului bolnav din Craiva
Deputatul Alexandru Pereş donează 1 milion de lei *Primarul Mircea Hava va fi prezent la emisiunea organizată de presă * La nivelul PD Alba se va organiza o strângere de fonduri
     Deputatul Alexandru Pereş a anunţat într-o conferinţă de presă că PD Alba răspunde acţiunii organizate de ziarişti pentru salvarea micuţului Simon Blaga. La nivelul Filialei Alba a Partidului Democrat se va organiza o strângere de fonduri, iar preşedintele organizaţiei judeţene şi primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, va fi prezent la emisiunea de azi realizată de ziarişti pentru sensibilizarea opiniei publice. Deputatul a anunţat că personal va dona 1 milion de lei. "E mult, e puţin, nu ştiu. Dar eu mă întreb de ce nu dă şi Guvernul lui Năstase o sumă din Fondul Naţional de Solidaritate, mai ales că social-democraţii lui vorbesc tot timpul de protecţia socială. Anul trecut Guvernul de-atunci a alocat o sumă importantă din acest fond pentru un alt tânăr bolnav din Alba" a spus deputatul. (S.F.D.)
Din cauza neatenţiei
Tot mai mulţi copii cad victime accidentelor rutiere
     *Joi, 4 octombrie, pe DN14B, în zona Crăciunelul de Jos s-a produs un accident rutier în urma căruia un copil a fost grav rănit. Încercând să traverseze DN14B în fugă şi fără să se asigure Claudiu M. (8 ani, din Crăciunelul de Jos) a fost surprins şi accidentat de ambulanţa Spitalului Blaj, Dacia 1300 Break, condusă de Florin Groza (28 de ani, din Blaj). Băiatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul din Blaj unde a fost diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut închis şi multiple escoriaţii. Deoarece starea sănătăţii băiatului s-a agravat, acesta a fost transportat la Spitalul judeţean Alba. Aici a fost diagnosticat cu fractură de bazin, cu deplasare.
     *Un alt accident rutier, căruia i-a căzut victimă un băiat de 7 ani, s-a produs miercuri, 3 octombrie, în oraşul Sebeş. Gheorghe H. (7 ani, din Sebeş) s-a smuls din mâna mamei sale şi a încercat să traverseze strada Mihail Kogălniceanu, în fugă şi fără să se asigure. Gheorghiţă a fost lovit de autoturismul Cielo Daewoo, condus de Gheorghe Misir (31 de ani, din Vaslui). Băiatul a fost internat în Spitalul judeţean Alba, cu policontuzii şi fractură de femur.
     *Potrivit unor informaţii de ultimă oră, în cursul zilei de ieri, un alt copil, de această dată o fetiţă, a fost lovit de maşină pe raza municipiului Alba Iulia.
Nicoleta TOMUŢA
Reuniunea liderilor regionali ai PUR la Alba Iulia
     În cursul zilei de ieri a avut loc la Alba Iulia o întâlnire a liderilor PUR din unele judeţe din Ardeal: Alba, Bistriţa Năsăud, Sibiu, Cluj. Din partea conducerii centrale au fost prezenţi vicepreşedintele Stelian Duţu, preşedintele CJ Constanţa, deputata Amelia Bălăşoiu şi instructorul central Virgil Sicoe.
     D-l Duţu a declarat presei că la alegerile locale din 2004, PUR (social liberal) ţinteşte un scor electoral de 15-20 la sută, iar la cele parlamentare de 5-8 la sută. El a adăugat că deocamdată PUR (social liberal) nu este preocupat de candidatul la preşedinţie. Totodată, Duţu a mai afirmat că PUR (social liberal) va intra la alegeri cu liste proprii şi nu într-o alianţă politică. Preşedintele PUR (social liberal) Alba, ex-deputatul Nicolae Popa a declarat că agricultura reprezintă prioritatea naţională a PUR (social liberal) iar sprijinirea acestui sector important va duce la bunăstare şi prosperitate naţională. În acest sens, PUR (social liberal) pregăteşte un amplu program, de redresare a agriculturii româneşti. Pe fondul creşterii infracţiunilor comise cu violenţă (bătăi stradale, crime, violuri, tâlhării etc.) şi a înmulţirii găştilor de cartier care terorizează cetăţenii, PUR (social liberal) a cerut prin Nicolae Popa o implicare mai activă a oamenilor legii pentru combaterea acestor sechele ale societăţii. Domnia sa a catalogat ca inoportună pensionarea anticipată a poliţiştilor profesionişti, solicitând Parlamentului să dezbată cu prioritate legea privind Statutul Poliţistului. "Consecvent doctrinei umaniste, care arată că în mijlocul preocupărilor noastre stă omul, PUR (social liberal) consideră că siguranţa cetăţeanului este mai presus de orice constrângere bugetară şi că poliţiştilor trebuie să li se acorde deplină încredere", a concluzionat Nicolae Popa.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.